Slovenija

'Odškodnine izbrisanim ne ogrožajo Slovenije'

Ljubljana, 02. 03. 2009 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po Pahorjevih besedah odškodnine izbrisanim ne ogrožajo finančnega položaja Slovenije. Glavni dosežek vlade pa so zanj ukrepi v boju proti gospodarski krizi.

Morebitne odškodnine ne bodo ogrozile javnofinančnega položaja Slovenije, je premier Borut Pahor odgovoril na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča, "kdo bo nosil finančne posledice izplačil predvidenih odškodnin, dosojenih v sodnih postopkih t. i. izbrisanim". Dodal je, da je pravna pot edina prava pot za rešitev problema izbrisanih.

Pahor pravi, da odškodnine izbrisanim ne bodo ogrozile slovenskega javnofinančnega položaja.
Pahor pravi, da odškodnine izbrisanim ne bodo ogrozile slovenskega javnofinančnega položaja. FOTO: Damjan Žibert

Kot meni vodja poslanske skupine SNS Jelinčič, ni res, da dopolnilne odločbe izbrisanim niso povezane z odškodninami. "Z vsako odločbo država t. i. izbrisanemu prizna, da je storila napako in da mu je kršila človekove pravice," je poudaril in pojasnil, da to priznanje pomeni, "da je to treba nadomestiti in odplačati".

To je, je nadaljeval Jelinčič, namen t. i. izbrisanih. "Ni res, kar govorijo, da ne bo plazu tožb," je zatrdil in dodal, da ima društvo izbrisanih že vzorce teh tožb. Vprašal se je tudi, kako je mogoče, "da se država spušča v takšno grozljivo pustolovščino, ko imamo tako veliko število ljudi, ki živijo na robu preživetja".

Po Pahorjevih besedah ni nobenih dokazov, da bodo morebitne odškodnine ogrozile javnofinančni položaj Slovenije. Kot je zatrdil, bosta notranje ministrstvo in vlada pozorno spremljala položaj. V primeru, da se bo pokazalo nasprotno, se bo vlada na to ustrezno odzvala, ali z uvedbo pavšalnih odškodnin ali njihovim omejevanjem.

Jelinčič vztraja, da bo sledil plaz tožb.
Jelinčič vztraja, da bo sledil plaz tožb. FOTO: POP TV

Kot je tudi prepričan Pahor, je prišel čas, da vprašanje izbrisanih enkrat za vselej rešimo. Po njegovih besedah je izračune o domnevnih odškodninah sprožila do sedaj še nepravnomočna sodba ptujskega okrožnega sodišča glede odškodnine Aleksandru Todoroviću.

Jelinčič s Pahorjevim odgovorom ni bil zadovoljen, zato je predlagal, da DZ na eni od naslednjih sej opravi razpravo o odgovoru predsednika vlade.

Na vprašanje poslanca SDS Zvonka Černača pa je Pahor odgovoril, da bi bil ustavni zakon sprejemljiv samo, če bi uredil problem izbrisanih čim bolj skladno z odločbo ustavnega sodišča. Černač je premierja namreč vprašal, zakaj ne podpre ustavnega zakona. Ob tem je Pahor poudaril, da se ne "požvižga" niti na voljo ljudi niti ne na pravno državo.

Po Černačevih besedah je ministrstvo za notranje zadeve brez zakonske podlage začelo izdajati dopolnilne odločbe osebam, ki so bile leta 1992 iz registra oseb s stalnim prebivališčem prenesene v register tujcev.

Tudi Černač s Pahorjevim odgovorom ni bil zadovoljen, zato je predlagal, da DZ na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru predsednika vlade.

Največji dosežek vlade protikrizni ukrepi

Pahor za glavni dosežek vlade v stotih dneh njenega delovanja šteje pravočasno in učinkovito pripravo ukrepov za omilitev posledic finančne in gospodarske krize. Na vprašanje Jakoba Presečnika iz SLS odgovarja, da vlada veliko pozornosti namenja problemu rastoče brezposelnosti.

Presečnik je namreč premierja vprašal, ali vlada pripravlja ukrepe za preprečitev in blažitev posledic odpuščanja tistih delavcev, ki so in še bodo zaradi trenutne gospodarske in finančne krize ostali brez zaposlitve in imajo na bankah najete stanovanjske kredite, zavarovane s hipoteko na kupljeno nepremičnino. Kot je dejal, jim namreč grozi, da jim banka nepremičnino zaseže in bodo ostali tudi brez strehe nad glavo.

Presečnik je Pahorja spraševal o prihodnosti odpuščenih delavcev.
Presečnik je Pahorja spraševal o prihodnosti odpuščenih delavcev. FOTO: 24ur.com

Premier Pahor za glavni dosežek vlade v stotih dneh delovanja šteje, da je vlada pravočasno in učinkovito pripravila ukrepe za omilitev posledic finančne in gospodarske krize. Hkrati je po njegovem mnenju vlada s predlogom rebalansa proračuna izdelala prihodkovno in odhodkovno stran tako, da ne povečuje primanjkljaja nad evropskimi kriteriji. Vlada ni pozabila na ukrepe, ki naj bi v daljšem časovnem obdobju zagotovili razvojni preboj slovenskega gospodarstva in družbe, je dejal premier in spomnil, da je "najboljša socialna politika razvojna politika".

Glede ohranjanja delovnih mest je Pahor izpostavil zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa ter ocenil, da so s tem ukrepom že do sedaj ohranili najmanj 5000 delovnih mest. Premier ob tem poudarja, da samo ohranjanje delovnih mest ni končni cilj sedanje vlade, saj se mora gospodarstvo prestrukturirati.

Vlada v ta namen predlaga bistveno povečanje sredstev aktivne politike zaposlovanja, ki bo to tudi omogočala. Kot pravi predsednik vlade, bo za programe aktivne politike zaposlovanja letos namenjenih skoraj 85 milijonov evrov.
Vlada se po Pahorjevih besedah zaveda problema rastoče brezposelnosti in socialnih stisk ljudi, ki se znajdejo v situaciji brezposelnosti. "Vlada temu namenja veliko pozornost in spremlja podatke," pravi Pahor.

Predsednik vlade še meni, da je vlada doslej ukrepala pravilno, da pa to niso zadnji ukrepi. "Če nam uspe preprečiti socialno stisko, ki jo povzročata gospodarska in finančna kriza, s socialnim dialogom in pravimi ukrepi, bomo to težko leto, ki je pred nami, ustrezno prebrodili."

V prvih stotih dneh delovanja se je vlada po mnenju Pahorja "navkljub nekaterim stvarem, ki so povzročile preveliko pozornost javnosti temam, ki niso tako pomembne, pravilno osredotočila na strateške interese". Pahor med dosežki vlade izpostavlja tudi nov standard na področju kadrovske politike ter vzpostavljanje socialnega dialoga.

Predsednik vlade je tako odgovoril na poslansko vprašanja Cvete Zalokar Oražem iz Zaresa, ki je premierja spraševala, kako ocenjuje prvih sto dni delovanja njegove vlade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
03. 03. 2009 21.55
manjica, tvoje plonkce smo že prebrali in jih tudi komentirali, radek, zate pa še vedno velja, da le čevlje sodi naj kopitar, ti pa pusti katarini napisati post, saj je napisan prav. Kar pouči se.
lahec
03. 03. 2009 20.42
IZBRISANIM BO ODŠKODNINE PLAČALA KRESALKA IZ SVOJEGA ŽEPA ,SAJ IMA BOGATEGA....
speady
03. 03. 2009 18.26
Ta prasec naj pa raje utihne .Revolucija mu bo pokazala,kaj je naredu osel neumni.
RADO62
03. 03. 2009 15.25
Katarina_K03.03.2009, 13:200 ... "zato" se piše skupaj... en tečaj osnov materinega jezika ti seveda ne bi škodil draga gospodična Kresalova... heh
manjakranjc@hotmail.com
03. 03. 2009 14.53
Nefretete! Ničkolikokrat ponovila, pa verjetno je treba nekaterim večkrat; nič hudega! Zapomni si že, da Slovenija PAČ ni pravna naslednica SFRJ ampak novo ustanovljena država, ki je samo prevzela dolžnosti in nekatere pravice iz naslova mednarodnih sporazumov in pogodb, ki so imele nek pravni učinek na Slovenijo, kar je bilo potrebno posebej dogovoriti z pogodbenimi subjekti iz naslova teh sporazumov ali pogodb Slovenija je bila novoustanovljena država, državljani bivših republik SFRJ (državljani SFRJ) niso imeli nikakršnih posebnih pravic, ki bi izvirale iz SFRJ, ker Slovenija ni bila nikakršna pravna naslednica. Zato je tudi bilo potrebno status ponovno vzpostaviti z zahtevano dokumentacijo v roku 6 mesecih! BTW! Resnica je ta, da se ni nikogar nezakonito izbrisalo (kar lepo dokazuje število blizu 180.000 državljanov, ki si je leta 1992 uredilo svoj status in kot to ve večina z levosučniki na čelu!), če pa seveda nekdo ni hotel ali mogel iz različnih razlogov, kar se sicer države ne tiče, dostaviti potrebne dokumentacije NMZ enostavno ni krivo! Ta »glasni« t.i. izbris je enostavno posledica Zakona o Splošnem upravnem postopku, ki zapoveduje, da se vsako nedopolnjeno vlogo po pozivu Upravnega organa, v roku 14 dni zavrže kot NEPOPOLNO dragi gospodje. In sedaj mi zaupajte, po kakšni logiki oz. seznamu, bi morala Slovenija voditi stalno prebivajoče tujce iz SFRJ? Mogoče po vašem seznamu neobstoječe pravne entitete (Slovenije kot dela SFRJ)? Ustavno sodišče je evidentno v zmoti, kar pa na njihov domet ni nič čudnega oz. nenavadnega. Kot rečeno, ostane nam samo še referendum, če bodo tako nadaljevali. Samo upajmo, da ne bodo tudi tokrat povozili volje ljudstva, kot je to praksa teh kvazi liberalnih psevdolevičarjev.
nefretete
03. 03. 2009 14.26
Ni vse črno belo kot bi to zdaj radi pokazali SDS-ovce. Ne priznajo lastnih napak, zdaj pa se znašajo nad Kresalovo in vlado, ki popravlja krivice in ugled države rešuje, ko briše drek ki je nastal za ovcami. Pahor je prenežen za te krvosese nestrpne. Pa saj imate take krasne vohune, dajte piskat tistih pet, ki hočejo poonegavit Slovenijo, pa jim sodite. Če je država naredila napako naj jo tudi popravi.
nejco13
03. 03. 2009 13.38
Zakaj je Todorović v Trenjih rekel gospej, ki je lepo uredila status za svojega sina: "Svaka čast"....ZAKAJ ZA BOGA NI ON NAREDIL ISTO?! IZPOLNIL ENO FAKING VLOGO???!!!
nejco13
03. 03. 2009 13.35
KO SMO SE OSAMOSVOJILI SMO SPREJELI ZAKON, KI JE OMOGOČAL VSEM DA SI UREDIJO SVOJ STATUS, ŠE VEČ, CELO DRŽAVLJANSTVO SMO JIM PONUDILI ZASTONJ!!!!!! KAJ JE TUKAJ NESOCIALNEGA, NESTRPNEGA IN KAZNIVEGA?!?! ZAKAJ SI PA TEGA NISO UREDILI?! ZAKAJ?! ZAKAJ?! ZAKAJ?! NO NEFRETE ARGUMENTI?!?! ZAKAJ SI JE TO LAHKO UREDILI 170 TISOČ LJUDI?! NEKAJ ŠPEKULANTOV PA NE?!
nejco13
03. 03. 2009 13.29
Nefrete...sami sebe....v trenutku ko so špekulirali in si niso uredili statusa! Kaj ti ni jasno?!
alojzrijavec@gmail.com
03. 03. 2009 13.26
KOLIKO BODO ZASLUŽILE ODVETNIŠKE PISARME OD IZBRISANIH -PREBRISANIH- VELIKO.POVEČAL SE BO NAKUP NEKATERIH V TUJINI:NJIHOV VIDEZ BO IDEALN,LEPI BODO,in STRPENE BESEDE BODO UPORABLJANE PROTI TISTEMU KI BI KAJ PROTI. ZA IZPLAČILO DRAGINSKEGA DODATKA NI DENARJA''' ZAIZBRISANE JE PA . HVALA ????
Katarina_K
03. 03. 2009 13.20
point 02.03.2009, 19:15 Odškodnine ne sramotijo Slovenije, ampak jo sramoti to da so SDS-ovci vložili interpelacijo zoper ministrico Kresalovo in to za to ker spoštuje pravni red.
gorgoroth
03. 03. 2009 13.00
POZIV PREDSEDNIKU IN POSLANCEM! Za vsdako bedarijo v Sloveniji imamo referendum zato ali naj se izbrisanim da odškodnina pa ne in ravno to potrebujemo!!!! JAZ SEM PROTI.
Miran Vavce
03. 03. 2009 12.46
Spekulantom denar,Slovencem cesto!!!Banda vladajoca!!!
mentos1
03. 03. 2009 12.35
1.Vsi ki tako zagreto zagovarjate izbrisane,se najprej prestejte kolk vas je takih,ki bi denimo skupaj dali vase premozenje in iz tega poplacali izbrisane.Pregovor pravi tako:Najlazje je s tujim k....m opletat po koprivah. 2.Kot mi je znano se celo nasi juzni bratje tisti posteni,ki so si uredili svoj status, trdijo da si je bilo mozno takrat leta 1991 uredit svoj status(seveda ce si le hotel). 3.Se sreca za vse zagovornike teh izbrisanih da smo danes v 21.st. v EU in v Slovenji ki vse te izdajalske lopove prenasa in se jim nic ne zgodi. Se danes bi jih denimo na Kitajskem po hitrem postopku postavili pred strelski vod.
RADO62
03. 03. 2009 11.59
'Odškodnine izbrisanim ne ogrožajo Slovenije' ??? Seveda ne dragi Borut, ampak ogrožajo vašo vlado, ki je storila toliko napak kot še nobena.... heh
nejco13
03. 03. 2009 11.33
Če te pa moti, nefretete, da je argument iz katerega žepa bo kaj šlo pa si oprosti rahlo degenerirana oseba. Ali pa toliko premožna, da te rahlo malo briga kam gre tvoj denar! V tem primeru, pa če si toliko socialna oseba z razvitim čutom za krivičnost, kot Kresalova, vama pa predlagam da ustanovita odbor za odskodnine izbrisanim, pa voluntersko zberita od sebi podobno mislečih ta denar. Oprosti ampak, v trenutnih razmerah, ko ima vlada argumente da zaradi krize ni denarja za upokojence, ko viša davke Slovencem, ko še sami varčujejo na kavicah, ko izgubi službo 200,300 Slovencev na dan, ko se borimo za vsak evro, ko nas označujejo za žive mrliče in nam nočejo oz. ne morejo pomagati, SVOJIH EVROV ZA IZBRISANE NE DAM!!!!
nejco13
03. 03. 2009 11.24
Torej nefretete, kaj so izbrisani naredili za to da bi si uredili status? So mogoče oni čakali, da jim ga bo kdo kar poklonil? Mogoče niso vedeli, da so tujci v Sloveniji? Niso bili pozvani, da si uredijo status? Mogoče tega zakonsko niso sploh morali? Ali lahko? Smo delili vse zastonj? Zakaj si je lahko 170 tisoc ljudi uredilo status? Bi prisli bolje skozi, če si ga ne bi in bi sedaj prejeli ne vem koliko odskodnine? Torej, da, nefretete....samo cakali so, spekulirali, da pa bi kaj naredili, to pa ne.. In kdo meša jabolke in hruške? Kdo je populističen? Kdo lepi besedila nekih poceni reperjev? Vsaka stvar v življenju ima cause and effect. In posledica dejanj izbrisanih prav gotovo ne more biti enormna odskodnina, sploh pa ne zaradi tega, ker smo jim ureditev statusa ponudili odprtih rok z zakonom!!! Sedaj pa se resnično vprašaj, kaj so naredili, da bi si status dejansko uredili?! In zakaj si je to lahko uredilo 170 tisoc ljudi, teh 25 tisoc pa ne?!
jansarkezi
03. 03. 2009 10.44
po mojem se bodo okoli teh odškodnin tako dolgo prepirali,da bojo takozvani izbrisani prej umrli.Volk sit koza cela.
Marija Krebs
03. 03. 2009 10.27
morda tudi na račun ne izplačanega draginjskega dodatka upokojencem
charliexyz
03. 03. 2009 10.22
RADO 62 nefretete02.03.2009, 23:000 ... To povej tistim, ki so zaradi nesposobnosti Pahorja ostali na cesti, draga prodajalka vloženih kumaric... heh mislm da je bil Janša tisti ,ki je bil v prejšnem mandatu nesposoben saj je v vse nadzorne svete podjetij imenoval svoje ljudi ,ki pa so vse zafurali. Posledica tega pa sedaj pripisujete Pahorju .A se mogoče motm ???? Paloma pa je samo ena od takih pa industrija usna Vrhnika pa še bi lahko našteval .