Slovenija

Zakaj nas obilne padavine pogosto dosežejo prav jeseni?

Ljubljana, 25. 09. 2020 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Aleš Satler
Komentarji
4

Zajelo nas je pravo jesensko deževje, ki se bo nadaljevalo vse do sobotnega jutra. Seveda ni prav nobeno naključje, da nas več dni trajajoče deževje doseže prav v jesenskem času. Glavna razloga za to sta dva, toplo morje in hladen zrak s severa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovo od toplih dni
    02:18
    Iz 24UR: Slovo od toplih dni
  • Iz 24UR: Meteorološka jesen
    01:24
    Iz 24UR: Meteorološka jesen

 

Že od začetka tedna smo pod vplivom toplih in vlažnih jugozahodnih vetrov. Ob takšnih vremenskih razmerah je na zahodu Slovenije običajno oblačno s pogostimi padavinami, medtem ko je na vzhodu sončno in suho ter razmeroma toplo.

Zakaj nas obilne padavine pogosto dosežejo prav jeseni?

Seveda ni prav nobeno naključje, da nas več dni trajajoče deževje doseže prav v jesenskem času. Glavna razloga za to sta dva, toplo morje in hladen zrak s severa. Danes v višinah nad nami piha močan južni veter, ki s toplega Sredozemskega in Jadranskega morja k nam prinaša ogromno količino vlage. Toplejši kot je zrak, večja je količina vlage, ki jo lahko zadrži v sebi. Zaradi tega so padavine obilnejše, ko se vsa ta vlaga začne izločati iz zraka.

Topel in vlažen zrak z juga na območju Alp trči v hladen zrak s severa.
Topel in vlažen zrak z juga na območju Alp trči v hladen zrak s severa. FOTO: POP TV

Ker smo zakorakali že globoko v meteorološko jesen, so se polarna območja že precej ohladila. Od severa se je Alpam približalo jezero hladnega zraka, tukaj pa je trčilo v topel in vlažen zrak z juga. Ob ohlajanju se iz zraka začne izločati vlaga in kmalu nastanejo padavine. Ob stalnem dotoku vlage z juga te lahko trajajo dlje časa. Za še obilnejše padavine poskrbi relief, ki je še posebej razgiban v zahodni polovici Slovenije. Ko zrak pride do gorske pregrade, se je tukaj prisiljen dvigniti. Na ta način se še dodatno ohladi in iz njega se izloči še več vode, kar pomeni, da so padavine še obilnejše.
 

Zrak se je ob gorskih pregradah prisiljen dvigniti, zato so padavine še obilnejše.
Zrak se je ob gorskih pregradah prisiljen dvigniti, zato so padavine še obilnejše. FOTO: POP TV

Območje južnih Julijcev med najbolj namočenimi v Evropi 

Največja količina padavin pri nas pade ob južnih pregradah Julijskih Alp, ki je eno najbolj namočenih območij v Evropi. Po podatkih Agencije za okolje v Bovcu letno pade kar 2600 litrov dežja na kvadratni meter, še nekaj sto litrov več padavin dobi območje okoli Vogla, po ocenah prek 3000 litrov na kvadratni meter. Najbolj namočen mesec je v povprečju november, sledita mu oktober in september, torej prav obdobje meteorološke jeseni. In če v Bovcu novembra pade v povprečju okoli 330 litrov dežja na kvadratni meter, so novembra leta 2000 izmerili izjemnih 1500 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več, kot jih povprečno v celotnem letu pade v večjem delu Slovenije.

Območje južnih Julijcev je eno najbolj namočenih v Evropi, višek padavin je jeseni.
Območje južnih Julijcev je eno najbolj namočenih v Evropi, višek padavin je jeseni. FOTO: POP TV

Danes še nevihte z nalivi, ponoči prehod hladne fronte

Danes bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije še nastajale nevihte z lokalnimi nalivi, ki lahko povzročijo hiter porast hudournikov in manjših vodotokov. Sicer bo do prihoda fronte še razmeroma toplo, blizu 25 stopinj Celzija, pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Grmelo bo tudi ponoči, ko se bo čez Slovenijo pomikala hladna fronta. Meja sneženja se bo do sobotnega jutra spustila do okoli 1500 metrov nadmorske višine, a padavine bodo že precej oslabele, zato debelejše snežne odeje v gorah ne pričakujemo, razen ponekod v visokogorju. Od sobotnega popoldneva pa vse do ponedeljka nas bo spremljalo večinoma oblačno in suho vreme, le občasno bo nekaj sonca. V soboto in nedeljo bo pihal svež severovzhodni veter, na Primorskem burja, hladno bo za konec septembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

En procent
25. 09. 2020 21.06
Toplotna Crpalka je zakon, ce zmanjka elektrike, je pa tu se vedno krusna pec
CIGU MIGU
25. 09. 2020 09.00
+6
ne razumem vsega,a na obali smo še v kratkih brgešah,,hlače,,
NLKP
25. 09. 2020 08.48
+8
Vidim soseda je že v nisem štartu, da začne kurilno sezono :) drva so poceni, rad kuri, ker mu drva drugi pripravljajo..... :)