Slovenija

Francozi obiskali rjave medvede

Ljubljana, 11. 04. 2006 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na obisk v Slovenijo je prišla francoska delegacija, ki se bo seznanila z našimi izkušnjami sobivanja z rjavimi medvedi.

Preseljevanje petih rjavih medvedov v francoske Pireneje se bo pričelo sredi aprila, končalo pa avgusta
Preseljevanje petih rjavih medvedov v francoske Pireneje se bo pričelo sredi aprila, končalo pa avgusta FOTO: POP TV

Na dvodnevni obisk v Slovenijo je prišla delegacija lokalnih skupnosti iz francoskih Visokih Pirenejev, da bi se seznanila s slovenskimi izkušnjami sobivanja človeka in rjavega medveda ter jih prenesla francoskim prebivalcem na območjih, kjer je predviden izpust petih rjavih medvedov iz Slovenije. V ta namen so si v ponedeljek ogledali območje Kočevja in Snežnika.

V Sloveniji trenutno živi med 500 in 700 medvedov
V Sloveniji trenutno živi med 500 in 700 medvedov FOTO: POP TV

Poleg obiska omenjenih območij, kjer so se člani francoske delegacije srečali z župani tamkajšnjih občin, so delegacijo sprejeli predstavniki ministrstva, kmetijsko gozdarske zbornice in slovenska lovska zveza.

Francoska delegacija bo obiskala še snežniško lovišče na Mašunu, kjer se bo med drugim udeležila posebnega predavanja, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, ki je obisk organiziralo skupaj s francoskim veleposlaništvom in zavodom za gozdove.

Po ocenah zavoda za gozdove v Sloveniji trenutno živi med 500 in 700 medvedov. Pristojno ministrstvo pa je letos predvidelo odvzem 100 osebkov, vključno s primeri izjemnih odstrelov ter predvidenim odlovom petih medvedov za okrepitev populacije v Franciji.

Kot je znano, se bo preseljevanje petih rjavih medvedov iz Slovenije v francoske Pireneje začelo sredi aprila, končalo pa avgusta.

Načrt preseljevanja, ki mu še vedno nasprotujejo kmetje, lovci in ovčji pastirji z območja francoskih Pirenejev, predvideva preselitev štirih medvedjih samic in enega samca, starih od tri do pet let, ki naj bi se pridružili 14 do 18 v Pirenejih živečim medvedom in nadomestili tri medvede, ki so poginili med letoma 1994 in 2004.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.