Slovenija

Francoski princ Ludvik Alfonz Burbonski želi, da njegovi predniki ostanejo pokopani na Kostanjevici

Nova Gorica, 19. 02. 2017 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski princ Ludvik Alfonz Burbonski je obiskal grobnico Burbonov v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici, kjer je pokopan zadnji francoski kralj Karel X. Ob tem je izrazil željo, da njegovi predniki ostanejo pokopani v Sloveniji, kot je bila njihova želja.

Novo Gorico je danes obiskal francoski princ Ludvik Alfonz Burbonski. Obiskal je grobnico Burbonov v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici, kjer je pokopan zadnji francoski kralj Karel X. Ob tem je izrazil željo, da njegovi predniki ostanejo pokopani v Sloveniji, kot je bila njihova želja.

Princ Ludvik Alfonz Burbonski, vojvoda Anžujski in vojvoda Cadiza, zakoniti dedič francoske krone, se je danes poklonil svojim prednikom iz rodbine Burbonov. Na Goriško je sicer prišel že v soboto kot gost grofice Karoline Levetzow Lantieri v palači Lantieri v Gorici. Danes se je udeležil maše v cerkvi Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici, kjer ga je sprejel župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, z dobrodošlico se mu je pridružil tudi župan Občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk.

Francoski princ Ludvik Alfonz Burbonski
Francoski princ Ludvik Alfonz Burbonski FOTO: POP TV

Ob ogledu grobnice pod cerkvijo na Kostanjevici, kjer so pokopani njegovi predniki, se je princ Ludvik Alfonz zahvalil Frančiškanskemu samostanu za to, da varuje in vzdržuje grobnico. Dejal je, da spoštuje željo svojih prednikov, da želijo biti pokopani tu, zato ne bo podprl njihovega prenosa v Francijo.

Kostanjeviškemu frančiškanskemu samostanu je ob tej priložnosti izročil svetinjo svetega Ludvika, to je znamenitega kovanca iz starodavne kovnice francoskega denarja, je povedal pater Jernej Kurinčič.

To je bil prvi obisk princa Ludvika Alfonza v Sloveniji, vendar, kot je dejal, nikakor ne zadnji. "Želim se še vrniti in s seboj pripeljati tudi ženo in otroke," je poudaril princ.

Novogoriški župan Matej Arčon je s prinčevo željo zadovoljen, saj meni, da zadnji francoski kralj mora ostati na Kostanjevici. To je lahko dodatna spodbuda za razvoj turizma na Goriškem, ki bi v Novo Gorico pripeljala tudi več obiskovalcev iz Francije. Sicer pa se bosta župana s princem več pogovorila na današnjem slavnostnem kosilu.

Princ Ludvik Alfonz je pretendent t. i. španskih neolegitimistov za francoski prestol z imenom Ludvik XX. Pri tem mu predstavljata "konkurenco" Henrik Orleanski in daljni sorodnik Filip VI., aktualni španski kralj. Ludvik Alfonz, rojen 25. aprila 1974 v Madridu, je edini preživeli sin Alfonza Burbonskega (1936-1989), nekdanjega pretendenta za francoski prestol z imenom Alfonz III. Hkrati je Ludvik Alfonz po materini strani tudi pravnuk nekdanjega španskega diktatorja Francisca Franca, je za medije pojasnil zgodovinar Renato Podbersič.

V grobnici Frančiškanskega samostana so v kamnitih sarkofagih svinčene krste, v katere so bila nepredušno zaprta balzamirana trupla pokojnih Burbonov. V sarkofagu Karla X. pa je tudi posebna žara, v kateri je njegovo srce.

Združenje za vrnitev francoskega kralja Karla X. in zadnjih Burbonov v Francijo je septembra lani sporočilo, da bodo sprožili pobudo za to, da bi njihove posmrtne ostanke iz Slovenije prepeljali v Francijo in jih pokopali v kraljevi nekropoli v baziliki Saint-Denis severno od Pariza. Na to pobudo so se odzvali v Mestni občini Nova Gorica, v kateri leži zadnje počivališče francoskega kralja. Novogoriški župan Matej Arčon je za STA tedaj dejal, da bi morali spoštovati osebno željo zadnjega francoskega kralja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
19. 02. 2017 21.30
+16
Eden redkih, pametnih ljudi.
Iluzionist
19. 02. 2017 21.01
+11
včasih so bile buteljke lantieri ampak nikoli nisem vedel od kje so prišle