Slovenija

FOTO: Nikolić: Danes se lahko pošalim 'naše Brdo, naši Brioni'

Ljubljana, 25. 07. 2013 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Brdu pri Kranju so se srečali predsedniki držav Zahodnega Balkana. Strinjali so se, da skupna vizija ostane nespremenjena, torej da Zahodni Balkan enkrat postane del EU. Nikolić je velik napredek, ki so ga dosegli v regiji, ponazoril s šaljivo izjavo.

Proces Brdo bo šel naprej, je po današnjem plenarnem zasedanju predsednikov osmih držav, ki so del tega procesa, in francoskega predsednika Francoisa Hollanda na Brdu pri Kranju zatrdil slovenski predsednik Borut Pahor. Hollande je poudaril, da je Francija "bila, je in bo" podpornica Zahodnega Balkana v EU, svojo vlogo v regiji pa bo še okrepila.

Pahor je prepričan, da lahko takšna neformalna srečanja pripomorejo k odpravljanju predsodkov o Balkanu kot nestabilni regiji, ki naj bi bila brez pravih odgovorov.

Kot je na novinarski konferenci po plenarnem zasedanju povedal Pahor, so se voditelji strinjali, da gre proces Brdo naprej, in že dosegli dogovor, da bo naslednje srečanje na Hrvaškem. EU bo na njem predstavljal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, je razkril.

Pahor: Balkan je pot priložnosti

Kot je ocenil, Zahodni Balkan mnogi v Evropi na žalost povezujejo s strahom in nestabilnostjo ter ne s priložnostmi. To je treba spremeniti in to je eden od namenov procesa Brdo. "Bolj kot bomo probleme reševali sproti, bolj bo ta prostor postal atraktiven za širitev Unije," je poudaril.

Pahor je priznal, da do naslednje širitve EU verjetno ne bo prišla tako hitro, kot bi si države aspirantke želele. Bistveno je, da se medtem na Zahodnem Balkanu rešujejo še odprta vprašanja, da se ne bi nato nevarno zaostrila v finalu približevanja EU. Kot primer tega neželenega scenarija je navedel spor med Slovenijo in Hrvaško glede meje na morju.

Predsednik Pahor je izrazil veliko hvaležnost predsedniku Hollandu, da se je kot prvi voditelj ene najpomembnejših držav Evropske unije udeležil dogodka, kar je pomembno iz vidika širitve Evropske unije. Pahor je poudaril, da vsi voditelji, ki so se udeležili današnjega srečanja, prepoznajo priložnosti, ki jih le-ta nudi za reševanje odprtih vprašanj, prizadevanju za spravo, mir, varnost, stabilnost in blaginjo.

Hrvaški, francoski in slovenski predsednik
Hrvaški, francoski in slovenski predsednik FOTO: Damjan Žibert

Hollande: Srečanje sporočilo upanja ljudem

Predsednik Pahor je v nagovoru udeležencem dejal, da je glavni namen procesa Brdo, da vsi skupaj gremo po poti priložnosti.

Hollande je na novinarski konferenci med drugim zatrdil, da je udeležba na vrhu procesa Brdo zanj velika čast. Kot je spomnil, regijo Zahodnega Balkana še vedno težijo odprta vprašanja, ki terjajo "budnost". Gre torej za težavno pobudo, ki pa naj pošlje "sporočilo upanja" ljudem te regije.

Njegovo glavno sporočilo danes je sicer bilo sporočilo podpore Zahodnemu Balkanu. "Francija stoji ob vas in potrjuje vašo evropsko perspektivo," je poudaril, a obenem ni pozabil dodati, da morajo države na poti v EU izpolniti vrsto pogojev. "Glede na to, da smo sprejeli dejstvo, da mora biti Evropa realnost, ki bo pokrivala celotno celino, ne moremo pustiti ob strani velikega dela Evrope, ki je Zahodni Balkan," je bil jasen. Kot je spomnil, je bila ravno Francija ena od pobudnic širitve Unije na to regijo.

Udeleženci srečanja so si privoščili sprehod po čudovitem parku na Brdu pri Kranju.
Udeleženci srečanja so si privoščili sprehod po čudovitem parku na Brdu pri Kranju. FOTO: Damjan Žibert

Hollande: Fokus mora biti na gospodarsko rast in ne na varčevalne ukrepe!

Glede slovenskega gospodarstva je Hollande dejal, da Francija zaupa slovenskemu bančnemu sistemu, vendar pa bo moral ta tako kot sistemi v drugih državah dokazati, da je zanesljiv. S temi besedami se je odzval na novinarsko vprašanje po današnjem zasedanju. Razloga za zaskrbljenost ni, še posebej glede prošnje za finančno pomoč, je poudaril. Po njegovem mnenju so napori slovenske vlade opogumljajoči in vzbujajo zaupanje.

Če ne boste rešili sporov in zagotovili varnosti, ne more priti do evropske integracije. Evropa lahko daje podporo, vendar ne more opraviti naloge namesto držav. Hollande glede vključevanja Zahodnega Balkana v EU

Mnenja je, da mora biti Evropa sinonim za zaupanje in ne strah. V tej luči je zavrnil strahove glede obstoja evroobmočja: "Nikakršnega dvoma ni, da bodo države ostale v evroobmočju, kljub političnih težavam v nekaterih državah," je dejal. Po njegovem mnenju se je namesto na razmišljanje o obstoju evroobmočja treba osredotočiti na izhod iz recesije. "Evropa se mora osredotočiti na iskanje gospodarske rasti in ne na stroge varčevalne ukrepe," je poudaril Hollande in med drugim izpostavil potrebo po dolgoročnih politikah na področju energetike in industrije.

Glede gospodarskih razmer v Evropi je francoski predsednik optimističen: "Cela vrsta kazalcev, ki so bili objavljeni v zadnjih nekaj dneh, govori o tem, da imamo dobre razloge, da verjamemo, da bomo izšli iz krize," je še dejal.

Optimističen tudi Pahor

Podobno optimističen je bil tudi Pahor, ki je pred novinarji ponovil stališče, da se bo Slovenija iz krize rešila sama, brez tuje pomoči. "Prvič, Slovenija je že uspešno šla na finančne trge, in drugič, kot veste, je Evropska komisija konec maja ocenila, da sta program stabilnosti in reformni program korak v pravo smer," je pojasnil.

Pomemben zalogaj ostaja še sanacija bančnega sistema, ki bo po njegovem mnenju ključna za okrevanje slovenskega gospodarstva. Vendar je Slovenija "daleč stran" od razmer, s katerimi se je pred kratkim soočal Ciper, je še dodal.

Francoskega predsednika je slovenski predsednik popoldne z vojaškimi častmi sprejel na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Poudarek današnjega srečanja je bil na pomenu reform, tesnega medsebojnega sodelovanja in vzajemne podpore kot osnove za pospešen napredek na poti v EU.
Poudarek današnjega srečanja je bil na pomenu reform, tesnega medsebojnega sodelovanja in vzajemne podpore kot osnove za pospešen napredek na poti v EU. FOTO: Damjan Žibert

Nikolić: Naše Brdo, naši Brioni

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da je srečanje dokaz, da je območje nekdanje Jugoslavije v minulih letih veliko doseglo. Danes se npr. lahko pošali z izjavo "to je bilo na našem Brdu, zdaj bo na naših Brionih", pa se zaradi tega ne bodo "pretepali in prepirali", kot bi se včasih.

Pobudo za krepitev sodelovanja med omenjenimi državami Nikolić pozitivno ocenjuje. "Sloveniji so potrebne druge države iz nekdanje Jugoslavije in Slovenija tu vsekakor ima svoj interes. A tudi mi najdemo tu svoj interes." Države, ki še niso v EU, lahko namreč tja tudi s pomočjo Slovenije in Hrvaške prej pridejo, Slovenija in Hrvaška pa njih potrebujeta za vstop na tretje trge, ki so jima kot članicama EU težje dostopni – od Azije preko Afrike do Latinske Amerike ter Rusije, Belorusije, Turčije in druge.

Na plenarne pogovore v kongresnem centru na Brdu pri Kranju so poleg Pahorja, hrvaškega predsednika Iva Josipovića in Hollanda prišli še iz Makedonije Gjorge Ivanov, za njim iz Albanije Bujar Nishani, nato predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić, sledila je predsednica Kosova Atifete Jahjaga, iz Črne gore Filip Vujanović in kot zadnji srbski predsednik Tomislav Nikolić.

T. i. širitvena utrujenost v EU srbskega predsednika medtem "sploh ne skrbi". "Ta pravljica o navdušenosti za širitev je le pravljica. Evropa se mora širiti, ne more ostati v mejah, v katerih je zdaj, in reči, da ji je manjkala samo še Hrvaška. Zakaj pa ji ne manjka še Srbija, Črna gora, Makedonija. Zakaj smo mi slabši od drugih?" 

Zunanji ministri ocenili napredek držav na poti v EU

Zunanji minister Karl Erjavec se je s kolegi, ki jih je gostil, sestal tudi na delovnem kosilu. Poudaril je pomen srečanja, ki zaradi svoje neformalne narave omogoča odprto in delovno naravnano razpravo. Namen srečanja in njegova dodana vrednost je krepitev osebnega zaupanja in zaupanja med državami, ki je pomemben temelj za tesnejše sodelovanje in konstruktivno reševanje odprtih vprašanj, je dejal.

V skupnem interesu držav regije je prihodnost v EU. Zunanji ministri so v razpravi ocenili napredek držav na poti v EU, pri tem pa poudarili pomen izvajanja reform, tesnega medsebojnega sodelovanja in vzajemne podpore. Erjavec pa je zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije pri približevanju držav Zahodnega Balkana Uniji.

Predsedniki procesa Brdo vztrajajo pri širitvi EU

Voditelji so sicer danes dosegli dogovor o sprejetju skupnega dokumenta, v katerem so zapisali pet zaključkov – med drugim, da ostaja skupna vizija nespremenjena, torej da Zahodni Balkan enkrat postane del Evropske unije. Širitev Unije se mora nadaljevati, države Zahodnega Balkana pa morajo ostati na poti reform in sprave.

V okviru približevanja EU so vse države stopile na pot strukturnih in ekonomskih reform, kar je spodbudilo njihovo konkurenčnost in integracijo na evropski trg. Še naprej si je tudi treba prizadevati za dobre rezultate na področjih sodstva, človekovih pravic, pravosodja, svobode in varnosti, so zapisal voditelji. Zavezali so se, da bodo spoštovali svoje zaveze in sledili širitvi EU.

Slovenija in Hrvaška sta se obenem zavezali, da bosta ostali močni podpornici širitvenega procesa in bosta prenesli sporočila iz regije državam članicam EU.

Voditelji so obenem izrazili pripravljenost, da krepijo stabilnost v regiji preko medsebojnega sodelovanja, spoštovanja dobrososedskih odnosov, pripravljenosti za sklepanje kompromisov in izmenjavo izkušenj pri reševanju odprtih vprašanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carlazar3
26. 07. 2013 12.32
+2
pahor če ne bi imel ušes bi se okrog glave smeju
iGURT
26. 07. 2013 11.09
+6
Vse države bivše Jugoslavije bodo v EU, pa to se je vedelo že leta 91, s to razliko, da zdaj ne bomo kot ena velika močna država ki ima pravico da kaj reče, zdaj bomo kot male državice ki so tiho in ponižno prikimavajo. To je to..
scipio
26. 07. 2013 12.21
-5
Juga bi bila v EU velika in močna približno toliko kot je danes Romunija, s približno takim ugledom, ki ga danes v EU uživa Grčija. Juga je 40 let živela na račun blokovske delitve sveta, Zahoda in Vzhoda, in prodajala in posredovala med njima, dokler se je dalo. Tega sveta že 25 let ni več in ga verjetno še nekaj časa ne bo.
24vohomurckov
26. 07. 2013 12.29
-3
iGURT
26. 07. 2013 12.32
+5
Terezinka
26. 07. 2013 13.25
+6
Juga je kot celota bila veliko veliko boljša in bolj razvita kot neka Romunija, Bolgarija in tudi Poljska in Čehoslovaška. Primerjava s temi ni umesna. Blokovsko povezani z vzhodom pa nismo bili nič bolj kot z zahodnimi državami. Vse drugačne trditve so neznanje ali pa nevednost
24vohomurckov
26. 07. 2013 09.26
-2
....za en dan so ti bile dovoljene sanje!..drug nikoliću!!
flamengo
26. 07. 2013 07.02
+10
Boljše da bi zbral na sestanek vse akterje organiziranega ropa slovenskih davkoplačevalcev: politike, bankirje, tožilce, sodnike, gospodarstvenike. Na njem bi se opravičili državljanom in poiskali pot za poplačilo vsega nakradenega. Potem pa odstopili iz vseh funkcij.
anonimus23
26. 07. 2013 04.01
+7
zlovenija je jugoslavijo privedla do razpada,,zdej pa se hoce lastna drzavo privesti,ti lopovski politiki
flamengo
26. 07. 2013 07.03
-6
TI juga ni nič hudega, da je razpadla in naj tako tudi ostane!
Bruhalnica24
25. 07. 2013 23.28
-4
En dan kida drek en dan gosti pomembneže..... Butale..... A ni na balkanu pred leti bila vojna, klanja, požigi..... A je pozabljeno.... Komu njare gnile...
mismotu
25. 07. 2013 23.18
+1
Na vsak način bi radi Jugoslavijo spet skupaj spravili. Naši komunisti imajo največ zaslug za to. Ne bo vam uspelo, to je Jelovi.. , Slovenija.
iGURT
26. 07. 2013 11.06
-1
halo, dečko, celotna bivša Jugoslavija bo v EU, pa to se je vedelo že leta 91
VolkBrenin
25. 07. 2013 21.57
+29
Nemcem se bodo preko schulza uresničile sanje ....nikolič pa je povedal resnico , če gledamo eu v celoti . Kdo in zakaj je želel balkansko morijo , če bomo sedaj kmalu vsi pod eno marelo ...imajo ljudje ex juge kaj od tega ...odgovor je da , ampak samo nekaj njih ...imajo kaj od razpada juge mogoče tujci ? Seveda , za bagatelo so dobili kar je bilo vrednega . Sedaj je treba prerazporediti lastništvo na tujce....in cilj bo dosežen...raja pod demokratično zastavo eu zasužnjena in brez zasilnega izhoda na lastni zemlji s katero upravlja nekdo , tam daleč proč ...
SDS_je_poden
26. 07. 2013 10.53
+4
Razpad Juge je bil podprt iz tujine, to je res, problem je da bi lahko Juga razpadla brez enega samega strela, če bi si takrat Miloševič, Tuđman in Izabegović z dogovori razdelili Bosno in okoliška ozemlja. Te težnje so pač pripeljale do morije. Danes to še zdaleč ni pozabljeno, ampak gospodarstva morajo med seboj sodelovati, če ne ne bodo preživeli.
brsankovi 1
25. 07. 2013 21.34
+7
francoski predsednik se je tudi pošalil,kako dobro se počuti v butalah,podobno kot oni z almstoma,ki so iz 600miljonske pogodbe prišli na 1,6 miljarde...
ogopogo
25. 07. 2013 21.33
+6
Hlapčevstvo brez primere ... Sramota ! Sram te bodi, Barby in vsa kravatarska kompanija !!! Razprodali boste našo prelepo deželo .... Tega ne smemo dopustit !!!
sonofabitch
25. 07. 2013 20.25
+11
Kak lep naraven, nič posiljen smeh ima tale Pahor :)
CyberWorm73
25. 07. 2013 20.06
+14
razblinile so se še zadnje sanje janšistou da smo del zahodne ewrope pardon welike nemčije : )) padli so w kruto balkansko realnost : )))
CyberWorm73
25. 07. 2013 20.08
+8
wčas so jh lohka gonil čez kolpo zdej jih še to nemorjo weč : )) k hrwaška w europi : ))
ljx
25. 07. 2013 20.00
+4
Hlapci so se zbrali pri malem Napoleonu,mogoče bo treba donirati enote za Arabsko Zimo?
macek_garfield
25. 07. 2013 19.10
-12
... ta sramota od pahorja, nam samo stroske dela ... tale nikolic ... pa naj raje rece ... srbija je ko nokia ... svaki dan manja ...
acim
25. 07. 2013 19.20
+12
Dost o Srbiji,gospod.Sam imaš v svoji domovini veliko problemov.
acim
25. 07. 2013 19.05
+13
Decidirano in jasno je treba povedati vsem sosedom,Srbi ne bomo nikdar v nobeno Jugoslavijo več.Za skupno in srečno domovino sta potrebna iskrenost in spopštovanje,tega pri svojih dobrih sosedih v zgodovini pač ni bilo in je tega konec. Na veliko žalost vseh nas.
nevera
25. 07. 2013 19.35
-10
aja, a KARA pa ĐORĐE pa 500 let s Turki se z baklavami basat je pa pasalo, a ne ???
M teorija
25. 07. 2013 18.54
+6
Lepo so kanarčki nastavli Pahorja, da se znebijo Turka. Koga bodo pa naslednjič nastavli, da se znebijo Pahorja?
M teorija
25. 07. 2013 18.52
+10
Dobro fura Borut bratstvo in jedinstvo?
kaverna
25. 07. 2013 18.55
+1
emona123
25. 07. 2013 18.46
+2
nase hrdo nas brijo oni
suki1
25. 07. 2013 18.21
+7
Nikolić: Danes se lahko pošalim 'naše Brdo, naši Brioni' - itak !!! srbija ali pa hrvaška do Nordcapa, samo še dogovort se morajo !!!
kaverna
25. 07. 2013 18.10
+1
seveda je balkan pot priložnosti kot že stoletja nazaj in do današnjih časov a ne?.Zato ker je dežela priložnosti tudi hiti v evropsko zvezo,a ne?.Zato ker vse kar je slovenija vložila v tako lepo opevani Balkan se je povrnilo z negativnimi dvojnimi obrestmi.... Pa da mi ne bi kdo o bratstvu in jedinstvu zdaj pribijal.Moje mnenje je da imajo čisti računi zmeraj dobre prijatelje vse ostalo je tema in me tudi ne zanima nabijanje.
ZAGOR TE-NEJ
25. 07. 2013 18.13
+0
Tja, je pa Slovenija dobivala od bivših republik SFRJ a poceni delovno silo in surovine, ampak na dolgi rok tako ni šlo.
kaverna
25. 07. 2013 18.26
-1
kaj je za koga poceni je relativno,če so delavci dobivali stanovanja,si ustvarili družine,nekateri še danessami sebi,kaj šele drugim ne priznajo da živimo v RSloveniji novonastali državi.V glavnem, priseljevanje tujih delavcev v RS je bilo izredno veliko kar se pozna še danes in se bo poznalo še nekaj časa.kar se tiče surovin,saj so jih verjetno plačali ali kaj.Če so bili prepoceni ali predragi je to njihova stvar naša pa ta da smo plačali in to je vse znanje.L.p.