Slovenija

FOTO: Zver volivcem obljublja pot čez tri mostove

Maribor, 06. 10. 2012 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniški kandidat Milan Zver pravi, da se bo v primeru zmage zavzemal za utrditev politične stabilnosti in nacionalne zavesti ter za konsolidacijo gospodarstva. Za sedanjega predsednika Danila Türka je dejal, da ima prežvečen in v preteklost zazrt koncept.

V Mariboru sta stranki SDS in NSi pred začetkom uradne volilne kampanje za predsedniške volitve pripravili vseslovensko zborovanje v podporo kandidaturi Milana Zvera. Ta je okoli 4.000 zbranim predstavil svoj program, volivke in volivce pa pozval na "pot čez tri mostove", k utrditvi politične stabilnosti v državi, konsolidaciji gospodarstva in utrditvi nacionalne zavesti.

V sklopu prvega je danes znova obudil idejo za uvedbo večinskega volilnega sistema, na gospodarskem področju je podprl vladne reforme, ki gredo po njegovem mnenju v pravo smer za izhod iz krize. Pri vprašanju o tem, kako utrditi nacionalno zavest, se je med drugim zavzel tudi za to, da druga kitica Prešernove Zdravljice postane tudi uradni sestavni del himne.

Svojo podporo sta izrazila tudi predstavnika Slovencev iz zamejstva, Damjan Terpin, deželni tajnik stranke Slovenske skupnosti iz Trsta in Vladimir Smrtnik, predsednik Enotne liste iz avstrijske Koroške.

Tako kot nekateri govorniki pred njim se je tudi predsedniški kandidat obregnil ob aktualnega predsednika in protikandidata na volitvah Danila Türka, ki da nasprotuje agenciji za slabe terjatve, zlatemu fiskalnemu pravilu, prožnosti dela, pokojninski reformi in varčevanju, njegov "ne-koncept" pa označil kot prežvečenega ter zazrtega v preteklost.

"Moj program je jasen. Vesel bi bil, če bi ga imeli tudi drugi kandidati. Vendar ti ubirajo lažje poti. Ne ukvarjajo se s perečimi problemi, raje so v varnem zavetju, malo stran, za nič krivi, za nič odgovorni. Ali pa dvolični," je dejal Zver in dodal, da se kot predsednik ne namerava zapirati v predsedniške dvore v Ljubljani ali na Brdu, da bi se srečeval samo z zmagovalci, dobitniki medalj in nagrad, saj mora predsednik pokazati svoj odnos tudi do ljudi, ki so obtičali na robu.

Janša: Zver nadaljuje Pučnikovo delo

Med drugim sta govorila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SDS ter premier Janez Janša. Premier je večkrat iskal vzporednice med pokojnim Jožetom Pučnikom in Zverom ter dejal, da slednji danes nadaljuje njegovo delo. Ko danes primerjamo njune lastnosti, je dejal predsednik SDS, lahko tudi za Zvera rečemo, da je to človek, ki mu gre za stvar, ki je sposoben dosegati dogovore in kompromise tudi v najtežjih situacijah, ki pa kljub temu govori tisto, kar je res, in dela tisto, kar misli, da je prav. To je nekdo, ki ga Slovenija danes krvavo potrebuje na mestu predsednika države, je dejal Janša.

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša, Matej Tonin, Zvonko Černač, Jože Tanko, Aleš Hojs, Vinko Gorenak in Žiga Turk
Janez Janša in Urška Bačovnik Janša, Matej Tonin, Zvonko Černač, Jože Tanko, Aleš Hojs, Vinko Gorenak in Žiga Turk FOTO: Mia Media

"To, kar smo imeli, ali se je naredilo iz te funkcije v času slovenske tranzicije, zagotovo ni tisto, kar so imeli v mislih pisci slovenske ustave in zagotovo ne predstavljanje tega, kar si vsaj v teh časih slovenska javnost želi," je v Mariboru povedal Janša.

Slovenija je po njegovem mnenju v zahtevnem položaju in razmere niso preproste, niso bile niti pred 20 leti, ko se je gradila slovenska državnost. Danes je vse to, kar je nastalo iz tega projekta, pred resno preizkušnjo in bolj kot kadar koli do zdaj postavlja pred Slovence vprašanje, kakšnega človeka ti časi zahtevajo na čelu slovenske države. Na funkciji, ki je zagotovo tista, s katere mora prihajati prva moralna avtoriteta, ki ji ni mogoče oporekati.

Premier je še dodal, da država danes nima predsednika, ki bi bil sposoben združevati sile v reševanju krize, ki ni le gospodarska, ampak tudi moralna. Tisto, kar loči državnika od dnevnega politika, je po njegovem mnenju ravno to, da je državniku mar tudi za usodo prihodnjih generacij, ne le za lastno usodo. Ob tem je prvi mož SDS še dodal, da nekateri medijski in kapitalski favoriti niso izkoristili svoje priložnosti, to, kar danes rešujemo, pa da so rezultati njihovega dela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
08. 10. 2012 12.36
+1
"povezovalci"...
aquauris
08. 10. 2012 12.07
+8
A nas bo čez te tri mostove pripeljal žejne?
23345
12. 10. 2012 11.59
PRVI MOST: OPROSTITEV VSEH OBSODB JANŠI, DRUGI MOST: OBDAVČITI LJUDI DO AMENA : TRETJI MOST : ADIJO SLOVENIJA, LETIMO V AVSTRALIJO IN ARGENTINO
sanya10
08. 10. 2012 11.39
+13
Zver se hval, da bo rešil vse probleme .... tipična SDS-ovska! Ne veš, al bi se smejal, al jokal?!
I G N O R A N T
08. 10. 2012 11.17
+8
Ne se salit.Z vodji, voditelji,in raznimi bla bla bla imamo grenke izkusnje.
TRUMPP
08. 10. 2012 11.13
+14
Tri četrt teh v dvorani nima za kruh ali so pa brez službe. Pa kljub temu še kar kimajo.
Ost1234
08. 10. 2012 11.00
+11
Po dvajsetih letih sprenevedanj, samohvale in neučinkovitosti, je nastopaškim tipom SDS-a težko karkoli še verjeti. Ste bolj razdvojevalna, kot povezovalna stranka. Še novakino NSi bolj cenim. So vsaj odkriti in vsaj kanček bolj pošteni! Kot taki ste skrajno neprimerni za kakršne koli funkcije v državi, še manj pa za reševanje neke moralne krize!
godhead
08. 10. 2012 10.57
+6
obrve ko mesić
javni
08. 10. 2012 10.55
+6
baje da pripadniki belih enot in ostalih privržencev nacistov ter fašistov v ll. svetovni ojni dobivajo dodatek v višini 130 EUR. A morda kdo kaj več ve o tem. Nihče ne ve nič o tem?
Jožajoža
08. 10. 2012 10.53
+11
Janša: Zver nadaljuje Pučnikovo delo. ja, kakšno je pa bilo pučnikovo delo,????denacionalizacija,bajuk, financiranje cerkve, poveličevanje domobranstva.............torej, si želite takšnega predsednika!!!!!!!!!
javni
08. 10. 2012 10.41
+9
baje da pripadniki belih enot in ostalih privržencev nacistov ter fašistov v ll. svetovni ojni dobivajo dodatek v višini 130 EUR. A morda kdo kaj več ve o tem.
godhead
08. 10. 2012 10.37
+18
hvala, ampak NE janšista
kawasakimen
08. 10. 2012 09.51
+8
Niti enega novega obraza ne vidim za kandidata.Ne mislim voliti ljudi,ki so se že izkazali ampak bolj slabo.Eni te isti se valjajo okrog korita,
olyca
08. 10. 2012 08.16
+9
Ljudje imamo možnosti za spremembe, zakaj bi še verjeli v pregorelo politiko sedanje elite, kandidati so. Pri meni odpadejo vsa prežvečena imena in njihovo delo, svoj glas bom dal Humani Sloveniji.
cirenij
08. 10. 2012 08.02
+8
Bog nas obvaruj. Zakonolomec, otrokolomec, privilegiranec zase in za partnerko najbolje plačana delovna mesta..........Ne vem. Če kandidiram z vsemi svojimi prednostmi po starosti, izkušnjah in travmah pa mogoče uspem.
cirenij
08. 10. 2012 08.03
+8
Če bi nas zverček popeljal le čez en varen most, ne bi bil problem. Čez tri, pa polna kapa.
Ost1234
08. 10. 2012 11.07
+3
Ni pomembno čez koliko in kako trdnih mostov nas kdo žejne želi popeljati čez vodo. Pomembno je, v katero smer vodijo ceste, speljane po mostu. Ta smer pa je pri SDS jasna ! Njihova smer ni jasna in ravna.Poznajo le ovinke skrajno v desno ...
bingo 1
08. 10. 2012 07.50
+5
Predhodnik je napisal klobasanje na zborovanji pri takih veliki nezaposlenosti v štajerskem koncu in da tole podržavajo mal je čudno,ko pridejo na oblast pač potem je polna usta imajo reči nimamo pristojnosti niti znajo za te zadeve od nezaposlenosti do vseh neljubi zadevah da rešijo-----------------bingo x Ljubljana-----------
moat
08. 10. 2012 07.44
-2
Pahor bi nedvomno bil boljši kandidat kot preostala dva z vidika zastopanja vseh ljudi, saj Turk očitno vleče na levo, Zver pa na desno. Toda, kot premier je bil zanič, ni bil operativen in učinkovit in je dopustil, da se je koalicija ukvarjala sama s sabo ne pa s problemi države. Res je odgovor na vprašanje koga voliti v tej situaciji precej težak, saj je Turk persona, ugleden in spoštovan, ni pa predstavnik vseh ljudi, je preveč strankarski, tako kot Zver, ki poleg tega ni dovolj prepoznaven. Pahor bi bil idealen predsednik, če ne bi bil slab in neučinkovit premier. Tako pa... ni neke pametne alternative. Pač izbrati boljšega med slabimi ali pa ne izbrati. To je to.
olyca
08. 10. 2012 08.11
+2
vso staro pregorelo elito na odpad politike, imamo možnosti za spremembe in tudi kandidate, ki jih ponujajo in to je Monika Malešič in Humana Slovenija.
ubogislovenci
08. 10. 2012 07.20
+16
odpisani07. oktober 2012 ob 11:33 SABOTER JANŠA IN ŠUŠTERŠIČ!!! Takoj morajo prenehati voditi državo "arestanti,plenilci,roparji in ostali lopovi iz mafijske združbe TOŽILCEV,SODNIKOV IN POLICIJE-gORENAKOVE.Upam da bodo naredili hišno preiskavo tudi pri Janši doma in v tujini.V NE-DELU.SABOTAŽA VELIKEGA FORMATA.V Prvem mandatu je Janševa vlada Slovenijo potisnila na pot ekonomskega razsula. Vlada potrebuje za načrtovano roparsko roboto primerno vzdušje.Slaba banka je sabotaža velikega formata Janševa celotna politika pelje Slovenijo v gospodarsko-socialni zlom in družbeni kaos.BOMO TO ŠE KAR TOLERIRALI???Iz kolumne Mije Repovž. Janšo bi samo vprašal kaj imajo tukaj sindikati,da bi morali protestirat pred vlado za zlato pravilo. Morda je vam potrebno odpraviti zlato »žilo«ki ste jo dobili z barantanjem z orožjem. Prenehajte se norčevati in odstopite saj nimate niti 20% podpore pa še nesposobni ste tako kot vaš kandidat »ZVER«,ki še govoriti ne zna,samo kritizira sedanjega predsednika države,kaj pa je on storil pa ne pove razen da je bil v čakalnici za sprejem pri Papežu in mu verjetno obljubil,da bo vse naredil da ukradeno ne bo potrebno vrniti samo tri očenaše mora zmoliti pa bo vse O.K. PREKOPIRANO 24UR.COM
alenka.NN
08. 10. 2012 10.07
+3
ne samo, da je nesposoben, tudi nespodoben kandidat tale zverina, lahko sami preberete na mikstone blogu...boste hitro imeli pravo mnenje o tej garnituri
Tucci
08. 10. 2012 06.25
+11
Volil bom takrat, ko bo kaj za volit in ko bom šel na volitve kot ponosen Slovenec, ne pa kot ovca.
Upor.Ime
08. 10. 2012 01.19
+4
Hehe, ampak najboljsa je pa Sturmova soproga s flaso v rokah. O ostalem pa skoda zgubljat besed.
irhaela
07. 10. 2012 23.15
+25
Pahor: Če ne bom izvoljen, pomeni, da me je politika zapustila Ohoho, glejte gospod Janša, poglejte to Pahorjevo izjavo! Vi, ki ste izgubili na volitvah, pa se niste hoteli lepo odsloviti! Aaaaa, na silo in z goljufijo večine slovenskega naroda ter svojemu trojanskemu primitivcu Virantu ste obljubili, da boste upoštevali njegova načela, predvsem, da ne boste divje kadrovali svoje privržence, aaaa pa še Erjavcu ste obljubili, da nas ne boste več delili na NOB in domobrance..aaaaaaaaaaaaa, In kje smo sedaj? V celi Sloveniji ste vi največji problem! Vi gospod Janša, ker se imate za edinega, ki je pravi za Slovenijo....nononooooooo.....lepo ženo imate in krasnega sinčka, kaj bi še radi do nas. Bolje zate, da greste k tvoji lepi družinici našo državo pa pustite na miru in potem bomo vašo škodo že sami popravili, le spokajte se od nas....Zver pa nima nobene možnosti za zmago na predsedniških volitvah, ker je še slabši od vas. Srečno!
alenka.NN
08. 10. 2012 10.09
+1
23345
12. 10. 2012 12.11
BRAVO, JANŠISTE JE POTREBNO ONEMOGOČITI NA VSAKEM KORAKU