Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Lopovi, lopovi!'

Ljubljana, 24. 11. 2011 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Takšni so bili vzkliki delavcev Cinkarne Celje, Heliosa Domžale in Steklarne Rogaška, ki so protestirali pred sedežem NLB ter Banke Slovenije. "Ne strinjamo se z razprodajo slovenskega premoženja na način, ki je začrtan," pravijo.

Država naj ne prodaja kokoši, ki nesejo jajca! predstavniki delavcev

V Ljubljani je danes potekal protestni shod pod okriljem Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) Slovenije. Shoda so se udeležili zaposleni v družbah Cinkarna Celje, Helios Domžale in Steklarna Rogaška ter člani organov sindikata. Protestni shod so začeli na Trgu republike v Ljubljani pred stavbo NLB, nato pa so odšli pred sedež Banke Slovenije na Slovenski cesti. Zbralo se je več kot petsto protestnikov.

Delavci Heliosa ter Cinkarne Celje protestirajo - 29
Delavci Heliosa ter Cinkarne Celje protestirajo - 29 FOTO: Blaž Garbajs

Sindikati: Razlog za protest je razprodaja dobrih slovenskih podjetij

Ti so glasno izrazili svoje nestrinjanje s politiko NLB, ki po navedbah predsednika sindikata KNG Tomaža Kumra "združuje sile" in želi prodati delež v Heliosu. "Ne strinjamo se s prodajo slovenskega premoženja na način, kot je sedaj začrtan," je poudaril Kumer. "Ker banka ne more dobiti sredstev za dokapitalizacijo, se je odločila za prodajo slovenskih podjetij," pravi in dodaja, da gre za podjetja, ki se dobro bojujejo in celo premagujejo trenutno gospodarsko krizo.

Prepričani so še, da NLB "sedaj, ko ji ni bila odobrena dokapitalizacija s strani države, prodaja zasežene lastniške deleže, da bi pokrila izgube, ki jih je sama povzročila z odobravanjem nezavarovanih kreditov tajkunom". Še več, z namenom doseganja najvišjih kupnin NLB sili tudi ostale lastnike v prodajo njihovih deležev, pri tem pa je ne zanimajo nameni kupcev, temveč zgolj iztržena cena. Takšno ravnanje po njihovem podpira Banka Slovenije.

Svoje pomisleke in pozive v pisni obliki so predstavniki sindikata danes predali generalnemu sekretarju NLB Samu Nučiču. Nadzorni svet NLB se je na seji pod točko seznanil tudi s protestnim pismom in zahtevami delavcev Heliosa, Cinkarne Celje in Steklarne Rogaška, ki so ga med protestom predali vodstvu banke. Predsednik nadzornikov Marko Simoneti je v sporočilu za javnost po seji poudaril, da banka zasežene deleže v podjetjih mora odprodati. Tako unovčeno premoženje naj bi NLB namreč namenila za novo kreditiranje.

V imenu NLB je sicer danes pomisleke in pozive sindikatov v pisni obliki prevzel generalni sekretar banke Samo Nučič. Ta je med drugim izpostavil, da "NLB ni med najpomembnejšimi ali pa zelo pomembnimi lastniki" treh družb, katerih predstavniki so se zbrali pred stavbo banke.

Delavci Heliosa ter Cinkarne Celje protestirajo - 23
Delavci Heliosa ter Cinkarne Celje protestirajo - 23 FOTO: Blaž Garbajs

V imenu Banke Slovenije je pisma delavcev prevzela direktorica sekretariata banke Vida Šeme Hočevar. "Guverner in svet Banke Slovenije bosta to podrobno preučila," je zagotovila. Dodala je, da so glavni naslovnik zahtev delavcev banke, v poslovno prakso katerih se Banka Slovenije ne spušča. Vseeno pa je obljubila spremljanje situacije. "Vse to bomo vzeli resno," je zagotovila.

Iz Banke Slovenije so sicer sporočili, da se zavzemajo za  odgovorno lastništvo podjetij in bank, ne glede na to, ali je kapital domačega ali tujega izvora. Pravijo, da spremljajo dogajanja v domačem in mednarodnem (predvsem v evro območju) gospodarskem okolju ter ugotavlja, da bi bilo treba v Sloveniji čim prej sprejeti in uresničiti strukturne spremembe, saj z njimi že zamujamo. Zato znova pozivajo nosilce politike in ekonomske politike, naj čim prej sprejmejo in izvedejo ustrezne ekonomske ukrepe, ki bodo omogočili stabilizacijo stanja in oblikovanje ter izvajanje realne razvojne strategije države.

Na protestni shod in očitke delavcev se je na novinarski konferenci po seji vlade danes odzvala tudi predsednica Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Dagmar Komar. Ta je pojasnila, da agencija naložbe v Cinkarni Celje v osnutku strategije upravljanja državnih naložb ni opredelila kot strateške, lahko pa se ta odločitev še spremeni. "Mi družbo upravljamo na način, kot nam zakon veleva, in izvršujemo pravice in obveznosti v tem duhu," je zatrdila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adrianos
25. 11. 2011 14.24
+3
Predstavnik NLB-ja jih je prav vzvišeno pobaral kot kakšne pobaline, češ naj bodo še naprej lepo pridni in da ne bo kakšnih izgredov. Jaz bi vse razrešil vključno z nadzorniki in to brez odpravnin. Domišljavost na višku!
Nimivseeno
24. 11. 2011 23.27
+8
Mediji so v rokah lastnikov kapitala in oblikujejo javno mnjenje tako, kot njim ustreza. Zato tudi brisanje komentarjev, ki niso žaljivi. Ti komentarji preveč opisujejo dejansko stanje, katerega elita noče, da raja spozna. Preveč se zavedajo, da se lahko ponovijo svetovne zgodbe.
Nimivseeno
24. 11. 2011 23.24
+1
Vse je lepo zasnovan plan, da nevedno rajo pustimo v nevednosti in jo čimbolj izkoristimo. ECB tiska denar in ga posoja bankam in vladam na obresti. Denarja za plačilo obresti ni, ga je potrebno zaslužit s surovinami ali delom. To seveda gre v času ekonomske rasti. V času krize dela ni, zato se plača s tem kar imaš, postaneš moderni suženj. Obstajajo pa tudi podjetja (Goldman-Sachs) ki so prevelika, da bo propadla. Država jamči z denarjem davkoplačevalcev in odkupi njihove dolgove, tako da si elita lahko izplača še večje nagrade in bonitete, dolg pa dobi navadna raja, ki jo potem mediji slikajo kot lenuhi (primer Grčije).
Nimivseeno
24. 11. 2011 23.13
+1
Globalno ekonomijo pa čaka dolg in vztrajen padec. Vsa rast temelji na resursih, z večjimi resursi pride več denarja v obtok in s tem gospodarstvo raste. Če pa gospodartvo ni podprto s surovinami, to pomeni inflacijo in devaluacijo denarja. Ker natisnjen denar ne sloni na ničemur. Surovina, ki v pretežni meri goni gospodarstvo je nafta in dokler bomo lahko eksponento črpali nafto bo rast. Vsi pa vemo, da eksponentne rasti ne morejo potekati neskončno dolgo na končnem planetu.
srfar
24. 11. 2011 22.54
+1
20 let prepozno. V času katerem živimo zdaj si zaposleni pač ne moremo izbirati lastnika. Tudi pričakovati, da bi pokojnino dočakal v enem podjetju, kar je v preteklosti bilo kar običajno, je praktično nemogoče. Kdor si želi lastnika podjetja po svoji meri, si bo podjetje moral kupiti.
luckyss
24. 11. 2011 19.59
+7
Blejanje ovc še ne pomeni, da jih ne bodo ostrigli....
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
24. 11. 2011 19.56
+1
24 ur kako so lahko MAJI pred tisocletji vedeli tocno to kar se sedaj dogaja po svetu in zal se huje bo svetovno gospodarstvo bo razpadlo natancno do naslednjega leta Decembra .Ko ni v nas vec straha da bi sledili sistemu sele potem lahko spreminjamo svet.v dobro.Kajti vsa dobrota in ljubezen bosta poplacana leta 2012.Prelep pozdrav in prelepo noc cisto vsem
bkaval
25. 11. 2011 14.27
Popolnoma se strinjam kar so Maji napovedali. Vse gre nazaj v žensko spolovilo.
LomilkaSrc
24. 11. 2011 19.45
+4
bamke je treba uničiti ali pa nas bojo prodali
mlad3n
24. 11. 2011 19.41
+1
Ja ja admin ti kr briši. Sami so tako hotli. Zdej ko pride Janša na oblast bo sam vse še huj ko bo prodal kar še imamo, da ne omenjam tistih 800 milijonov dolga Mariborske škofije nam bo dal da davkoplačevalci odplačujemo njihov dolg ker bo namreč njih osvobodil dolga! Sami ste tako hotli. Prov vam je!
slonicka
24. 11. 2011 19.40
+1
dragi gospodje nekateri raje slišijo da jim rećeš tovariš zdaj je že vse prepozno ko so pokradli mala podjetja bi bilo treba te barabe ustaviti vlak je odpeljal in pać smo ga vsi zamudili vsi pošteni državljani zapomnite se zdaj so pred vrati volitve tisti ki bo volil te kumonajzarje nima popolnoma nić v glavi
Parangal
24. 11. 2011 19.17
+5
Spet arogantna Dagmar Komar. Seveda je treba delavce podpreti, mislim pa, da bi morali še jasneje terjati odgovore in odgovornost od tistih, ki so nas spravili v vse to. Upam, da bo tudi do tega v kratkem prišlo. Do revolucije!
Huey
24. 11. 2011 19.25
+7
Samo revolucija lahko še reši dostojanstvo pridnega človeka. Če do nje ne pride...bo pol slovenije pred karitasom stalo.
korintos1
24. 11. 2011 19.16
+3
Na napačen naslov ste se obrnili, tu je druga Švica.
Huey
24. 11. 2011 19.14
+10
GOspodje politiki, gospodje v javni upravi, gospodje lastniki tovarn...zapomnite si moje besede: Prihaja čas ko bodo najnižji, najmanj plačani in najbolj pridni...vzeli v roke macolo, kladivo in cepin, ter sesuli ta gnil izkoriščevalni sistem. Tik tak tik tak...
korintos1
24. 11. 2011 19.17
+1
Huey
24. 11. 2011 19.21
+0
banana joe
24. 11. 2011 19.32
+4
Nabrusimo kose ..., ma v današnjih cajtih tudi z motorko pade glava preč.
janez6b
24. 11. 2011 17.49
+4
˝˝Berlusconijeva zamenjava je odličen pomagač globalistov, nekdanji EU komisar Mario Monti, mednarodni svetovalec pri Goldman Sachs, Evropski predsednik Rockefellerjeve Trilateralne komisije in vodilni član Skupine Bilderberg. Monti je varna odločitev za naslednji korak udara bankirjev, ko bo evro kriza ugrabljena za koncertiranje še več moči v roke taistih ljudi, ki so jo povzročili že v začetku. »To je tolpa kriminalcev, ki nam je prinesla finančno katastrofo. Kot bi naročili požigalcu naj ugasne požar,« komentira Alessandro Sallusti, urednik milanskega časopisa Il Giornale v lasti Berlusconijeve družine. Podobno, ko si je grški premier George Papandreou drznil predlagati naj Grki na referendumu odločajo o »varčevalnih ukrepih«, je bil ta v nekaj dnevih odstranjen in zamenjan z Luckasom Papademos, nekdanji podpredsednik ECB, občasni profesor na Harvardu in višji ekonomist v Bostonskemu FED (Zvezne Rezerve). Papademos in Monti sta bila nameščena kot neizvoljena voditelja iz razloga, ker »ne bosta odgovarjala javnosti«, opomni Faris in ponovno ilustrira fundamentalno diktatorstvo in nedemokratičnost celotne Evropske Unije. Juriš na pogubno retoriko o kolapsu evro območja je lahko še na zvijača za koncentracijo moči v roke EU, da bi ustvarili še bolj centralizirano Evropsko ekonomsko vlado, ki bo diktirala odločitve vsem državam članicam. In glej, Evropska Centralna Banka se zdaj hvalijo kot rešitelj evrocone, s posojili Italiji, Franciji in Španiji. In kdo je bil nastavljen za predsednika Evropske Centralne Banke kot »rešitelj Evrope«? Nihče drug kot Mario Draghi – nekdanji podpredsednik Goldman Sachs International. Mar zaznavate trend? Seveda bodo v teh posojilih kavlji, klavzule in pogoji, ki bodo dosegli prav to kar so EvroKrati želeli doseči že od samega začetka, bolj zbližano »politično unijo«, kot je povedala nemška kanclerka Angela Merkel, ali z drugimi besedami, zvezno superdržavo, ki bo odstranila drobovje nekdaj suverenih in neodvisnih Evropskih narodov in jih predala v Bruselj.˝˝
9794106
24. 11. 2011 18.11
+3
Ja, slovenceljni bomo pa vsem zgoraj naštetim pomagali - saj mi mamo dovolj za vse, samo zase premalo......
miki70
24. 11. 2011 17.29
+5
Kdor ne ve ali noče vedeti vse tovarne in podjetja se je zgradilo pod komunizmom. JANŠA SDS je prodal preko 100 firm naredil niti 1 denar pokradli z BAJUKOM IN FARJII IN SVOJIMI PRIJATLI TAJKUNI. Kupci tovarn so dobili kredit ,ki so ga Bajuk in Janša dajala od poštenih državljanov ,ki smo 65 let delali ,za dostojno življenje . JANŠOVA SDS IN NSI. so v 4 letih zapravli in pokradli celo Slovenijo na žalost to je resnica.
9794106
24. 11. 2011 17.36
+13
Se strinjam - pokradeno je 90% premoženja. Ampak bodi pošten, kradli so vsi - levi, desni, srednji pa še tisti za katere slišali nismo. Samo, da so imeli dober VIP v bankah in politiki, pa so vse prilastili sebi - vsi po spisku. Imamo uspešne in neuspešne tajkune in vseh političnih opcij - ne si mazat oči, da imamo samo 3 tajkune, imeli smo na stotine dobrih firm, zdaj pa jih ni nikjer. ZAKAJ???
janez6b
24. 11. 2011 17.53
+8
ja bodimo pošteni kradli so z roko v roki vsi; levi desni, srendnji,... pred rajo so pa igrali velekomedijo za ovčice.
CHUCK_NORRIS MA VAS RAD
24. 11. 2011 18.39
+2
kljukec, dej se še malo ozri na levo, 85 % so zavozili levičniki, ker so bili na oblasti celih 15 let, desničniki ali desničarji pa so bili na oblasti le 4 leta in v času njih je bilo razprodanega le še okoli 15% premoženja, ki ga je ustvarilo ljudstvo pod vladavino komunizma. S tem se pa strinjam, da je v glavnem vse slovensko narodno bogastvo bilo ustvarjeno v času samoupravnega socializma!!
janez6b
24. 11. 2011 19.23
+4
delitev na leve in desne obstaja samo še v glavah ovčic:) sicer pa politika že dolgo ne odloča več o ničemer,, ampak je to kapital, kdo že omogoči politiku da je izvoljen:)? denar; kdo mu da denar:) kapital:) torej? na koncu politik dela za kapital, in sam današnji svet oz situacija v njem je dokaz za moje besede. politika že dolgo ni več tisto, kar bi morala biti, pa nima veze ali je to pri nas ali v zda ali kje drugje v ˝demokraciji˝
Slavko Rajh 1
24. 11. 2011 17.00
+10
Je kdo omenil malega Kučana? Pa saj je njegova menklatura vodila to državo 16 let, as pozabu. Titoistična filozofija komunajzerjev nas je spravila v brezno. To jim je že od nekdaj šlo od rok.
est
24. 11. 2011 16.44
+10
Te banke, pred katerimi ste demonstrirali, so s strani davkoplačevalcev že nekajkrat sanirane in še vedno v globekem minusu.Edina rešitev je, da jo nekdo kupi za mali denar in sanira, če mu je to v interesu.Vse ostalo je metanje denarja skozi odprto okno.
minimalisch
24. 11. 2011 16.35
+18
banana republik...me ne prepriča noben, da se firme zapirajo, ker je recesija bolj kot to je nesposobnost politike, uprav firm, ki ne vlagajo v razvoj,marketing,.. itd mamo nekaj frim v sloveniji, ki kljub krizi delajo s plusom...recesija je beseda, ki je podobna besedi bivšega predsednika zda grmička "terorist" , pred vojno na afganistan...umetna...kajti, če je recesija bo folk zadovoljen, da sploh lahko dela za minimalno plačo in še par zaposlenih se lahko ven vrze na cesto ter se nalozi še dodatno delo na tako preobremenjene delavce, ki ostanejo...recesija je zlata vredna...za bogataše...
nikhrast
24. 11. 2011 15.35
+1
Po svetu se banke znebijo slabih investicij, pravilo je \"c*\". V Ameriki banke prodajajo vse kar so zaplenile, na avkciji prodjajo bajte, cene pa neverjetno nizke, pa saj banke ne morejo biti lastnice tega, to ni njihovo delo.
inFORMbiro
24. 11. 2011 15.34
+14
Ljudje "božji" a ne poznate ljudi, ki so Vas in Nas pripeljali do roba obupa, a res ne veste njihovih imen, ma ste ovce in podrepni psi, bojkotirajte volitve, zahtevajte to kar zahtevajo Vaši bratje v Egiptu in drugje, zahtevajte prisilno delo za vse, ki so odgovorni.