Slovenija

FOTO: 'Zate bi dal kri'

Ljubljana, 04. 06. 2013 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenci so v minulih letih petmilijonkrat darovali kri. Generalni sekretar Rdečega križa Starman je prepričan, da so v tem "enkratni v svetu, saj znajo prostovoljno, anonimno in brezplačno darovati kri za življenje".

Cilj letošnjega slovenskega dneva krvodajalstva, ki pod sloganom Zate bi dal kri poteka že tretje leto, je osveščati mlade o potrebnosti darovanja krvi in jih vključiti v krvodajalsko akcijo, je v imenu podpornika te iniciative, družbe Petrol, dejal predsednik uprave Tomaž Berločnik. Temu je, kot pravi, namenjena tudi mobilna aplikacija Daruj kri.

Berločnik je tudi poudaril, da je še posebej v današnjem času pomembno stopiti skupaj in narediti nekaj dobrega za druge. Temu je namenjena tudi možnost virtualnega darovanja krvi preko Facebooka, da bi tako širili zavest darovanja za drugega.

Specialistka transfuzijske medicine z Zavoda za transfuzijsko medicino Polonca Mali je dejala, da vseslovenska krvodajalska pobuda Daruj energijo za življenje spodbuja predvsem vse tiste, ki še niso darovali krvi, da to storijo ali da se vpišejo v bazo krvodajalcev.

Malijeva je o pomenu krvodajalske akcije še poudarila, da je treba zagotoviti zadostno količino krvi vsem slovenskim bolnikom, ki jo v določenem trenutku potrebujejo. Ob tem je dodala, da so trenutno zaloge zadovoljive. Na spletnih straneh zavoda je objavljeno trenutno stanje zalog krvi vseh skupin. Sicer pa, kot je še dodala, vedno pozivajo krvodajalce redkejših krvnih skupin, da darujejo kri.

Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije (RKS) Danijel Starman je dejal, da je bilo v lanskem letu zabeleženih 110.000 krvodajalcev. Na današnji slovenski krvodajalski dan pa obeležujemo 60-letnico krvodajalstva v Sloveniji pod okriljem RKS. V minulih letih so Slovenci petmilijonkrat darovali kri. V tem so po njegovem prepričanju "enkratni v svetu, saj znajo prostovoljno, anonimno in brezplačno darovati kri za življenje".

Znani darujejo kri - 11
Znani darujejo kri - 11 FOTO: Primož Korošec

Ambasadorji, ki letos spodbujajo h krvodajalstvu, so televizijski voditelj Marko Potrč, igralka Ana Marija Mitič, pevka Manca Špik, pevec 6 Pack Čukur s soprogo Niko Marolt Čukur, pevka Urška Majdič, režiser Vinci V. Anžlovar ter glasbenik Gušti.

Kot je povedal televizijski voditelj Marko Potrč, se lahko v akcijo vključi vsak preko mobilne aplikacije Daruj kri, ki jo je Zavod za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije izvedel v okviru mednarodnega projekta Bessy. Krvodajalci lahko po njegovih besedah spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi, lokacije in termine krvodajalskih akcij. Aplikacijo si je možno med drugim namestiti s spletne strani daruj-kri.si ali strani na Facebooku Daruj kri.

Igralka Ana Marija Mitič pa je poudarila, da je darovanje krvi nekaj najbolj plemenitega, kar lahko naredimo za sočloveka. V današnjem času, ko je v ospredju individualizem, je po njenem prepričanju pomen take akcije še toliko večji. "Z njo ni v ospredju le namen darovanja krvi, ampak širjenje zavesti, da skrbimo drug za drugega," je dodala Mitičeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
04. 06. 2013 18.58
-4
NI govora , vsaj ne zastonj , včasih smo dobili vsaj malico in proste ure oz prosti dan , danes se pa s prodajo okoriščajo voluharji, delavčki, ki jih je pa janšizem pahnil v brezno obupa naj jo pa dajejo zastonj... NI GOVORA
24vohomurckov
04. 06. 2013 18.15
+0
....lepo....in zato so spet na vseh naslovnicah! ..jaz je pa ne dam....zato,ker se "taglavni" na račun samaritanstva ogabno okoriščajo!
Tanek_led
04. 06. 2013 17.52
-3
Nikoli več! Daroval sem jo pa že vsaj 10-krat.