Slovenija

FOTO: Zasneženo in neočiščeno parkirišče – plačati parkirnino ali ne?

Maribor, 06. 03. 2018 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
96

Letošnja zima je poskrbela za obilno snežno odejo in povzročila nemalo preglavic. Da so javne površine slabo očiščene, so se najbolj pritoževali Mariborčani. Še zdaj, ko sneg že kopni, je na mnogih plačljivih parkiriščih še vedno tako. Zato se porajajo vprašanja, ali naj plačamo parkirnino ali ne in ali jo sploh moramo? Ker je naša bralka iz Maribora na neočiščenem parkirišču dobila kazen, ker parkirnine ni plačala, smo preverili, kakšna so pravila.

Na nas se je obrnila bralka Hermina iz Maribora, ki skoraj vsak dan parkira blizu glavne železniške postaje ob Partizanski cesti. Ker je bilo parkirišče polno snega, je menila, da ji ni treba plačati parkirnine. Zdelo se ji je nesmiselno, da plačuje za neočiščeno mesto, za kar bi sicer moralo poskrbeti občinsko komunalno podjetje Nigrad Maribor: "Ali naj še na javna parkirišča s sabo nosim lopato in tam 'kidam'. Če že plačam, želim nekaj dobiti za to – v tem primeru torej očiščeno parkirišče," je dejala. Ker ni plačala, so ji nadzorniki podjetja Marprom, ki so zadolženi, da preverjajo plačevanje parkirnin v plačljivih belih conah v občini Maribor, na avtomobilu pustili obvestilo, da mora plačati celodnevno parkirnino v višini 13,5 evra.

Parkirišče tik ob železniški postaji v Mariboru je neočiščeno več kot teden dni.
Parkirišče tik ob železniški postaji v Mariboru je neočiščeno več kot teden dni. FOTO: Bralka Hermina

Bralko je dodatno razjezilo to, da parkirišča pri glavni železniški postaji niso bila očiščena najmanj od začetka prejšnjega tedna, kazni pa so pisali prejšnjo sredo. Mimogrede, parkirišča so še vedno zasnežena, kar pomeni, da niso bila očiščena najmanj devet dni.

Zato smo poklicali v podjetje Marprom in vprašali, kako to, da je bralka dobila kazen, če Nigrad ni zagotovil ustreznih pogojev za parkiranje. "Na vstopu v vse bele cone so nameščene obvestilne table, na katerih je razvidno, da gre za plačljivo območje parkiranja. Zato je parkirnino treba plačati, tudi če je vozišče nekoliko zasneženo," je razložil Miha Rubin iz podjetja Marprom. V primerih, da je sneženje tako obilno, da sneg med parkiranjem prekrije vetrobransko steklo, pa na avtomobilih ne opravljajo nadzora. "Naši nadzorniki namreč ne čistijo snega z vetrobranskih stekel," je dodal.

'Če nisi iz Maribora, sploh ne veš, da je to parkirišče'

Govorili smo tudi z mariborskim novinarjem in fotografom Markom Pigacom, ki sicer ni dobil kazni, je pa moral uporabiti kar nekaj spretnosti, da mu je uspelo parkirati v Slovenski ulici blizu Ljudskega vrta. "Parkiral sem v pol metra visok kup snega, avto pred mano pa je bil vkopan v brozgo. In tako stanje je že 14 dni. Če nisi iz Maribora, sploh ne veš, da je to parkirišče," je zgroženo povedal. Poslal nam je tudi fotografije s podobnim stanjem na Puškinovi in Strossmayerjevi ulici ter Ob železnici. Za vse skrbi podjetje Nigrad.

Na Pigacovi Facebook strani se je vnela odprta, vroča debata, kjer Mariborčani zgroženi ugotavljajo, da Nigrad kar 14 dni niti ni poskušal odstraniti snega s parkirišč in tako oteževal ne le parkiranje, ampak tudi varno hojo. Po vrhu vsega pa morajo še plačevati za bredenje po snegu oziroma zdaj že po brozgi. V debato se je vključil tudi direktor Marproma Bernard Majhenič, ki zagovarja plačevanje parkiranja v vseh razmerah: "Prometni znaki so očiščeni, kjer je jasno označeno, da se vozilo nahaja v plačljivi coni. Vsaj en svoje delo opravlja dosledno, medtem, ko tisti, ki je zadolžen in plačan, da čisti javne površine, dela ni opravil. Nikjer ne piše, da se v snegu ne plačuje parkirnina in v skladu z odlokom smo dolžni zaračunavati celodnevno parkirnino."

Očitno je tudi podjetju Marprom, ki piše obvestila o neplačanih parkirninah, jasno, da zaračunavajo ljudem za površine, ki niso v takem stanju, kot bi morale biti.

In zakaj Nigradu ni uspelo v tem času opraviti svojega dela? Kako je mogoče, da so občinska parkirišča na več koncih Maribora še vedno zasnežena? Na odgovor podjetja čakamo že od včeraj zjutraj. Čeprav smo jih klicali večkrat in so prijazno obljubljali, da bodo odgovorili vsak čas, še vedno niso. Med našim pogovorom so se izgovarjali, da niso vsa parkirišča v njihovem upravljanju, a ko smo jim poslali fotografije in imena točno določenih ulic in so videli, da so v njihovi pristojnosti, so morali zopet preverjati.

Podjetju Nigrad je po treh dneh le uspelo spisati odgovore na naša vprašanja. Vseh javnih površin jim ni uspelo tako hitro čistiti. "Ker je bilo februarja zaradi ekstremnih snežnih razmer sproženih več kot 20 akcij pluženja in posipa (vsaka akcija traja povprečno več kot 24ur), se parkirišča niso uspela v celoti sproti čistiti," je sporočil Dejan Stević. Zimsko službo izvaja 80 plužnih enot in 150 zaposlenih in sicer po načrtu. Parkirišča po tem načrtu nimajo določenih prioritet. "Zato se čistijo po predhodni ureditvi vseh ostalih površin na katerih moramo zagotavljati prevoznost skladno zakonom o cestah in pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest," je dodal Stević. Parkirišča sicer čistijo v nočnem času, ker so manj zasedena.

Kako je s parkiranjem v drugih občinah?

V Kranju velja enako pravilo – plača se v vsakem primeru. "Ob vhodu na parkirišče je opozorilna tabla, ki sporoča, da gre za plačljivo parkirišče. V primeru, da uporabnik vozilo lahko parkira (četudi je parkiranje oteženo zaradi snega), potem plača tudi parkirnino," je sporočila Maja Rozman s Komunale Kranj. V primeru nepravilno parkiranega avtomobila znotraj parkirišča ne izdajajo kazni in tudi ne naloga za odvoz vozila. "Naša nadzorna služba ne izreka kazni, temveč piše obvestila o neplačanih parkirninah," je dodala. Torej tako kot v Mariboru. Prav tako ne izvajajo nadzora ob močnem sneženju – ne čistijo vetrobranskih stekel in preverjajo, ali je na armaturni plošči plačilni listek, torej ne posegajo v vozila.

In po kakšnem ključu oziroma vrstnem redu čistijo parkirišča? Začnejo s tistimi, ki so prosta. "Tista, ki so v času pluženja zimske službe zasedena, pa z zamikom, ko lastniki odstranijo vozila. Parkirišča v našem upravljanju čistimo hkrati s cestami in ulicami ter v skladu z določeno prioriteto čiščenja, ki je zapisana v Načrtu zimske službe," je razložila Rozmanova. Torej prva so na vrsti bolj obremenjena parkirišča, na primer pred Zdravstvenim domom.

Tudi v Celju se ne boste izognili plačilu parkirnine, če tudi boste parkirali na zasneženem parkirišču. "Na vseh plačljivih javnih parkiriščih so na uvozih postavljeni prometni znaki, kjer je določeno, da se za uporabo parkirišča plača parkirnina. Plača se ne glede na vremenske razmere," so sporočili z občine Celje, kjer nadzor nad vestnostjo plačnikov v štirih občinah izvajata Medobčinski inšpektorat in redarstvo Mestne Občine Celje, Občine Laško, Občine Štore in Občine Žalec. Prav tako ne brišejo snega z vetrobranskih stekel in preverjajo ali je plačilni listek na armaturni plošči.

Za Ljubljančane velja enako. Tudi če parkirajo v kup snega na plačljivem parkirišču, morajo plačati parkirnino. "V primeru nadzorov mestni redarji ukrenejo vse potrebno, da celovito ugotovijo dejansko stanje. Razumljivo je, da v primeru dalj časa trajajočih snežnih padavin ni razumno pričakovati, da bodo vozniki sproti čistili sneg z vozil, vsekakor pa navedeno ne pomeni, da ni potrebno ravnati s predpisi, ki urejajo dolžnosti voznikov (namestitev parkirnega lističa oziroma parkirne dovolilnice)," so odgovorili z Mestnega redarstva MOL.

Družba KPL za MOL kot koncesionar izvaja zimsko vzdrževanje cest. "Čiščenje snega se izvaja s plugom in koncesionar svoje delo težko opravi, če so parkirna mesta zaparkirana, ker plug ne more prosto odriniti snega, ne da bi pri tem nastala velika materialna škoda. Zato težko zagotovimo, da bomo lahko očistili parkirišča v celoti, če so na njih vozila," so razložili iz javnega podjetja LPT in Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL. Zato med pluženjem cest prednostno v mestnem središču splužijo samo parkirna mesta, ki so vzdolžna z osjo vozišča, vendar pod pogojem, da niso zaparkirana in da jih je več zaporedno (najmanj 10 zaporednih nezasedenih parkirnih mest vzdolž ceste). "Dejstvo je, da je ta pogoj le redko izpolnjen, zato teh površin ne moremo vedno očistiti hkrati s pluženjem vozišča," so dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laycan
08. 03. 2018 08.34
+3
pač se je naredila francoza,upala na najboljše,ker ji je pač nek pametnjakovič tako svetoval,in to je to.saj je Majhenič lepo napisal kako in kaj.
laycan
08. 03. 2018 08.38
+5
za vse to je pa odgovoren nigrad če ni očiščeno,in tiste kateri ste bili oškodovani,naj dajo položnice nigradu.to je isto če zapelkješ na cestišču v luknju in uničiš platišče,se obrneš na tistega kateri je za tiste del ceste odgovoren.
SLOTRPIN
08. 03. 2018 08.08
+5
Recimo z lopato bi šlo... Ne utrujajte, ker ni edino sredstvo za čiščenje plug-vsi bi lepo sedeli pa plužli-haloooo, lopate v roke vsem, ki so zaposleni v omenjenem podjetju, namesto, da iščejo prekrškarje naj kidajo parkirplace, ki jih mastno plačujemo...!!!
vladaricaumov
08. 03. 2018 09.17
-5
Ja, pa kva še. Sam si skidi, sej nis invalid.
SLOTRPIN
08. 03. 2018 10.58
+5
Spet ti kockarka, jest si pred bajto skidam sam!!! Če pa pridem nekam za plačat pa hočem spucan, ker plačujem, neum_nica kockarska... Pejt ti lepo nazaj v lipo našo pa tam kidaj svoje fekalije...
BrainDance
08. 03. 2018 07.00
+4
Je pa še en problem (sploh v LJ), kakopa naj splužijo parkirišče, kjer so 24/7 parkirani avtomobili??? Nisem še kdaj videl parznih parkirišč, ne ob cesti ne za rampo :D
iga_biba
07. 03. 2018 21.36
+5
Če talne označbe na ulici za parkirno mesto niso vidne, parkirnine ni potrebno plačat, ker ni talnih označb(niso vidne) Z A K O N O PRAVILIH CESTNEGA PROMETA (ZPrCP 65. člen (ustavitev in parkiranje) (2) Na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti vzporedno z robom vozišča in sme biti oddaljeno od roba največ 30 cm, razen če je drugače določeno s predpisano prometno signalizacijo. Parkiranje v drugi vrsti, ob parkiranih vozilih, je prepovedano. (3) Če so parkirna mesta označena s predpisanimi označbami na vozišču ali na drugi prometni površini, je dovoljena ustavitev ali parkiranje le v skladu s temi označbami. Drugače pa je na parkirišču z vhodom, ker tam veš, da je parkirišče.
Uporabnik1385495
07. 03. 2018 21.21
+0
Je pa res neočiščeno!Gor je ziher 3 cm snega.Dajte no.Placala bi,je popolnoma lepo za parkirat.Marsikdo bi ubijal za tako neociscen parking.
Nepoznan Uporabnik
07. 03. 2018 21.13
Pimplc
07. 03. 2018 21.13
-8
bodite veseli da je še mau snega ostalo... tu ga ni več. ne mormo smučat matr
FesterAdams
07. 03. 2018 20.35
+13
Nikjer ne vidim, da bi 24ur iskali kakšno povratno informacijo o njihovi "prenovljeni" strani. Za vse take prenove velja, da kompetentni redno sekajo mimo. Podobno velja tudi za gmail in njihove vsakopolletne prenove. Kadarkoli kaj spremenijo, večje sranje naredijo. Enako je s tem portalom. Če bi nagnali, ali pa vsaj anštendig prizemljili admina, pa povsod omogočili komentarje, bi samohvala o najbolj branem listu bila še nekako upravičena. Tako pa ne. To je sicer samo moje subjektivno mnenje, zato pozivam vse komentatorje in bralce tega portala, če se jim prenova zdi dobra ali ne. Če povratne informacije ne bo, bodo še kje mislili, da so nivo dvignili. Po moje pa so vsekali mimo, kolikor se je le dalo. Metle, ki pometa dobro, se ne menjuje...
vladaricaumov
08. 03. 2018 09.17
-2
Prov grda stran je. Spremenil so na slabš. Ampak se bomo že navadl.
bebo3
08. 03. 2018 09.26
+2
Meni je prenova všeč. Moderna, lepa, še posebej za telefon je res super.
slomati
07. 03. 2018 20.15
+14
Plačljiva parkirna mesta so ponavadi ponoči prosta, torej bi jih morali tisti, ki so plačani za to tudi očistiti.
FesterAdams
07. 03. 2018 20.11
+15
Če bi jaz bil mariborski župan, bi nekje našel način, da bi Miho Rubina in Bernarda Majheniča za skrajno neokusen in žaljiv odgovor slovenskemu delavcu glede zasneženih parkirišč odstranil s položajev, katera zasedata. Kaj se te to pravi??! Novinar(ka) ga vpraša nekaj, odgovor pa z vprašanjem nima skoraj nič skupnega. Mar bi pustili table zasnežene in raje spucali parkirišča, če že čutijo tako izrazito vnemo v smeri lupljenja delovnih ljudi. Cuker pa mi vselej dvigne ta vehementna drža povzpetnežev, ki se do novinarjev tako obnašajo. Novinarji so v moji službi obveščenosti in od samovšečnežev ZAHTEVAM, da se s tem v zvezi dostojno obnašajo. Ta dva, ki sta imela besedo, sta totalno nesposobna in popolnoma neprimernega obnašanja do javnosti. Ej.., mariborski škrlakar (klobukar), ali si razumel, kaj bi bilo potrebno ukreniti?
Jožef Koprivnikar
07. 03. 2018 19.54
+3
če je bilo mesto za parkiranje in je parkiral, kje je problem ?
MaLi_BoG
07. 03. 2018 19.36
-17
Namesto da pijejo in se nalivajo cele dneve po gostilnah bi lahko vzeli vsak svojo lopato in se zmigali kidat...sami lenuhi ti štajerci....
korintos23
07. 03. 2018 19.21
-11
No in kaj če je malo snega bilo? Kaj pa ko je se lepo očiščeno in polno avtomobilov?
korintos23
07. 03. 2018 19.20
+13
Kako pa naj ta sneg očistijo če je gor polno parkiranih avtomobilov?
SLOTRPIN
08. 03. 2018 08.07
+4
Recimo z lopato bi šlo... Prjatu ne utrujaj, ker ni edino sredstvo za čiščenje plug-vsi bi lepo sedeli pa plužli-haloooo lopate v roke vsem, ki so zaposleni v omenjenem podjetju, namesto, da iščejo prekrškarje naj kidajo parkirplace, ki jih mastno plačujemo...!!!
batom@pinkponk.com
07. 03. 2018 19.11
+30
Nigrad je cista zgubarija, vreca brez dna, zdruzba neucinkovitih polpenzionistov. Edino kar res znajo je posiljanje poloznic. Nardijo pa itak nic od nic.
Nora24TV
07. 03. 2018 19.06
+16
Sramota! Parkirišča niso očiščena, računali pa bi. Tej, ki lepijo kazni na vetrobranska stekla naj najprej primejo lopate v roke, očistijo parkirišče, da bodo oznake vidne, pa potem pišejo kazni.
SecretMind
07. 03. 2018 22.37
-6
Ljudje bi parkirali, plačali pa ne bi, a ne.
macro
07. 03. 2018 18.39
+30
Drugič bom parkiral pa šauflo snega vrgel na vetrobransko pa naj se hebe redarstvo. :)
SDS_je_poden
07. 03. 2018 18.49
-5
Lahko si tudi falus na havbi iz snega narediš. Važno, da plačaš parkirnino.
golllllll
07. 03. 2018 18.33
-22
Za moje pojme ni povzročil prometne nesreče voznik marcedesa ampak naši nesposobni policisti. Ne vejo niti tega kako ustaviti voznika v prekršku. Za to pa bi še radi bli bolj plačani
Nora24TV
07. 03. 2018 19.01
+17
Ne razumem, kakšne prometne nesreče...a ni govor o parkiriščih?
FesterAdams
07. 03. 2018 20.14
+4
Ali to razumeš, zakaj pod tistim člankom ni mogoče komentirati?
golllllll
07. 03. 2018 18.29
-17
Zakaj ne moremo komentirat prometne pred dobrenjem. Videl sem voznika marcedesa in policista kako sta divjala po avtocesti in ogrožala udeležence v prometu s tem, da policist ni imel vklopljenih ne opozorilnih luči in ne sirene. Potem pa se taki borijo za večjo plačo.
Klampfman
07. 03. 2018 18.19
-1
Eni toteki bi pač skoz nekaj švinglali. Z razlogom najbolj zafurano mesto v Slo... Pa prihajam od tam, da ne bo pomote.
Nora24TV
07. 03. 2018 19.03
-4
Švinglali? Po moje bi bilo normalno, da če mi nekdo računa parkirišče, da je to očiščeno.