Slovenija

FOTO&VIDEO: Zaradi toče ustavljali v predorih

Kamnik/Kranj/Celje/Ptuj, 24. 08. 2008 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./N.S./S.L.
Komentarji
94

Neurje s točo, ki je v soboto spet pustošilo, je povzročilo veliko škodo. Nekateri vozniki, ki so svoje avtomobile želeli obvarovati pred točo, so zavetje iskali kar v predorih, ki so jih morali zato večkrat zapreti.

Včeraj zgodaj popoldne so se le teden dni po zadnjem vremenskem razdejanju po Sloveniji spet razbesnela neurja. Hudi nalivi so sprva zajeli sever države, nato pa so se širili proti severovzhodu, čez noč pa so zajeli vso državo. Ponekod je spet klestila toča, meteorna voda je zalivala kleti, veter pa lomil veje in podiral drevesa. Najhuje je bilo v Kamniku in okolici, kjer je močan veter s točo odkril streho osnovne šole. Na udaru sta bili tudi Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice. Na območju Gorenjske je popoldansko neurje največ nevšečnosti povzročilo na območju občin Tržič, Šenčur, Cerklje, Kranj in Radovljica.

Najbolj je bil na udaru Kamnik. V Tunjicah je močan veter odkril streho osnovne šole.
Najbolj je bil na udaru Kamnik. V Tunjicah je močan veter odkril streho osnovne šole. FOTO: POP TV

Iz kabineta premierja Janeza Janše so sporočili, da bo vlada še ta teden obravnavala poročilo o škodi ter prizadete občine vključila v sistem pomoči, ki ga je oblikovala na seji prejšnji teden. V ta namen bo iz proračunske rezerve, ki jo je na zadnji seji oblikovala na podlagi prenešenih virov iz presežka proračuna, zagotovila tudi dodatna sredstva, ki se bodo po oceni škode delila prizadetim preko občin, humanitarnih organizacij in pristojnih ministrstev, so še sporočili.

Na udaru Kamnik

Spet pa je bil na udaru tudi Kamnik, kjer je padala skoraj kot jajce velika toča, močan veter pa je v Tunjicah odkril streho šole. Sunek je bil tako silovit, da je streho odneslo v sosednje hiše. Kot je povedal kamniški župan Anton Smolnikar, so gasilci s pomočjo sosedov streho zasilno prekrili s polivinilom, da bi preprečili zamakanje in nadaljnjo škodo.

Močno neurje s točo, vetrom in nalivi je zajelo tudi območje občine Nazarje. Posledično se je na območju Črete sprožil tudi manjši zemeljski plaz. Gasilci so pomagali pri odstranjevanju posledic neurja.

Neurje je pustošilo tudi na območju Gorenjske.
Neurje je pustošilo tudi na območju Gorenjske. FOTO: Aleksander Šmid

Neurje z močnim vetrom je zajelo tudi ptujsko regijo. Veter je odnašal ponjave iz streh, ki so bile poškodovane v neurje, ki je pustošilo pretekli teden. Neurje je prizadelo območje občin Ptuj, Kidričevo, Hajdina, Desternik, Juršinci, Videm pri Ptuju, Dornava in Majšperk. Gasilci tudi danes nadaljujejo z delom.

Hudo pa je bilo tudi v Braslovčah, kjer je neurje uničilo polovico hmeljskih nasadov, v Šentjurju pa je voda zalila celo naselje.

Hudo neurje je zajelo tudi območje občine Slovenjske Konjice. Posredovali so gasilci, ki so izčrpali vodo iz 46 objektov. Po prvih ocenah je nastala zelo velika materialna škoda, ki jo ocenjujejo na več kot sto tisoč evrov. Neurje je zajelo tudi območje občine Laško. V Rimskih Toplicah je hudournik zalil most čez Savinjo. Gasilci so preusmerili hudournik po brežini v reko Savinjo in postavili signalizacijo. Gasilci so na več mestih prekopavali in preusmerjali hudournike ter tako preprečili zalivanje objektov, čistili kanale, jaške ter prepuste.

Neurje je zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Močno deževje je povzročilo naraščanje lokalnih potokov in hudournikov, ki so ogrožali stanovanjske hiše. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Udari strel pa so povzročali izpad električne energije na območju Kisovca. Zaradi posledic neurja je bilo delno neprevoznih več lokalnih cest. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, čistili zamašene propuste potoka Medije, zavarovali plazišče, ki je ogrožalo stanovanjski objekt v Kisovcu, črpali vodo iz poplavljenih objektov ter preusmerjali hudourniške vode, ki so ogrožale stanovanjske objekte.

Vozniki so svoje jeklene konjičke želeli obvarovati pred točo tako, da so ustavljali v predoru.
Vozniki so svoje jeklene konjičke želeli obvarovati pred točo tako, da so ustavljali v predoru. FOTO: POP TV

Občasno zaprti predori

Zaradi hudega neurja s točo so bili včeraj občasno zaprti tudi vsi štirje trojanski predori v smeri proti Ljubljani. Najdlje, kar 17 minut, je bil zaprt prav predor Trojane, v nasprotni smeri pa predor Podmilj, ki so ga zaprli kar sedemkrat, vsakič po tri minute. Razlog za zaprtje predorov pa ni bila napaka ali spolzko vozišče, ampak nespametni vozniki, ki so zaradi neurja, svoje jeklene konjičke ustavljali v predoru, da bi jih zavarovali pred točo. Delavci Darsa so predore zato zaprli, a voznike tudi rdeča luč na semaforju ni ustavila, saj so še kar naprej peljali v predor, da bi zaščitili svoje avtomobile. Nekateri, ki so peljali skozi predor, so, potem ko so se znašli na odprtem, začeli obračati in se vračati nazaj v predor, spet drugi pa so nazaj v predor vozili kar vzvratno.

Toča v Mekinjah pri Kamniku.
Toča v Mekinjah pri Kamniku. FOTO: Samo Golob

Meteorna voda povzročala težave

V občini Radovljica so gasilci odstranili manjši zemeljski plaz s ceste med Brezjami in Črnivcem in izčrpali vodo iz treh objektov na Brezjah. V občini Tržič je meteorna voda zalila prostore gasilskega doma PGD Tržič in doma starostnikov Petra Uzarja na Ročevnici. Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskih objektov v Voklem, v občini Šenčur. Na pomoč so priskočili gasilci. Tudi v občini Cerklje na Gorenjskem so posredovali gasilci, ki so izčrpali vodo iz skladišča trgovskega centra in garaže v Cerkljah. Meteorna voda je tudi zalila proizvodne prostore enega od podjetij na Trati v občini Škofja Loka. Zaradi močnih padavin je tudi na območju občine Zreče meteorna voda poplavila stanovanjsko hišo. Meteorna voda je tudi zalivala objekte na območju občin Žalec, Dobrna ter Kozje. Neurje je zajelo tudi območje občine Vojnik, v občini Celje pa je močan veter razkril streho stanovanjske hiše na površini 120 kvadratnih metrov. Zalivalo je tudi prostore v Trbovljah, gasilci so pomagali pri črpanju vode. O neurju poročajo tudi iz občine Šenčur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki ter območja občine Krško.

Kakšne so napovedi?

Danes dopoldne je dež od zahoda ponehal. Čez dan se bo delno zjasnilo. Dopoldne bo burja ob obali oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem do 27 stopinj C. Jutri bo večinoma sončno.

Več o vremenu ...

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 08. 2008 14.38
Nadaljevanje: Mafia="haha...matr so se pa spomnli ustavt v tunelih ..če bi pršlo pa do prometne nesreče pa bi se use unel pol bi blo pa fejst k se ne bi znal rešt..budale..drugič mal premislte predn nardite tako neumnost lepo vs prosm :)" Res je, sploh ne mislijo na posledice, ko pa je prepozno, pa jok in stok, pa tožbe, pa radi odškodnine, za take ne, žal. Raznovrstne zavarovalnice bi morale to pipico zapret. Nosferatu77="Dragi soprebivalci in soprebivalke na našem planetu; Navadite se na skorajšnje vsakodnevne nevihte na takšnem in še hujšem nivoju. Dokler se mi zafrkavamo z naravo, se bo ona zafrkavala nazaj. In nikar se ne slepite: ne glede na našo pamet narava IMA več mišic, tako da bo moral (kot ponavadi) tapametni prvi odnehat, če bo hotu preživet." Povsem resnično, sicer pa narava se ne zafrkava, le terja poravnavo za neodgovorno ravnanje, dejanja imajo posledice, in človeka bo na silo in boleč način prislila, da se neha s takim načinom življenja, proti njej in njenim zakonom in da začne živeti drugače, v skladu z njo in njenimi zakoni, saj je vendar tudi sam del narave. Eden teh zakonov je tudi zakon vzroka in posledice, ki ga človek,v lastno škodo, ignorira, ne upošteva.
Ramzess
25. 08. 2008 14.35
F10="Jst sam upam, da bojo urangutani, k so ustavlal v predorih res dobil kkšne kazni." Jaz tudi upam, posebna ekipa bi se moaral ukvarjati, s takšnimi bedaki, ki ne cenijo niti svojega niti ujega življenja, bogve koliko je imelo otroke s sabo. Vendar je upanje majhno, vprašanje je če bi taki ljudje sploh bili kaznovani, če bi do česa prišlo, zaradi njih. Pa to ne velja samo za predore, pač pa tudi za podvoze. Zadnji nedeljski dnevnik je o tem napisal, objavil stran in nekaj dolg članek, ki se bere, reci piši, kot grozljivka, kaj počnejo ljudje, to je norost, ti ljudje sploh ne milijo na posledice, potem pa ti še kakšnen reče, da je njegov pleh vreden več od življenja, življenj ljudi. Človek kar ne more verjeti, samo še čakamo, da bo, ob naslednji priliki, do česa prišlo, kaj bo šele po tem, raje za zdaj ne razmišljam. Pijanec22="Tistim, ki ustavljajo v predoru na avtocesti, so potencialni morilci. Upam, da jih bodo vsaj denarno kaznovali. Si kar predstavljam, da so to sami takšni, ki vsakemu težijo, ki pelje 2 km/h čez omejitev, njim pa je dovoljeno vse. V tujini tega seveda noben Slovenec ne bi upal, ker bi kar hitro končal na sodišču. Nekdo...="Jaz bi jim sodu kot morilcem. Vozniško pa doživljensko vzet vstran... sicer pa to ni nova zgodba 13.07.08 so bedaki ustavljali pod nadvozi na avtocesti oni odzadaj pa so se drsali po cesti ko so mogli bremzat" Prašek="vsakemu, ki zaradi toče ustavi v predoru bi naložil par tisoč € kazni in odvzem vozniškega za najmanj eno leto☻" Nič manj kot to, se popolnoma strinjam, za resne bedake, resno noro kazen, brez popuščanja, šola mora biti za take pasje draga. Pijanec22="Da ne omenimo, da so se eni slikali v tunelu (po avtocesti je strogo prepovedano pešačenje), eni so celo kadili noter itd. Takoj za predorom je avtocestni izhod. Če ti je toliko do tega pleha, greš lepo na izhodu dol in pod eno drevo. Nimaš pa nobene pravice povzročanja prometne nevarnosti in to celo na območju visoke omejitve in zmanjšane vidljivosti." Skora ni za verjeti, kaj počnejo eni, renično so nori, no v predorih so kamere, in oblastem ne sme biti problem poiskati in najti te norce, njihovim otrokom pa v pisni obliki pojasniti, da jim je žal, ampak taki starši jim res ne morejo bi nikakršen vzor. Vprašanje koliko teh ljudji je imelo svoje ali 'tuje' otroke s sabo. Upajmo samo, da se policija spet ne izgovarajala, da nima (lastnega) video sistema v predorih, kot že enkrat v zadnjem letu, ker potem pa je res višek. Juventus="To so izredne razmere, zato bi morala poskrbeti signalizacija v predorih ...To je kot bombni napad ..." MrDevil="To je dokaz, da je ogromno takih ki gledajo SAMO NA SVOJO RIT !!! Sploh se ne ozirajo na druge okoli sebe. Potrebno jih je polovit in pošteno kaznovat..." Vse bolj kaže, da je signalizacija bolj za okras, kot za resno rabo, oz. upoštevanje, v takih primerih bi morala 'prileteti' policija, zapreti oba vhoda-izhoda v predor, aretirati vse voznike, ter odrasle sopotnike, brez izjeme, in jih odpeljat, otroke predat lokalnemu socialnemu skrbstvu, ki jih (v teku dneva) preda sorodnikom, policajem pa že itak sledijo kamijoneri, ki naložijo (zapuščene) avte, ki jih odpeljejo na odrejeno mesto, kjer že čaka osebje in stiskalnica, osebje popiše avte, izprazni avte osebne lastnine, ki jo zloži v ozanačene škatle, ta bo vrnjena lastnikom, avte pa v stiskalnico. Ostale kazni za te, potencialno hude, kršitelje, sledijo po zakonu + poseben bonus. Huda bo samo ta, da se bodo drugi izgovarjali in opravičevali, da zaradi prvih niso imeli druge možnosti, izbire, kar seveda ne spremeni dejsva, da so ravnali enako. Kot že rečeno, šola za take mora biti pasje draga. Mafia="haha...matr so se pa spomnli ustavt v tunelih ..če bi pršlo pa do prometne nesreče pa bi se use unel pol bi blo pa fejst k se ne bi znal rešt..budale..drugič mal premislte predn nardite tako neumnost lepo v
F10
25. 08. 2008 12.17
Jst sam upam, da bojo urangutani, k so ustavlal v predorih res dobil kkšne kazni. Kako je loh narod tko zabit, a se noben ne spomne vsaj nesreče na hrvašk, dve leti nazaj, k je tovornjak s polnim šusom prletu v tunel poln gužve. To bi se tle loh še tok prej zgodil, vidljivost je bla itak izjemna.
mafia89
25. 08. 2008 12.14
jao..folk ne več to delat ..k bo pa pršlo do prometne nesreče..pol pa boste mel...:D :S
Iluminat
25. 08. 2008 11.35
Pod naslovom "Zaskrbljeni hmeljarji" kažete krajevno skupnost Rifnik .... ajoj admin ProPlus-a..
albertinum@excite.com
25. 08. 2008 10.54
DEBILE, ki so vozili vzvratno in ustavljali v predoru, kaznovat po prometnih predpisih, nič pa ne bi škodila še kakšna zaporna kazen za povzročitev splošne nevarnosti z možnostjo smrtnega izida. Za takšen DEBILIZEM je po mojem kakšne tri mesece v zaporu kar primerna kazen.
BorgQueen
25. 08. 2008 10.49
ja čelado imam......... no vsaj en strošek manj (joke)
nosferatu
25. 08. 2008 10.44
Dragi soprebivalci in soprebivalke na našem planetu; Navadite se na skorajšnje vsakodnevne nevihte na takšnem in še hujšem nivoju. Dokler se mi zafrkavamo z naravo, se bo ona zafrkavala nazaj. In nikar se ne slepite: ne glede na našo pamet narava IMA več mišic, tako da bo moral (kot ponavadi) tapametni prvi odnehat, če bo hotu preživet. Aja, pa počasi bo treba it po zaščitne čelade :P
hakihak
25. 08. 2008 10.39
kaznovat vse brez izjeme
Ranunculus
25. 08. 2008 10.04
Najprej je potrebno ugotoviti, če je v predorih prepovedano ustavljati, če je, naj določijo kazen, potem naj ugotovijo, če so DARSovi posnetki dovolj dobro dokazno gradivo, ki ne posega v zasebnost ali kako drugače krši zakonov, potem naj pa izstavijo račun za parkiranje in varovanje pred točo in ga izterjajo. Kaj je tu težkega?
Prvo Borec
25. 08. 2008 09.52
Ne vem ali bi se smejal ali jokal. Kdo jim je dal vozniška dovoljenja ??
Hesus_Hristus
25. 08. 2008 09.51
zunaj je padala toča v predoru pa požarni omet.
en_pac
25. 08. 2008 09.40
dobr pod podvozi res nevem kako si drznejo ustavljati. Samo v predoru je pa dovolj placa za veliko folka in pa glede na razmere se mi zdi da ne bo nihče vozil 100 km/h po taki cesti kjer 5m pred sabo ne vidiš. In če ni takih kretenskih norcev potem ne more do nobene nesreče pridt.
BorgQueen
25. 08. 2008 09.37
Ja v predorih se nimaš kaj ustavljat!!!! Raje žrtvujem pleh kot pa življenje!!! Isto ljudje delajo pod nadvozi...pa ne smeš se ustavit........tako pač to je!!!! Meni je bolj pomembno življenje kot pa pleh! Avto se da popravit pa zamenjat mojega življenja pa ne! Kaj če bi v tem tunelu prišlo do trčenja in bi zagorelo????? Kaj pa potem???? Je pleh res tako pomemben?
en_pac
25. 08. 2008 09.31
BorgQueen kaj bi pa ti naredil, če bi bil ravno pred predorom in bi padala tako velika toča, da bi ti lahko vsak moment razbilo vetrobranska stekla in ti uničilo avto čist? Po tvoje bi stal pred predorom in gledal kako v parih sekundah dobiti dober razlog za nov avto ane?
BorgQueen
25. 08. 2008 09.24
Ma ta folk je ubrisan!!!! Za takšne prekške bi morala bit kazen odvzem pa še kaj drugega!!!
janez.kosir
25. 08. 2008 08.58
Se strinjam, da je ustavljanje v predorih nesmiselno, hmm, kaj pa če pada toča velika ko tenis žogca, potem pa s tem ustavljanjem rešuješ svoje življenje.
factory
25. 08. 2008 08.55
se podpišem pod tvoj komentar @hinko.murovec
en_pac
25. 08. 2008 08.54
bolš ustavt v predoru kot pa meti razbit avto
hinko.murovec@siol.net
25. 08. 2008 08.50
Če so zaradi norcev, ki so parkirali v predore morali te zapreti bi lepo policija blokirala izhode in vse po vrsti ustrezno kaznovala. Pol ure gor ali dol, vsi ti norci , ki jim je važnejši pleh od življenj si zaslužijo trajen odvzem vozniškega in vsaj 10.000 EURov kazni. Verjemite, nihče nikoli več ne bi počel kaj takega. Norci. LP