Slovenija

FOTO: Za vlado dogovor z občinami velik dosežek, za občine kompromis

Ljubljana, 29. 01. 2015 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada in občine so podpisali dogovor o sredstvih za delovanje občin v letošnjem letu. V skladu z dogovorom bo povprečnina za prvo polletje letošnjega leta 525 evrov, v drugem polletju 500,83 evra. Se je pa vlada zavezala, da bo sprejela sistemske ukrepe za znižanje stroškov občin.

Minister za finance Dušan Mramor, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj in predsednik Skupnosti občin Slovenije Aleksander Jevšek so danes podpisali dogovor o sredstvih za delovanje občin v letu 2015. Mramor dogovor ocenjuje kot velik dosežek, v občinah pravijo, da gre za kompromis, vladi pa se zahvaljujejo za dialog.

V skladu z dogovorom bo povprečnina za prvo polletje letošnjega leta 525 evrov, v drugem polletju 500,83 evra. Vendar pa dogovor obenem vključuje zavezo vlade, da bo do 30. junija poskrbela za sprejem potrebnih sistemskih ukrepov za znižanje stroškov občin v višini 22,8 milijona evrov na letni ravni. V kolikor tega ne bi uspela, iz dogovora izhaja, da bo ta sredstva zagotovila na drug način.

Finančni minister Mramor pravi, da gre vlada s tem dogovorom naproti občinam in jim skuša olajšati delovanje.
Finančni minister Mramor pravi, da gre vlada s tem dogovorom naproti občinam in jim skuša olajšati delovanje. FOTO: Damjan Žibert

Pri sredstvih za sofinanciranje investicij je v dogovoru določeno, da se občinam v letošnjem letu izplača investicijski transfer v višini enega odstotka skupne primerne porabe občin, razlika do dveh odstotkov pa naj bi se zagotovila z dogovorom o višini povprečnine v letu 2016.

Vlada bo hkrati z rebalansom letošnjega državnega proračuna v DZ posredovala tudi predlog zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin. Kot je ob podpisu dogovora dejal finančni minister, gre za prvi paket, s katerim gredo naproti občinam in jim poskušajo olajšati delovanje.

Za določene ukrepe, bolj sistemske spremembe pa bo potreben daljši čas. "Dogovorili smo se, da takoj, ko to soglasje podpišemo, začnemo delati naprej, in poskušamo v prvi polovici leta doseči še druge administrativne in seveda finančne olajšave za občine," je dejal Mramor.

Po drugi strani pa so občine po njegovih besedah razumele, "kaj so cilji Slovenije kot celote, kaj so naše zaveze in na kakšen način želimo fiskalno stabilizirati državo in so nam šle naproti, s tem da so pristale na znižanje določenih transferov iz državnega v občinske proračune". Mramor meni, da je to velik dosežek.

'Verjamem, da nismo ne eni pretirano zadovoljni, a je soliden kompromis'

Z vsebino dogovora nismo zadovoljni, zadovoljni pa smo z vladnimi prizadevanji, da se doseže dogovor, in da so občine obravnavali kot partnerja. predsednik Skupnosti občin Slovenije Aleksander Jevšek

Na strani občin se vladi zahvaljujejo za prizadevanje, da bi prišli do dogovora. Kot je dejal Smrdelj, v začetku niso povsem verjeli, da se bodo uspeli uskladiti, saj so bili v izhodiščih zelo narazen, vendar je "skupna vztrajnost prinesla kompromis".

"Verjamem, da nismo ne eni ne drugi pretirano zadovoljni, ampak to pomeni, da je kompromis soliden," je dejal Smrdelj in dodal, da je predvsem velika vrednost, da so se dogovorili, da bodo v naslednjih tednih in mesecih iskati dobre rešitve znotraj predpisov in zakonodaje, da se občine razbremeni tistih stroškov, ki niso najbolj potrebni, predvsem pa takšnih in drugačnih administrativnih ovir.

Tudi Jevšek se je zahvalil vladni strani, da je vzdrževala dialog, ki ga je bilo v preteklih letih manj. Z vsebino dogovora niso zadovoljni, zadovoljni pa so z vladnimi prizadevanji, da se doseže dogovor, in da so občine obravnavali kot partnerja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
30. 01. 2015 11.06
-1
doj z občinami, ukinimo občine,...pa kdo še nuca občino, kaj sploh delajo na občini.....
darcs
30. 01. 2015 01.20
+3
ljubljana bo dobila 500€ državne pomoči, hehe - za eno stopnico v džamiji
korintos23
30. 01. 2015 09.20
Si menda mislil po prebivalcu a ne? Đamije ne gradi mesto Ljubljana!
odpisan2x
29. 01. 2015 20.00
+0
a je tisti komenški župam prinesu 78 m eu nazazaj
Jeanus1
29. 01. 2015 17.29
+6
Totalno nesposobna vlada, niti enega konkretnega reza v JU ne znajo narediti. Človek ne ve ali bi se smejal ali jokal....Žalostno!
korintos23
29. 01. 2015 18.40
-2
Počasi pubec, tako manj boli! Drugo leto bo par županov na borzi!
Prassek
30. 01. 2015 00.34
-1
Ja. Na drugi borzi bodo mesetarili z nasim denarjem.