Slovenija

FOTO: Vročina v vrtcih: 'Otrokom teče po obrazu in vratu, hladiti pa se morajo v garderobah!'

Maribor/Ljubljana, 06. 07. 2012 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
206

"Ko sem prišla po otroka, je v igralnici kazalo 31 stopinj Celzija," je nad vročino v enem od mariborskih vrtcev zgrožena naša bralka. Otroci se igrajo in malicajo kar v garderobah, pravi, vodstvo vrtca pa odgovarja, da se trudijo po najboljših močeh.

Vročina – tema vsakdanjih pogovorov, ki pa ni le iz trte izvita. Marsikomu so namreč visoke temperature že povzročile velike preglavice, med temi pa so se znašli tudi naši najmlajši, ki poletne dni preživljajo v vrtcih. Na še posebno nemogoče razmere nas je včeraj opozorila naša bralka iz Maribora, ki je varstvo otroka zaupala Vrtcu Jožice Flander. "V celem vrtcu je vroče, a najbolj so izpostavljeni otroci od 4 do 6 let, ki so nastanjeni v drugem nadstropju," nam je zaupala in dodala, da je včeraj, ko je ob 15.15 prišla po otroka, termometer kazal 31 stopinj Celzija. "Prejšnji teden, ko je bilo zunaj 35 stopinj, je bilo najverjetneje tudi notri med 33 in 35 stopinj Celzija," je ogorčena naša bralka.

Vrtec Jožice Flander v Mariboru se že dolga leta bori s poletno vročino.
Vrtec Jožice Flander v Mariboru se že dolga leta bori s poletno vročino. FOTO: Bralka

S fotografij, ki nam jih je poslala, je razvidno, da so vzgojiteljice mize in stole za otroke namestile v garderobe. "Jedo in igrajo se tam, kjer je nekoliko znosnejše. A včeraj, ko še niti ni bilo tako zelo vroče, sem videla, kako je. Otrokom teče po obrazu, po vratu, celi so prepoteni. Mislim, da to niso razmere, v katerih naj bi otroci bivali!" pravi in nejevoljno dodaja: "Če imajo lahko občinski uradniki klime, bi morali poskrbeti tudi za otroke!"

Vzgojiteljice se hladijo z brisačo okoli vratu

Neznosna vročina, ki nastaja pod pločevinasto streho vrtca, naj bi bila problem že mnoga leta, a se stvari le počasi rešujejo. Kot pravi naša bralka, vodstvo že dolgo opozarja občino, dobili so sredstva za nova okna in žaluzije, a to ne ustavi vdora vročine. "Zaposleni v vrtcu se sicer trudijo po svojih najboljših močeh, tudi njim je težko delati v takem. Vzgojiteljica je imela dva tedna nazaj okoli vratu ovito brisačo, ker je teklo z nje. Skoraj je omedlela," nam je še zaupala in dodala, da tudi z vidika zaposlenih vse skupaj že meji na kršenje zakonskih predpisov. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih namreč v 25. členu navaja, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v nekaterih t. i. vročih delovnih prostorih.

Vrtec Jožice Flander v Mariboru - 1
Vrtec Jožice Flander v Mariboru - 1 FOTO: Bralka

Ravnateljica: Aktivnosti selimo v prostore, kjer je hladneje

Irena Čuruvija, ravnateljica Vrtca Jožice Flander, je za 24ur.com priznala, da se v najbolj vročih dneh spopadajo z visokimi temperaturami v prostorih vrtca. "Temperatura nam je precej nagajala, a mi za otroke poskrbimo. Zjutraj zračimo, dejavnosti potekajo zunaj na igrišču, kjer izvajamo igre z vodo in ostale igre po želji otrok. Poskrbimo seveda tudi za napitke," pravi. Pozneje, ko se temperature povzpnejo, se umaknejo v vrtec, otroke pa iz najbolj vročih prostorov preselijo v hladnejše. "Ko je bolj prijetno v igralnicah, smo tam, ko je bolj prijetno na hodnikih ali garderobah, aktivnosti pač preselimo tja," pravi in zagotavlja, da delajo vse, kar je v njihovi moči.

Zamenjali okna in streho, za klimo sredstev ni

Na naše vprašanje, čemu nimajo nameščenih klimatskih naprav, je odgovorila, da je sicer narejen načrt investicij, a je vse odvisno od finančnih sredstev. "Mi imamo klime v planih, a naš vrtec je že star in zato so bile doslej prioritetne druge stvari. Preko plana investicij smo lani zamenjali okna po celem pročelju. Z lamelnimi žaluzijami nam je uspelo znižati temperaturo v prostorih za približno pet stopinj Celzija. Prioriteta je bila tudi menjava salonitne strehe in nekatere ostale sanacije," je pojasnila.

Kot pravi, se stvari premikajo, a tako kot povsod je tudi tukaj problem denar, ki ga občini primanjkuje. "Mi se trudimo po svojih močeh, a stavbe ne moreš zamenjati. V Mariboru je osem samostojnih vrtcev in vsi so v neki meri potrebni adaptacij, v takem času tudi klime. V starih vrtcih gre to bolj počasi," še pravi in dodaja, da za takšno stanje ne more obtožiti občine, ker ve, kakšna je situacija. "Če bi bilo mogoče, bi nam to gotovo zagotovili," je še dodala.

Vrtec Jožice Flander v Mariboru - 3
Vrtec Jožice Flander v Mariboru - 3 FOTO: Bralka
Občina: Klimatskih naprav ni med prioritetami

Na Mestni občini Maribor so nam pojasnili, da obnova zgradb otroških vrtcev in opreme v njih poteka že vrsto let, prioritete pa so določene glede na preverjene potrebe ter višino proračunskih sredstev. "Na osnovi izkazanih potreb in obstoječega dejanskega stanja bomo z razpoložljivimi sredstvi izvedli najnujnejša dela, ki jih nalagajo inšpekcijske odločbe in interventna dela, da se zagotovi varnost otrok in da se zagotovijo minimalni tehnični pogoji za prostor in opremo vrtca v skladu s Pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca," pravijo in dodajajo, da so sredstva obnove opreme za leto 2012 v višini 50.000 evrov namenili za pohištveno opremo za odpiranje novih oddelkov, nabavo zunanjega igrala, parnokonvekcijske peči in intervencije. Sredstev za klimatske naprave torej v Mariboru ni.

Vrtec
Vrtec FOTO: Thinkstock

Kaj pa ostali vrtci?

Potem ko smo izvedeli za težave mariborskega vrtca, nas je zanimalo, kakšna je situacija v nekaterih ostalih vrtcih po državi. Najprej smo o preživljanju poletne vročine povprašali ravnateljico Vrtca Otona Župančiča v Ljubljani Ireno Upelj. Kot je pojasnila, tudi oni nimajo klimatskega hlajenja, a nekatere enote so opremljene s tako imenovanimi žaluzijami "krpankami", ki da zelo pomagajo, druge enote pa so obkrožene z drevesi. "Sicer je res, da je vroče v igralnicah, a jih zaposleni redno zračimo, tako da stvari ostajajo znosne," pravi. Namestitev klimatskih naprav imajo sicer v načrtu, a kot pravi, so mnenja staršev glede tega deljena. Dokler ne dosežejo soglasja, bodo vročino premagovali drugače. "Pri nas so vse strokovne delavke dobile navodilo, da ob izhodih poskrbijo, da otroci ne letajo prosto, da se zadržujejo v senci in da se igrajo mirne igre ali pa poslušajo pravljice. Po dogovoru s starši potekajo tudi razne igre z vodo, imajo bazenčke, kanglice in ostale igrače. Vedno tudi poskrbimo, da imajo na razpolago dovolj nesladkanega čaja in vode za pitje," je še dejala.

V Vrtcu Ledina v centru Ljubljane, kjer so imeli pred mnogimi leti z vročino velike težave, danes poletni dnevi ne predstavljajo več težav, saj so prostore klimatizirali. Ravnateljica Lučka Postružin nam je dejala, da so v dopoldanskem času otroci zunaj, kjer potekajo igre z vodo, ta čas pa igralnice ohladijo na prijetno temperaturo. Enako so nam dejali v Vrtcu Domžale. "Vse poteka skladno z vsemi pravilniki in normativi," pravijo in dodajajo, da klimo uporabljajo predvsem v času, ko otrok ni v igralnici. Tudi Vrtec Koper je klimatiziran, zelo pa so previdni pri tem, da temperaturna razlika ni prevelika. "Če je zunaj 30 stopinj, noter ne smemo imeti 22, ampak okoli 25 stopinj Celzija," pravi ravnateljica Franca Klara. Tudi tam se v dopoldanskem času igrajo zunaj, kjer potekajo igre z vodo. Otroke namestijo v senco, pred soncem pa jih zaščitijo s simpatičnimi klobučki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ran von Pasji
07. 07. 2012 22.58
+1
glavno da je denar za razkošen vodomet sred njiv pri smetišču, pa za skrajno primitivno "okrasitev" EPK... razsulo in brezposelnost maribora in delovni pogoji v 21 stoletju, ki so ostali na stopnji 19 stoletja so pa tak najlepši prikaz evropske prestolnice nekulture
Tucci
07. 07. 2012 19.56
-5
Tudi mi smo hodili v vrtce, tudi pozneje v šole, pa nismo poznali nobenih klim, še slišali nismo zanje,pa je bilo vse v redu. Skratka, vročina ne moti otrok, ampak marsikoga drugega, ki pa si na račun otrok prizadeva omogočiti boljše pogoje za delo. Denarja pa seveda ni, niti za bolj potrebne stvari, kot pa je klima v vrtcih, pa čeprav se vsi strinjamo, da so otroci naše največje bogastvo.
borut321
07. 07. 2012 19.32
+10
Taki komentarji kot so( v moji časih je blo tko pa tko..., kaj pa učasih k ni blo tega pa tega) mi grejo že pošteno na k..., to ni noben argument. Če bi vsi ljudje tako razmišlal bi blo človeštvo še zmer v kameni dobi. Pač včasih je blo tko zdej je pa pač tko. Takim ljudem k se bunijo v smislu k sm biu jst mejhn tut ni blo klime itd. predlagam, da si doma odklopi elektriko pa naj svečo pržge, avto proda pa naj peš hod v službo, TV pa naj čez okno vrže pa bul u steno cele noči, ker včasih tut tega ni blo teh pripomočkov.
Tucci
07. 07. 2012 20.07
+1
borut321.....Ali ti sploh veš, kaj je življenjska šola? Verjetno ne, ker si še premlad. Načelno pa se strinjam s teboj, ampak samo načelno.
zero222
07. 07. 2012 17.35
+3
U proizvodno se spokite pa bote vidl kua pomen uroč..mater
Tucci
07. 07. 2012 19.34
+4
Res je, v nekaterih fabrikah delajo delavci pri temperaturah, ki presežejo tudi 40 stopinj, čeprav naj to nebi bilo dovoljeno, Bogi delavci.
lodz68
07. 07. 2012 23.13
mimic
07. 07. 2012 15.32
+6
prepovedat klime v parlamentu, občinah, pisarnah direktorjev, na splošno v pisarnah, in naj crkujejo kot otoci pri 30 stopinajh. potem se bo pa kaj spremenilo. če se prav spomnem, da če je nad 27 stopinj, morajo imeti zagotovljen hladen prostor da se lahko ljudje ohladijo, vsaj za delavce mislim. za otroke bi moralo veljati isto. če tega ni , kazen za vsak dan mučenja na vročini , 1000€ in naj plača lastnik oz. upravitelj le tega.denar naj bo potem nakazan orokom na račun. in bi se zelo hitro nekaj spremenilo.
Gawain Gemini
07. 07. 2012 12.46
+0
pod to plocevino se tvori tudi azbest, ne samo vrocina......
proofreader
07. 07. 2012 10.32
+15
Če bi imeli klimo, pa bi jih napadali, kako nevarno je to za otroke, da obolevajo zaradi prevelike temperaturne razlike in podobno. Sprijaznite se - poletje je tu.
mimic
07. 07. 2012 15.19
-5
KO BOŠ IMEL OTROKE BOŠ DRUGAČE RAZMIŠLJAL
Robberto
07. 07. 2012 08.03
+3
Ja sorry, ko je vroče, je pač vroče. S tem je pač treba sprijazniti, na žalost.
Ivc Janko
07. 07. 2012 08.14
-4
Zakaj pa ne prezračijo čez noč,menda imajo varnostnike je še zmeraj cenejše in bolj zdravo kot nakup klime.Pri meni v hiši še ni prišlo preko 25 stopinj jo pa redno zračim čez noč.
Boris Javornik
07. 07. 2012 08.22
+1
Na šoli je samo hišnik. Varnostnika ni. Baje ni denarja niti za kakšne žaluzije ali kaj podobnega.
Boris Javornik
07. 07. 2012 08.26
+2
Moram pa povedati, da je ta šola en velik kup stekla. Še streha je v avli steklena cca.300 - 400 kvadratov. Klima pa po zakonih itak ne sme biti v šolah in vrtcih.
Milko85
07. 07. 2012 09.00
+11
ne pametuj jaz vsako noč zračim, smo v mansardi in smo pred tem dežjem imeli v stanovanju 30 stopinj. v stanovanju ne kuhamo, ampak raje zunaj da si nea še s tem grejemo. ti pa če imaš stanovanje, sobo ali karkoli v kleti pa ne bit pameten
Boris Javornik
07. 07. 2012 07.54
+7
NA 2. OSNOVNI ŠOLI V SLOVENSKI BISTRICI JE BILO JUNIJA V ČASU POUKA NA MIZI UČENCA 52 STOPINJ !!!!! ŠOLA JE STARA 4 LETA.
andro2009
07. 07. 2012 10.07
+2
Če bi moj otrok hodil na to OŠ, mu ne bi dovolil obiskovat pouka, ravnatelja oz. odgovornega bi pa prijavil. Dokler se nič tragičnega ne zgodi je še vredu, kaj pa potem?
proofreader
07. 07. 2012 10.33
+4
Saj zato poleti ni šole. Sploh pa nekateri drago plačujejo obiske v savni.
Mr.Starkiller17
07. 07. 2012 01.59
+4
Nek arhitekt je pokasiral miljone tolarjev (ker je imel veze), naj zdaj plača pa popravi škodo....
Dejan Zajebancije
07. 07. 2012 07.41
+7
Arhitektom in oblikovalcem je žal pomembna samo neka oblika, ki si jo zamislijo, uporabnost in vsebina pa jim nista važna. Kar poglejte si nova stanovanja v blokih. Prostori brez vsake funkcionalne uporabnosti!!!
fenikss
07. 07. 2012 01.08
+16
papko, kaj ma zdaj delavec v železarni veze z otrokom ki ne more odločat o ničemer? Veze nima nobene. Le da je (modelx) tok primitiven v izjavah, da ga ne morem razumet. vse kar je napisal je res. Tud jaz sem to počel ko sem bil otrok pri +30 in -10. Vendar takrat so bili drugi časi in si nismo mogli pomagati tako kot danes. A kdo privošči svojemu otroku te temperature??? Potem je nekaj narobe z njim al jih pa nima.. Vendar tu ni govora samo o tem kako je bilo včasih in je danes. Tema prispevka je da država vleče denar zase pa če vsi pocrkamo zaradi tega.Najbolj se pa služi pri otrocih ker vedo da bomo zanje dali zadnjo prebito paro. Banda je prodala dva luksuzna avtomobila ker sta imela 8 let pa malo km za 11 jurjov. Kupili smo jih pa mi za 10 več. Za to je denar za otroke pa ne. Kje v parlamentu ni klime?????? Pa UJP, MORS Pentagon itd Bolnice šole vrtci ne za njih pa ni denarja. To je problem. Ja in če je lahko predsednik vlade na hladnem zahtevam da je tudi moj sin pa PIKA.
andro2009
07. 07. 2012 10.08
+4
mimic
07. 07. 2012 15.21
+1
rambek
06. 07. 2012 23.05
+5
ta vrtec je tako naret da še je bolj vroče ko zunaj, s elepo vidi pri onknah itd
periot22
06. 07. 2012 22.27
-11
Vzgojiteljica je skoraj omedlela alo, kaj pa če bi delala v tovarni popoldan kjer itak ni klime temperatura pa presega 40!!!!!!!!! Temu jaz pravim razvajen narod!!!!!!Smo rasli brez klime in smo in živimo brez nje!!!!Je pa res če jo imajo po pisarnah jo naj dajo tudi v vrtec k otrokom, kljub temu pa tudi klima ni zdrava!!!!!!
motofrik
07. 07. 2012 11.25
+4
...verjeno je bilo mišljeno, da če je vzgojiteljica skoraj omedlela, kako je šele otrokom...
Daoist
06. 07. 2012 22.12
+9
Čim več vode piti pa je, no saj nam je bilo tudi vroče pa nikoli nismo imel klime, smo bili pa cel čas zunaj na dvorišču in se igrali pa še dovolj trave pa dreves in grmičkov je bilo posajenih, da se je lažje dihalo pa še senco so delali.
damirg@email.si
06. 07. 2012 22.09
+4
24 kur, kaj jokate. v mojih časih ni imel noben vrtec klimatskih naprav, pa je bilo vse v redu.
Audy
06. 07. 2012 22.04
+6
Butast design, ampak važno da arhitekti pokasirajo...
WikiX
06. 07. 2012 21.28
+1
Naš nacionalni program menjave oken, strešnikov in fasad očitno ni obrodil tako dobre rezultate, kot so jih dosegli v Severni Koreji, ko so menjavali slamnate strehe s strešniki. Narod je postal razvajen, hoče imeti enake pogoje, kot so jih imeli grofi, nobene hvaležnosti ne znamo več izraziti, ob očitnem vsesplošnem napredku. Vrtec je prijetno urejen bivalni prostor, visoke stene, medla svetloba, zatohel zrak, predvsem pa prilagajanje zahtevam avtoritetm kolektiivnemu redu in disciplini, že zgodaj pripravljajo malčke na fabrike, pisarne in zapore. Imajo potem manj težav, ko so nekoliko starejši, ker so že adaptirani na življenje v policijski Sloveniji. Nekateri bi radi še klime, drugi pa vztrajajo na vrtcih iz časov Jezusa Kristusa ali janeza Krstnika, oni se niso zapirali v ograjene štale temveč so za ovčice skrbeli na travnikih, v gozdu, na jasah in ob potokih, kjer je bila vedno ravno pravšnja klima. Skratka, gozd je še vedno najbolj učinkovit in naravno klimatiziran prostor,mogoče bi namesto klime raje uredelili razkošno bujen vrt okoli vrtca, takega z visokimi drevesi in številnimi grički, majhnimi potočki in tolmuni, ki bi jih sekali mostovi, da med njimi potegne hladno vlažen veter, preživetje v naravi itak postaja vse bolj pomemben del življenja.
andro2009
07. 07. 2012 10.09
+1
Tokrat se pa strinjam. Sploh glede discipline in kolektivnega "obnašanja".
crtomir2
06. 07. 2012 18.18
+2
Leta 1980 je bilo ustanovljeno prvo zasebno podjetje za klima naprave v Sloveniji. Koliko se vas lahko pohvali, da jo imate že od takrat? Za lažje razumevanje kaj sem hotel napisati : leta 1950 julij Rakičan - 39,8 , Črnomelj 1950 julija 40,6 ... Pa smo preživeli.
andro2009
06. 07. 2012 19.26
+19
ja, pa bombe ste preživeli pa to slučajno pomeni, da jih mora moj otrok tudi.
Jure Herer
06. 07. 2012 18.04
-4
"Materialno-fizični svet je zgolj iluzija" - Buda, Giordano Bruno, Osho, Jezus, Mahatma Gandi,Nikola Tesla, John F. Kennedy, 2pac,...
vesnyca
06. 07. 2012 17.50
+18
Aktualna problematika tudi pri nas v Ljubljani... Tudi v našem vrtcu v mansardi in tudi v spodnjih prostorih je katastrofa, več kot 30 stopinj je v sobah in tudi naši otroci so kar na tleh po hodnikih ob garderobah in straniščih. Vsakič ko pridem po otroka seveda v takšni vročini ni ne počival, kaj šele spal, je čisto preznojen in popolnoma rdeč v obraz, popoldne pa je zaradi tega čisto razdražen. Vzgojiteljice in pomočnice niso v nič boljšem položaju, njim je verjetno še bolj vroče.Poleti je grozno vroče, pozimi pa tako močno kurijo, da je spet prevroče.Pa bodi pameten, kaj je za narest...normalno in zdravo pa to sigurno NI!!!!!