Slovenija

FOTO: Vlada nedopustno ravna z zdravniki

Ljubljana, 03. 07. 2010 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki zdravniških organizacij znova opozarjajo vlado na nedopustnost izločanja stroke iz procesov odločanja o zdravstveni zakonodaji. Prav tako znova opozarjajo, da je zdravnikov premalo in da so njihovi pogoji dela slabi.

Zdravniške organizacije so na problemski konferenci danes razpravljale o perečih problemih zdravniške stroke. Vlado so ponovno opozarjaje na pomanjkanje zdravnikov in na njihove slabe pogoje dela, organizacije so ostre tudi do izključevanja stroke iz procesov odločanja o zdravstveni zakonodaji. Vlada je po njihovem socialni dialog prelomila.

Predlog novega zakona o zdravstveni dejavnosti je potrebno napisati na novo, saj ga z amandmaji ni mogoče izboljšati, je prvi od sklepov zdravniških organizacij na konferenci. Od vlade tudi zahtevajo, da iz zakonodajne procedure umakne novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, saj "novela ni usklajena z zdravniškim sindikatom Fides in ostalimi socialnimi partnerji".

S tretjim sklepom pa organizacije zahtevajo, da se podpiše skupni dokument ministrstva za zdravje in zdravniških organizacij, s katerim se s 1. oktobrom 2010 kot normativ na primarni ravni uvede 1500 glavarinskih količnikov in se primerno nagradi tiste zdravnike, ki jih zaradi pomanjkanja zdravnikov presegajo. Vse zdravniške organizacije napovedujejo, da bodo intenzivirale aktivnosti za dosego realizacije sprejetih sklepov.

Živčec Kalanova pravi, da bodo pripravili rešitve, ki naj jih politika upošteva.
Živčec Kalanova pravi, da bodo pripravili rešitve, ki naj jih politika upošteva. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednica zdravniške zbornice Slovenije Gordana Kalan Živčec je v izjavi po konferenci dejala, da bodo pripravili rešitve, za katere pričakujejo, da jih bo politika upoštevala.

Obenem opozarja, da so politiko ves čas poskušali pridobiti na način partnerskega sodelovanja, sedaj pa bodo njihove zahteve veliko bolj konkretne. Na vprašanje, kakšnih sredstev se bodo poslužili, če jim vlada ne bo prisluhnila, predsednica zbornice odgovarja, da bo vlada nosila posledice svojih odločitev. "Resna vlada bo prisluhnila resnim predlogom, ki ji imamo, in če tega ne bo naredila, diskreditira samo sebe," je prepričana.

V razpravi na konferenci so predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, Gordana Kalan Živčec in predsednik društva slovenskih zdravnikov Pavel Poredoš vlado opozorili na nedopustnost tega, da zdravstveno zakonodajo sprejema brez soglasja stroke. Ob tem zagotavljajo, da je njihova prioriteta kakovostna oskrba bolnikov in tudi zadovoljstvo zdravnikov.

Po besedah Živčec Kalanove želijo danes povedati, da mislijo zelo resno, "da se zavedajo svoje odgovornosti in da pričakujejo vsaj enako odgovornost od vseh, ki organizirajo zdravstveni sistem".

Zdravniške organizacije so znova opozorile na težave v zdravstvu.
Zdravniške organizacije so znova opozorile na težave v zdravstvu. FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je prelomila socialni dialog

Toda vlada je socialni dialog z zdravniškimi organizacijami prelomila in predlog nove zdravstvene zakonodaje kljub nasprotovanju stroke poslala v parlamentarno proceduro, pravi predsednica zbornice. Pri tem je spomnila na decembrsko srečanje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, na katerem je zagotovil, da v parlament ne bo šel zakon, ki ne bo imel zelene luči zdravniške stroke. Vse skupaj je po besedah Živčec Kalanove groba oblika pritiska in napada na socialni dialog, kar pa želijo preprečiti.

Izpostavila je še pomanjkanje zdravnikov. Teh je v Sloveniji okoli 2280 premalo, z novo pokojninsko reformo pa bi se stanje še poslabšalo.

Po besedah Kuštrina želijo danes kolegom povedati, da so zdravniške organizacije enotne v njihovi zaščiti. Drugi namen konference pa je povedati bolnikom, "da vemo, kakšen mora biti dober zdravstveni sistem in da smo pripravljen na tem vse narediti", je dejal v uvodnem nagovoru.

V izjavi za javnost pred konferenco je izpostavil pomanjkanje zdravnikov, ki je tako veliko, da bi zaradi tega morala "boleti glava vse ministre, premiera in vse v parlamentu, ki se s tem ukvarjajo". Izpostavlja še nižanje standardov in normativov dela ter vztrajanje vlade na znižanju dodatkov za delo zdravnikov v neugodnem delovnem času. To je nesprejemljivo in na tem zdravniška stroka ne bo popustila, zatrjuje Kuštrin.

Konrad Kuštrin in Gordana Živčec Kalan
Konrad Kuštrin in Gordana Živčec Kalan FOTO: Aljoša Kravanja

Pogoji dela so zastareli in nesprejemljivi

Vse to po njegovem pomeni popolno opustitev socialnega dialoga, "po drugi strani pa vlada kaže, da ne ceni poklica, ki ga v državi najbolj manjka".

Poredoš medtem ocenjuje, da bi vse probleme, ki so se nakopičili v stroki, z večjim posluhom vlade lahko v večji meri premostili. Izpostavlja zlasti pomanjkanje zdravnikov in njihove slabe pogoje dela. Ti so po njegovih besedah glede na šibko organiziranost slovenskega zdravstva, predvsem pa na časovne standarde, zastareli in nesprejemljivi.

Novi standardi, pripravljeni v času mandata prejšnjega ministra za zdravje, so ostali v predalu, opozarja. Hkrati pa poudarja, da ne gre zgolj za omejevanje količine dela zdravnika, temveč za to, koliko časa minimalno zdravnik potrebuje, da opravi kakovostno zdravstveno storitev.
Zdravniške organizacije bodo po razpravi v sklepe strnile njihove že znane zahteve. Konference se je kot edini vladni predstavnik udeležil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
13. 08. 2010 01.41
Vlado opozorili na pomanjkanje zdravnikov - je bilo treba 15 let čakati? Morda res? Nič lepšega za zasebno ambulanto, kot to, da so zaradi poamjkanja zdravnikov v državi v javni ambulanti vrste. Saj ljudje imajo denar - pač plačajo, da se jim tako dobrohotno omogoči hitro obravnavo. Menda je treba zagotavljati "dostopnost" zdravstvenih storitev... Zakonodaja - kaj če bi lepo prevedli avstrijsko, namesto da "stroka" piše zakone? Je problem, ker se napoveduje popolna ločitev zasebnega in javnega zdravstva, pa to, da bo treba delati samo pri enem delodajalcu, ne pa malo tu in malo tam, včasih tudi v lastnem podjetju? Je zato treba "pritisniti" na vlado?
norisvet
05. 07. 2010 12.34
Tonček in ostali, ki imate realen vpogled! Nima smisla! To so ljudje polni frustracij, zavisti, škodoželjnosti. Žalostno je, da v Sloveniji nimamo državnikov temveč le populiste. Razlika je v tem, da državnik naredi kar je prav, populist pa tisto kar je všečno drhali. Tako je v tem času popularno blatiti zdravnike.
dr.med.
04. 07. 2010 16.28
Komaj čakam jesen! Naj se sistem končno zruši! Rezultat bo pa tak: zdravniki v turnus v urgenco (ker ta MORA bit pokrita), posledično bodo primanjkljaji drugod... daljšanje čakalnih vrst... seveda bomo spet vse krivi zdravniki, vlada bo srečna, ker smo manj porabili (manj storitev, manj stroškov) Ko bo to en čas trajalo se bo razbohotilo delo preko podjemnih pogodb in samoplačniške storitve Končni rezultat: dražje zdravstvo, ampak končno zdravstvo, s katerim bomo vsi bolj zadovoljni.
xanal
04. 07. 2010 11.19
žene jih samo pohlep-namenoma se trudijo imeti zaprt sistem za zdravnike tujce,da lahko stokajo in manipulirajo kako jih je malo-v tujini dobiš licenco za zdravnika po 4mesecih dela pod nadzorom pri nas pa po 4letih in to z plačo začetnika-že kar nekaj tujih zdravnikov je odšlo,ker so videli vkakšnem skorumpiranem sistemu delajo-sicer pa problem niso zdravniške plače(recimo)ampak dodatki ,ki si jih izplačujejo,in velikokrat presegajo samo plačo-gre se jim samo za njihovo lagodno živlenje na naš račun
Kaja Kova? 1
04. 07. 2010 09.59
Povsod bi bili radi glavni in igrali bogove.
Tonček Balonček
04. 07. 2010 09.34
Če bi bilo zdravnikov dovolj, da bi delali v turnusih, bi bilo za ZZZS vs eskupaj seveda še dražje. En zdravnik, ki npr. dela 360 ur na mesec, ima samo en dopust, eno bolniško, en študij, eno penzijo, eno licenco, eno zavarovanje, eno izobraževanje in sploh vsega pol manj kot dva zdravnika, ki bi delala po 180 ur. A če bi bil v nočni izmeni, bi zaslužil manj kot dopoldne?
M-teorija
04. 07. 2010 09.21
ZB očitno po svoji naravi veliko ne odstopa od del a novodobnih managerjev, ki jim je edini cilj lastna korist in ne družbeno splošne koristi. Razlika je morda le v tem, da so takozvani tajkuni to počeli posamično, ZB pa to počne kolektivno za njihove člane. Kritizirati vlado in vlade, da niso naredile veliko za izboljšanje sistema zdravstva je naravnost smešna izjava. Saj od strokovnih podlag, mnenj in vizije kako naj bi delovalo naše zdravstvo predvsem pa brez žegna ZB, ki je imela do sedaj vedno odločilno besedo ni smela delovati nobena vlada. Morda je zadnji čas da se to preseka in da vlada končno in avtonomno naredi prestrukturiranje, seveda upoštevaje argumentirane predloge, ne pa kot dosedaj, ko se je moralo, pa je bilo to dobro za sistem ali ne upoštevati smernice, ki so bile pisane na kožo zdravniškemu cehu. Torej če dosedanja praksa tehnokracije v zdravstvu ni uspela je očitno treba poskusiti z demokratičnimi prijemi. Kot je rekel JanezNovakJohn zdravstveni sistem ne predstavlja oziroma sestavljjo zdravniki, zato je treba v izgranjo noveda delovana sistema traba vključiti tudi druge.
Tonček Balonček
04. 07. 2010 09.17
Janez.Novak. John, žal očitno nimaš pojma o delu v bolnišnicah! A resnično ne moreš dojeti, da npr. štirih delovišč dopoldne ter enega ali deve popoldne, ponoči in za vikende ter praznike ne moreš "(pokriti) s šestimi zaposlenimi, ne da bi ti "štepali" nadure. Če imapš šest in ima vsak po npr. 40 dni dopusta, je 240 dni odsotnoti samo iz tega naslova, če pa prišteješ še bolniške i izobraževanja, jih praktično ostane le še pet. A naj bo en anestezist hkrati na intenzivni terapiji ter na dveh "ponkih"? Ali naj gre v sredo smučat? In ne mi bolnišnice primerjati z železnico ali železarno! Dopoldne so pač ambulante, konziliji, operacijski programi, sprejemi (naročeni) in odpusti itd. A po tvojem naj bi paciente naročali ob enih ali dveh zjutraj (saj tudi takrat vozijo vlaki, kenede) , tudi domov bi paciente odpuščali opolnoči recimo, pojasnilne dolžnosti perd operacijami bomo dajali ob petih zjutraj, ko so pacienti že zbrihrtani, informacije svojcem pa med sedmo in deveto zvečer! Ta tvoja birokratska miselnost je komična, ampak ti ne zamerim, bolnišnico pač poznaš le kot obiskovalec svojcev ali kot občasni pacient (seveda ti tega ne želim!). Po novem boš pač prišel v petek popoldne na urgenco, tam bodo posumili na vnetje slepičača ampak bodo povedali, da ni dežurnih oziroma so vsi zasedeni, ker jih je 3x manj kot nekoč in boš pač počakal na ponedeljek. Ali pa drug model, tisti tvoj predlo, pa s epo do zgodilo v torek, ampak v sredo ne bo nič, dohtar je na Krvavcu. S petimi ljudmi pač ne moreš furati treh delovišč in 24 urne pripravljenosti! Jih pač ni toliko kot tožilcev in preiskovalnih sodnikov, ti pa lahko potem smučajo ob sredah ali čletrtkih, za ves vikend mu pripeljejo ene dva tipča, za kjatera potem odredi pripor ali pa ne....! Takim najj plačajo po 5 EUR na uro?
Tonček Balonček
04. 07. 2010 08.46
Prvih deset najbolje plačanih managerjev pri nas prejema med 25.000 in 53.000 EUR brutto, deset največ plačanih zdravnikov pa prejema med 10.000 do 16.000 EUR brutto, to so ntisti, ki imajo po 400 ur pripravljenosti in dežurstev. V UKC četrtina zdravnikov prejema manj kot 3000 EUR brutto, mlajši specializanti prejemajo po 1.300 EUR brutto. Naj pripomnim, da so odhodki za delo strokovne službe Zavoda za zdravstveno zavarovanje v letu 2009 znašali 49,9 mio EUR. Če bi zdravniki za vikende dežulali le po npr. 12 ur namesto 48, bi to pač pomenilo, da bi delali vsak vikend v soboto ali nedeljo, finačno pa bi predstavljali enako breme. Če bi jih razporedili v turnuse, bi jih bilo seveda dopoldne bistveno premalo, kako bi obratovale ambulante, programi operacij itd., če bi pa ercimo imeli 1000 zdravnikov več kot zdaj, bi verjetno te "novozaposlene", npr. iz Moldavije, Kosova, Gruzije, Kirgizije itd. tudi morali plačevati, menda ne bi prišli sem udarniki! Na one z zahoda seveda ne računajmo, tam zaslužijo bistveno več. Je že kdo slišal, da iz Gradca ali Trsta kdo hodi dežurat v Maribor ali Izolo, ker bi pač dobil 1000 EUR na vikend? In kako naj neka bolnišnica, ki ima zaposlenih recimo 5 anesteziologov, organizira dopoldansko delo na kirurgiji in intenzivi, ne da bi ti ljudje enormno še dežurali popoldne in ponoči ter konec tedna. Pomagajo si pač tako, da manj dežurajo in najemajo zdravnike iz drugih klinik. Tako nekateri zdravniki npr. delajo v UKC-ju, v soboto zjutraj se pa odpeljejo dežurat npr. v Trbovlje ali Celej. Drugače pač ne gre, čisto mmatematično ni možno s petimi zaposlenimi "pokriti" obsega dela. Koliko posegov, pregledov, operacij diagnoz itd. opravijo popoldne ter ponoči npr. v UKC-ju si lahko vsakdo ogleda med podatki UKC-ja. Pomislite samo, koliko zlomov in drugih poškodb za vikend npr. opravijo v jeseniški bolnišnici, recimo v ačsu smučarske sezone. Primerjajte tudi priznano ceno ZZZS za eno npr. osteosintezo golenice in ta znesek primerjajte s stroški kirurga, anestezista in ostalih! Kje je razlika? Zkaj so cene zdravljenja pri nas na evropskem nivoju, zdravila nekaj deset odstotkov dražja, plače pa pol ali več manjše! Morda zato, da imajo medicoinformatorji in managementi Krke, Leka, Pficeja, GSK-ja in drugih take plače in dohodke ter "nagrade", da lahko zdravnike el pomilujejop, pri tem nič ne dežurajo in svo vse vikende proste, da ne omenjam licenc, tožb, groženj pacientov ter svojcev "Le pazi s eprasica, kje hodiš, jih boš v kratkem dobila in boš imela za kaj jokat, te že opazujem!" Takšne grožnje zdravniki dobijajo ne el po telefonih, tudi v pisni obliki. Managerjem in komercialistom je vs eto seveda prihranjeno, nikoli ne bodo na sodiščih, še zbornice nimajo, le društvo Manager in razne Lionse.... Nasilju nad zdravniki smo priče čedalje pogosteje.
Tonček Balonček
04. 07. 2010 07.24
36,600.000evrov: ocena vseh prihodkov UKC Ljubljana za mesec marec 2020, 18,744.000evrov: skupni knjiženi stroški dela, 1,570.000evrov: bruto obračunana dežurna služba! Če se pa komu zdi, da naj zdravnik zasluži za vikend toliko kot mehanik na AMZS, naj gre pa v S. Korejo. Bodo pač nehali toliko mdežurati, pa ne bo več transplantacij, helikopterjev z zdravniki in še česa!
papaaa!
04. 07. 2010 06.55
zdravniki so le delavci v javni upravi, ki so po mojem skromnem mnenju, preplačani.vsaj večina. 950 eur. za nedeljsko dežurstvo, kar odtehta mesečno plačo solidnega inženirja!? kaj ima pri določanju plačila za opravljeno v javni ustanovi soglasje stroke? v sloveniji, v podjetjih ki nekaj ustvarijo, imamo strokovnjake, ki so se tako kot zdravniki šolali in izpopolnjevali, tudi po 25 let. nihče jih ne sprašuje če so dovolj plačani. lastnik se odloča koliko boš plačan, če se pa ne strinjaš, obstaja možnost da postaneš podjetnik. vzemimo za primer dr.baričevića, ki je zdravil 3/4 slovenske politične elite. kljub temu da v slovenskem (javnem) zdravstvu mrgoli primarijev in prestojnikov vsega mogočega, so se najbolj junaški sinovi in hčere našega naroda, vseeno odločili zanj. pa bullmastifi gor ali dol.
JanezNovakJohn
04. 07. 2010 06.35
Organizacijsko neurejeno zdravstvo, zdravniki skrivajo s svojo brezmejno nadutostjo in takimi kot je Konrad Kuštrin in K. Ž. K. Če je zdravnik ni Bog, menedžer, računalničar, organizator, finančnik. Zdravniki mislijo da v zdravstvu vse to lahko opravlja le zdravnik, pozabljajo pa da so to druge in ne naravoslovne vede, ki zahtevajo svoj študij. Organizacija v zdravstvu je v kameni dobi. Napotnice še vedno pišejo na roke, bolan človek pa se s tem papirjem podi od zdravstvenega doma do Z.D. in išče kje so vrste krajše. Informacijski sistem, ki bi zajel vse storitve zdravstva in njihovo zasedenost ne obstaja. Zdravnik iz Gorice ne reče pacientu naprimer: »26.7.2010 ob 12,35 imate ultra zvok v Radovljici. Napotnica je že poslana po spletu. Če se karkoli spremeni s strani pacienta obvestite sestro.« Podobno je z recepti. Zdravnik v lekarniški server naroči zdravila za dotičnega pacienta. Ko pacient pride lekarnar pogleda recept v serverju. Če pacient ne pride zdravilo ostane zdravstveni blagajni. To je le drobec. Štiri izmene so normalna praksa, kjer je potrebna 24 urna prisotnost. To pa ne pomeni, da je popoldanska izmena zato več plačana. Nedeljsko delo se kompenzira z prostim dnevom v sredo. Takrat lahko gre zdravnik smučat, ko na smučišču ni nikogar. Ali ni to spodbudni privilegij. Jesen bo huda za zdravnike, ki niso široki in prilagodljivi. Čas je, da se naredi red v zdravstvenih vrstah, nato se bo potrebno še pozabavati z zobozdravstvom.
emt8000
04. 07. 2010 02.08
Ja zadnjič je ena na forumu napisala,da ni nič takega,če pri posegu zdravnik naredi napako,pa da pacient umre,da potem se lahko zdravnik uči na svojih napakah,da to ni nič narobe!! Ta mora biti flikjena!!!
Buena Vita
04. 07. 2010 00.09
KAJ ADMIN NE SPI
Buena Vita
03. 07. 2010 23.46
TAKA JE RESNICA
Buena Vita
03. 07. 2010 23.41
JAZ VEM DA JE VELIKO DOBRIH ZDRAVNIKOV,,CELO ZELO NAD POVPREČJEM TAKIM DOBRIM DOHTARJEM JE POTREBNO OMOGOČITI NEMOTENO DELO,ELIMINIRATI MOTEČE FAKTORJE IN POKVARJENE TER SKORUMPIRANE ZDRAVNIKE IN NITI NEBO PREVEČ MANKALO ZDRAVNOKOV,,KER BODO TA PRAVI DOHTARJI IMELI VEČ ZRAKA IN PROSTORA IN NE BO JIM POTREBNO SKLANJAT GLAV
M-teorija
03. 07. 2010 23.18
~Vlado so ponovno opozarjaje na pomanjkanje zdravnikov in na njihove slabe pogoje dela~ Ja kje je bila glede te problematike zbornica do sedaj. Kaj ni tudi to ena njenih glavnih nalog. Očitno je ZB do sedaj za to naredila premalo.
M-teorija
03. 07. 2010 23.13
medicus03.07.2010, 22:53 Proti poštenim zdravnikom, ki rešujejo življenja nima nihče pripomb. Motijo nas samo tista manjšina, ki si kariero gradijo ne glede na prej omenjeno. Kot obleka še ne naredi človeka, tudi bela halja še ne predstavlja zdravnika, ki si zasluži naše spoštovanje.
Andrej Lesjak 1
03. 07. 2010 22.53
Dnevno 50 pregledov in še nekaj čez ter vsaj dve resni urgenci... Vas, ki pa pametujete tukaj, samo pozivam, da če ima kdo prašnike na mestu, da greste na faks in se vidimo v urgenci. Potem pa ste kvalificirani, da dajete pripombe!!! Le čevlje sodi naj kopitar!
extradeluxe
03. 07. 2010 22.41
za krizo je kriv vsak posameznik, ki v službi ne proda vseh svojih 8 ur prisotnosti! Zdaj se pa preštejte, prodane ure korak naprej, neprodane korak nazaj. Prodana ura pomeni pri režijcih kot so zdravniki učinkovito uro, torej, da je opravljeno delo sorazmerno s predvidenim časom za to delo. Ko pa nekdo zamoči pri svojem delu, v primeru zdravnik, ki povzroči prenehanje življenja, mora za to odgovarjati, se kesati in opravičiti. Naprimer, če šofer razbije tovornjak je cel poklapan, mu je žal, se opravičuje, se trese pred izgubo službe. Če pa zdravnik zamoči pri življenju nekoka pa agresivno napade vso javnost in želi da se v bistvu njemu opravičijo ker je tako oh in sploh....tko nekako je to...