Slovenija

FOTO: Škodo še ocenjujejo

Ljubljana, 17. 08. 2008 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/U.Z.
Komentarji
41

Silovito neurje, ki je pustošilo v noči na soboto, je poškodovalo več kot pet tisoč objektov. Na širšem ptujskem območju naj bi bilo škode za več kot 10 milijonov evrov.

Premier Janša je obljubil pomoč.
Premier Janša je obljubil pomoč. FOTO: Črtomir Goznik
Desternik - okoli 600 poškodovanih hiš Dornava - okoli 200 poškodovanih hiš Hajdina - okoli 700 poškodovanih hiš Juršinci - okoli 400 poškodovanih hiš Kidričevo - okoli 200 poškodovanih hiš Občina Ptuj - okoli 500 poškodovanih hiš Sveti Tomaž - okoli 300 poškodovanih hiš Trnovska vas - okoli 150 poškodovanih hiš Občina Žetale - okoli 50 poškodovanih hiš Prve ocene škode na objektih, Uprava za zaščito in reševanje

Petkovo neurje s točo, ki je besnelo predvsem na vzhodu države, je po prvih, sicer neuradnih ocenah povzročilo ogromno škode. Odstranjevanje posledic neurja še poteka. Na Upravi za zaščito in reševanje RS so na novinarski konferenci predstavili prve ocene škode na objektih, škodo na kmetijskih površinah še ocenjujejo. Kot so povedali za 24ur.com, je pri odstranjevanju posledic neurja v Podravski regiji sodelovalo 380 gasilcev in 40 vozil, v Savinjsko saleški regiji 82 gasilcev in 13 vozil, Koroški regiji 56 gasilcev in 8 vozil, Pomurski regiji 85 gasilcev in 14 vozil ter v Celjski regiji 74 gasilcev in 16 vozil. Občine morajo škodo na objektih oceniti do 5. septembra, na kmetijskih površinah pa do 10. septembra. Vlada bo sicer posledice tokratnega neurja obravnavala na četrtkovi seji in takrat pričakuje tudi prve ocene škode iz občin. Kot je povedal premier Janez Janša, bo vlada sprejela tudi najnujnejše ukrepe za pomoč družinam, ki so ostale brez lastne strehe nad glavo.

Najhuje je bilo na severovzhodu države, velika škoda je nastala tudi v Posavju, Beli krajini in Prekmurju. Samo v okolici Ptuja in na Dravskem polju je poškodovanih več kot tisoč stavb, preko 400 jih je brez strehe. Dež in toča sta uničevala stavbe, avtomobile in pridelke, veter je odkrival strehe, strele so netile požare.

Podobnik, Türk, Janša, Erjavec in Bajuk obiskali prizadeta območja

Območja, ki jih je petkovo neurje najhuje poškodovalo, so v soboto obiskali premier Janša, minister za okolje in prostor Janez Podobnik, obrambni minister Karl Erjavec in predsednik Danilo Türk. Predsednik NSi Andrej Bajuk pa je danes obiskal Ptuj.

Minister Bajuk pojasnjuje, da razdeljevanje sredstev zahteva dober premislek.
Minister Bajuk pojasnjuje, da razdeljevanje sredstev zahteva dober premislek. FOTO: POP TV

O škodi v denarju Janša še ni mogel govoriti, bo pa po njegovih ocenah zelo visoka. "Če k temu dodamo še prejšnja neurja, potem lahko letošnje leto, kar se tiče naravnih nevšečnosti, označimo za katastrofalno. Žal tudi napovedi v naslednjem obdobju niso takšne, da bi lahko z gotovostjo rekli, da je bilo tokratno neurje zadnje tako resno."

Na srečo imamo v letošnjem letu, ko prihaja do številnih naravnih katastrof, zabeležen proračunski presežek, zato bo, če bo to potrebno, vlada predlagala tudi rebalans proračuna. premier Janez Janša

Janša je obiskal Podravje, ki ga je ujma najbolj prizadela in zaradi toče ter močnega vetra povzročila največ škode na objektih in v kmetijstvu. Povedal je, da končni obračun škode še ni znan, poškodovanih pa je več kot 3300 objektov. Škoda je nastala tudi na poljščinah, kmetijske površine in vinogradi so ponekod skoraj popolnoma uničeni. V tem segmentu bo, po Janševih besedah, vlada skušala zagotoviti sredstva za samopomoč.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik si je ogledal nekaj najbolj kritičnih območij na Kozjanskem — med njimi Podčetrtek in Kozje, pa tudi Šmarje pri Jelšah, ki jih je prizadelo neurje in v zvezi z odpravljanjem posledic dejal, da bodo prve ocene škode pripravljene do sredine prihodnjega tedna.

Predsednik republike Danilo Türk je obiskal prizadeta območja na Ptujskem. Ogledal si je le en del ptujske občine, a že to, kar je videl, po njegovem govori o grozljivih razsežnostih ujme. Ocenjuje, da je škoda ogromna in bo zahtevala hitro akcijo zavarovalnic. Opozoril je, da se bo treba v prihodnosti bolj resno ukvarjati s preventivnimi ukrepi, kot so mreže za zaščito pred točo, močnejše strešne kritine in druge oblike zaščite. Poudaril pa je, da ga zelo veseli napovedano hitro ukrepanje vlade, saj so njeni predstavniki zagotovili, da se bo škoda ocenila v nekaj dneh.

Predsednik Türk je pohvalil močno voljo ljudi, da kar najhitreje obnovijo svoje hiše ter hitro in učinkovito mobilizacijo gasilcev, sosedske pomoči in vseh drugih oblik človeške solidarnosti, ki so v takih trenutkih izjemno pomembne.
Predsednik Türk je pohvalil močno voljo ljudi, da kar najhitreje obnovijo svoje hiše ter hitro in učinkovito mobilizacijo gasilcev, sosedske pomoči in vseh drugih oblik človeške solidarnosti, ki so v takih trenutkih izjemno pomembne. FOTO: Črtomir Goznik

Tudi minister za obrambo Karl Erjavec je v soboto popoldne v spremstvu poveljnika Civilne zaščite RS Mirana Bogataja obiskal območje Ptuja in Destrnika. Ogledal si je posledice in se seznanil s potekom dela intervencijskih in reševalnih služb, gasilcev ter prostovoljcev. "Poleg zagotovitve prizadetih z nujno pomočjo je trenutno najnujneša predvsem zagotovitev zadostne količine pokrivnih materialov," je menil. Minister Erjavec bo vladi predlagal, da zagotovi pokritje intervencijskih stroškov in druge pomoči služb, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic neurja.

Finančni minister Andrej Bajuk si je danes na Ptuju ogledal razdejanje po neurju in glede podeljevanja finančnih sredstev povedal, da je to zadeva, o kateri se ne odloča na hitro. "Presežki v državnem proračunu letos bodo, a da se do tega pride, mora DZ vladi omogočiti ta ključ. Zakon o javnih financah mi ne dovoli, da bi s tem razpolagal preko tega, kar je v proračunu samem predvideno.“

Toča je klestila tudi na Ptuju.
Toča je klestila tudi na Ptuju. FOTO: Darja Verlič

Opustošene kraje so si ogledali tudi cenilci Zavarovalnice Maribor, ki zavarovance prosi, da škodo, ki je nastala na objektih, fotografirajo, pokličejo svojega zastopnika ali na brezplačno telefonsko številko 080 19 21 ter pričnejo s sanacijo, da bi preprečili še večjo škodo. Kot so napovedali, bodo ob cenitvi, ki jo bodo cenilci naredili v naslednjih dneh, prizadetim v neurjih prednostno izplačali zavarovalnine.

Neurje pustošilo po Sloveniji

Napovedi vremenoslovcev so se žal uresničile, saj je v petek v večernih urah predvsem vzhod Slovenije zajelo hudo neurje s točo. Zaradi močnih predfrontalnih neviht so se nad Dolenjsko, Posavsko, južnim delom Zahodnoštajerske, Podravsko, Vzhodnoštajersko in Pomursko regijo razbesnela zelo močna neurja z močnim vetrom, točo in močnimi nalivi. Najhuje so neurja prizadela Podravsko regijo. Ptujčani so besnenje narave opisali kot sodni dan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
21. 08. 2008 08.17
Država ne naredi nič v zvezi z akcijo proti toči. V bivši državi, so bili vsaj centri proti toči, ki so z uporabo posebnih raket poskušali vsaj zmanjšati moč udarnega vala toče. Sedaj pa na te točonosne oblake noben ne strelja. Če vzamemo vso škodo, ki je nastala in pogledamo koliko DDV-ja bo država dobila iz tega vidimo, da se ji v tej smeri nič ne izplača narediti.
hakihak
18. 08. 2008 17.17
JA MAM PA JS NEKI PROTI JJ-FLOK PROTI VSEM MRČESU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hakihak
18. 08. 2008 17.16
ok nimajo nič proti JJ, pa zaprli so ga???? je pa zelo čudno: če JJ zmaga, bo kučanov arhiv tu, če pa ne pa ostane v BG. to je tvoja razlaga exim. torej, če zmaga JJ bo njegov janšin arhiv ostal v BG ali bo prišel na ogled???? pa še to, od kdaj je pa JJ tolk dober z oblastjo v BG in zakaj kučanovi arhivi že niso v sloveniji? če je že tak zločinc, bi moral biti že v haagu!!!!!!??? 4 leta so imeli čas, a arhiv pride če zmaga JJ????? dej pejd mal spat, exim!!!!!!!!!!!!!!!!
exim@t-2.net
18. 08. 2008 13.22
hakihak: da se razumeva, če bi imeli kaj proti JJ!
exim@t-2.net
18. 08. 2008 13.21
hakihak: če bi kaj imeli v BG v arhivih, bi levaki to prvi privlekli na dan. Ne zmanjšuj pomena arhivov! Mene in verjetno veliko večino pa zelo zanimajo ti arhivi!
hakihak
18. 08. 2008 11.47
exim ti še za tragedijo ki je v sloveniji kriviš levake in kučana. kaj nas briga kaj je bilo in kaj imajo v BG in arhivih!!!!!! me prav zanima kaj v teh arhivih piše za JJ???? saj je bil tudi njihov- levak, komunist..... a smo to pozabli?????
cupofmarja@email.si
18. 08. 2008 10.32
zdj pred volitvami je res človek dejanj....:-))))))še nevihte mu gredo na roke.....:-))))))) ah...sej ne bo več dolg
exim@t-2.net
18. 08. 2008 08.48
Dajte si duška, levaki. Pomoč je bila dana že preje in bo tudi sedaj. JJ pač ni človek gobcanja, pač pa dejanj. Veste, levaki, on ni Kučan. Sicer pa-kdo je Kučan se bo kaj kmalu odkrilo, ko pridejo na plano beograjski arhivi. Dokler pa vsega ne vemo, najbolje, da čakamo. Mi je pa signal, da ne bo dobro za Kučana že to, da se tako zelo zelo zelo boji, da bo JJ ponovno zmagal. Saj ve-JJ zmaga-arhivi v Slovenijo; JJ ne zmaga-arhivi ostanejo v BG. Počasi , počasi vse dobiva pravo podobo.
Maša Vesel
18. 08. 2008 08.05
sama hinavščina če bi blo vsaj kj iskreno mišlen
Maribor?an 1
18. 08. 2008 08.04
Letalo, ki bi naj koristilo, da se bi dvignil v nebo in škropil proti TOČI. . NI DOBIL PLAČANO NITI ZA LANSKO LETENJE........ ZDAJ PA HODIJO TOTI POLITIKI OD HIŠE DO HIŠE PA HOČEJO ŠPILAT ANGELE....... LOPOVI....... STRELAT NAJ ZAČNEJO SPET PROTI TOČI PA BO OK.
mafia89
18. 08. 2008 03.22
jao sam te politiki pa so...oni so se zato tko hitr odzval ker so volitve ane in bojo usi ministri tm škodda k ministrca za zdravje ni pršla če bi se pa to zgodil po volitvah bi pa samo g. Turk pršov pa še to mogoče ..tko da kle gre samo za nabiranje pik ne pa a pomoč HINAVCI
fuksel
17. 08. 2008 23.17
bosta bajuk in janša kej iz svojga off-shore sklada prispevala.....?:)
firko
17. 08. 2008 23.15
ej frozeen87 a so bli že kej naši vrli ministri gor
Nino Kopše
17. 08. 2008 22.47
Jaz sem pa dans bil v prlekiji, sem šou pomagat prekrivat strehe in lahko samo rečem KATASTROFA. Ko sem videl hiše tam doli, me je kr pikalo po srcu, da si samo zamislim da sem na njihovem mestu. Na kolegovem vikendu je toča predrla kovinsko streho, pri sorodnjikih pa je bilo še huje. Uničilo jim je streho na hlevu, delavnici, ki jo uporablja njihov sin, na preši, uničlo 3 avte.... v glavnem, bogi tisti ki so ostali skoraj brez strehe nad glavo in bojo še imeli kar nekaj neprespanih noči..
Prvo Borec
17. 08. 2008 22.43
Ter država še vedno neželi priznati, da je to naravna nesreča, ker bi potem morala država plačevati pri naravnih katastrofah. Kje bodo dobili denar, če pa še niso vrnili dohodnine !!!!!! Država je v minusu, ker so vse pospravili v svoje žepe !!
355
17. 08. 2008 21.51
sodni dan ptuja ja .. kaj v sredo o5 napovedujejo nevihte baje? .. zaj smo jo 10 km vun s ptuja še kar poceni odnesli in z avti in z bajto .. tak dolgo bo toklo dokler nebo vsega stolklo 100% .. ma kaki denar do dali ja .. daj daj keri je bol v totem parlamenti laže ..
Zenma01
17. 08. 2008 20.43
didlos prou maš ! sam dnar res ne bo pomagu (usaj ne dost) če bi usi skupej stopil pa pomagal drug drugmu ...ampak kaj k jse tega nebom nikol doživu ....
Zenma01
17. 08. 2008 20.41
jao ej ! kle nima nč da eni okrog hodjo pa neki ocenjujejo ...po toči zvoniti je pprepozno...s tem $ $ ne bojo nč popravl ....!
gr3g0r
17. 08. 2008 20.00
heh, zanimivo d si je turk šou škodo ogledat, ponavadi se zanima le za cigane...
cupofmarja@email.si
17. 08. 2008 19.41
....lahk bi za popravljanje škode dal kej denarja, ki naj bi bil namenjen za volilne kampanje.....to velja za vse stranke.....