Slovenija

FOTO & VIDEO: 'Zeleni val je idealen, a ni vedno mogoč'

Ljubljana, 28. 04. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
20

V Ljubljani je 200 semaforiziranih križišč, prometno najbolj obremenjena je Dunajska cesta, dolžina rumene luči je odvisna od predpisane hitrosti, pešci na prehodih pa – čeprav se včasih zdi kot cela večnost – najdlje čakamo 92 sekund.

Ljubljana ima 200 semaforiziranih križišč, 59 semaforiziranih prehodov za pešce, 21 kontrolnih točk za prevoz na peščeve površine in 22 kamer za spremljanje prometa. Ste se kdaj vprašali, kdo skrbi za usklajeno koordinacijo vsega tega? Komu se lahko zahvalimo, ko naletimo na zeleni val na cesti, in kdo bi se lahko poigral z rumeno, zeleno in rdečo lučjo na semaforju ter na cestah povzročil kaos, kot smo to videli v filmu Eagle Eye?

S takimi zadevami se – odkar so jih leta 2008 prevzeli od Javne razsvetljave – ukvarjajo v nadzornem centru javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), ki se nahaja v tehnološkem parku na Brdu v Ljubljani. "Nadziramo delovanje semaforskega sistema v Ljubljani, delovanje kamer, ki spremljajo promet in površine za pešce," je za 24ur.com pojasnil vodja nadzornega centra Peter Dernič.

Peter Dernič nam je predstavil svoje delo.
Peter Dernič nam je predstavil svoje delo. FOTO: Blaž Garbajs

Delo opravlja okoli 40 ljudi. S kamerami na posebnih monitorjih neprestano spremljajo, kaj se na cestnem omrežju dogaja. "Na monitorjih preko različnih načinov spremljamo delovanje semaforjev – dnevno, urno, vsak dan, ves čas. 24 ur dnevno. Poleg tega izvajamo projektiranje vsega semaforskega sistema v Ljubljani, projektiranje vseh zapor, ki jih je v Ljubljani letno okoli 600, jih tudi izvajamo, prilagajamo semaforizacijo novonastalim prometnim situacijam, vzdrževanje vse prometne signalizacije v Ljubljani – tako vertikalne (svetlobne) kot horizontalne (nesvetlobne) – in vzdrževanje pristopne kontrole na peščeve površine," pojasnjuje.

Najbolj obremenjena Dunajska cesta

Šentviški predor je Celovško cesto, na kateri je bilo včasih 80.000 vozil, razbremenil tako, da jih je zdaj samo še okoli 50.000.

V Ljubljani je 14 različnih prometnih con. Z enakim ciklom so med seboj povezane le tri – Tržaška, Aškerčeva in Dolenjska, a je na njih zaradi njihove dolžine ogromno sprememb smeri vožnje. "Če v cono vstopimo v določenem križišču, ki je v njej začetno, bi se praviloma morali v zelenem valu pripeljati čez celo cono, kar je idealno, a vedno to ne gre. Na Dunajski cesti zaradi razdalj in količine prometa absolutno ne. Dovolj dobro delujejo Celovška cesta, Šmartinska, Tržaška, Dolenjska, Zaloška ... a tam je tudi manj prometa," pojasnjuje Dernič.

Zeleni val je pogojen iz več aspektov – eden od njih so gradbene lastnosti ceste in posameznih križišč ter razdalje med križišči. "Na eni liniji ali mreži imamo vedno eno križišče, ki ga tisti, ki delamo koordinacijo, imenujemo vodilno križišče. Prav to pogojuje dolžino t. i. obhodnega časa ali ciklusa v tem križišču, ki ga je treba prenesti na vsa ostala križišča na tem vplivnem območju. Velikokrat ciklus ni idealen, zato imamo nekatere konce zelo slabe," opisuje. Za najbolj obremenjeno je še do nedavnega veljala Celovška cesta, trenutno pa sta po njegovem mnenju to Dunajska in Šmartinska.

Kot torta časa ...

Na sinoptični plošči so vsa semaforizirana križišča s statusi delovanja.
Na sinoptični plošči so vsa semaforizirana križišča s statusi delovanja. FOTO: Blaž Garbajs

Širine cest pogojujejo tudi čas za prehod pešca čez vozišče, ki je pogojen s povprečno hitrostjo pešca, ta pa je po mednarodnih predpisih predpisana 1,2 metra na sekundo. "Tega ne moremo nižati. Pešec mora pri tej hitrosti priti čez polovico vozišča, ostali čas je pa namenjen varovanju – da, če pri zadnji sekundi zelene luči stopi na vozišče, ga še vedno prečka varno. Ljudje se pogosto pritožujejo, da je zelena luč prekratka, a po mednarodnih predpisih bi lahko bila dolga samo pet sekund, ne glede na širino vozišča," pravi Dernič. V bližini šol in drugih ustanov, kjer je veliko majhnih otrok, je hitrost predpisana na en meter na sekundo. "Če je vozišče široko 21 ali 22 metrov, to pomeni tudi preko 33 sekund izgubljenega časa za zeleni val. Mogoče vozila niti ne bi potrebovala stranske smeri toliko, da bi se izpraznila, a luč mora biti tako dolga prav zaradi pešcev. To je nekakšen zaključen krog, kot torta časa – če enemu damo večji kos, za druge ostane manj," še pojasnjuje.

Težava nastane tudi pri mrežni koordinaciji. "Kadar je prometa preveč in so zajezitvene dolžine razvrstilnih pasov ali razdalj med križišči zasičene, torej sploh ne moremo štartati v svoji smeri, takrat se vse to podre. Takrat določena križišča izklopimo iz koordinacije in jih damo na tako imenovano prometno odvisnost. Tega se poslužujemo le redko kdaj, predvsem kadar imamo športne prireditve, na primer v Hali Tivoli." Prometna odvisnost deluje tudi na samostojnih križiščih (približno tretjina vseh semaforiziranih križišč v Ljubljani) in pomeni, da se zelena luč in obhodni čas prilagajata količini prometa iz posameznih smeri, ta količina pa se detektira preko zančnih ali drugih detektorjev.

Ko se vam zdi cela večnost, je v resnici le 92 sekund

Naša dežurna služba na terenu deluje 16 ur dnevno, 8 ur pa je v pripravljenosti. Vse statuse o posameznih semaforjih dobiva preko dlančnika in GPRS prenosa, tako da dežurni operater na terenu točno ve, katera žarnica je pregorela ali kateri zančni detektor se je uničil, in lahko stvar takoj uredi. Sami takoj vidimo vse, a pripombe javnosti so vedno dobrodošle. Peter Dernič

Tako za pešce kot za vozila so zelo dobrodošli odštevalniki. "V Ljubljani jih imamo 66 – letos jih imamo namen postaviti še šest – in dva grafična displeja. Mislim, da je stvar zelo uporabna, saj se pešec velikokrat pritožuje, da mora na zeleno luč čakati 10 minut, a ni tako. Maksimalen obhodni čas ali ciklus v Ljubljani je 120 sekund, tako da pešec ponavadi čaka maksimalno okoli 92 sekund. To je najdaljši čakalni čas, ki je dolg – priznam! A še daljši se zdi, če tega odštevalnika ni, zato smo jih postavili predvsem tam, kjer je promet pešcev relativno redek in morajo prečkati štiripasovno cesto ali na koncu avtobusnih postajališč." Odštevalniki delujejo na podlagi tipke, in sicer se morajo ujeti v zeleni val. To ne pomeni, da bo imel pešec takoj, ko bo tipko pritisnil, zeleno luč,  pač pa bo moral počakati, da glede na zeleni val v tisti prometni coni pride na vrsto.

Skeptično o ukinitvi utripajoče zelene luči

Leta 2006 smo tudi v Sloveniji ukinili utripajočo zeleno luč. Dernič je s prijateljem pred leti naredil analizo o upravičenosti te poteze. Analizirala sta več kot 5.000 prometnih nesreč, a dokončnega odgovora, da je nekaj boljše ali slabše, nista mogla podati. "Sem pa bral korektno analizo, ki so jo izdelali Nemci, Avstrijci, Švicarji in Italijani (Avstrijci imajo še vedno štiri sekunde utripajoče luči na koncu zelene in tega ne bodo spreminjali, ker evropska direktiva ni tako rigorozna) in v kateri so z mešanim sistemom dokazali, da pa vendarle je boljše, če ni zelene utripajoče luči. Tako da najbrž moramo verjeti tej veliki študiji, čeprav sam še vedno nisem čisto prepričan," pravi Dernič.

Skladno s tehničnimi normativi, ki so jih v Nemčiji naredili že v šestdesetih letih in se jih drži večji del Evrope, imamo v Sloveniji dolžino rumene luči na koncu zelene določeno glede na hitrost – pri 70 kilometrih na uro je dolga pet sekund, pri 60 štiri in pri 50 tri sekunde. Glede na širino vozišča in na izračun vmesnih časov, je potem še t. i. vserdeča.

Soba nadzornega centra
Soba nadzornega centra FOTO: Blaž Garbajs

Semafor je računalnik na cesti

Filmski scenariji, kjer naenkrat ugasnejo vsi semaforji, po njegovem mnenju niso uresničljivi. "To bi bilo možno le, če bi povsod zmanjkalo elektrike, kar pa ni mogoče, saj menim, da Elektro Ljubljana za to dobro skrbi. Če bi se to zgodilo, bi bil na cestah zagotovo kaos, sploh če bi do tega prišlo v času prometne konice. Do kakšnega izpada sicer pride včasih med nevihto, ker prihaja do t. i. atmosferskih razlik in povratnih napetosti v kablih, ki lahko poškodujejo krmilne enote. Sicer imamo trojno varovanje, a to se vedno lahko zgodi, podobno, kot vam doma lahko poškoduje televizor. Treba je vedeti, da so stvari na cesti še bolj občutljive. To je računalnik na cesti," je zaključil Dernič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
29. 04. 2010 13.29
+1
par let sem živela v italiji, pa se mi zdi, da je njihov sistem zelo življenski: fazi sever- jug (za vozila), sledi faza vzhod- zahod (za vozila), nato pa faza za pešce (ko gredo pešci lahko križemkražem čez križišče). v tej fazi se avtomobili ne premikajo in pešcu ni potrebno 2xčakati, če želi diagonalno prečkati. pa tudi nezgod s kolesarji ali pešci , pri zavijanju desno, ni. sistem se mi zdi dosti bolj logičen kot naš.
Kajetan
29. 04. 2010 12.02
G. Dernič izjava "(Avstrijci imajo še vedno štiri sekunde utripajoče luči na koncu zelene in tega ne bodo spreminjali, ker evropska direktiva ni tako rigorozna)" žal ne drži, ko so ukinjali zeleno utripajočo luč so upoštevali samo predloge policije ki je zagotavljala da zelena utripajoča luč pomeni samo to da vozniki lovijo zeleni val in ne prispeva k varnosti. Seveda policisti niso strokovnjaki za prometno ureditev, tako da ne morejo biti oni osnova za spreminjenje signalizacije , kakšna evropska direktiva neki. Ker pri nas delajo na delovnih mestih ljudje ki so tako ali tako na ta delovna mesta nastavljeni pač imamo kakos na cestah, semaforizacija ne deluje tako kot bi morala. Ne pozabiti da je bilo prej dovoljeno v naselju 60 km/h sedaj je 50 km/h kar pomeni drugačne izračune, 5 s interval pešcev je izmišljotina, gre za povprečni izračun osebe ne športnika ki lahko v danem trenutku prečka cesto s pribitkom 5 s za starejše in invalidne osebe na širino voznih pasov - zopet tabele. Dokazano je z novo metodo, ki jo žal ne obvladajo v nobenem prometnem centru lahko dosežemo večjo pretočnost vozil in zeleni val na določenem odseku, ne glede na njegovo dolžino. Podatki o štetju žal niso relevantni, tako da se v primeru zelenega vala ne upošteva ničesar drugega kakor povprečna hitros med odseki. Npr.: - vzamimo odsek ceste v dolžini 1 km - ta cesta ima 4 križišča - upoštevajte količino prometa in strukturo vozil ki vozijo iz stranskih cest na glavno in po glavni, - dodajte čase spljave in čas dosežen na 80 % dovoljene hitrosti glede povprečja vozil, - nato upoštevajte dolžino intervala na stranskih cestah da ne napolni glavne ceste, ker je interval predlog, v tem primeru zeleni val pade, Seveda je še nekaj parametrov, ki jih je potrebno upoštevati in zeleni val bo deloval, noben odsek ni nikoli predolg za zeleni val samo potrebno je ugotoviti strukturo in smer prometa, ne pa sedaj ko naredijo tako maš zeleno na prvem semaforju čez 3 s se zelena odpre na 400 m oddaljenem semaforju, čez 10 s se prižge rumena na tem semaforju čez 9 s se prižge zelena na 700 m oddaljenem 3 semaforju - to dragi moji so naravnost izračuni za formulo ne za hitros 50 km/h. Da pa je stvar še lepša 40 ljudi nadzoruje promet - to je lepša služba kakor poslušanje signalov iz vesolja če je kaj tam gori. :)
___
29. 04. 2010 10.10
+1
Z vožnjo po celovški 30km/h preko omejitve prva 2 semaforja, potem 10km/h pod omejitvijo tretji semafor, potem 5km/h preko omejitve od obvoznice do tivolija in potem 5km/h pod omejitvijo do tivolske (ker tam radi kradejo)... seveda voziš tudi ves čas slalom med butci ki ne znajo speljevati ali voziti pravilno z valom. Zeleni val obstaja, res pa je da nima nobene veze z omejitvami hitrosti. Pač malo pogledaš kje kradejo kapsi, če jih ni voziš tako kot je treba da val ujameš.
Igor__Zmaj
28. 04. 2010 19.48
Kolk ene tehnike, elektronike, "strokovnjakov" in delovnih ur, pa vse neizkoriščeno.Vprašanje če ni to z namenom. Redki so primeri da so z vsem tem uspeli par semaforjev tekoče skup sestavit, pa še to je od ure odvisno. Prej zgleda da se prov trudijo delat gužvo al pa pogoje za pisanje kazni. Npr. iz zelene jame preko "avtobusne" postaje in po Dunajski pa čez Trnovo do obvoznice se zvečer lahko zelo tekoče peleš, tam cca. 120-130. Ampak riskiraš hudo kazen, pa še nesrečo. Če pa greš po omejitvah se ti bo pa vsak semafor pred tabo zapru. A so kdaj računal obrabo bremz in sklopk, pa izpuste pri vsakem speljevanju. Po moje ne.Pa takih bedarij je povsod polno. 2km naprej vidiš vse zeleno naenkrat, potem pa gas, kolkr boš naredu v enem intervalu. Ne znajo niti zaporedja odpiranja naštelat. V marsikerem neprimerno večjem evropskem mestu se naštelaš na neko primerno hitrost in se PELEŠ. V ljubljani pa vse skup par križišč, pa vse stoji. ??? Priznam da je to strokovno delo, ampak za okraševalca božičnih drevesc, kjer bolj ko pisano utripa, bolj je lepo. Semaforjev bi se pa lahko drugač lotl ...
krivulja
28. 04. 2010 12.50
Naša vlada ima 4 leta dolg zeleni val,pa niti čez en samcat semafor ne zmore brez prometnega incidenta. V Ljubljani je promet še vzdržen.Primernii niso naši politični semaforji,ker so naravnani za vzratno vožnjo.
dednidol
28. 04. 2010 12.14
Sory, to je letel na Jankovića. misim, tisto spodaj..
dednidol
28. 04. 2010 12.11
P.S. Nehej že tist vroč krompir po ustih valat, bodi džek pa se loti akcije..
Tonček Balonček
28. 04. 2010 12.05
LJ-can, saj ne vedno, ampšak na leto plačam za ene 1500 EUR raznih kazni, medtem pa mimo mene švigajo in me izsiljujejo! Pač me policaji z naše PM pozbajo in me ustavlkjao, če se le da! Ponavadi me kar odpeljeo na njihovo postajop, ki ni daleč od mene inmne tam maltretirajo in na računalniku kažejo posamezne člene zakonov.... smešni so! Potem s epritožujem in z kakšno leto ali več dobivam obvestila, da je postopek opuščen, zavržen ali pa, da me bodo rubili, kakor kdaj!
dednidol
28. 04. 2010 12.01
Celovška in Drenikova apriorno krožišče. Kolesarje in pešce pa v podhod ali nadhod. Dve stare bajte podret in to je to.. Po Dunajski, Tržaški, Slovenski, Celovški, Zaloški in Dolenjski pa tramvaj oziroma šinobus. Janković, ne ti men štadion, pa garažne hiše...daj mi Zagreb, Dunaj al pa Prago...
Ramzess
28. 04. 2010 11.21
Zanimivo, človek bi mislil, dsa je za tem, dandanes, avtomatika, ko pa kaj zaštrikajo, pa za posledice, nesrečo ali več, niso nič krivi. Dobro je vedeti, da se ve kaj je dobro še upoštevati, če do česa pride. "Ljudje se pogosto pritožujejo, da je zelena luč prekratka, a po mednarodnih predpisih bi lahko bila dolga samo pet sekund, ne glede na širino vozišča" Tudi sam imam izkušnje s tem, sicer v Mariboru, potem pa se čudijo zakaj koga povozijo na prehodu za pešce. Mislim logika, prideš do pol celotne ceste, pa je že rdeča, nato jasno tvegaš. Otrok, ali z otrokom, še toliko bolj. Problem predpisov in zakonov, to smo že premlevali, je, da niso nikoli vedno usklajeni dejanskimi okoliščinami, ki so vedno različne, ne glede na področje, potem pa se čudimo težavam in sodnim maratonom, ipd., ki izhajajo prav te težave. "To bi bilo možno le, če bi povsod zmanjkalo elektrike, kar pa ni mogoče, saj menim, da Elektro Ljubljana za to dobro skrbi." Nikoli ne resi nikoli. "Treba je vedeti, da so stvari na cesti še bolj občutljive. To je računalnik na cesti" Mhm, odvisno čigav je ta računalnik, ki je na cesti, če si ga sličajno povozil. Pazite kako pišete, da ne bo dvoumno ali več, ali celo neumno.
reklakazala
28. 04. 2010 11.13
Ah, dragi moji mojstri semaforjev... Poglejte si vsako, VSAKO jutro, kako zgleda vključevanje na katerokoli vpadnico proti centru iz obvoznice!!! Še dobro, da ni zjutraj 145 nesreč, ker so po tri kolone na obvoznici, vsaka dolga po nekaj 100 metrov. Pa je kje v križiščih Dunajske, Celovške itd kakšen prometni policaj? Nope. Vidite v nadzornem centru kakšno gužvo? Zgleda, da ne... Saj se bo "spucalo", kajne? Ni panike. Nabijem vam zeleni val nekam, poskrbite za pretočnost prometa, ko je to nujno! Ob dveh zjutraj je itak vse frej!!!
Uporabnik427732
28. 04. 2010 10.09
V Ljubljani je vedno hujše, kaj vam bo stadion če pa vse stoji. Nisem videl še mesta kjer bi promet tako slabo potekal, nekaj bo treba ukrenit.
mucek4
28. 04. 2010 09.59
Haha. Končno vem na koga se lahko obrnem. Največji "hec" je na verovškovi. Z rahlo spremembo semaforja se znebimo vseh zastojev na tej cesti. Hvala 24ur.com :)
omgroflhere
28. 04. 2010 09.28
Tonček Balonček
28. 04. 2010 08.49
Bi rekel na čeri!
Tonček Balonček
28. 04. 2010 08.48
Najbolj smešno je ob nedeljah in prazniki, ko imaš npr. iz Črnuč do Centra, če voziš po predpisih, popolnoma vse semaforje rdeče, pa ni nikjer žive duše! Zakaj za vikende prešaltajo na te absurdne rdeče valove?
Spetsnaz
28. 04. 2010 08.14
patriot73 Se ne strinjam. Ponoci vecinoma utripajo luci. Samo na kriziscih, ki so nepregledna in zato nevarna delujejo semaforji celo noc.
Spetsnaz
28. 04. 2010 08.12
MEDIORAZ se pridruzujem. pa tiste cudake, ki zapeljejo v krizisce kljub temu, da je kolona in potem sedijo v kriziscu ter bedasto gledajo pred sebe, ko jim vozniki, ki so jim po nepotrebnem zaprli pot trobijo in kazejo srednji prst.Telefon mojstrov, ki zapeljejo v cisto rdeco luc ali pa vozijo po Dunajski ali Celovski 30 na uro, ker so zatopljeni v pogovor ne omenjam.
24Ppkur
28. 04. 2010 08.08
bolje bi bilo urediti večja krožišča, sploh na mestih, kjer prihaja do vsakodnevnih zamaškov in na najbolj prometnih vpadnicah. V Lj je več križišč takšnih, kjer bi to bilo smotrno urediti. Tudi v večjih evropskih mestih so krožišča mnogo prioritetnejša kakor semaforji. To opažam, ker sem veliko časa v tujiini. In ne to, semaforizirana krizišča ukinjajo in jih nadomeščajo s krožišči. V poznih vecernih urah, ko je prometa malo, je namreč prava neumnost, stati 92 s pred rdeco lucjo, pa nikjer nikogar. Seveda, pa tudi rumene luči na semaforjih ponoci ne utripajo vedno!
MEDIORAZ
28. 04. 2010 07.25
Kazen za tiste ki speljujejo iz križišča kot da vozijo nitroglicerin