Slovenija

FOTO in VIDEO: Za zidovi krematorija na Žalah

Ljubljana, 30. 12. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan/Miha Raičevič
Komentarji
225

Človeško truplo pri 1000 stopinjah gori poldrugo uro. Zgori vse, razen kosti, ostane pa do pet litrov pepela. Ali se resničnost razlikuje od filmov?

Ljudje na splošno ne maramo pokopališč. Ne maramo smrti, ker se je bojimo, ne maramo žalovanja, slovesa, solza, grobov, krst, žar in vse temačnosti, ki je s tem povezana. Pogrebov se načeloma izogibamo, s težkim srcem se jih udeležimo le tedaj, ko 'se spodobi'. Za krematorije smo slišali, a o njih ne govorimo. So nekakšen tabu. A obstajajo ljudje, ki se z vsem tem srečujejo vsak dan. Eden od njih nas je spustil za zidove 'onkraj življenja' in za nas opisal postopek, ki mu je blizu, nam pa tako zelo tuj ...

Domen Kokalj je za nas opisal celoten postopek.
Domen Kokalj je za nas opisal celoten postopek. FOTO: 24ur.com

Za nekatere žalost, za druge vsakdan

Klice za odvoz pokojnikov sprejemajo v sprejemni pisarni javnega podjetja Žale, je za 24ur.com pojasnil Domen Kokalj, vodja le-te: “To je stalna dežurna služba, delamo 24 ur na dan, dosegljivi smo tudi vse nedelje in praznike. Receptorji od tu usmerjajo naše voznike, da gredo pokojnika iskat in ga pripeljejo na Žale oziroma na sodno medicino. Pokrivamo območje mestne občine Ljubljana, po potrebi pa gremo pokojnika iskat kamor koli v Slovenijo, pa tudi v tujino. Naš odzivni čas je nekje okrog ene ure.”

Ko je pokojnik pripeljan na Žale, ga odpeljejo v hladilno komoro, kjer je stalna temperatura nekje med šest in osem stopinj Celzija in kjer pokojniki počakajo, da svojci povejo, kakšne želje imajo glede oblike pogreba. “Ko se enkrat odločijo, pokojnika pripravimo, nato pa v hladilnici počaka do pogreba oziroma upepelitve. Če gre za klasičen pogreb, na dan pogreba potem pokojnika od tukaj odpeljemo v mrliško vežico, v kolikor pa gre za upepelitev, pa gre naprej v upepeljevalnico,” pojasnjuje Kokalj. Vrstnih hladilnikov, kot jih vidimo v filmih, po njegovih besedah ne uporabljajo, ker so nepraktični.

Upepelitvena komora
Upepelitvena komora FOTO: 24ur.com

Pokojnike uredijo v posebnem prostoru. “Imamo prostor, kjer jih oblečemo v naša sanitarna oblačila ali oblačila, ki jih prinesejo svojci, jih uredimo, počešemo, po potrebi tudi naličimo ... Povpraševanja po ličenju pri nas niti ni. Svojci sicer želijo, da je pokojnik urejen – torej umit, počesan, čist in da je v krsti videti lepo, samega mazanja, kot nam je znano iz filmov, pa ni,” pojasnjuje Kokalj. Od tu naprej gredo pokojniki nazaj v hladilnico, kjer počakajo na dan pogreba.

Nasprotno s pričakovanji krematorij ni niti približno temačen ali grozljiv. Pravzaprav sploh ne bi vedeli, da ga gledamo, če nam Kokalj tega ne bi pojasnil. “V upepeljevalnici oz. krematoriju so štiri peči oz. komore. Obratujejo 24 ur na dan – od ponedeljka do petka, v soboto in nedeljo pa po potrebi – odvisno od števila pokojnikov. Ena upepelitev traja uro in pol, dnevno jih tako lahko upepelimo 48. Peč je narejena tako, da notri ne gre več kot ena krsta naenkrat  – tu dokažemo, da ne upepeljujemo več pokojnikov naenkrat, ampak vsakega posebej,” pravi Kokalj. Vsaka krsta je zaplombirana pri pokojnikovih nogah in glavi. Opremljena je s podatki o pokojniku – od tega, kdo je, do datuma in zaporedne številke, pod katero bo upepeljen ... Preden gre krsta v peč, jo opremijo še s šamotno ploščico, ki prav tako nosi zaporedno številko upepelitve. “Po tej ploščici, ki ne zgori, lahko izvemo, kdo je bil tisti trenutek upepeljen. Ploščica gre tudi v žaro, tako da lahko preko te številke tudi čez več let izvemo, kdo in kdaj je bil upepeljen. Nadzor nad upepelitvami pa ima sodna medicina v Ljubljani.

Ob vložitvi krste v peč je temperatura nekje 700 stopinj Celzija, med samo upepelitvijo naraste na 1000–1100 stopinj, na koncu pa spet pojenja. “Zgori vse razen kosti. V kolikor ima pokojnik na sebi nakit, se naredi zapisnik, ki ga hrani sodna medicina. Tam tudi odstranijo na primer srčne spodbujevalnike, ki bi zaradi temperature v peči počili. Mi kot pogrebno podjetje tega ne delamo.

V krematoriju smo vsi enaki. Tu ni pomemben nikakršen naziv. Na koncu se vendarle vsi vrnemo k temu, kar smo v osnovi – samo ljudje. Domen Kokalj

Peč je računalniško vodena. Tabla na njej prikazuje notranjo temperaturo, temperaturo pri izpustu dimnih plinov v kanal oz. dimnik in koliko časa je še do konca upepelitve. Dimnike spremljajo z videonadzorom. “Ko je upepelitev končana, se odprejo vratca in pepel se pograbi v posebno posodo. Približno tri do pet litrov ga je. Posodo se nato prenese v mlin, ki zmanjša še volumen kosti, nato pa vse skupaj damo v žaro, namenjeno pokopu. Polna je nekje do tri četrtine. Notri se položi še šamotno ploščico, nato pa se žaro zapre s pokrovom in zapečati s posebnimi kleščami, tako da se je – razen na silo – ne da odpreti. Osnovna žara se potem položi v okrasno žaro, kot smo jih vajeni iz mrliških vežic,” z opisom postopka zaključi Kokalj.

Med najboljšimi v Evropi

V Sloveniji sta sicer dva krematorija. Poleg ljubljanskega, ki obratuje od leta 1980, obstaja še v Mariboru. “Videl sem veliko evropskih krematorijev in naš je med boljšimi,” pravi Kokalj. K njim vozijo pokojnike iz cele Slovenije, samo dan pred našim obiskom so jih na primer sprejeli 90. “To je zaradi vremena. Prejšnji teden je bilo tako rečeno zatišje, največ pa smo sprejeli 117 pokojnikov v enem dnevu,” je dejal Kokalj.

Šamotna ploščica, ki v krsti ne zgori.
Šamotna ploščica, ki v krsti ne zgori. FOTO: 24ur.com

Okoli 97 odstotkov pokopov v Ljubljani je žarnih, preostali so klasični, za celotno Slovenijo pa velja, da je žarnih pokopov malo več kot 60 odstotkov. Velja trend, da je po mestih več upepelitev, po vaseh pa so bolj kot ne klasični pokopi. Če imajo svojci željo prisostvovati upepelitvi oz. vložitvi krste z njihovim pokojnikom v peč, jim to lahko omogočijo, a to se po Kokaljevih besedah redko dogaja: ”Mogoče imamo pet takih primerov letno.

'Tudi mi smo samo ljudje'

Svoje zaposlene izbirajo z razpisom in po potrebi zanje organizirajo tudi delavnice, ki jim pomagajo sprejemati način dela in potegniti ločnico med delom in zasebnim življenjem. “Ljudje se – ko vidijo, kaj bodo morali delati – lažje odločijo. Danes so taki časi, da se na razpis prijavi veliko ljudi, tudi ustreza jih kar precej, kar veliko pa jih tudi odide,” pravi Kokalj. Tisti, ki ostanejo, imajo po njegovih besedah kar dolg delovni staž. “Večina ljudi, ki je tu zaposlenih, pri nas dočaka upokojitev. Tisti, ki pride na Žale in vidi, da to ni zanj, tudi kar hitro odide.

Pogrebniki, upepeljevalci ali grobarji so ljudje, ki znajo ločiti službo od privatnega življenja, pojasnjuje Kokalj. “Se pravi – ko si v službi, si profesionalen, profesionalno užaloščen, pieteten do pokojnikov in svojcev, popoldne pa živiš življenje normalno naprej.” On sam, ki svoj poklic na Žalah opravlja že 17 let, je odločen: “Osebno bi se še enkrat odločil za izbiro tega poklica. Zame je to častno delo  – pomagati ljudem v takem trenutku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

umica
01. 01. 2010 21.20
+4
Zanimiv članek. Vsaj vidmo kako to gre. Čeprav upam, da izkusili še dolgo dolgo dolgo,..... časa tega le ne bomo !!!!!! Drugač pa tisočkrat bolje, kot pa članki ala Britney, Victorija, Paris itd... kdaj in koliko so jedle, se napile, srale... koga to briga?
vlab
01. 01. 2010 20.56
+1
Pardon, ko gre za pokop bolje evro preveč kot premalo.
vlab
01. 01. 2010 20.55
-1
To je industrija kjer ni škoda nobenega evra in kjer se mastno služi. Res pa ni za vsakogar. Same pečke v katerij jih kurijo niso v osnovi nič posebnega ampak drage pa ko žafran. Brez potrebe, a ko gre za pokop bolje evro premalo kot peveč... to je ena večjih okoriščanj na nesreči drugega. Ljudi tukaj bolj opeharijo kot so jih vsi tranzicijski tajkuni skupaj a se to ljudem zdo dopustno.
Ajnaaa
01. 01. 2010 20.40
+2
zzzzzn in mabica, hvala :-((
Sandra Žibert
01. 01. 2010 19.57
Ajnaaa, iskreno sožalje ob izgubi tvojega očeta.
dolzvlado115
01. 01. 2010 18.53
bron eno leto.drek rabi dlje.
Tina Lunder
01. 01. 2010 18.50
+1
celica ti si neumna, kaj ti ne piše da ajo 2 oz . več peči. kako pa bi jih drugače? Saj niso damjan murko. Zelo zanimiva novica za 24.ur. pohvalno
sport_man
01. 01. 2010 18.04
-4
Men ni jasn kak jih lahk 48 na dan upepelijo če traja upepelitev 1,5h pa gre sam edn v peč? a majo več peči?
DrTrdina
17. 09. 2015 13.02
+2
Marco Brecca
01. 01. 2010 15.24
+1
Srečno novo leto tudi vam.
zzzzzn
01. 01. 2010 15.05
+1
Ajnaaa01.01.2010, 12:01 iskreno sožalje
cannondale
01. 01. 2010 13.45
+6
izredno zanimiv članek... Kapo dol pred zaposljenimi, ki to delo opravljajo
14753
01. 01. 2010 13.10
+5
kapo dol zaposlenim. res zanimiv prispevek, kar se pa datuma in komentarjev tiče, ljudje dnevno umirajo, tudi v "veselem decembru"
happyy
01. 01. 2010 12.02
+3
Zanimiv prispevek, res. Ampak ob branju komentarjev sem se zamislil nad tistimi, ki so komentirali negativno, naj bo zaradi prispevka samega, ali zaradi časa objave. Moje mnenje je sledeče: Če te medij ne zanima, enostavno ne bereš, preklopiš, ugasneš, odložiš! Glede na 20 strani komentarjev, je prispevek zelo odmeven in bran, ne glede kdaj je bil objavljen. "Čas" (dogodka, objave,...) je relativen pojem, zato vse pohvale korajžnim in iznajdljivim novinarjem na POPu
Ajnaaa
01. 01. 2010 12.01
+3
Verjetno bi se tudi jaz "zgražala", zakaj tak prispevek v teh veselih časih.....ampak življenje je pač kruto in moj ljubi ati je prav zdaj na Žalah in čaka na upepeljitev....ob prispevku sem jokala, ampak zdaj si vsaj predstavljam, kako poteka njegova zadnja pot :-((
ne rabimo predsednika
30. 01. 2023 15.01
je že veliko let mimo, ampak tudi mene je močno stisnilo med branjem tega in spominom na moje najdražje...
NoExit
01. 01. 2010 10.44
+0
Se nebi čudil,če bi dali za naslov članka -- V letu 2010 vam želimo obisk krematorija !? --
bron
31. 12. 2009 21.39
+3
KOLK ČASA BI MORALI KURIT ,DA BI NAŠI POSRANCI SE V PRAH SPREMENIL.
lujze
31. 12. 2009 20.55
+1
Trobec je to bolj po kečko naredu,pa še pičkin dim je vidu
Kaja Kova? 1
31. 12. 2009 18.43
So pa zbrali datum za ta članek.Bomo kmal vsi tam samo da novo leto mine , pa bo vse za zažgat, bodo imel velik dela.Najprej pa blesave politike, da se ne bodo delali norca iz raje.
benecanka
31. 12. 2009 18.33
+5
hej ljudje, tisto plačo kolkr koli je že veliko si vsekakor zaluži!!!! ni vsak za tam notr delat !
bigich
31. 12. 2009 15.37
>> tistim, ki ne verjamejo reci, da bomo mi tudi njihove prstne odtise naredili 100% <<