Slovenija

FOTO & VIDEO: Družno proti novemu predlogu zakona o medijih!

Ljubljana, 13. 09. 2010 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
181

Slovenski glasbeniki so (z redkimi izjemami) na prvem slovenskem glasbenem kongresu stopili skupaj in se izrekli proti novemu predlogu zakona o medijih. Jasno pa so podali tudi tri temeljne zahteve.

Društvo Glasbeni forum, pri katerem sta gonilni sili Matevž Šalehar – Hamo in Gal Gjurin, je skupaj s podporniki kongresa (Društvom slovenskih skladateljev, Društvom slovenskih pisateljev, Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS in Slovensko unijo glasbenih ustvarjalcev) ob polni dvorani slovenskih glasbenih ustvarjalcev, glasbenih urednikov, novinarjev in drugih podpornikov izrazilo odločno nasprotovanje predlogu novega zakona o medijih. Podali so tri temeljne zahteve.

Severa in Hamo sta napovedala boj za več kvalitetne slovenske glasbe.
Severa in Hamo sta napovedala boj za več kvalitetne slovenske glasbe. FOTO: Miro Majcen

Prvič:

Najmanj 50 odstotkov vse predvajane glasbe v času med 6. in 20. uro vsakega radijskega ali televizijskega programa mora zasedati slovenska glasba oz. avtorska glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Do sedaj je bil ta odstotek med 20 in 40, sicer pa predlog novega zakona o medijih v 70. členu navaja, da naj bi bilo le 15 odstotkov predvajane glasbe med 6. in 20. uro vsakega radijskega ali televizijskega programa slovenskega izvora.

Drugič:

Želimo brezpogojno zaščito za avtorsko pravico in sorodne pravice. Iz predloga novega zakona je namreč izvržen člen, ki zavezuje medije (radie, televizije), da morajo ob vpisu v razvid medijev predložiti tudi pogodbe, ki jih imajo sklenjene s kolektivnimi organizacijami (avtorsko in njej sorodne pravice morajo po zakonu namreč ščititi kolektivne organizacije).

Slogan pove vse ...
Slogan pove vse ... FOTO: Miro Majcen

Tretjič:

Od nacionalne RTV ustanove naj v svojo programsko shemo nemudoma vrne oddaje, ki spodbujajo razvoj in kakovost slovenske glasbene produkcije. Zahtevamo oddaje, ki vsebujejo mlado aktualno produkcijo, žive koncerte (ne glede na žanr), produkcijo videospotov, urbano popularno in rock glasbo, alternativne glasbene žanre, domačo klasično glasbo, slovenski jazz, zabavno in narodno-zabavno glasbo ter druge zvrsti, ki niso zastopani v komercialno usmerjenih medijih. RTV SLO naj zopet vzpostavi objektivni vpogled v žanrsko pestrost domače glasbene produkcije.

Spoštujmo avtorsko pravico!

Vse in zgolj to sta v slabe pol ure zbranemu občestvu predstavila gostitelja večera, glasbenika Severa Gjurin in Hamo. Kongres se je sicer začel s krepko "akademsko" zamudo, simpatična animacija žgolečih ptičkov pa je dala jasno sporočilo: Brez slovenske pesmi ni slovenske identitete. Spoštujmo avtorsko pravico!

Slovenski glasbeniki so torej dokaj enotno in neposredno izrazili svoje zahteve in že samo dejstvo, da je večina glasbenih ustvarjalcev (z redkimi izjemami nekaterih, ki se očitno niso odzvali povabilu) pripravljena stopiti skupaj in se boriti za skupno dobro, je vsekakor pohvalno. Prisotna je bila praktično vsa slovenska glasbena srenja, ki nekaj pomeni, sicer pa je znano dejstvo, da je Slovence pravzaprav težko združiti v boju za isto stvar. V vsej slovenski zgodovini se je to zgodilo le nekajkrat, a očitno so glasbeniki tokrat našli pot, da enotno povejo, kaj jim ni všeč. Poskus diskutiranja s strani raperja Darka Nikolovskega (ki je na zadnjih volitvah kandidiral na listi stranke Zares), pa je bil odločno zavrnjen. Raper je na vse skupaj odgovoril s pozo nacističnega salutiranja, skupaj s še nekaj somišljeniki pa nato po hitrem postopku zapustil dvorano.

Člani Siddharte so bili v prvi vrstah.
Člani Siddharte so bili v prvi vrstah. FOTO: Miro Majcen

Zahteve so torej jasno podane, večina glasbenikov je enotna, da je treba podpreti glasbeno raznolikost in jo na velika vrata vrniti v slovenske domove. Časa za diskusijo bo še veliko. Morda na drugem kongresu, vsekakor pa bo zanimivo spremljati, koliko pomeni pobuda samih ustvarjalcev slovenske glasbe, ki precej dobro vedo, kako je biti glasbenik v Sloveniji, obenem pa velika večina sploh ne dobi priložnosti, da bi se spodobno predstavila javnosti. Glasbeniki so s to gesto nekoliko teatralično, a dokaj učinkovito državi vrgli veliko kost, rezultat pa bo v vsakem primeru lahko le pozitiven. Tako za glasbenike kot vse tiste, ki glasbo poslušajo.

Udeležba na prvem slovenskem glasbenem kongresu je bila dobra, o čemer je pričala polna dvorana Cankarjevega doma.
Udeležba na prvem slovenskem glasbenem kongresu je bila dobra, o čemer je pričala polna dvorana Cankarjevega doma. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aksorok
15. 09. 2010 17.44
No. 1- je edino INTERNET.Tam se že in se bo v prihodnosti odločalo kdo kaj šteje in kdo ne, Na področju glasbe se moč ostalih medijev bliskovito zmanjšuje in bo njihov vpljiv na mnenje množic kmalu bistveno manjši...Tako bo odpadlo tudi mnogo t.i. instant superzvezdnikov, ki jih danes nekateri mediji umetno producirajo, spadajo pa v koš za smeti...
mohawk17
14. 09. 2010 22.28
Če bi že mogel vrtet 50%, bi mogl dat poudark na vsem razen popa, balkana,rapa ipd; ker to enostavno ni kakovostna glasba. Poudarek bi mogel biti na rock-u in njegovim podzvrstam. Bistvo glasbe je da se posluša in uživa zdraven ne pa prodaja, tako da Murko,Saška, atomik harmonik, werner in podobni pajaci nimajo kaj zdraven počet.
Yasha Yash
14. 09. 2010 21.35
na slo radijih je večinoma južna muzika kje je kdo od vas kdaj na hrvaškem, bosanskem in srbskem radiju slišal kako slovensko ??? mogli bi vrtet več SLOVENSKE DOMAČE GLASBE ( slake , avsenike , boris kopitar , alfi nipič , slapovi , frajkiclari in podobno ,... ) ne pa cece , kitiĆa , neda ukraden in vsega tega JUŽNEGA D _ _ K A !!
mbel
14. 09. 2010 19.11
ni potrebno kvote spreminjat, samo več slovenske glazbe naj bo v dnevnem terminu. Zanimivo se mi zdi da je eden glavnih podpornikov novega zakona lastnika Radia 1, kjer je čez dan največ 5 slovenskih komadov.
porka.malorka
14. 09. 2010 17.02
trinkaz Nebenega nisem napisal,ker me glasba ne zanima In ne zanimajo me tiste skupine,ki si jih napisal. Če niso sposobni uspeti v tržnem sistemu ali ne znajo najti sponzorja je to njihov problem da se jih ne sliši in ne od države
aknela12
14. 09. 2010 15.32
Je pa res, da niti eden niti malo ni modno oblečen........
Sebastjan Butala
14. 09. 2010 15.31
Dragi moji nestrpneži,mislm,da ste popolnoma zgrešil in narobe razumel kaj hočjo naši glasbeniki dosečt!!!! Noben vas ne sili,da morte poslušat slo glasbo,ker je itak vsem jasno,da kar je zdej na sceni je vse skp en drek,po domače povedano,se pa tle pojavi problem nekih mladih ustvarjalcev glasbe,ki nimajo nobene možnosti,da se kljub svoji kvaliteti pokažejo kjerkoli,se pravi,na televiziji ni več glasbenih oddaj,kjer lahko predstaviš svoj novi videospot,na radiu te ne rolajo,ker je preveč rock glasba in to kao ne sodi na radio,v glavnem omejil so glasbenike na usodo garaže!!! Iz lastne roke vam povem,da mamo v naši bananarepubliki vsaj 50 bendov,ki lahko parirajo s svetovnimi bendi....IN KJE SO TEJ BENDI??? Valda ne vemo,ker nimajo možnosti se sploh pokazat,da obstajajo!!! Za to pa mamo pol na sceni neke "murkote"!!!
BigSlavnih
14. 09. 2010 15.21
ha ha pol pa pride mateja malnar se borit za svoje pravice ha ha ha ha ha ha
smito23
14. 09. 2010 15.19
absolutno proti zahtevam glasbenikov - neupravičene zahteve - niso realni!!! 15% od 6h-20h je čisto dovolj, se pa strinjam, da bi to uvedli le za nacionalni radio med tem, ko za privat radijske postaje bi pa kvote čisto ukinil! za kvalitetne avtorje se bo zmeraj našel programski termin, za nekvalitetne pa je to zaušnica, da bodo morali delati bolje.
aknela12
14. 09. 2010 15.05
Jaz poslušam v glavnem Slo glasbo. Je pa res, da zelo različno saj od enega samega izvajalce je težko dobiti veliko kvalitetne. Se pa strinjam, da jih je treba podpreti. Kakšni smo Slo , če raje Kitića inSeverino poslušamo. Ceca v Slo razproda koncert??? Katastrofa !!!! Za bruhat je pa za obesit. Je pa res,da bi morali omejiti glasbenike predvsem to, da res poje vsak , ki dobro zgleda in nima posluha. Kaj je tej Malnarci? Pa Osenarca? Pa Groharca? Kaj je to???? Še Dolinarca , ki pa še lepa ni.....in to je Slo scena.
aksorok
14. 09. 2010 14.27
janko z kupi si cd ali mp3,pa kje ti živiš
Cene Urban?i?
14. 09. 2010 14.16
glasbenike kompromitira Predin, ki si je skozi vso kariero prisvajal tuja avtorstva! Že pri Lačnih Franzih je bil edino Zoran sit.
trinkaz
14. 09. 2010 14.12
porka.malorka, kolk komadov si v življenju napisal? Poznaš skupine: Elevators, Melodrom, Feedback, Soulfood INC., Papir, Libido, Division, Boardwalk Casino, Banditi, Funky Morning, Lybra, Tribute 2 Love, Nove konzerve itd., itd., itd.... Vse to so bandi z odlično avtorsko glasbo, ki pa se nikjer ne sliši. Oz. zelo redko, preredko!!
porka.malorka
14. 09. 2010 13.21
Država ne sme meti nič z glasbo. Saj živimo tržnem gospodarstvu. In je to samo potuha lenim glasbenikom. Če si dober in imaš dobro glasbo te bodo že vrteli na radiju tako ali tako. Grem pa stavit da 90% teh ,ki so bli tukaj ima grozno glasbo ali pa so naredili kakšen komad 20let nazaj in bi še danes radi živeli do tega.
Tonček Balonček
14. 09. 2010 11.55
Vi poslušajte benjamina Ipavca in Uroša Rojka, jaz bom pa Monteverdija in Straussa! In nočem poslušati Lotriča ali Junker Naceta, ampak Carrerasa ter Ano Netrebkovo!
šibaresnice
14. 09. 2010 11.52
Vrli slo glasbeniki morda ste se danes zavedli kaj ste dosegli?!! To da vas bo poslušalo še manj ljudi.Ker vas imajo malo poln kufer. In ne vrtite jezika preveč ker imate dve merili. Tokrat ste poklicali državo na pomoč z nekim "zakonom". A ste ji bili zvesti tudi takrat ko ste na veselicah ob 3h zjutraj pokasirali za svoj nastop? A ste kdaj napisali račun za svojo storitev? A ste kdaj plačali kak davek?Nikoli !!! Danes pa ste glavne troblje v raznih SAZAS-ih. Imate se za neke umetnike in se puntate ker vas folk ne mara in vas ne posluša. V bistvu se mi smilite. Če bi pa radi reklamo na RTV pa jo plačajte. Kot jo plača vsak ki želi prodajati svoj izdelek. Kot bi mercator zahteval 50% reklam med vsemi trgovskimi verigami. In to zastonj!!! Pa saj niste normalni.
jankoz
14. 09. 2010 11.49
V avtu ne morem posusat nic drugega kot radio. In tam nocem poslusati raznih neumnosti ki nam jih sproducira slovenska scena. Hocem imeti izbiro. Recimo da je veseljak za tiste ki hocejo poslusati slovensko glasbo, jaz pa hocem kaj drugega.
aksorok
14. 09. 2010 11.46
Tako je jankoz. A ni svoboden in demokratičen svet nekaj krasnega. Ti boš lepo poslušal tuje radijske postaje preko neta.Ostalim prebivalcem slovenije ,ki pa želijo poslušati slovensko glasbo pa dovoli, da sami odločajo koga bodo poslušali na slovenskih medijih in v slovenskem prostoru, pa boste vsi zadovoljni.
CtrlDelete
14. 09. 2010 11.43
@TončekBalonček ...no, zdaj v skrajnosti pa res ni treba iti.
Tonček Balonček
14. 09. 2010 11.38
Ali bodo tudi v filharmoniji po novem izvajali polovico glasbe domačih avtorjev?