Slovenija

FOTO: Vaja: jamarji ponesrečenca reševali iz globine 620 metrov

Ljubljana, 17. 04. 2016 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Trnovskem gozdu v jami Bela griža 1 je potekala mednarodna vaja Jamarske reševalne službe, v kateri je sodelovalo 65 reševalcev. Scenarij vaje je predvideval, da se je jamarju pri raziskovanju odlomil oprimek ter je padel nekaj metrov globoko.

V Trnovskem gozdu v jami Bela griža 1 je od petka do nedelje potekala mednarodna vaja Jamarske reševalne službe. Sodelovalo je 65 reševalcev, od tega 44 iz Slovenije in 21 iz Italije.

Namen vaje je bil utrjevanje in preverjanje usposobljenosti jamarskih reševalcev za reševanje iz jamskih objektov z mednarodno pomočjo, so sporočili iz Jamarske reševalne službe. 

Posebnost tokratne vaje je bila, da je bilo reševanje izvedeno iz globine kar 620 metrov. Scenarij vaje je predvideval, da se je jamarju pri raziskovanju odlomil oprimek ter je padel nekaj metrov globoko in pri tem utrpel zlom vratu kolka in sum poškodbe hrbtenice. V jami je vsakič prisoten tudi zdravnik, ki oskrbi ter spremlja ponesrečenca. Z vajo so zadovoljni, saj je izvlek nosil stekel hitro, so pojasnili.

Trenutno je v Sloveniji registriranih preko 12.000 jam, a le peščica jam je turistično urejenih. Kraški teren Slovenije predstavlja kar 43 odstotkov celotnega površja. Najdaljša Slovenska jama je jamski sistem Migovec, najgloblje pa je brezno Čehi na Kaninu.

''Veliki del jamskega sveta v Sloveniji predstavljajo vertikalna brezna, katera so najpogostejša na visokogorskem krasu. Takšne vrste jam so zaradi svoje težavnosti dostopne predvsem izurjenim jamarjem, kateri obvladajo vrvno tehniko in so pripravljeni za premagovanje globin ter ožin. Četudi je obiskovanje jam mnogo manj priljubljeno v primerjavi z obiskovanje gora, se kljub temu pojavljajo nesreče,'' so poudarili pri Jamarski reševalni službi. Ta deluje v okviru Jamarske zveze Slovenije, vsi člani pa so prostovoljci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.