Slovenija

FOTO: Državni vrh letos prvič položil vence tudi ob nov spomenik sprave v Ljubljani

Ljubljana, 01. 11. 2017 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, so se po državi vrstile številne komemoracije s polaganjem vencev. Najvišji predstavniki oblasti so se poklonili padlim v prvi in drugi svetovni vojni ter vojni za Slovenijo in žrtvam povojnih pobojev. V cerkvah in na pokopališčih so v spomin na mrtve potekala bogoslužja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dan spomina na mrtve
    02:15
    Iz SVETA: Dan spomina na mrtve
  • Iz 24UR: Prižiganje sveč in polaganje cvetja
    03:04
    Iz 24UR: Prižiganje sveč in polaganje cvetja
  • Iz 24UR: Poklon državnega vrha
    02:53
    Iz 24UR: Poklon državnega vrha
  • Govor Zorana Jankoviča na Sv. Urhu
    09:37
    Govor Zorana Jankoviča na Sv. Urhu

Predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DS Mitja Bervar ter načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank so se na dan spomina na mrtve udeležili komemoracij in polagali vence ob različna obeležja in spomenike po državi.

Osrednja komemoracija je tokrat prvič potekala ob novem spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu.

Celoten državni vrh se je za tem preselil na ljubljanske Žale, kjer so opoldne položili vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo, spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, lipi sprave in h kostnici žrtev iz prve svetovne vojne.

Popoldne je Pahor položil venca še k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na sv. Urhu pri Ljubljani in h grobnici na Teharjah. Polaganja vencev na sv. Urhu so se udeležili tudi Bervar, poslanec SMC Jani Möderndorfer in poslanka Levice Violeta Tomić.

Brglez: Na tem svetu smo le popotniki in moramo delati dobro

Že dopoldne je bil Brglez govornik na komemoraciji pri spomeniku padlim borcem na Prevojah v Zgornjem Tuhinju. Predsednik državnega zbora je v svojem nagovoru opomnil, je današnji praznik tudi dan opomina. "Tako nas prireditve ter srečanja na ta dan opominjajo, da smo na tem svetu le popotniki in moramo zato, dokler le lahko, delati dobro drug drugemu, predvsem pa biti sočloveku v oporo – v dobrih in slabih časih," je izpostavil.

"Naša minljivost terja od nas tudi, da do sočloveka stopamo spoštljivo in v dialogu, četudi se morda z njim ne strinjamo. Še več, biti človek od nas zahteva, da smo do posameznikov, s katerimi se morda svetovnonazorsko ne strinjamo, še bolj spoštljivi kot do tistih, s katerimi imamo enake poglede. Te namreč že po logiki stvari spoštujemo," je opomnil predsednik državnega zbora.

Ob tem je opozoril tudi na to, da bi morali "narediti vse, da pobiti, ki še ležijo v breznih po naši domovini, najdejo svoj večni mir in dokončen kraj počitka. Da dobijo svoj grob, kamor bodo lahko svojci položili cvet in svečo v njihov spomin. To je naša civilizacijska dolžnost, ki nam jo je s svojim zgledom določila že Antigona. Smo ljudje in to so naši mrtvi."

Kot je v svojem nagovoru še ugotavljal Brglez, je bila zgodovina do našega naroda "trpka, neusmiljena in marsikdaj tudi sovražna. Svoje smo žal dodali sami. Ker pa danes vemo, kaj je prav in kaj narobe, ne smemo dopustiti, da Damoklejev meč povojnih pobojev, ki še visi nad nami, razdvaja našo družbo še naprej."

"Mrtvi morajo najti svoj mir in pokoj, mi, ki še živimo, pa moramo zapreti to boleče poglavje naše zgodovine. Kajti le narod, ki se je sprijaznil z vsemi platmi svoje zgodovine, gre lahko naprej in skupaj gradi svojo prihodnost," je še poudaril Brglez v svojem nagovoru ob dnevu spomina na mrtve.

Sveče in cvetje so mnogi na grobove odnesli že včeraj: 

Nekateri državni predstavniki tudi v zamejstvu 

Predstavniki države so se udeležili tudi komemoracij v zamejstvu. Poslanca Matjaž Nemec (SD) in poslanka Alenka Bratušek (NP) sta se v Italiji udeležila polaganja vencev v taboriščih Visco in Gonars, pri spominskem obeležju v Gonarsu, pri spomeniku padlim borcem na pokopališču v Gorici, na grobnico na pokopališču in k spomeniku Lojzeta Bratuža. Poslanka SMC Jasna Murgel in mariborski podžupan Zdravko Luketič sta bila v Avstriji prisotna na komemoraciji na graškem pokopališču.

Številne žalne slovesnosti so potekale tudi v lokalnih skupnostih. V Mariboru so pripravili komemoracijo na partizanskem grobišču, kjer je bil govornik župan Andrej Fištravec. Tej je sledilo polaganje vencev na grobišču padlim v prvi svetovni vojni in na grobišču sovjetskih vojakov.

Osrednja komemoracija Mestne občine Nova Gorica je bila v spominskem parku na Trnovem pri Gorici. Pred tem so položili vence pri grobišču nad Grgarjem, na vojaškem pokopališču iz prve svetovne vojne v Ravnici in pri dveh grobiščih na Trnovem.

V spomin na mrtve so po državi potekala tudi bogoslužja. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vodil mašo v cerkvi Vseh svetih na Žalah, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl na pokopališču na Pobrežju, celjski in novomeški škof, Stanislav Lipovšek in Andrej Glavan, pa v tamkajšnjih stolnicah.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HorstWiesel
02. 11. 2017 20.15
+8
Sem bil med 17:30 in 19:00 v Kratohwillu pa nisem nobene domobranske šleve opazil
prašek
03. 11. 2017 08.34
+4
ateist ...... Sem se že bal, da bom moral na tvoj pogreb, he, he, he. Pa menda nisi resno pričakoval, da bo prišla ?
prašek
02. 11. 2017 18.18
+3
Pozdravljeni tovariši. Ko sem malo preletel komentarje, sem opazil, da se je spet zgodila strašanska krivica, he, he, he.
krtofl
02. 11. 2017 18.16
+0
pljuc admin....
Teofil
02. 11. 2017 16.51
+2
Borotalko že ve zakaj je polagal vence,drugi krog jetu
mackintosh
02. 11. 2017 16.55
+3
El Koronito
02. 11. 2017 14.07
+11
Rdeča partizanska zvezda, še vedno lahko požene smrtni strah po domobranskih kosteh. In tudi prav je tako.
sinhron
02. 11. 2017 14.29
+5
Ti pa se pod krinko lastnega imena ne skrivaš , torej ti je ime ZA in pišeš se SLOVENCE , si pa belček !
nikhrast
02. 11. 2017 17.32
-2
Ubogi folk, še ne ve da je komunizem propadel, pa še kar z rdečo zvezdo vandrajo okoli. Ej, zmagali so demikracija, svoboda, kapitalizem.
El Koronito
02. 11. 2017 14.03
+7
ateist ne trati časa s to domobransko kuzllo. ko je grozila meni, sva se zmenila, da pride. jasno, da se je usrala tako, kot bi se podelal vsak zaveden domobranec
HorstWiesel
02. 11. 2017 14.41
+5
No, sin domobranskega goveda, sej veš, 18:00 Kratohwill BTC. Pa prosim, če se primerno oblečeš, da te bom lahko spoznal, da s ene boš spet skrival za drugimi.
El Koronito
02. 11. 2017 13.47
+5
Tolk, da se spomnimo mal ...
El Koronito
02. 11. 2017 13.47
+6
Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.51
+8
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.53
+8
Res je ampak pod nacistično zastavo, z nacistično opremo, za nacističen denar, za naciste Slovence pobijat.
El Koronito
02. 11. 2017 13.56
+7
In ti bi zdaj radi spravo? Isti, ki so lizali fašističen škorenj, izdajali in pobijali lasten narod? Samo velikodušnost maršala Josipa Broza Tita je omogočila, da so tisti pod 18 let in tisti, ki niso bili pri belih dlje od enega leta, preživeli.
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.30
+6
Ravnokar gledam sliko domobranske prisege......nacistični klukasti križ se iz aviona vid.
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.35
+5
Kako je potem s tisto vašo prisego nacistom in kljukastemu križu?
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.36
+5
Programska in ideološka opredelitev Slovenskega domobranstva Iz prve objave je razvidna programska in ideološka osnova Slovenskega domobranstva: … naša ljubljena slovenska domovina naj bi bila s pomočjo anglo-ameriške plutokracije izročena boljševizmu. … po izdajalcih in boljševističnih izkoreninjencih izvojevana borba, ki naj bi pahnilo naše pridno, delovno in pobožno ljudstvo v trpljenje, nasilstvo, lakoto, rop, umor brezbožnih in brezsrčnih robotnikih kakor nečastnih pomagačev v korist židovske svetovne tiranije. Da se to prepreči, je prišla k nam na povelje Führerja velikonemška vojna sila, ki nas bo ščitila. … S svojo močno borbeno silo je Nemčija edina trdnjava zoper boljševizem in kapitalizem. —Slovenec, 24. september 1943, s. 1 Programske in ideološke opredelitve so objavljali v časopisu Slovenski domobranec, med drugim tudi odpor proti Judom[7]. Židovstvo hoče zasužnjiti ves svet. Zasužnjiti bi ga moglo, če bi narode tudi gospodarsko uničilo. Zato je pognalo narode v vojno, da se uničujejo in s tem služijo židovskim koristim. Najzvestejši izvrševalec židovskih ukazov sta komunizem in liberalna demokracija. Obe ideji so ustvarili židje za nežidovske narode. Tudi slovenski narod hoče židovstvo z moralnim razkrojem in obubožanjem spraviti na kolena. —Slovenski domobranec[8]
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.37
+4
Tile vrli domobrani so nas branil pred boljševizmom, judom, kapitalizmu......
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.40
+5
Mi smo se leta 1991 uprli agresiji JNA. A vi ste se pa judom, boljševizmu in kapitalizmu?
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.44
+1
Eni Slovenci so se tudi v kasarnah JNA upirali tako, da so pobegneli v naše TO vrste. No, ti si bil itaq takrat še presmrkal da bi to vedel. Mamica še zelene smrkle brisala iz tvojga noseka kaj, haha
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.49
+3
Kaj pa je blo v MB kaj takega? Šentilj, Holmec, Rožna Dolina, Vrtojba, Gornja Radgona, Trzin,..... tam se je dogajalo. Če si letnik 68 se pa obnašaj letom primerno
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.52
+0
Ne, bilo je v MB in povozil so enga civilista. In to je tudi vse glede dogodkov v MB.
HorstWiesel
02. 11. 2017 13.58
+1
No, s tem zadnjim tvojim zapisom s epa strinjam. Ampak to še vedno ne opraviči vaše prisege nacisitični zastavi.
SDS_je_poden
02. 11. 2017 13.12
+11
Skoraj smili se mi domobran ZaSlovence, ki na vsak način poskuša oprati krivdo narodne izdaje. Kdor se pa ne strinja z njim, pa je takoj deležen žaljenja. Ni sprave z domobranci, je ni bilo in je NIKOLI ne bo. Slovenski narod izdaje ni pozabil in je NIKOLI ne bo. Tlačit slovensko kulturo, slovenski jezik, zganjat morijo in mučenje nad lastnim narodom se NIKOLI ne da ne oprostit, še manj pa odpustit.
SDS_je_poden
02. 11. 2017 13.18
+6
Enako je bilo pri osamosvojitvi. Nekateri naši sorodniki so šli goloroki na barikade, ustavljat tanke in napredovaje JLA, spet drugi so se skrili v raznorazne kleti, ali pa bežali po celi Sloveniji, danes se pa te iste osebe prodajajo kot osamosvojitelji in najbolj zaslužni za samostojnost. Ne gre, genetike izdajalcev se ne da spremenit.
prašek
02. 11. 2017 13.28
+7
Kaktusar ....... To je naša @šentiljka, katere se baje vsi bojimo. Ko je meni rekla nekaj takega kot tebi spodaj, sem ji napisal natančen naslov. Ampak potem sem vedno slišal samo še, da se je bojim !
korintos23
02. 11. 2017 13.08
+4
Šentiljček sprašuje kaj so to Jugoslovani, non-stop pa cvili da so ravno oni domobranski plevel počistili, malo površno, je pa bilo.
prašek
02. 11. 2017 13.34
+5
Stari je veliko prehitro izdal tisti ukaz !
prašek
02. 11. 2017 13.06
+5
@šentiljka pa v svoji službi v Avstriji cele dneve komentira na slovenskem portalu☺ In za to dobiva mesečno 3.000€. Če kdo ne verjame, se bo pa kaj drugega zlagala ! He, he, he.
korintos23
02. 11. 2017 13.08
+4
El Koronito
02. 11. 2017 14.22
+6
Kolker vem ne ... še vedno ga vleče za 5€, skupine majo popust.
korintos23
02. 11. 2017 13.05
+3
A potem se jih je 2.4% izmuznilo? Toliko na volitvah dobijo.
prašek
02. 11. 2017 12.49
+4
Najbolj ga je polomil Stari, ki je izdal tisti ukaz ....
prašek
02. 11. 2017 12.51
+4
krtofl
02. 11. 2017 12.53
+3
pogrešam ježa ...za...si ga kaj videl al je crknu.....
prašek
02. 11. 2017 12.59
+1
krtofl ..... Čudno ☺ jaz ga pa prav nič ne pogrešam :-)))
korintos23
02. 11. 2017 12.42
+5
Čuj šentiljko, ti pa moraš biti ponosen da izviraš iz ponosne domobranske družine?
korintos23
02. 11. 2017 12.48
+5
Tvoj deda je tudi bil stražar v vaški straži?
prašek
02. 11. 2017 12.28
+4
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam nadvse dober dan !
prašek
02. 11. 2017 12.31
+4
Meni osebno se ta spomenik sploh ne dopade. Sploh če pomislim, da je govor o spravi, katere ne priznavam, dokler se RKC ne opraviči !
prašek
02. 11. 2017 12.32
+4
Vidim pa, da @šentiljka zopet razlaga svojo resnico in nič drugega kot SDS resnico !
krtofl
02. 11. 2017 12.41
+1
korintos23
02. 11. 2017 12.42
+2
krtofl, si mimo vseko, bika, vol nima jajc! hahahaha
korintos23
02. 11. 2017 12.43
+3
Za, oče se je boril, stric je pa nesnago čistil.
prašek
02. 11. 2017 12.46
+4
kori ... Plevel je treba izpuliti z koreninami vred ! Moja najdražejša to zelo uspešno počne. Na gredici ni nobenega plevela !
prašek
02. 11. 2017 12.46
+3
šentiljka .... Pred teboj se vsi skrivamo, tako se te bojimo ☺☺☺
prašek
02. 11. 2017 12.48
+2
In samo kot mimogrede : Moja familija je dva doktorja znanosti. To je nekaj takega, kar ti in tvoja mati skupaj ne premoreta , kljub trem faksom in dvem doktoratom ☺☺
prašek
02. 11. 2017 13.02
+2
Seveda sem se te bal. Ko si mi točno povedala, da si v Ljubljani, sem takoj tekel v Ljubljano, pa te tam ni bilo ☺☺☺
prašek
02. 11. 2017 13.04
+2
In seveda moji moji doktorji sploh ne lajajo !!!!!!!! To je navada tistih iz Šentilja, bolje rečeno še celo iz Dravograda !
cirenij
02. 11. 2017 11.54
+3
Brez veze. Grem mokro zemljo štihat. Tale moderator nima pojma o pojmu, kaj je primerno in neprimerno. Saj bo tudi tole takoj izbrisal.
nikhrast
02. 11. 2017 11.15
+0
Poglej komentarje, folk se še vedno gre komunajzerje in domobrane, predobro jim gre, zgleda da nimajo kaj pamtnega delati. Pa kdaj smo smo že vse to pozabili, podjetni, ambiciozni... so si pa ustvarili novo življenje brez vse te prtljage.
SDS_je_poden
02. 11. 2017 11.19
+4
nikhrast: Ne ne, samo nekateri potomci belogardistov bi radi opravičili početje svojih staršev, ker težko živijo z težo bremena. Sej niso sami krivi, njihovi starši ali stari starši so se odločili, kot so se, žal napačno.
HorstWiesel
02. 11. 2017 12.03
+3
To moraš pa amerikance, angleže, špance, kolonizatorje,.... vprašat
HorstWiesel
02. 11. 2017 12.06
+4
Tudi bi bilo zanimivo vprač ce3rkvenjake, kako oni živijo na posestih, ki so bile pridobljene z zločini, inkvizicijo, goljufijo, laganjem,....
HorstWiesel
02. 11. 2017 12.43
+1
Ti kar sprašuj zločince vseh sort barv kar češ
nikhrast
02. 11. 2017 17.49
Nam so komunisti vse pobrali, samo zdaj se nobeden od mojih ne razburja zaradi tega, saj nismo trapasti.
korintos23
02. 11. 2017 10.58
+4
šentiljček, tvoji tamo dole, po atiju, so pa bili ustasi?
korintos23
02. 11. 2017 11.00
+4
Sta tetak in tetka v Jasenovcu svečo prižgala?
korintos23
02. 11. 2017 11.05
+3
Stric partizan? Ja, naredil me je s svojimi dejanji poštenega Slovenca!
korintos23
02. 11. 2017 12.44
+1
korintos23
02. 11. 2017 10.56
+3
Za Slovence, se mi prav dopadejo tvoje debate na forumu, spet bo SDS imela 1% nižjo podporo, gremo .
korintos23
02. 11. 2017 11.01
+3
korintos23
02. 11. 2017 11.06
+3
korintos23
02. 11. 2017 10.52
+3
Najbolj dosledni so bili Francozi, v par tednih nesnago počistili in o tem se tam več ne pogovarjajo, kaj šele da bi jim spomenike stavili ali sveče prižigali.
SDS_je_poden
02. 11. 2017 10.54
+2
Želel bi videti domobransko četico, ki bi korakala v Normandijo, ko tam obeležujejo dan invazije. Pa da tam povedo, za kaj so se zavzemali, če le upajo....
korintos23
02. 11. 2017 10.57
+1
Leta 91 ste se vi spreobračali in se učili 10 božjih zapovedi, in oče naš moliti.
SDS_je_poden
02. 11. 2017 10.58
+2
ZaSlovence: Nihče ne podpira množičnih morilcev, ampak narod spoštuje UPOR proti okupatorju, nihče ali pa zelo malo pa je takih, ki pa poveličujejo zlizanje z njimi.
korintos23
02. 11. 2017 10.59
+2
Volitve povedo o podpori rdečim ali domobrancem!
SDS_je_poden
02. 11. 2017 11.03
+2
ZaSlovence: Kdo trdi da so jo kdarkoli? Vendar pa narod ni neumen, da bi podprl kolaborante.
korintos23
02. 11. 2017 11.08
+3
KPJ je domobrance in Nemce spat spravljala, bo dovolj?
SDS_je_poden
02. 11. 2017 11.09
+2
ZaSlovence: So sodelavcki KPJ zatirali slovenski jezik in kulturo? Ne zagovarjam komunistov, vendar se jih vseeno le ne da enačit z švabi.
SDS_je_poden
02. 11. 2017 11.18
+3
ZaSlovence: Poslanci levice se norčujejo iz slovenskega jezika? Si ti bral ali poslušal zapise ali govore poslancev desnice? Kot da so polpismeni, dvojina jim ne gre imajo se pa za domoljubne? Domoljubje se začne z spoštovanjem materinega jezika in njegovo pravilno rabo, dragi moj.