Slovenija

FOTO: Norveški kraljevi par zaključil obisk

Ljubljana, 10. 05. 2011 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norveški kralj in kraljica sta se vidno ganjena sestala s skupino desetih otrok z območja Gaze, ki se zdravijo v Soči. V Radovljici sta si ogledala obnovo graščine, ki jo je Norveška delno financirala, nato pa sta se podala še na Bled.

Norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja sta danes v spremstvu gostitelja, predsednika Danila Türka in njegove soproge obiskala Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča v Ljubljani in se med drugim srečala s skupino otrok iz Gaze, ki je tam na rehabilitaciji. Soča pa je ob tej priložnosti prejela tudi mednarodni certifikat kakovosti.

Norveški kralj in kraljica sta se vidno ganjena sestala s skupino desetih otrok z območja Gaze, ki se v Soči zdravijo po poškodbah, ki so jih dobili doma, sredi palestinsko-izraelskega konflikta. Večinoma gre za poškodbe glave, pa tudi za rehabilitacijo zaradi amputacij okončin, ki so jih izgubili zaradi strelnega orožja, min ali druge vrste eksplozij, so pojasnili v rehabilitacijskem centru.

Norveški kraljevi par na obisku v Soči - 4
Norveški kraljevi par na obisku v Soči - 4 FOTO: Miro Majcen

Trenutno imajo v centru deset palestinskih otrok, šest starih od 12 do 17 let, štirje pa so stari med 15 mesecev in sedem let. Slednji imajo ob sebi tudi mame oz. en otrok ima babico. V Soči poškodovani otroci iz Gaze ostajajo predvidoma tri tedne, v centru pa si prizadevajo tudi za izobraževanje lokalnih terapevtov, ki naj bi nato doma nadaljevali z rehabilitacijskim procesom.

Delo rehabilitacijskega centra Soča sta norveškemu kraljevemu paru predstavila direktor ustanove Robert Cugelj in strokovna direktorica Helena Burger. Direktor je po koncu kraljevega obiska izrazil upanje, da bo zdaj tudi norveška stran sodelovala pri financiranju katere iz skupin, ki prihaja iz Gaze v Slovenijo.

S certifikatom DNV se lahko skupaj pohvali okoli 1300 bolnišnic v svetu. V Sloveniji ga je poleg Soče prejela tudi bolnišnica za pljučne bolezni na Golniku, zanj pa se potegujejo še štiri slovenske bolnišnice - na Jesenicah, v Izoli, Novem mestu ter v diagnostičnem centru Bled.

Inštitut Soča je sicer ob kraljevem obisku v Sloveniji prejel tudi mednarodni certifikat kakovosti, ki mu ga je predalo norveško podjetje Det Norske Veritas (DNV). Gre za certifikat, da inštitut zagotavlja ustrezno varnost in kakovost zdravljenja pacientov. "Inštitut se že deset let intenzivno ukvarja z varnostjo in kakovostjo zdravljenja pacientov, ta certifikat pa pomeni skoraj vrh kakovosti v mednarodnem akreditacijskem prostoru. Naša bolnišnica je s tem certifikatom priznana kot ena boljših v evropskem prostoru in tudi svetovnem, saj je ta certifikat v svetovnem merilu zelo priznan," je opisal Cugelj. Ker pa je treba certifikat obnavljati na tri leta, si bodo še naprej prizadevali izboljševati kakovost dela, je zatrdil.

Norveški kraljevi par na obisku v Soči - 3
Norveški kraljevi par na obisku v Soči - 3 FOTO: Miro Majcen

Zadovoljni z realizirano investicijo

Visoki gostje so se za tem odpeljali v Radovljico, kjer sta si kralj in kraljica ogledala rezultat obnove graščine, ki je bila delno financirana tudi s pomočjo norveških sredstev.

Kraljevina Norveška je preko norveškega finančnega mehanizma leta 2006 za projekt donirala 1,2 milijona evrov. Do leta 2009 so s pomočjo teh sredstev obnovili Kranjsko hišo, Sokolski dom v Škofji Loki, Baročno dvorano in stalno Linhartovo razstavo v radovljiški Graščini, Kulturni center Tržič in trg pred Ruardovo graščino na Jesenicah. Kot je poudaril radovljiški župan Ciril Globočnik, je bil kraljevi par zelo zadovoljen z realizirano investicijo za oživitev mestnih jeder.

Gostje so se nato iz Radovljice odpeljali proti Bledu, kjer so imeli v Vili Bled zasebno kosilo. Norveško veleposlaništvo je kraljevemu paru v čast zvečer na Ljubljanskem gradu pripravilo še sprejem s koncertom. V Ljubljani bosta še prespala, se jutri ustavila še na kosilu na gradu Otočec, zatem pa preko mejnega prehoda Obrežje odpotovala na tridnevni obisk na Hrvaško.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 05. 2011 08.50
To je zato, ker Norveška financira veliko takšnih projektov, Soče pa še ne. Inštitut za rehabilitacijo Soča je sicer ob kraljevem obisku v Sloveniji prejel tudi mednarodni certifikat kakovosti, ki mu ga je predalo norveško podjetje Det Norske Veritas (DNV). Gre za certifikat, da inštitut zagotavlja ustrezno varnost in kvaliteto zdravljenja pacientov. Gre za bodoče posle. Ko bo namreč v veljavi, da s elahko zdraviš kjerkoli v Evropi, bo bolnišnica morala imeti tak certifikat. In zakaj ne bi Slovenija anšla niše na zdravstvenem področćjku, tu bi s elahko šli velike biznise, predvsem na takšnih področjih kt so rehabilitacija, norišnice in podobni sanatoriji, veliko je bogatih ljudi v Evropi in svetu, poglejmo Švico, kaj je napravila iz tega! In kdor miosli, da so obiski teh kraljev in podobnih je jedača in pijača, se zelo moti, posli se ne začenjajo v političnih strankah, tam se običajno končajo!!
kwa.dugaja
11. 05. 2011 07.32
se še komu zdi čudno, da nek pomemben gost pride v slovenijo in ga peljejo nekam da mu pokažejo palestinske otroke?? logika?? saj so bogi in vse, naj jim pomagajo ampak palestinske otroke jim lahko razkazujejo v palestini ne v sloveniji. kaj tako blesavega se lahko res spomnse samo slovenija da se ja kažejo kot največji dobrotniki in mati tereze. predstavili bi jima naš zakonik, sodstvo, zdravstvo in predvsem politiko ter goljufije in nepravice v državi pa bi ju pritisnilo nekam ko bi videla to sramoto. ampak bi vsaj spoznala slovenijo v pravi luči.
Tonček Balonček
10. 05. 2011 18.05
A palestinski otroci so "kao" neka manj vredna bitja, ki naj bi jih norveški kralj prezrl? Pa zakaj bi moral naše otroke gledati pazljiveje kot palestinske, saj so vendar vsi otroci božji! A vas tako učijo pri verouku? Ve je naše/njihovo, čno/rdeče, mi/vaši, mi/oni? Kje je tu misel evangelijska?
simevlado
10. 05. 2011 17.45
zakaj je pa toliko očitnih varnostnikov??? pa saj je slovenija varna in človeku prijazna država...le kaj si bosta mislila ko bosta zapuščala slo...
Milan Hišan
10. 05. 2011 17.27
Je za nesamoplačnike še kaj prostora ?
Tonček Balonček
10. 05. 2011 16.55
A Janša pa spet ni bil pripuščen zraven, kot takrat, ko je prišla Elizapeta in Veliek Britanije?
Tonček Balonček
10. 05. 2011 16.45
Meni je tako všeč, da sta ta dva naftaša ganjena! Kar zjokal se bom! To je še bolj intenzivno doživetje, kot takrat, ko je Janez Pavel II. jamral, da "Papež ma vas rad!
fronca
10. 05. 2011 14.33
Marija na je pa ja janković zrawno.....bo vse zrihto.
Pepermint
10. 05. 2011 14.22
rumburak10.05.2011, 13:384 Aha, naši otroci v Soči pa niso pomembni, za dober foto-sešn je bolj pomembno, da se sestanejo z nekimi Palestinci, namesto da bi obiskala naše otroke?! ______ v jok in na drevo! Naše, vaše, njihovo,.... zato pa je tako kot je,...
Dejan Zajebancije
10. 05. 2011 13.38
Aha, naši otroci v Soči pa niso pomembni, za dober foto-sešn je bolj pomembno, da se sestanejo z nekimi Palestinci, namesto da bi obiskala naše otroke?!