Slovenija

FOTO: V napačni smeri skozi krožišče

Ljubljana, 19. 06. 2009 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bralec je v objektiv svojega fotoaparata ujel voznico, ki je v ljubljansko krožišče zapeljala v napačno smer, nato pa se v prepričanju, da vozi pravilno, jezila na nasproti vozeče.

Na srečo se je tokrat vse končalo dobro.
Na srečo se je tokrat vse končalo dobro. FOTO:
Da bi promet v slovenskih mestih potekal karseda tekoče in brez zastojev, po vsej državi vse bolj narašča število krožnih križišč. Kljub dodatnemu ozaveščanju in napotkih pristojnih organov za pravilno uporabo oziroma vožnjo skozi krožišča pa se na cestah še vedno najdejo takšni vozniki, ki jim pravila vožnje skozi tovrstna križišča niso popolnoma jasna.

Če policisti vidijo voznika, ki prevozi krožišče v napačni smeri, najprej zaustavijo vozilo, nato pa se na podlagi stopnje ogroženosti, ki jo je voznik povzročil, odločijo bodisi za kazen v višini 120 evrov ali pa mu izrečejo le opozorilo. Predstavnik policije Leon Keder

Zapeljala v nasprotno smer, nato žugala nasproti vozečim

V uredništvo smo danes prejeli fotografije našega bralca, ki je v objektiv fotoaparata ujel voznico, ki je v Ljubljani na Letališki cesti v krožišče zapeljala napačno in s tem povzročila pravo zmedo v prometu. Voznica je v prepričanju, da vozi pravilno, celo žugala z rokami in se jezila na nasproti vozeče voznike, češ da vozijo v napačno smer.

Predstavniki policije so nam pojasnili, da se nepravilna uporaba krožišča obravnava kot vožnja v nasprotno smer. Denarna kazen za takšen prekršek pa znaša 120 evrov.

 

 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bratec3
20. 06. 2009 17.38
V krožnem križišču mora biti promet urejen s prometnimi znaki tako, da ima prednost tisti, ki že vozi v krožnem prometu. Preden zapusti krožno križišče, se mora voznik razvrstiti na prometni pas, s katerega lahko varno zapusti križišče. Prednost v krožnem križišču V križišče s krožnim prometom se vključujemo v smeri, ki je nasprotna smeri urinega kazalca. V krožnem križišču ima prednost vozilo, ki je že vključeno v krožni promet, pred vozili, ki prihajajo v krožno križišče. Če ima križišče več prometnih pasov, sme voznik zapeljati z enega na drug prometni pas, vendar le če pri tem ne ovira drugih vozil. V samem križišču ima pri izključevanju iz krožišča prednost vozilo, ki je desno od nas. Vožnja skozi krožno križišče Hitrost vožnje naj bo prilagojena značilnostim krivine krožnega križišča. Lepo je, da že pred vključitvijo v krožno križišče vemo, na katerem izvozu ga bomo zapustili in se razvrstimo na ustrezni prometni pas. Če bomo zapustili krožišče na prvem izvozu, ostanemo na skrajno desnem pasu, če pa ga bomo zapustili na drugem, tretjem ali četrtem, se premaknemo na sredinski ali levi prometni pas. Pri tem pazimo, da ne oviramo drugih vozil. Vključimo se brez smernika, razen če bomo križišče zapustili na prvem izvozu. Pri razvrščanju z enega na drugi prometni pas ter pri zapustitvi krožišča se moramo prepričati, da s premikom ne bomo ovirali drugih vozil in svojo namero pravočasno nakažemo s smernim kazalcem. Preden zapustimo krožišče se na ustrezni razdalji premikamo proti skrajno desnemu pasu in ko smo na njem, smo pripravljeni za izključitev, ki jo obvezno nakažemo s smernim kazalcem. V primeru, da nam ne uspe pravočasno zapeljati na desni pas in zapeljemo mimo želenega izvoza, nikakor ne ustavljamo ali vozimo vzvratno, ampak še enkrat odpeljimo v naslednji krog in se ponovno pripravimo na izključitev.
bratec3
20. 06. 2009 17.36
Pa še en predlog: poznate tisto reklamo, ko se na AC zgodi prometna nesreča, ki nas uči, kako se ustaviš, da omogočiš prosto pot reševalcem? Zakaj nekaj takega ne naredijo za krožni promet.
AnimeChick
20. 06. 2009 16.42
jamdicd
20. 06. 2009 15.57
ŠE VEDNO BOLJE TAKI PRIMERI, KOT PA OBJESTNOST NA CESTAH ! ! ! ! Motoristi se pa pravilno pripeljejo v krožišče, so najboljši poznavalci prometa, z občutkom za cesto, motor in promet. Zakaj se potem pobijajo kot za stavo ? ? ? V Avstriji imajo na stotine takih primerov, ti. GAJSTERFARERJOV, ampak mi Slovenci nismo tako neumni kot oni, nam se to ne dogaja. ČUDNO, imamo pa največ smrtnih žrtev v prometu v EU.
kritika@email.si
20. 06. 2009 14.23
Veliko vas je polnih predsodkov: ženske, blond itd. To so same neumnosti, ki nimajo nobene zveze z resnico. Resnica je, da največ prekrškov storimo moški, čeprav bolje obvladamo samo vozilo.
Red_October
20. 06. 2009 14.00
Tako je ,če se gospa vsede v avto po nekajmesečnem premoru in se čudi napredni gradbeni inovaciji,ki se ji reče krožišče.
Insignia90
20. 06. 2009 13.18
čisti odvzem vozniške nimaš kaj ali pa vsaj kazenske pike pa jeote so glupi se direkt vidi da se državi gre samo da kasira ne pa za varnost ker če bi njim res kaj bilo bi za take stvari kot to da nekdo narobe v rondo zapelal se mora nujno kaznovat s KAZENSKIMI TOČKAMI plus denarna kazen
Insignia90
20. 06. 2009 13.17
čisti odvzem vozniške nimaš kaj ali pa vsaj kazenske pike pa jeote so glupi se direkt vidi da se državi gre samo da kasira ne pa za varnost ker če bi njim res kaj bilo bi za take stvari kot to da nekdo narobe v rondo zapel se mora nujno kaznovat s KAZENSKIMI TOČKAMI denarna kazen
DryAxE
20. 06. 2009 12.32
Blondinka, itak :D
fisi
20. 06. 2009 10.31
canabis, žal so me prvič cenzurirali, zato ti bom povedala na lepši način. Ne moreš enačiti vseh ljudi. Deset let sem delala v avtošoli in verjem, da sem vidla marsikaj. Tudi zabite moške primerke. Hudo zabite...
fisi
20. 06. 2009 10.26
cannabis, poslušaj idi-ot - kdo so največji in najhujši povzročitelji prometnih nesreč??!! Pijani dedi ali zadetki - kot ti.
Matej Štingl 1
20. 06. 2009 10.05
kak avto... becikl pa gremo...
medo90
20. 06. 2009 09.48
razlika med babo in kuro je ,da baba ne serje po dvorišču
cannabis
20. 06. 2009 09.46
Tipična ženska voznica.Sorry ženske ampak večina vas je butastih ko noč.
medeni1
20. 06. 2009 09.41
melee fora je samo v tem, da v avtošolah pred npr. desetletjem vožnje v krožiščih pač niso učili, ker je bilo krožišč izredno malo. Zato starejše generacije pravil ne poznajo. Enako je z avtocestami. Ko si ti še mater sesal sem se jas že vozil po avtocestah brez omejitev hirtosti zato ne kvasi neumnosti, pri nas je dosti krožišč in opažam da tudi taki kot swi ti ne poznate vožnje v krožiščih
lila.ayla
20. 06. 2009 09.41
tudi jaz sem že srečala kar nekaj glupih voznikov ki se ustavljajo v krožnem, ker je mislil, da mam jaz prednost. in sem ga seveda 'spustila' naprej. in potem sem se mu skoraj v rit zabila, ker je hotel spustit še nekoga pri naslednjem uvozu v krožiščce. vsi taki so bli starejši. tko da mislm da bi itak mogl starejši od 60 let šeenkrat naredit "glavno vožnjo" ker jih 3/4 ogroža sebe in druge z slabimi refleksi, prepočasno vožno, nepoznavanjem novih pravil, slabovidnostjo in naglušnostjo.
resenik
20. 06. 2009 09.24
Morda pa je prišla z Anglije pa je za njo prava smer le znaki so narobe postavljeni!
Parangal
20. 06. 2009 09.09
baba blesava.
John D0e
20. 06. 2009 08.57
@jaka3jaka "Ženska, blondinka z očali v malem avtu............." Malem avtu? A sedaj so pa ljudje v "velikih" avtomobilih sinonim za pravilno vožnjo? A si ti mal slovenceljna v glavi?
s0k0lj
20. 06. 2009 08.54
nesposobne voznike odmaknt iz cest ne pa oglobit s120euri in vozi veselo naprej