Slovenija

FOTO: V Ljubljani novi hibrid

Ljubljana, 22. 12. 2009 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski potniški promet je na tritedenski preizkus prevzel prototipni hibridni avtobus proizvajalca MAN. Avtobus bo na progi redne linije številka 2 vozil brezplačno.

Testni avtobus si je ogledal tudi ljubljanski župan.
Testni avtobus si je ogledal tudi ljubljanski župan. FOTO:

V Ljubljano je prispel prototipni hibridni avtobus proizvajalca MAN, ki bo med ponedeljkom, 21. decembra 2009, ter petkom, 8. januarja 2010, na progi redne linije številka 2 vozil brezplačno.

Za hibridnim avtobusom bo vozil tudi klasični dizelski avtobus, tako da bodo lahko strokovnjaki v praksi primerjali rezultate obeh tipov. Pri hibridnem vozilu pričakujejo približno dvajset odstotkov manjšo porabo goriva in manj škodljivih izpustov v primerjavi s tistim, ki deluje izključno na dizelski pogon. Predstavniki LPP upajo, da bo hibridni avtobus izpolnil pričakovanja, tako z ekonomskega kot okoljevarstvenega vidika.

"Tokrat bomo testirali novo tehnologijo hibridnih pogonov, za katere menimo, da bi morali v mestnih avtobusih pokazati najboljše rezultate," so dejali predstavniki LPP. "Potniki bodo hitro ugotovili, da je vozilo mirnejše ter predvsem tišje od navadnih avtobusov, LPP pa bo lahko tako med avtobusi primerjal tudi porabo, ki je v novem avtobusu manjša za približno 30 odstotkov, s čimer so zmanjšane tudi izpuščene emisije," so dodali predstavniki proizvajalcev. 

Preizkušnja v okviru projekta Civitas Elan

Preizkušnja hibridnih avtobusov sicer poteka v sklopu projekta Civitas Elan, ki si prizadeva za razvoj trajnostnega, čistejšega in energetsko varčnejšega transportnega sistema v petih evropskih mestih. LPP bo v navedenem obdobju s preverjanjem voznih lastnosti avtobusa, emisij, hrupa in porabe goriva na preizkuševalni stezi in na ljubljanskih cestah ugotavljal, kako bi lahko uvedba tovrstnih javnih prevoznih sredstev pripomogla k dvigu kakovosti življenja v Ljubljani. Do leta 2012 naj bi kupili 27 hibridnih avtobusov, pred izbiro pa morajo preizkusiti vse dane ponudnike.

Natančen razpored vožnje (med 5. in 18. uro):

– od ponedeljka, 21. decembra, do četrtka, 24. decembra 2009;
– od ponedeljka, 28. decembra, do srede, 30. decembra 2009;
– od ponedeljka, 4. januarja, do petka, 8. januarja 2010.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ludwwiq
22. 12. 2009 16.29
hibridna novica.
heavyd
22. 12. 2009 16.25
Zakaj "Lions city hybrid" ??
byteME
22. 12. 2009 15.26
Zokiji pa zgleda da je slabo na sliki