Slovenija

FOTO: V Kolpi pri Črnomlju poginilo okoli 1000 rib

Črnomelj, 04. 07. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./G.G.
Komentarji
7

Pri Črnomlju je poginilo okoli 1000 rib, velikih okoli 20 centimetrov. Sprva so menili, da bi lahko bil vzrok prepovedan ribolov z dinamitom, lahko pa bi bil vzrok za pogin tudi pomanjkanje kisika. Policisti so že vzeli vzorce rib in vode.

V okolici Adlešičev pri Črnomlju so včeraj opazili večjo količino poginulih rib v reki Kolpi. Direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan nas je obvestil, da so sprva menili, da bi lahko ribe poginile zaradi lova z dinamitom, kar je bila še pred kratkim dokaj pogosta praksa hrvaških ribičev, čeprav je tak lov prepovedan. Povedal je, da so pozneje podrobneje pogledali tudi nekoliko daljši pas reke in ugotovili, da ne gre le za lokalno zadevo, temveč so poginule ribe opazili na 15 kilometrov dolgem pasu.

"Praktično povsod smo lahko našli poginule ribe. Ponekod jih je bilo več, drugje manj tudi zaradi toka reke," je povedal in pojasnil, da so se pač na nekaterih delih poginule ribe nalagale. Grabrijan predvideva, da bi lahko ribe poginile zaradi visokih temperatur, posledica tega pa je pomanjkanje kisika.

Obveščena je bila tudi Ribiška družina Črnomelj. Njeni predstavniki so odšli na teren skupaj z inšpekcijo za lovstvo in ribištvo in policisti, ki so pristojni v takšnih primerih.

Po prvih ocenah policije je poginilo okoli 1000 rib, ki so bile povprečno velike 20 centimetrov. Čeprav je Grabrijan na oko ocenil, da so poginule ribe opazili na 15 kilometrov dolgem pasu, pa se sporočilo policije glasi, da je bil pogin rib ugotovljen na odseku Kolpe dolgem 7 kilometrov, in sicer med Žuniči in Adlešiči. Ko bodo analizirani vzorci vode in rib ter zbrane vse ugotovitve, bo z večjo gotovostjo znan tudi vzrok pogina.

V primeru, da je do pogina rib prišlo zaradi povzročitve onesnaženja vode, bo obveščena Inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje, ki bo proti povzročitelju onesnaženja ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, pa so spročili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Večje ribe pobrali, manjše pa pustili?

Je pa predsednik Ribiške družine Črnomelj Stane Muhič dejal, da tudi oni menijo, da je vzrok krivolov, vendar za zdaj tega ne morejo potrditi, saj dokazov za to še nimajo. Tudi Muhič pa je dejal, da se pogosto zgodi, da tisti, ki lovijo z dinamitom, večje ribe poberejo, manjše pa pustijo. Na vprašanje, kako je potem mogoče, da so poginule ribe opazili tudi več kilometrov stran, pa je odgovoril, da bi jih lahko s svojim specifičnim tokom raznesla reka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

george24
04. 07. 2012 12.13
+0
zelo zanimivo bi bilo izvesti kemijsko analizo vsebnosti raznih snovi v kolpi, ki so za ribe strupene. vendar pa se bojim, da bi bila tako ta, kot večina ostalih analiz zrežirana tako, da bi bilo vse ok, narod pa naj se zastruplja s kopanjem v tej vodi. zanima pa me tudi, kam se iztekajo vse fekalne vode iz kampov.
Chad Reed
04. 07. 2012 11.28
+5
Seveda so poginile, če se pa ljudje z milom, šamponom in ostalimi kemičnimi proizvodi umivajo v Kolpi.Da jih ni sram.Če ne verjamete se zapeljite na Koplpo in preverite iz prve roke.
BMWmunja
04. 07. 2012 10.57
+8
"Na inšpektoratu za ribištvo pa so povedali le, da o tem primeru niso bili obveščeni." In če jim kdo ne bo s cvekom usred čela podal prijave tudi s qurcom mrdnili ne bodo. V skladu s prakso minulih desetletij....
mommmatke
04. 07. 2012 11.11
+5
Jah itak, Inšpektorata ni zraven, kaj pa policija tam dela, mi pa tudi ni jasno, mogoče bodo oni analizirali ribe z alkotestom!
rebelde
04. 07. 2012 10.53
rko
04. 07. 2012 10.24
+8
ljudska beda in norost ne poznata meja... boge živali
Chad Reed
04. 07. 2012 11.26
+3
majorplavegarde...ti bi jedel te poginule ribe?Če jih nebi se prosim vzdrži tako primitivnih komentarjev.