Slovenija

VIDEO: V desetih minutah zbrali več kot 300 igel

Ljubljana, 24. 03. 2010 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S prostovoljci in člani društva Kralji ulice smo v sklopu akcije Dan za spremembe obiskali nekaj skritih mest sredi Ljubljane, kjer se zadržujejo narkomani.

Prostovoljci so se v akcijah po vsej Sloveniji tokrat lotili konkretnih dejanj.
Prostovoljci so se v akcijah po vsej Sloveniji tokrat lotili konkretnih dejanj. FOTO: Blaž Garbajs

Slovenska filantropija danes prvič pripravlja akcijo Dan za spremembe, s katero želi prebivalce Slovenije opozoriti na pomen prostovoljstva. Danes tako prostovoljci niso zgolj govorili o prostovoljstvu, ampak so se tudi lotili konkretnih dejanj. Raznovrstne akcije so potekale po vsej Sloveniji, mi pa smo se jim pridružili v Ljubljani.

Le streljaj od Prešernovega trga so prostovoljci danes našli več kot tristo odvrženih narkomanskih igel.
Le streljaj od Prešernovega trga so prostovoljci danes našli več kot tristo odvrženih narkomanskih igel. FOTO: Blaž Garbajs

Na eni lokaciji do 500 odvrženih igel

Kot so nam povedali organizatorji, so prostovoljci preurejali otroška in športna igrišča, barvali stene mladinskih centrov, delili hrano brezdomcem, se družili s starejšimi v domovih upokojencev, dežurali na SOS telefonih, v prestolnici pa so skupaj s člani društva za pomoč in samopomoč brezdomcem Kralji ulice obiskali ter počistili nekaj opuščenih stavb sredi mesta, v katerih se zadržujejo narkomani. Kot nam je povedal član društva Bojan Kuljanac, letno izvedejo približno deset tovrstnih akcij, na posamezni lokaciji pa ob enem obisku zberejo tudi do petsto igel. Dodaja, da so igle lahko nevarne tako za okoliške prebivalce in njihove razigrane otroke kot tudi za narkomane same, zato so tovrstne akcije nujne.

V Ljubljani so učenci, ki so vključeni v Unicefov krožek, na svojih šolah pripravili stojnice na temo prostovoljstva in predstavili svoje dejavnosti. V Mariboru poteka prostovoljna čistilna akcija, s katero nameravajo urediti Betnavski gozd ob Pasteurjevi ulici v Mariboru na zemljišču doživljajskega igrišča. Dan bodo popestrili z različnimi igrami, barvanjem obrazov in se igrali s padalom.

V velenjski občini so se odločili, da bodo danes zbirali sredstva za pomoč trem socialno ogroženim družinam iz Velenja. V sejni sobi občine bodo zbirali ženska, moška in otroška oblačila, osnovna živila z daljšim rokom trajanja in kozmetična ter čistilna sredstva. Vsak zaposlen v velenjski občinski upravi pa bo prispeval vsaj en izdelek.

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice so na stojnici zbirali in prodajali rabljene predmete, v kratkem pa bodo odprli tudi svojo trgovino. Zasluženi denar bo seveda namenjen brezdomcem.
Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice so na stojnici zbirali in prodajali rabljene predmete, v kratkem pa bodo odprli tudi svojo trgovino. Zasluženi denar bo seveda namenjen brezdomcem. FOTO: Blaž Garbajs

'Prostovoljstvo moramo skrbno negovati'

Prostovoljstvo je v današnjem času vrednota, ki jo moramo skrbno negovati in načrtno krepiti, je ob vseslovenski akciji prostovoljstva Dan za spremembe zapisal predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Kot so sporočili iz DZ, bo Gantar ob tej priložnosti pomagal pri razdeljevanju hrane ljubljanskim brezdomcem.

'Dragocenost, ki jo podarjamo drug drugemu'

Prostovoljstvo naj po navedbah Gantarja postane "dragocenost, ki jo podarjamo drug drugemu, tudi z namenom, da krepimo občutek skupnosti, v kateri se nihče ne bo počutil samega in zapuščenega, še zlasti kadar se znajde v stiski oziroma potrebuje pomoč pri neodvisnem življenju".

Pomoč migrantskim delavcem

Slovenska filantropija je s pomočjo prostovoljcev začela tudi s projektom informiranja migrantskih delavcev. Prostovoljci so tako poleg informacij delavcem ponudili tudi dostop do računalnikov in telefona, je na današnji novinarski konferenci povedala predstavnica Slovenske filantropije Eva Gračanin.

Pri projektu poleg Slovenske filantropije sodeluje tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Zavod RS za zaposlovanje in ministrstvo za notranje zadeve. Izkupiček vseh akcij pa je namenjen socialno ogroženim družinam in posameznikom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boom
25. 03. 2010 21.14
Najlepši Lisko.
dednidol
25. 03. 2010 10.46
+1
Če te z džolo dobijo, si tanajhuj kriminalc, ko pa u park zabrišeš 20 igel,si pa pohvalen, češ, so saj na kupu. Pa sej ne morš verjet!!!
bron
25. 03. 2010 08.16
HA PRAV ZANIMIVO NEKDO JIH JE MORAL PRODATI ZATO JIH PA LAHKO RAZMETAVAJO NAOKOLI DRUGI NAJ PA ZA NJIMI POSPRAVLJAJO.
Miskolin77
25. 03. 2010 07.05
To naj raje porihta Kresalova(heroin)ne pa da delajo tam ko so najmajn potrebni.Zgleda pa da ima naša in vse druge države po svetu zelo veliko korist.
warianta
25. 03. 2010 01.58
Ja, Jankovič je kriv za to, da se folk drogira ... Sej ne morš vrjet ... Res je največji družbeni problem to, da "Janković gradi stadion". Koliko tistih, ki ste tako talentiranih za spreminjanje, je bilo danes (ali pa vsak dan) na akcijah? Malo. Pa da ne bo pomote - sama sem bila na dveh. Iz naslonjača in na forumih boste bolj malo spremenili! Sicer pa bistvo tega dne niso bili narkomani ... Čeprav ste eni odvisniki od pritoževanja, obtoževanja in neumnih komentarjev!
sandolino
24. 03. 2010 23.39
Prokleti đankiji!!
-gorenjka-
24. 03. 2010 22.14
buhaa 24.03.2010, 17:57 13 Ena izmed lokacij (tudi na sliki) je na zelo "lepem" mestu. V območju 50m je osnovna šola, dijaški dom in študentki dom! Zakaj ne razkrijejo teh mest širši javnosti? ......druga lokacija (tudi na posnetku) je pa na še bolj "zanimivem" mestu in sicer 50m od policijske postaje.
12345s
24. 03. 2010 21.34
veronikasam
24. 03. 2010 21.12
Kako žalostno mi Slovenija smo posebna država pravijo nam Diamant ampak mi se pa tako izkažemo, da nismo diamanti. Kakšna sramota za tiste, ki se drogirajo!
saintjozef
24. 03. 2010 20.23
Policaji v desetih letih ujeli tri dilerje!
buhaa
24. 03. 2010 20.07
Eno tako nahajališče je zraven dijaškega doma Tabor v Ljubljani. Mislim da zgradba spada pod Ilirsko ulico, nisem pa 100%. Če še kdo ve za kakšno, naj kar napiše, da bomo vedeli vse!
manco-capac
24. 03. 2010 19.31
Policija se raje zabava s sadilci in kadilci marihuane, je pač lažje...
am_staff
24. 03. 2010 19.11
Mislite, da je to uspeh, po moje je to groza, koliko mladih žrtvuje država, da jim ne potrebuje zagotoviti izobrazbe in dela.
intel1
24. 03. 2010 18.49
kje so policajčki če bi manj ob cesti stal in pjančke ter hitre voznike lovil bi mogoče kaga kaga narkomana na drug svet poslal. al smo tud do teh nestrpni. pol pa živjo igle
Nananananana
24. 03. 2010 18.42
smešni ste k talate minuse,itak če ste pa leni da bi dejansko šli pucat in osveščat folk!
Nananananana
24. 03. 2010 18.36
+1
sumarum se vidida v oblakih in za štirimi stenami živiš in samo kritiziraš. Narkomani so ljudje ki rabijo pomoč,tako kot med zdravimi ljudmi obstajajo dobri in slabi.vsi pa rabijo pomoč,samo odvsino ali jo sploh hočejo. tako da dejmo si ne zatiskat oči ampak če nočemo igel na cesti gremo kej narest za to. kaj pomaga če pametuješ na forumu;)
stomater
24. 03. 2010 18.36
lublana je bolana...poje pero...he
Gal Petan
24. 03. 2010 18.30
kje pa je bil ŽUPAN?!? Aja gradi stadion...
Smarties.
24. 03. 2010 18.19
Žalostno je... Pa še da je to po celi SLO pol se lahk zamisliš.. še js ko sm na vasi vidm igle po travnikih ki rastejo ko rožice..
v1j0lcA
24. 03. 2010 18.17
.."se vse bolj odgovorno vedejo tudi narkomani sami.." a lah novinar k je tole reku še 10x prebere tale stavek...ker men tole neki ne štima...če bi biu narkoman odgovoren se sploh drogiral nebi !!! kera smotana država da ne da lekcije takim!!!