Slovenija

FOTO: 'Usposobljeni smo za varno ustavljanje s cepinom, delo z lavinskimi žolnami, uporabo turnih smuči, krpelj, derez'

Ljubljana, 19. 02. 2017 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Brniku se je zbralo 52 jamarskih reševalcev iz vseh sedmih reševalnih centrov. Udeležili so se zimskega usposabljanja, ki je po besedah jamske reševalke ključno za morebitna reševanja v zimskem času. Poudarja, da morajo biti jamarski rešavalci dobro usposobljeni tudi za dostope do jam v zimskih razmerah.

Jamarski reševalci so se udeležili zimskega usposabljanja, ki je pomembno zato, da se znajo v primeru nesreče v kakšni izmed gorskih jam gibati tudi v zimskih razmerah, pojasnjuje jamarska reševalka Mateja Mazgan.

Začetek usposabljanja je bil na Brniku, kjer se je zbralo 52 jamarskih reševalcev iz vseh sedmih reševalnih centrov (Velenje, Ljubljana, Kranj, Novo Mesto, Postojna, Sežana in Tolmin). 

Inštruktorji so jih seznanili z vrstami in tehničnimi značilnostmi helikopterjev, z možnostjo uporabe helikopterja, z meteorološkimi vplivi na let helikopterja, s skupno in osebno tehnično opremo in z njeno pravilno uporabo. Namen je bil  usposobljanje za varno in varno gibanje ob in v helikopterju, pojasnjuje Mazganova.

Usposabljanje se je nadaljevalo na Kriški planini na Krvavcu. Skupina jamarskih reševalcev se je s turnimi smučmi podala na vrh Velikega Zvoha ter nato odsmučala do zgornje postaje gondole. Ostali del skupine se je podal peš.

"Poleg dobre kondicijske pripravljenosti, reševanja iz jam, žičnic, sotesk in ostalih težko dostopnih predelov pa moramo biti jamarski reševalci dobro usposobljeni tudi za dostope do jam v zimskih razmerah. Poskrbeti moramo v prvi vrsti za svojo varnost, kar lahko v veliki meri dosežemo z dobro pripravljenostjo. Le tako bomo lahko uspešno reševali v primeru intervencije. Usposobljeni smo torej tudi za varno ustavljanje s cepinom, delo z lavinskimi žolnami, uporabo turnih smuči, krpelj, derez," pojasnjuje jamarska reševalka. 

Kot dodaja, se jamarski reševalci dobro zavedajo, da je zimsko usposabljanje ključnega pomena za morebitna reševanja v zimskem času. Večina visokogorskih jam se raziskuje v zimskem času, saj se vhod v jame takrat lažje najde, poleg tega pa so v zimskem času v jamah idealni pogoji za raziskovanje. Poleti je pogosto preveč vode.

"Tokrat so bile razmere za usposabljanje sicer idealne, ampak četudi ne bi bile, bi usposabljanje izvedli. Pripravljeni moramo biti v vseh razmerah. Če bo prišlo do nesreče v slabih razmerah, bomo v vsakem primeru priskočili na pomoč. Seveda pa ob tem ne pozabimo tudi na lastno varnost," zaključi Mazganova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
19. 02. 2017 22.12
+0
Planinci in jamarji, pravi carji ste in vsaka vam čast!
Vostro
19. 02. 2017 13.26
-1
A je Marko še pr jamarjih iz novga mesta?
SEJBOBOL
19. 02. 2017 08.50
+2
Srečno , pa čim manj dela ....
NOSTREDAME
19. 02. 2017 09.02
-1
SREČNO IZ LJUBIJSKEGA GRABNA(ŠJKT-TOPOLŠICA)
NOSTREDAME
19. 02. 2017 09.14
-2
PRAVI SI POZER TI ,BERNARD, IZPOD TIRSKIH PEČI!