Slovenija

FOTO in VIDEO: Napolitano: Evropa se mora povezati

Ljubljana, 10. 07. 2012 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski in italijanski predsednik sta se sestala na Brdu. Govorila sta o financiranju italijanske manjšine, zavzela pa sta se tudi za 'več Evrope', tudi v smislu finančne, fiskalne in bančne integracije. Predsednika sta si izmenjala tudi darila iz kristala.

Predsednika Slovenije in Italije, Danilo Türk in Giorgio Napolitano, sta se po današnjih pogovorih na Brdu pri Kranju zavzela za nadaljevanje prizadevanj za financiranje italijanske manjšine v Sloveniji in slovenske v Italiji.

Po letu 2010 so se po Türkovih besedah uspešno reševala tudi vprašanja manjšin, kar je označil kot "pomembno merilo kakovosti odnosov". Slovenski predsednik je še poudaril, da v Sloveniji tudi v času krize ne zmanjšujemo sredstev za manjšino, oba z Napolitanom pa sta pohvalila tudi prizadevanja italijanske vlade na tem področju.

 Med temami tudi plinski terminali

Med odprtimi vprašanji v slovensko-italijanskih odnosih ostajajo plinski terminali v Tržaškem zalivu. Türk je glede tega ponovil stališče, da je "ideja gradnje plinskih terminalov slaba". Predsednik republike sicer verjame, da bosta državi v prihodnje lahko našli "pot naprej" tudi glede plinskih terminalov.

"Vsaka pot naprej pa zahteva nekaj dela in prepričan sem, da bomo sredi septembra glede tega dosegli napredek," je dejal in pri tem namignil na dvostransko srečanje na ministrski ravni, predvideno za 17. september.

Napolitano pa se glede terminalov pred novinarji ni želel izjasniti. Dejal je, da je to v pristojnosti italijanske vlade. Povedal je še, da mu je vodja italijanske diplomacije Giulio Terzi omenil možnost, da bi se z energetskimi vprašanji ukvarjali ločeno od drugih.

Predsednika za 'več Evrope'

Predsednika sta se ob prvem državniškem obisku Napolitana v Sloveniji dotaknila tudi trenutnih razmer v Evropski uniji in nalog, ki čakajo povezavo. "V Evropi potrebujemo več Evrope in ne manj," sta se strinjala. Med konkretnimi nalogami, ki so povezane s tem, je Türk omenil graditev integriranega finančnega sistema, krepitev fiskalnega sistema in krepitev evropskih institucij.

Danilo Türk in Giorgio Napolitano sta govorila o odnosih med državama in aktualnem dogajanju.
Danilo Türk in Giorgio Napolitano sta govorila o odnosih med državama in aktualnem dogajanju. FOTO: Reuters

Napolitano pa je dejal, da v Evropi zdaj bolj kot kdaj koli prej razumemo pomen krepitve fiskalne discipline. Povedal je še, da imata Rim in Ljubljana podobne poglede glede krize v evroobmočju ter fiskalne, bančne in finančne unije.

Glede stanja italijanskega gospodarstva in vpliva na finančne trge je Napolitano menil, da bo na finančne trge pozitivno vplivalo, če bo Italija dajala vtis politično stabilne in socialne države. "Več racionalnosti ni odveč," pa je bil političen nasvet, ki ga je finančnim trgom dal slovenski predsednik.

Türk dobil kristalno vazo, Napolitano pa kozarce

Predsednika sta si izmenjala tudi darila. Türk je od Napolitana dobil kristalno vazo s podstavkom z vgraviranimi motivi italijanskega podeželja, Napolitano pa od našega predsednika komplet kozarcev za penino z Radgonsko penino v kristalni steklenici iz Steklarne Rogaška. Darili sta dobili tudi soprogi obeh predsednikov. Barbara Miklič Türk je prejela skledo iz rdečega jasperja z nizkoreliefno upodobitvijo želve, soproga italijanskega predsednika Clio Napolitano pa je dobila unikatno skledo "Nagelj" iz porcelana Catbriyur ter unikatni šal iz svile.

Napolitano nagovoril poslance

Ob robu Napolitanovega obiska sta se sešla slovenski in italijanski zunanji minister Karl Erjavec in Giulio Terzi. Zavzela sta se za nadaljevanje dialoga med državama na najvišjih ravneh, posebno pozornost pa sta posvetila vprašanju manjšin. Erjavec je dejal, da z italijanskim kolegom glede na pozitivno vzdušje med državama pričakujeta, da bi lahko naredili korak naprej, ne le glede za Slovenijo spornih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, ampak tudi glede drugih vprašanj. Po njegovem mnenju je sicer še prezgodaj komentirati izid tega srečanja, a minister Erjavec je prepričan, da bosta strani dosegli napredek.

Napolitano se je srečal še s predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom, kot enemu redkih tujih državnikov pa mu je pripadla čast nagovoriti slovenski parlament. Tudi v nagovoru poslancem se je zavzel za tesnejše povezovanje držav znotraj EU, ki bi članicam omogočilo, da se soočijo z izzivi sedanjosti. Med slednjimi je izpostavil mednarodno finančno krizo in nacionalizem. Spričo gospodarske krize bi morali po njegovem obuditi duha idejnih očetov EU. Ocenil je, da bo za to potrebna vključenost in sodelovanje državljanov, družbenih sil in gospodarstva ter svežih kulturnih tokov iz vse Evrope. Rešitev vidi v tem, da se države dodatno odpovejo suverenosti, saj lahko le tesnejše povezovanje prepreči nazadovanje Evrope in ji zagotovi vlogo ključnega akterja v svetu.

Pozdravil je tudi napredek v slovensko-italijanskih odnosih v zadnjih letih, predvsem pri preseganju mračne preteklosti. Slovenske oblasti pa je pohvalil za ustrezne protikrizne ukrepe. Zavzel se je še za okrepitev gospodarskega in drugih vrst sodelovanja med Rimom in Ljubljano.

Türk je Napolitana s soprogo gostil še na slovesni večerji, italijanski predsednik pa bo obisk sklenil v sredo, ko se bo sešel s premierjem Janezom Janšo in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
10. 07. 2012 22.17
+1
Mene pa bolj zanima KDAJ mislijo POJASNITI kaj bo prinesla ZDRUŽENA EVROPA oz ZDE.Ker sem sam PROTI takim unijam(se v ameriki lepo kaže, kako zvezne države ena za drugo podpisujejo bankrote), sem se sam angažiral in si prebral argumente ZA in PROTI. Me pa zanima KDO in KDAJ bodo pojasnili to POVPREČNEMU DRŽAVLJANU EU in EMU ?! Imam občutek, da bodo ZDE še en tak na-teg kot je bila Eu, kjer so nam slikali rožnato prihodnost, v končnem pa imamo polomijo brez primerjave.Nekaj zaradi naših politikov, veliko zaradi neoliberalistov, ki bi si radi podjarmili ta svet...
WikiX
11. 07. 2012 01.28
Če že more biti konec sveta, naj bo pri sosedih. Pa pri tem ni nič nevoščljivega
sejvam
10. 07. 2012 20.21
In kaj je s temi darili, dobi to v trajno last??? pa on. je dal za darilo iz svojega žepa???....ne ne sam vprašam
BlaBlaGluposti
11. 07. 2012 09.47
WikiX
10. 07. 2012 19.49
Slovenska manjšina v Italiji živi na Tirolskem in v Trstu, Italijanska pa po celi Sloveniji, meni se to ne zdi recipročno.
labersek
10. 07. 2012 19.39
+6
Ne več evrope , manj evrope pa bo vse dobr ....sem oster nasprotnik evropske unije in njene politike dol z evropo
Izbrisani20
10. 07. 2012 18.34
-2
Prej sem na izjavo našega častitljivega in stotorazrednega predsednika in njegovi izjavi o plinskih terminalih v Tržaškem zalivu napisal: Zagotovo mu je to prišepnil ko je Napolitankotu lezel iz riti, da to pa ni v redu. Hvala za izbris resnice.
thelastone
10. 07. 2012 17.55
+1
bogvej kaj so mu dali za kosilo,pa ja ne spet makarone..........
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
10. 07. 2012 16.44
+2
turk ne ve o čem govori
binmister
10. 07. 2012 15.59
-1
Terminali niso tako grozeči kot v Lendavi kjer vrtajo za plin .
240kur
10. 07. 2012 15.33
+1
Plinski terminali so v primerjavi z našim MEGA projektom TEŠ neprimerljivo bolj čist vir energetske oskrbe. Tudi naš Tuerk bi se moral tega zavedati preden izreka take neekološke floskule!
nekdo001
10. 07. 2012 15.01
+1
Turk Napolitanu povedal da so plinski terminali slaba ideja... to so res odločne besede, od predsednika bi pričakoval da ostro nasprotuje takšni stvari in od tega sploh ne odstopa, razn če nima jajc in si ne upa
Boarisch
10. 07. 2012 16.13
+2
Türk je hinavec, saj zemraj izbira take besede ki nic ne poemnijo in nikogra direktno ne napadajo...tako kot je ob osamosvojitivi, tako kot ob prejsni predsedniski kampanji, tako kot na proslavi, tako kot tukaj,...hinavski parazit ki mu je pomebno samo da obdrzi dolocene polozaje v politiki in zivi brez dela fajn na davkoplacevalskem denarju...v ustavi bi se moralo zapisat da se s politki lahko ukvarjas najevc dva mandata in pika konec ven...nepa da se nekateri kar celo zivlenje prisesajo na davkoplacevsali denar in se nazadnje nic ne naredijo za drzavo kot samo skodo!
Mirsad Miro Muharemovi?
10. 07. 2012 14.56
+2
Evropi manka srce,ji manka duša,ko bo to dobila bo popolna..torej manka BOSNA ena od najstarejših evropskih DRŽAV,ja ja dragi moji,država Bosna
JEZKE-BLOKIRAT
10. 07. 2012 16.20
-5
dannyer
10. 07. 2012 18.19
+2
ti si nauči zgodovino . si z lune halo bosna hehehehehe paj a pol sem pa JAZ BOG
Komentiranje prepovedano
10. 07. 2012 14.50
-6
Od Napolitanke pričakujem samo opravičilo za ropanje in morjenje po slovenski zemlji med in pred vojno. Zanima me tudi, kdaj bodo vrnili naropano lastnino Slovencev.
AlternativeFacts
10. 07. 2012 14.41
-6
Še en mandat za vas gospod predsednik ... 100% bo še en mandat.
kosez
10. 07. 2012 14.39
+1
Tuerka naj raje skrbijo volitve, obeta se poraz :D
AlternativeFacts
10. 07. 2012 14.53
-3
:D poraz proti komu? Eno so želje,drugo pa realnost..Pahor nima pogojev,vprašaj prejemnike socialne pomoči in upokojence, kako se jim zdi vračanje pomoči in dodatkov,ter kako bodo zato glasovali.Zver pa ..ah komedije SDS-a .Oni ne odpirajjo ideoloških tem,ampak predsednik Türk je simbolj pretekle zgodovine,ki razdvaja....hehe,saj smo res kot narod posebni,a tako posebno posebni kot nas tretira en Zver in SDS falanga pa spet ne...
AlternativeFacts
10. 07. 2012 15.08
-3
..zakaj bi si ga nesel domov.Izobesil bom njegovo sliko na vrhu Triglava. :D
Ashtar
10. 07. 2012 15.10
+2
korintos1
10. 07. 2012 15.18
+5
AlternativeFacts
10. 07. 2012 15.20
-4
Ashtar - če moram tebe nositi, normalno.Kaj misliš da sem tovorna živina,ki z lahkoto nosi 120kg?
Jure Herer
10. 07. 2012 14.33
+3
Vzrok za gospodarsko krizo prihaja iz Združenih držav Amerike V primeru, da nastane kriza likvidnosti krompirja, je potrebno iskati vzroke v slabi letini. Raziskati je treba neskončna polja in ugotoviti, katera zgaga – naravna ali umetna – preprečuje rast te okopavine. Vzroki za vsesplošno izginotje denarja so tam, kjer ta denar nastaja. Le tako bomo zagotovo spoznali vzroke trenutne gospodarske krize. Kje so torej tista »polja«, kjer raste sodobni denar? Brez dvoma – v Združenih državah Amerike. Kaj vemo o današnji krizi? - Denar (likvidnost) je izginil vsepovsod - Ravno iz ZDA se je leta 2008 kriza začela širiti kot cunami po vsem svetu. Vir: Kriza, Nikolaj Starikov
lubje
10. 07. 2012 14.32
+5
Vse lepo in prav, le da je njuna funkcija vredna in pomemba ma niti 1%. Tako da se lahko pogovarjata tudi 10 ur, ma v njuni pristojnosti ni nič od tega.
goliinbosi
10. 07. 2012 14.14
+9
Kadar pa kdo omeni tega Napolitana, me prime, da bi zmazal celo škatlo napolitank.
furmank
10. 07. 2012 14.07
+11
Zavzela sta se za več evrope bravo. Več evrope pomeni več revščine in več bede za nas balkance.
Boarisch
10. 07. 2012 16.09
+1
Ti si mogoce balkanec, jas pac ne! tak da ne govori v mnozini razen ce mislis svojo skupnost ki prebiva v podalpski drzavici...
furmank
10. 07. 2012 17.49
+1
Takšna je reakcija ko stopiš mački na rep. Drugače sem pa mislil točno na to skupnost in ne na tebe, saj se po tvojem pravopisu vidi da si sigurno kakšen plemeniti Švicar.
Oberkrainer9
10. 07. 2012 20.27
+1
Nekaj več strpnosti ne bi škodilo temu forumu!
Jure Herer
10. 07. 2012 14.04
-2
Katastrofalna prehrana v bolnišnicah Odlomek iz knjige McDougallov načrt, avtor je zdravnik John A. McDougall. Zanj je dr. Colin Campbell, avtor knjige Kitajska študija, najobsežnejše študije o vplivu hrane na zdravje, dejal: »Če bi bil kdor koli popoln prehransko usmerjen zdravniški vzornik, bi to bil dr. John McDougall. Njegovo znanje o prehrani in zdravju je fenomenalno, ve več kot kateri koli zdravnik in kateri koli izmed mojih prehranskih kolegov v akademskih krogih.« Žalostno je, da bolnišnična služba za prehrano z upočasnjevanjem bolnikovega okrevanja pravzaprav skrbi za več dela drugih oddelkov. Tipični bolnišnični meni je precej masten z veliko holesterola in vključuje živila z malo vlakninami. Ta živila, ki jih ponudijo z odobritvijo bolnišničnega osebja, povzročajo slabo počutje bolnikov in pogosto tudi razvoj novih bolezni. Diabetiki tako še vedno potrebujejo inzulin, ljudje z visokim krvnim pritiskom pa imajo še vedno povišan krvi pritisk, zaradi česar morajo uživati še več tablet. Ko človek dobi srčni infarkt, ga premestijo v nego za srčne bolnike, kjer se navadno uporabljajo sredstva za mehčanje blata in odvajalo, s čimer se nadomestijo pomanjkljivosti kakovostne prehrane s premalo vlakninami. In na koncu bolniku ponujajo hrano, ki je pravzaprav povzročila njegovo bolezen. Razmerje vzrok – posledica med hrano in boleznijo je tako tesno, da bi morala biti bolnišnična služba za prehrano bolnikov udeležena pri dobičku bolnišnične lekarne.
janez6bb
10. 07. 2012 13.58
+11
HOTELA STE REČI; POTREBUJEMO ZDRUŽENE DRŽAVE EVROPE, za nekatere nekaj let nazaj še TEORIJA ZAROTE:)
Denis Beškovnik
10. 07. 2012 14.05
+2