Slovenija

FOTO: 'Turistični' obisk mladih štorkelj na Gorenjskem

Ljubljana, 25. 05. 2015 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Gorenjskem se zadržuje večja skupina belih štorkelj. Kot pravijo v društvu za opazovanje ptic, gre najverjetneje za skupino spolno nezrelih osebkov, ki ne gnezdijo. Ti se lahko pod Stolom zadržujejo dlje časa, a tam ne bodo ostali.

Na Gorenjskem, in sicer na relaciji med Lescami in Vrbo, se zadržuje večja skupina belih štorkelj. Kot pravi Damjan Denaz, direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS), gre najverjetneje za skupino spolno nezrelih osebkov, ki ne gnezdijo. "Takšna skupina se lahko lokalno zadržuje na ožjem območju dlje časa, navadno pa prav zelo dolgo ne ostane na istem mestu," pravi Denaz.

Po njegovih besedah pojav ni nenavaden, je pa to prva takšna opazovana jata štorkelj letos pri nas. "Takšne skupine lahko štejejo še več osebkov, v Sloveniji pa smo v preteklih letih opazovali tudi jate do 100 osebkov negnezdečih štorkelj, ki pa niso štorklje, ki se zbirajo pred selitvijo," še pravi Denaz.

Bela štorklja daleč najpogosteje gnezdi v Prekmurju, se pa pojavlja tudi na Gorenjskem, Dolenjskem in Notranjskem.
Bela štorklja daleč najpogosteje gnezdi v Prekmurju, se pa pojavlja tudi na Gorenjskem, Dolenjskem in Notranjskem. FOTO: Bralka

Fotografije skupine štorkelj izpod Stola sta nam posredovali bralki Manca in Neža, ki takega števila štorkelj na Gorenjskem nista vajeni.

Štorklje sicer niso najbolj pogoste na Gorenjskem. Leta 1999 je na Gorenjskem gnezdil en par štorkelj, leta 2013 sedem parov, kar je največ doslej, lani pa so gnezdili štirje pari. "Število se torej generalno povečuje, štorklje počasi naseljujejo Savsko ravan," pravi Denaz.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
25. 05. 2015 19.56
+1
So plačale turistično takso ?
Ferdo Crni
25. 05. 2015 16.07
+1
Kako je zanimivo, ko ni grdega janše na oblasti. Beremo poljudne bebavosti o štorkljah, kako je nek novozelandec posodil turban, kakšno bo vreme in kakšne barve so alarmi, tu pa tam kdo izgine in ga iščejo, slovenci smo menda top izumitelji na svetu, p osvetu nam menda napovedujejo takšne rasti da se že sedaj cedita med in mleko.... ..... skratka vse je lepo in kot v nebesih. Spomnim se grozljivih časov janeza janše, ko so vsi portali 24ur družno pisali o grozljivi realnosti življenja, na zadovoljna.si so se vrstili članki mater samohranilk ki pišejo srce parajoča pisma premieju, preko varnih rumenih medijev se je pisalo o klinikah v avstraliji, o ljudožerstvu familije janša, o vesoljnem potopu ki nas čaka če bo še naprej na oblasti. Danes je vse lepo in prav. Matere samohranilke so poniknile, svet je lep in čudovit. sicer fašemo vedno nove in nove davke, brezposelnost je grozljiva, javni sektor se bohoti še naprej, podjetništvo propada, ljudje bežijo iz slovenije..... ampak važno je, da ni janeza janše. Še štorklje so se vrnile.
flojdi
25. 05. 2015 15.45
. na srečo se vse ostale Živali Nikoli ne bodo Šle nekega Turizma". Verjamem v to. in Upam , da imam prav. ( in ti NeZreli mislim , da samo še iščejo Plac, ki bi jim bil Dober.
Etienko
25. 05. 2015 15.39
+6
Nezrelih??? Kje pa je naš celi parlament???
jlde
25. 05. 2015 14.32
+6
A Frančka ni zraven ?
Aleta
25. 05. 2015 14.40
+6
proofreader
25. 05. 2015 14.56
+3