Slovenija

FOTO: Tri minute za vse naloge

Bivje, 13. 12. 2009 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kinološko društvo Obala je na Bivju pripravilo 1. odprto tekmo rally obedience v Sloveniji z mednarodno udeležbo. Tekmovalci morajo v treh minutah opraviti vse naloge, sicer so diskvalificirani.

Na poligonu Kinološkega društva Obala na Bivju je potekala 1. odprta tekma rally obedience v Sloveniji z mednarodno udeležbo.

Rally Obedience (RO) je nova kinološka disciplina, pri nas v Sloveniji pa so državna tekmovanja prisotna od leta 2007. Vseh tekmovalcev v Sloveniji je približno 120, zelo malo pa je vodnikov, ki imajo opravljene izpite višjih stopenj.

Gre za športno disciplino, kjer vodniki in psi na progi, ki jo pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge. Vsi tekmovalci morajo opraviti iste vaje, njihova izvedba mora potekati v osnovi enako, tako da jih sodnik lahko med seboj primerja in oceni. Med tekmovanjem vodniki ne smejo uporabljati hrane, igračk in dotikov, psa pa lahko nenehno spodbujajo z besedami in s telesno govorico. Strogo prepovedana je vodnikova grobost do psa v kakršni koli obliki (zateg vrvice, cukanje psa, udarec psa, grozilna telesna govorica vodnika, vpitje na psa in druge psihične ter fizične grobosti) in se kaznuje z diskvalifikacijo.

Tekmovanje psov-8
Tekmovanje psov-8 FOTO: Dare Čekeliš

Tekmovanje je razdeljeno na štiri težavnostne razrede, vsi tekmovalci pa začnejo v prvem razredu in nato postopoma prehajajo v višje razrede. Naloge obsegajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir, tekmovalec pa ima na voljo tri minute časa, da opravi vse naloge. Če omenjeni čas prekorači, ga diskvalificirajo.

V Kinološkem društvu Obala bodo nekje konec marca oziroma začetek aprila organizirali otvoritveno tekmo državnega prvenstva v Rally Obediencu. Nekje v drugi polovici leta pa po vsej verjetnosti tudi kakšno tekmo odprtega tipa, kjer bodo zopet povabili tuje tekmovalce.

Na tekmo so bili povabljeni tudi tuji tekmovalci, ki pa so si prvo tekmo raje ogledali. Vseh skupaj je tekmovalo 26 pasjih tekmovalcev. Na tekmi so nastopili zelo različni psi, od nekaj kilogramske mešanke do nekaj deset kilogramskega baucerona.

V prvem razredu je zmagala psička Gerta z vodnico Anjo Marinič iz Kinološkega društva Krim, v drugem razredu je bila najboljša vodnica Tjaša Gregorič s psom Balatar's Dajarra (Kinološko društvo Agility Ilirija). V tretjem razredu je zmagal Nel z vodnico Majo Straus iz Kinološkega društva Celeia, v četrtem razredu pa sta se zmage veselili Tjaša Gregorič in Maeglin Dav iz Kinološkega kluba Agility Ilirija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.