Slovenija

FOTO: Trboveljčani ustavili Pahorja

Trbovlje, 14. 07. 2010 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G. / M.R.
Komentarji
68

Okoli 50 protestnikov, ki se borijo proti zastrupljanju iz Lafarge Cementa, so premierju Borutu Pahorju zaprli cesto ter mu preprečili nadaljnjo vožnjo. Obljubil jim je sestanek v 14 dneh.

Pahor je bil primoran izstopiti iz vozila ter se pogovoriti s protestniki.
Pahor je bil primoran izstopiti iz vozila ter se pogovoriti s protestniki. FOTO: Ursus

Nezadovoljni Trboveljčani, ki si že dve leti prizadevajo za omejitev sežiganja odpadkov v Lafarge Cementu, so danes stvari prijeli v svoje roke. Predsednika vlade Boruta Pahorja, ki se je vračal s pogovorov z zasavskimi energetiki z Rudnika Trbovlje-Hrastnik in iz Termoelektrarne na temo zasavskega energetskega holdinga, so namreč nenapovedano zaustavili na južni vpadnici v Trbovlje. Presenečeni premier je moral izstopiti ter se s približno petdesetimi protestniki dogovoriti za nujen sestanek.

'Imel je vso možnost, da nas povozi!'

Aktivist Eko kroga Uroš Macerl je za 24ur.com dejal, da premierja že dve leti obveščajo o nevzdržnem stanju. "On je ves naš trud ignoriral, zato nam ni ostalo nič drugega, kot to, da smo sedli na cesto in mu ponudili možnost, da po moško pokaže, kako ta država hlapčuje pod francoskim kapitalom. Imel je vso možnost, da nas povozi ali pohodi. To že leta delajo,“ je bil oster.

Če si ne bomo svojih domov in svojih otrok zaščitili sami, jih ne bo nihče! Uroš Macerl, Eko krog

"Gospodje v ljubljanskih srajcah se ne zavedajo, kako se živi v okolici Lafarga. Birokrati na Agenciji za okolje in na okoljskem ministrstvu, ki so sprejeli odločitev, da lahko dnevno sežgejo več kot sto ton nevarnih odpadkov, niso niti minute življenja preživeli tukaj," je še dejal.

Pahor je pristal na sestanek v prihodnjih dveh tednih, v tem času pa je ministra za okolje Roka Žarnića pooblastil, da pripravi odprt pogovor z vsemi deležniki, ki lahko ugotovijo kako v tem primeru postopati naprej na lokalni ali državni ravni. A Macerl ne verjame v obljube. "Po vseh letih birokratskih igric bi bil naiven, če bi pričakoval, da bodo rešili Zasavje. Prej pričakujem, da bodo 'zavili drek v folijo',“ je dejal. Sprašuje se, ali bodo verjeli ljudem iz Lafarga in Arsu ali pa 95 odstotkom ljudi v občini Zagorje ter 14 tisoč podpisom proti sežiganju odpadkov.

"Za nas ni več umika. Videli smo, da ne moremo pričakovati pomoči države in od Agencije za okolje, ki naj bi omejevala kapitaliste, kot je Lafarge Cement. Če si ne bomo svojih domov in svojih otrok zaščitili sami, jih ne bo nihče!“ je še dejal.

Premier obiskal gospodarstvenike v Zasavju

Premier je sicer skupaj z državno sekretarko in kandidatko za gospodarsko ministrico Darjo Radić ter okoljskim ministrom Žarnićem obiskal Zasavje. Glavni namen obiska je bil umestitev zasavsko energetsko politiko v nacionalno energetsko strategijo. "Na današnjem sestanku je bil dosežen dogovor o tem, kako bomo to dosegli, zato sem z obiskom lahko zelo zadovoljen. Seveda pa bodo najpomembnejše strateške odločitve z energetskega področja na koncu septembra morale dobiti še potrditev državnega zbora," je dejal Pahor, s katerim sta na sestanek z vodstvi Termoelektrarne Trbovlje, Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH), Steklarne Hrastnik in Etija Izlake prišla tudi direktor direktorata za energijo Janez Kopač in predsednik uprave Holdinga Slovenske Elektrarne (HSE) Borut Meh.

Meh je dejal, da so s strateškim energetskim načrtom, ki ga bo vlada obravnavala v kratkem, dejansko začrtali perspektivo tudi v tej regiji. Napovedal je prenos nekaterih novih energetskih vsebin na to lokacijo, med drugim je omenil plinsko elektrarno, ki bo predstavljala terciarno rezervo, pa tudi ustanovitev družbe Hidroelektrarn na srednji Savi.

Prav tako so po njegovih besedah v zaključni fazi odločanja o tem, kakšna naj bi bila usoda obstoječe Termoelektrarne Trbovlje. Za zdaj po njegovem obstajata dve možnosti, sami pa se nagibajo k sodelovanju z RTH pri sežiganju biomase, medtem ko je potrebno še preveriti možnost daljinskega ogrevanja.

S Pahorjevim obiskom so bili zadovoljni tudi njegovi gostitelji. Kot je dejal prvi mož Rudnika Trbovlje Hrastnik Aleš Berger, so premierja želeli predvsem seznaniti s stanjem zasavske energetike, njihovimi cilji ter strategijo, ki so jo v RTH pripravili na zahtevo nadzornega sveta. "Danes smo dobili zagotovilo, da bo zasavska energetika tudi v prihodnje pomembna panoga v regiji ter bo kot taka tudi dobila svoje mesto v pripravljajočem se nacionalnem energetskem programu," je še dejal Berger.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davkoplacevalka
14. 08. 2010 16.45
Točen mesec dni je od dane obljube Pahorja Ekokrogu,pa se je zgodilo NIČ! Smrdi vsak dan,sežigalnica nas zastruplja,klicarimo 112,in hodimo po mestu pijani od strupov ! Arso,inšpektorica v Ljubljani,Pahor,Barovič pa ne ukrepajo in se nam smejijo v brk! Kdaj bodo ljudje v Trbovljah enakopravno zaživeli včistem okolju pa je vprašanje za naslednje volitve!
lea2005
16. 07. 2010 13.44
BorgQueen - nisem rekla da ne smrdi, ampak sigurno pa ne tolk k greš mim cementarne....se vsak dan vozm na šiht tako mim ene, kot druge zadeve....oboje smrdi , sam pri Cementarni te prov peče v nosnicah, grlu in nosu, medtem ko te v Hrastniku ne... se pa strinjam, da je vse skup žalostno...žal
Jakec_
15. 07. 2010 14.30
kolk vsi veste....
davkoplacevalka
15. 07. 2010 14.08
prikolicaa : Ne se sekirat, men jih je včeraj zbrisu zihr 10, pa me ne bojo utišal ! Se ve za koga delajo ! Bog ne daj ,da omeniš našega presvetlega župana,te takoj skenslajo ! Je pod spomeniškim varstvom ! Denar je sveta vladar,sam zdravja pa se še zmeraj ne da kupit !
suzy87
15. 07. 2010 14.04
Morem pohvaliti vse protestnike in Pahorja ter ostale za diplomatski odgovor, Upam ,da se bo držal danih obljub. Jaz in moja družina že vrsto desetletij živi v Trbovljah, ki so iz leta v leto bolj onesnažene tako tudi sosednja mesta Hrastnih, Zagorje.. Če greš na izlet na Doboves ali Ključevico, Kum vidiš kako narava propada, Kako so zimzelena drevesa, iglavci ter listavci izgubili svoje iglice, liste prekmalu Zelena barva se spreminja v sivorjavo.. Narava si ne more sama pomagat če vsakodnevno na novo v zrak spustijo preveč kubikov plina.. Ljudje tukaj imajo takšne zdravstvene probleme z pljuči, tuberkoloza,gripe,pljučnice... Že mladi ljudje imajo hude probleme,astma bronhitis.. Tudi jaz imam bronhitis moj oči je premagal tuberkolozo in hudo obliko pljučnico pa še in še zdravstvenih težav je ki pestijo marsikaterega občana tu v Zasavju. Vsako podjetje ne glede na zakone in priporočila bo delalo tako da bo vložilo čim manj truda za čim večji dobiček/profit.. Ne glede na škodo ki jo naredijo z tem da prirejajo papirje in dajejo v javnost dopise ki so v mejah normale,kar pa še zdaleč ni res.. če greš zgodaj zjutraj na kum in se ozreš v dolino lahko vidiš kako je dolina prekrita z gostim smrdljivim smogom, da skozi njega ne posije ni 1 sončni žarek.. Lafarge zavestno dela škodo ljudem in naravi 8živalim,rastlinam) čeprav že leta in leta opozarjamo na kršenje človekovih pravic, Vendar DENAR JE SVETA VLADAR, ampak zdravja ti tudi dear ne povrne..
ivannnn
15. 07. 2010 12.08
jaz bi pa zamenjal administratorja tele strani ki briše izjave ki njemu niso všeč, pa ni nobenih vulgarnih ali pa nasilnih izjav, le njemu ne paše določen komentar, ker je pač on drugega mnenje...brez vezni ste 24ur.com...
M-teorija
15. 07. 2010 11.58
S tem da sta direktor in župan posadila eno drevesce bo najbrž premalo. Se bo verjetno treba malo bolj potruditi!
M-teorija
15. 07. 2010 11.55
PS S premiki v glavah so bili mišljeni premiki za nas vse in ne le za nekatere, napreimer v tem primeru Vlado!
M-teorija
15. 07. 2010 11.51
Tukaj ne gre za Pahorja in vlado. Tukaj gre za premike v glavah. Ko govorimo o ekologiji in ekosistemih jih očitno preveč dojemamo kot da je to nekaj kar se nas ne tiče. Zgleda, da je res treba vpeljati nov termin namesto ekosistema. Zadnjič je bilo zaslediti izraz noosfera, katere ekosistem bi bil njen del. Očitno gre za poskus, da na ta način poskušamo probleme ekologije vcepiti v našo zavest, da nismo izolirani od ekosistema, da smo njen pomemben dejavnik, katere posledice bomo najbrž čutili najbolj mi sami. Rastlinske in živalske vrste izumirajo , a hkrati nastajajo nove, ekosistem se bo spremenil prilagodil, je pa vprašanje, če bodo spremembe sprjemljive za nas same, vprašanje če nas ne bo sistem izpljunil. Res da gre za lokalni problem, a tu se tudi začne in največ lahko naredimo na lokalni ravni, če hočemo vplivati na globalne razsežnosti. Zato akcijo ekoaktivistov čeprav so se jo lotili nekoliko nekonvecionalna, podpiram. Mogoče drugače res ni šlo!
littleSister
15. 07. 2010 09.34
vsakič ko grem na obisk staršem v Trb pred cementarno NUJNO preklopim na kroženje zraka v avtu. Drugače mi gre na bruhanje.
Prfoks
15. 07. 2010 09.18
Preselit cementarno v Šoštanj, saj tam komaj čakajo novih dimnikov: TEŠ6, CEŠ1 in bodo nova delovna mesta.
peeweee
15. 07. 2010 08.38
@pajtlerblanka to ni način reševanja...so se fantje zelo lepo lotili problema. upajmo samo še na ugoden razplet. @gorenjka na tak način reševati, samo prefinjeno in okoli ovinkov....naj jim kdo ponudi lep apartma v blizini lafarga nekje in naj se 1 teden zjutraj zbujajo v tak usran zrak...takrat bodo MOGOCE začeli razmišljati o tem...dokler pa sami ne izkusijo...
Buena Vita
15. 07. 2010 00.12
KAJ JE V TRBOVLJAH ZMANKAKLO GNILIH JAJC IN POKVARJENIH PARADIŽNIKOV
-gorenjka-
15. 07. 2010 00.09
.....bravo trboveljčani! ste pokazali g.premieru kje ima bik..saj veste kaj.....je kar precej na debelo požiral slino....morali bi mu ponuditi še kakšen teden počitnic v vašem okolju in vsem tistim,ki vedo za težave pa ne ukrenejo nič,ker se jim sladko j...,da bi na svoji koži in dihalih občutili kako "luštno" in "zdravo" je življenje vas in vaših otrok v kraju,ki je precej oddaljen od prestolnice....
kriz-kraz
14. 07. 2010 23.36
pridem po tednu v lublani v rodno grudo, ki se imenuje Trbovlje ... kakšno naključje, da je železniška postaja tik poleg cementarne ... ko stopim dol z vlaka globoko vdihnem (v istem momentu me skor na rit vrže, pa verjetno ne rabim razlagat zakaj) in si sam pri sebi mirno rečem "doma sem" ...
prehlad
14. 07. 2010 22.51
ZAKAJ NISO NAMESTO STADIONA POSTAVILI KAR V LJUBLJANI PA ŠE PRAZNE SLAME NE BI BILO TREBA VOZITI V TRBOVLJE.
aojz
14. 07. 2010 22.32
trboveljski cement je zaradi sežiganja gum postal iz modrega - ćrn
Nika Lala
14. 07. 2010 21.49
Hvala usm ku ns putpirate :) <3
BorgQueen
14. 07. 2010 21.40
@lea2005.. V Hrastniku ne smrdi???? Pišuka kaj pa jaz vsak dan voham??? Pa nonstop klicarim...samo kaj k ljudje sploh ne pomislijo na svoje zdravje in na zdravje svojih otrok! Kemična je še enkrat hujša k Cementarna.....ampak saj vemo denar je sveta vladar!!!!!!!!!!!
davkoplacevalka
14. 07. 2010 20.54
Ja v socialističnih časih je bil cementni prah, zdaj pa je rakotvorni dioksin,co2,so2,žveplo, kljub čistilni napravi, ki jo nočejo ali pa jo ne znajo uporabljati,če so jo splh zgradili !