Slovenija

FOTO: 'Pravice so izborjene, ne podeljene'

Ljubljana, 04. 06. 2011 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Pri migrantskih delavcih ni prišlo do nobenih sprememb – podjetja so jim dolžna denar, mečejo jih iz stanovanj in jim grozijo, da ne bodo dobili ničesar, če se bodo borili za svoje pravice," so na protestnem shodu poudarili aktivisti gibanja Nevidni delavci sveta.

Predstavniki in podporniki gibanja Nevidni delavci sveta (IWW) so v Ljubljani pripravili protestni shod, na katerem so opozorili na sistematično kršenje pravic in dostojanstva migrantskih delavcev v Sloveniji. Pozvali so k solidarnosti in skupnemu boju za boljši in pravičnejši jutri.

Približno 200 delavcev in njihovih podpornikov se je ob 14. uri zbralo v parku Tabor. Dvigovali so transparente z napisi Pravice so izborjene, ne podeljene, Skupaj bomo ustvarili svoje pravice, Dovolj izkoriščanja, čas je za spremembe in Ta zgodba govori tudi o tebi.

Protestnega shoda so se udeležili delavci iz Kopra, Sežane, Maribora in Velenja, pa tudi njihovi kolegi iz BiH in drugi podporniki. Iz parka Tabor so se odpravili proti Prešernovemu trgu, se ustavili pred poslopjem DZ, uradom predsednika republike in pred poslopjem vlade. Shod so zaključili pri Tovarni Rog.

"Danes smo se zbrali, da opozorimo, da pri migrantskih delavcih ni prišlo do nobenih sprememb, podjetja so jim dolžna denar, mečejo jih iz stanovanj in jim grozijo, da ne bodo dobili ničesar, če se bodo borili za svoje pravice," je ob robu protestnega shoda povedal aktivist gibanja Nevidni delavci sveta Irfan Beširević. Ob tem je opozoril, da ne gre le za vprašanje migrantskih delavcev, temveč tudi slovenskih. "Vemo, da tudi nekateri slovenski delavci niso dobili plač in plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje," je povedal.

"Opozarjamo institucije na tisto, kar že dobro vedo – da imamo v Sloveniji zakonodajo in prakse, ki so diskriminatorne do migrantskih delavcev, kar danes povzroča katastrofalen položaj teh delavcev v Sloveniji," pa je povedal predstavnik gibanja Nevidni delavci sveta in profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik. Opozoril je, da so pravice delavcev sistematično kršene, država in njene institucije pa niso naredile nič, da bi to spremenile. "Mislimo, da je zadnji čas, da naredimo usklajen pritisk, da oblasti v Sloveniji sedejo za mizo z delavci in ponudijo rešitev, ki je pravična," je povedal.

Protest nevidnih delavcev sveta - 5
Protest nevidnih delavcev sveta - 5 FOTO: Damjan Žibert

Podporo zahtevi nevidnih delavcev in delavk sveta po popolni pravni izenačitvi migrantskih delavcev s slovenskimi je danes izrazil tudi Mladi forum SD ter pozval vlado in celotno slovensko politiko, naj nemudoma uredi njihov status. "Naj šteje delo in ne nacionalna pripadnost delavca," so zapisali in opozorili, da so delavci iz BiH in drugih držav več let pridno gradili slovensko infrastrukturo in doprinesli k rasti slovenskega gospodarstva.

Prizadevanja nevidnih delavcev podpirajo tudi v društvu Parada ponosa. "Novodobno suženjstvo, v katerega so v zadnjih letih prisiljeni migrantski delavci, je posledica sistemske diskriminacije države, njenih institucij, zavodov in organov, ki podpirajo nečloveške izkoriščevalske prakse delodajalcev," je na Paradi ponosa dejala predsednica omenjenega društva Petra Salaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SamiIdioti
06. 06. 2011 10.15
Slovenci bodimo prvi v svetu imejmo dva premierja Marušič in Lahovnik ali Lahovnik in Marušič glas ljudstva pa vse rešeno. Pa lep dan brez neviht.
kwa.dugaja
06. 06. 2011 07.01
kaj sploh dovolijo takšnim, ki so že v preteklosti počeli podobne stvari - privlekli delavce in jih imeli kot sužnje eno leto nato pa pošibali nazaj brez plač in privlekli spet nove in tako naprej in tako naprej. in nikomu ništa. pa kje je tu logika?
kleopatra-1
05. 06. 2011 19.28
MOSSAD00105.06.2011, 07:471 kleopatra-1 05.06.2011, 00:40 --- Glej, v Titovih časih so nam bistveno manj davkov pobirali, denar je šel v izgradnjo novih tovarn, cest in ostalega napredka, naredili smo ogromno tudi sami. V naši vasi je moja mama takrat organizirala, da se je naredilo kanalizacijo, telefon in asfalt. Preprosto sklicala je sestanek vseh vaščanov, pripravila predračune, denar so ljudje zbrali in zadeva je bila narejena v nekaj mesecih. Verjemite, brez takih ljudi, kot je bila moja mama in še marsikdo v tistih časih, ker nas je Tito naučil, kako pravilno živeti v skupnosti (s tujko v komuni - komunizem) - verjemite, brez takšnih ljudi in brez Tita bi še danes v Sloveniji bila večina vasi brez kanalizacij, vodovodov in telefonov - dokazi za to so - v tistih nekaj vaseh, kjer tega še danes nimajo, se takrat preprosto niso znali dogovorit in predvidevam, da so prav iz tistih vasi zrasli današnji politiki in tajkuni. ******************** Glede telefonov v tistem času,imeli so jih samo partiski veljaki !! Zakaj jih nismo smeli imeti pa upam da ti je jasno !! Vem za primer enega mizarja ki je Ivanu Mačku rihtal kuhinjo pa mu je rekel ko boš končal me pokliči,mizar odgovori nimam telefona !! Še isti dan so mu napeljali telefo !!! --- nimaš prav. V naši vasi smo to delali leta 1974, moja mama je bila navadna uslužbenka, oče tasebni avtoprevoznik, jaz sem hodila k verouku ... telefon je dobila cela vas in večina je hodila v cerkev in nihče ni nikogar preganjal. Ni bilo treba biti veljak, treba je bilo le pošten. Samo to in nič drugega. Poštenost. Pa še to: Krambergerjeva zamisel ureditve je bila poštena in če bi bili vsi pošteni, to sploh ne bi bila utopija. Problem današnjega sveta je pohlep!
srebrnibreg
05. 06. 2011 18.10
JozaFric 05.06.2011, 16:37 sram jih je lahko, da blatijo kristjane. Nič niso boljši kot tisti, ki jih napadajo Nimam pojma kaj ta prispevek ima opraviti z kristjani in obrartno.
JozaFric
05. 06. 2011 16.37
sram jih je lahko, da blatijo kristjane. Nič niso boljši kot tisti, ki jih napadajo
korintos1
05. 06. 2011 15.58
Dobrotnika so se bali desničarji, ker jim je glasove odžiral. Kučan je itak bil razred zase.
intimnanega2
05. 06. 2011 14.56
kaj je treba na referendumu obkrožit??
srebrnibreg
05. 06. 2011 13.40
MOSSAD00105.06.2011, 08:16 Vse kar pogrešate sistem pravičnosti,složnosti...,tega je imel dobro izdelanega pokojni IVAN KRAMBERGER kako je rekel : Vse bo od vseh,brez davkov,brez nepotrebnih kraj-vsi bomo eno !!! Le kdo se je bal DOBROTNIKA!!?? Je sploh možno, da je nekdo nasedal takim pravljicam? Takega sistema ša na tem svetu ni bilo in ga tudi eden priučeni dimnikar ne bi v realnosti mogel vspostaviti. Glede njegove dobrotnosti vse najboljše in mu hvala za vse, vendar kot predsednik države s tako filozofijo...????
12345s
05. 06. 2011 13.11
hendl, če nebi že bili na oblasti, pa ne bi tako "ponosno" paradirali.
hotchilipoper
05. 06. 2011 12.36
spet eni,ki si želijo na oblast
dannyer
05. 06. 2011 12.21
dokazi obstajajo če bi jih javnost slišala bi bila drugačna pesem pač je tudi pri tem diskriminacija govora kaj se tiče podjetji pa denar za večje plače delavcev je samo nihče ne gre na cesto z zahtevo ljudskega sodišča
dannyer
05. 06. 2011 12.12
ni vse tako črnogledo dodatnih zakonov za njih nerabimo samo zdajšnega je treba izvajati država jim plača npkje pa gredo v tujino sreča da so sedaj to umejil , naprej pa nebom pisal ker je brezveze 24ur te izbriše....
nefretete
05. 06. 2011 12.02
MOSSAD001 05.06.2011, 08:16 Vse bo od vseh,brez davkov,brez nepotrebnih kraj-vsi bomo eno !!! Le kdo se je bal DOBROTNIKA!!?? To je komunistična parola, dragi Miško! Kaj praviš, kdo bi se ga lahko bal? Komunisti?
123lolita123
05. 06. 2011 11.51
Prav jim dam, da so šli na ceste. Oni so vsaj šli in povedali svoje! Čisto enako ali pa še slabše delajo s slovenskimi delavci, pa ne znajo drugega kot pa se pritoževat in jamrat drug srugemu. Naj grejo pa še oni na ceste in izberejo ostrejši pristop v boju s temi našimi vladnimi nesposobneži. Če prisluhnejo tujcem, bojo mogoče še domačim delavcem. Sej pa se ve, da se pri nas vsi znajo samo pritoževat. Ko pa je treba skupaj stopit pa stisnejo rep med noge. Si je treba priznat, da smo slovenci pri tem klasične marionete ali pa po domače povedano: navadne ptičke.
srebrnibreg
05. 06. 2011 11.30
CHECHE 04.06.2011, 23:33 ZAKAJ NEKAJ PLAČEVATI KAR NIKOLI NE VIDIMO IN NI NAPREDKA??? SOCIALNO POMOČ NEZAPOSLENIM, OTROŠKE DODATKE, DENAR ZA LAŽNE SAMOHRANILKE, POMOČ OBUBOŽANIM FIRMAMA BOSTA PA PAHOR , JANŠA ALI KATERIKOLI DRUGI PREDSEDNIK OD SVOJE PLAČE DAJALA. GLAVNO, DA VSAK DRUG ZNA PROSITI DRŽAVO NAJ NEKAJ DA.
srebrnibreg
05. 06. 2011 11.22
Ne vem zakaj sploh rabimo toliko tujih migrantskih delavcev, svojim nezaposlenim pa mora država oziroma tudi jaz dajati socialno pomoč.
kawboy
05. 06. 2011 11.13
Stunt ti očitno nimaš blage veze kaj pišeš in kaj se vse v praksi dogaja zato pa daješ takšne komentarje. In ne govori da podjetja iščejo delavce in nedelavce, kajti tudi delavci ne dobimo plače in smo v tej panogi že po 10 let in več. Govorim za gradbeništvo. Delo v gradbeništvu sploh ni ustrezno finančno ovrednoteno oziroma stimulirano.
arafat9
05. 06. 2011 10.54
podjetja iščejo delavce ne nedalavce,dobre delavce imajo dobre plaće,,,slabe gredo na cesto,,,danes se plačuje delo,nedelo plačuje socijala,dokler jih bo podpirala oni ne bodo delali,
kawboy
05. 06. 2011 09.46
Saj smo tudi slovenski delavci v istem kotlu, ne samo migrantski delavci. Ker se tako dogaja sistemsko kršenje pravic in dostojanstva vseh v gospodarstvu predvsem v gradbeništvu ter vsem tistim, ki so povezani z njim. Tako, da ni na mestu izjava, da so tako migrantski delavci diskriminirani. Saj imamo pristojne državne institucije, ki so bile opozorjene in obveščene na razna izigravanja in zlorabe tako sistema kot zakonodaje s strani posameznih delodajalcev. Zato bi se tako to moralo tudi sistemsko reševati za vse? Če so kršene Ustavne pravice, jih je potrebno sistemsko reševati, ne pa izključevati, del ljudi, da jim bodo še naprej kršene in zlorabljene.
gozdar1
05. 06. 2011 08.59
@kleopatra-1 Ko bodo place za dela, ki jih sedaj opravljajo tujci visje od socjale jih bodo opravljali tudi slovenci....tako pa podjetja v bistvu iscejo suzenjsko delavno silo zunaj...