Slovenija

FOTO: Sedem študentov na parlamentarnem kosilu

Ljubljana, 12. 01. 2009 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Približno 100 študentov se je zbralo pred stavbo DZ, za 3,3 evra pa jih je v parlamentarni menzi kosilo sedem. Poslanci SD so delili čaj, minister Svetlik pa ne vidi prave možnosti za pocenitev bonov.

Državni zbor, točno opoldne. Pred poslopjem hrama slovenske demokracije, kjer je verjetno tudi najcenejša restavracija v državi, so se začeli zbirati študenti. Najprej je bilo več kot študentov prisotnih novinarjev in fotografov, po petnajstih minutah se je po ocenah organizatorjev zbralo približno 100 parlamentarne hrane lačnih mladenk in mladeničev.

"Pričakujem, da bo kosilo dobro, seveda če nas bodo spustili v parlament. Če bo mogoče, bom izbrala vegetarijanski meni. Sramotno je, da moramo študenti za kosilo odšteti več kot poslanci, zato sem se odločila, da se udeležim tokratne akcije," je za 24ur.com povedala ena izmed študentk.

Študenti čakajo na vstop v parlamentarno menzo.
Študenti čakajo na vstop v parlamentarno menzo. FOTO: Dare Čekeliš

Shod pred parlamentom je v spremstvu policije minil mirno. Po kakšnih 15 minutah so pred študente z loncem čaja stopili poslanci SD Luka Juri, Matevž Frangež in Dejan Levanič ter ga razdelili med študente. Mladi forum SD se je že pred dnevi, podobno kot tudi podmladek SDS, kritično odzval na podražitev študentskih bonov. Eden izmed prisotnih študentov je bil sicer sarkastičen do poteze mladih poslancev: "Delijo zastonj čaj, ki je rdeče barve, kar dokazuje, da so na protestu prisotne komunistične ideje."

"Za nekatere študente bo morda novo leto pomenilo začetek kuharske kariere," menijo v Neodvisni študentski mreži.
"Za nekatere študente bo morda novo leto pomenilo začetek kuharske kariere," menijo v Neodvisni študentski mreži. FOTO: Dare Čekeliš

Študente je na kosilo v Državni zbor RS pozvala Neodvisna študentska mreža. Izračunali so, da če bi ceni kosila v restavraciji DZ RS, ki znaša 3,3 evra, odšteli subvencijo, bi stali boni za poslanska kosila 0,77 evra, kar bi pomenilo, da je to najcenejše študentsko kosilo v Ljubljani. 

Na parlamentarnem kosilu sedem študentov

"Če iščemo krivca, naj bo to tokrat ponudnik – gostinec. Vlada namreč subvencije ni znižala oziroma se bo ta celo malenkost dvignila. Površno je ravnalo edino nekdanje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod vodstvom Marjete Cotman, ki je pripravilo razpis, kjer je vrednost študentskega kosila zaokrožena na 7 evrov (prej 6,15 evra), kar so gostinci sprejeli kot možnost podražitve študentskih bonov, seveda za isto ponudbo," menijo v Neodvisni študentski mreži.

Vsi zbrani študenti pred parlamentom niso dočakali parlamentarnega kosila. "Protokol je zaradi prostorske stiske omogočil, da na kosilo odide sedem študentov. Izbrali smo šest naključnih študentov, ki so skupaj z mano odšli v menzo," je povedala Jelena Štrbac iz Neodvisne študentske mreže.

Kosilo je bilo menda dobro, hrano pa so poplaknili z vodo. In kdo je plačal? "Nekaj smo zbrali sami, poslanci pa nam niso dovolili, da plačamo vse, tako da smo si račun razdelili," je pojasnila Jelena Štrbac.

Nekateri študenti so se pred parlamentarnim poslopjem šalili, da bi bili zelo zadovoljni, če bi se na razpis za subvencionirano prehrano prijavil tudi DZ. "To bi bila zanimiva odločitev, vendar se bojim, da bi glede na ceno zmanjkalo prostora," je povedal študent Jernej Štromajer. Prostora je pravzaprav zmanjkalo že tokrat, saj je na kosilo v parlamentarno menzo odšlo le nekaj predstavnikov študentov ...

Malo možnosti za pocenitev bonov

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je glede podražitev študentskih bonov pojasnil, da "ni mogoče na podlagi zakona korigirati vseh teh transferjev". Dodal je, da imajo študenti možnost izbirati cenejše ponudnike.

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve
Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve FOTO: Dare Čekeliš

Kot je pred začetkom seje odbora DZ za delo dejal Svetlik, je bila cena bonov dve leti nespremenjena, na ministrstvu pa so "pristali na rahlo povišanje maksimalne cene".

Od zadnjega dviga višine subvencije pa je država v deflaciji, opozarja minister, tako da "zniževanje cen ne upravičuje, da bi lahko dvignili naše transferje".

Po njegovem mnenju so študentje sicer sami zahtevali odprt sistem, tudi sedaj pa še vedno "lahko odločajo o tem, ali gredo k tistim, ki imajo nižje cene za določene obroke, ali pa tistim, ki imajo višje cene".

Kot je še spomnil, so študentom šli naproti s štipendijsko politiko in subvencijami, ob čemer je treba upoštevati, "da se razmere spreminjajo in da mora vsak del bremen vzeti nase".

SDS: Odločitev o povišanju cen je sprejel minister Svetlik

Odzvali so se tudi v poslanski skupini SDS, kjer so tudi negativno presenečeni nad izjemnim povišanjem subvencionirane študentske prehrane, vendar poudarjajo, da je izbor glede ponudnikov gostinskih storitev in subvencioniranja študentskih bonov opravil novi minister dr. Ivan Svetlik s svojo ekipo v sodelovanju s ŠOS, ki je partner in izvajalec distribucije oziroma prodaje študentskih bonov.

Minister Svetlik je imel vse možnosti in tudi vzvode, da bi ponudnike gostinskih storitev, ki so postavili previsoke cene svojim gostinskim storitvam za študente, v skladu z zakonom zavrnil. Zakon namreč jasno določa, da je glavni kriterij za izbor gostinskega ponudnika kakovost hrane in cena,“ meni poslanka SDS Alenka Jeraj.

Poslanci SD so študentom pred parlamentom delili čaj.
Poslanci SD so študentom pred parlamentom delili čaj. FOTO: Dare Čekeliš
Predstavnica Neodvisne študentske skupine Jelena Štrbac zavrača očitke Jerajeve: “Pripravljeni smo se sestati z vsakim, ki ponudi rešitev. Tokrat so nas sprejeli v SD in LDS. Nad akcijo poslancev SD, ki so študentom delili čaj, smo bili tudi mi presenečeni in zanjo nismo vedeli.“

V SDS so začudeni, da se predstavniki Neodvisne študentske mreže ob svojem obisku parlamenta niso dogovorili za sestanek ali pogovor s predstavniki njihove poslanske skupine, ki je zahtevala sklic nujne seje pristojnega odbora. “Neodvisna študentska mreža je raje obedovala s člani poslanske skupine SD, pri čemer ne gre pozabiti, da je dr. Ivana Svetlika, ministra, ki je sprejel odločitev o nenormalno visokem povišanju cen študentske prehrane, kot kandidata SD za sodelovanje v vladi pred volitvami predstavljal zdajšnji premier Borut Pahor,“ je prepričana Jerajeva.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CELJAN111
29. 01. 2009 16.47
državo treba strmit dol murkota za ministra,vsak je že lahk kmet državni ehhehehe
Tanja Freespirit
16. 01. 2009 17.03
ja država je v krizi in politiki majo menzo pa pocen kosilo, mi bogi študenti mormo pa zarad krize trpet. če je država v krizi, nej najprej vzamejo tistim, ki majo že tko ogromno, pa se jim ne bo tko poznal, kakor pa enmu k se more prežvet s 150e na mesc!!!! bi jst dala poslancem 150e na mesc pa me zanima če bi pol kupoval sam bone za fast food (ki so pač na žalost najcenejši) al bi se mu mogoče tut po menzi stožilo (kjer dobiš normalno kosilo za mal več kot 2e-v primerjavi z parlamentarno menzo, kejer bi prišlo subvencionirano kosilo pod 1e). politiki so bolani
Buena Vita
13. 01. 2009 15.23
theta to je edina in ta prava resnica žal
resslovenka
13. 01. 2009 11.36
Ja, ja tako to je. In vse smo g. poslancem omogočili, ko smo jih izvolili. Bonitete na bonitete. Dober tek g.poslanci in gospe poslanke. Medtem, ko vi določate usodo ljudi v tem kriznem času , pomislite na tiste ki so lačni in prezebli oz. jim je edina boniteta poslušanje in branje vaših nebuloz. Pa še malo reda uvedite, ker nam gre nekaterim blazno na živce, da se med sejami, ki jih prenašajo na TV nekateri zelo očitno zabavajo z drugimi stvarmi. Konec koncev vas plačujemo mi.
theta
13. 01. 2009 10.30
Študentje, delavci, če hočete, da vas sindikati ali študentska organizacija branijo pred državo, mora na oblasti biti desnica. Proti levici si ti heroji ne upajo prav nič protestirat... Tak je to.
pukec534583
13. 01. 2009 10.23
ful zanimivo da poslanci ki majo ene 3000e več mesečnih prihodkov( še kej) k mi študentje, kosila pa bolj poceni kot pa mi
muvimen
13. 01. 2009 10.20
A sam 100 vas je blo, ostali so bili verjetno vsi na predavanjih. Še premal so vam podražil bone !!
klavdijl
13. 01. 2009 10.15
sicer pa se podražitvi bonov najlažje da kontro s tem, da se ne obiskuje ponudnikov, ki imajo ceno nad 3.5 eur, največ bonov se nabavi za kvalitetne ponudnike ki so ostali na ceni okrog 2.5 eur dokler pa imajo ponudniki z povišanimi cenami nespremenjen promet ne bo sprememb - hkrati pa pomeni, da si očitno precej študentov to lahko privošči gremo nekaj naredit glede tega in ne kupojmo le cenejše bone ... tako dragi ponudniki ali pocenijo ali pa odpadejo
tapravslovenc
13. 01. 2009 10.08
A JIM JE PAHOR PLAČAL KOSILO IZ SVOJEGA ŽEPA????
xes
13. 01. 2009 09.47
Ta minister Svetlik ni normalen!!! Drzava je v krizi in on poziva k zategovanju pasov studente in socialno ogrozene!!?!?!?!! Torej tiste, ki imajo ze itak najmanj.... svinjarija!
gospakatja
13. 01. 2009 08.54
vse je politika in politika je vse! ko plačujete položnice ( ali bone) pomislite na to, koga ste volili!
KLIPAN71
13. 01. 2009 07.58
Ja no, razsvetlite nas malo in nam povejte koga naj volimo. Sigurno Janšo, ne?? 1X IN NIKOLI VEČ!
alfa1584
13. 01. 2009 00.16
ha ha ha, studentje , zakaj ste volili barbiko? zdaj jo imate pa se draga kosila povrh. pocakajte da vam bodo se solnine zvisali potem bo sele hec!
federal
12. 01. 2009 23.29
Študentje člani SD so prišli k svojim starejšim kolegom SDja na kosilo :) Zelo dobro skoordinirana strankarska poteza. Mogoče ne bi bilo slabo, da ti isti študenti na seji stranke te zahteve predložijo tudi strejšim kolegom. Akcija je ok samo ima zaradi študentov-članov SD malo grenek priokus. Žal ni več naključnih študentov.
Buena Vita
12. 01. 2009 22.00
NIČ SE BAT SEJ VAM BODO TILE OBLASTNIKI ŠE ZASOLILI ŽIVLJENJE nasedli ste,zdej pa poskušajte razsedlat,upam da neboste imeli preveč travm hoj, pahor je pa tako ,tako lažljivec prve klase
Jinks
12. 01. 2009 21.07
Kdo je pred volivami hujskal študente in narod? Kdo zdaj deli čaj in se dobrodušno smeje? Politiki so vas izigrali! Po drugi strani pa 3€ v teh časih ni veliko za kosilo. Že v naših časih so bili nekateri boni take cene... Poleg tega študent da za lepe in moderne obleke na stotine €, pa za žure in tehnološke igračke (telefone, računalnike). Velika večina jih pa itak živi na račun staršev, ker se jim smilijo. Naj začnejo malo šparati, ali pa več delati.
mac4_m
12. 01. 2009 20.44
bravo nejco zarota razkrita. Takoimenovana civilna družba, na žalost tudi profesorji, ki so vseskozi skozi zgodovini bili glas razuma - sedaj žal ne je strogo nadzirana in popolnjena s strani tajkunsko - politične naveze, ki želi sprati možgane mladim umom, ki ne poznajo ozadij za lepimi oblekami in nasmehi politikov in profesorjev. Dvojna merila novinarjev so pa že tako ali tako preveč prozorna..
nejco13
12. 01. 2009 20.19
KJE PA JE SEDAJ ČRNA SREDA IN PETICIJE IN NE VEM KAJ???? KJE JE SEDAJ ORGANIZIRANO PIJANČEVANJE PRED PARLAMENTOM KO SE GRE ZA DEJANSKI PROBLEM??? ŠE NE DOLGO NAZAJ STE SE ZBIRALI POD PRETVEZO LAŽNIH KONSTRUKTOV LEVE OPOZICIJE DA NAM BO JANŠA BONE UKINIL, NEHAL GRADITI ŠTUDENTSKE DOMOVE IN NE VEM KAJ....NAROD JE BIL PIJAN....ZBRAN, ZDRUŽEN....NIHČE NI VEDEL ZAKAJ....A TOKRAT KO SO NAM TI ISTI KI SO NAM PREJ LAGALI, SE NAM V OBRAZ SMEJALI, SE SEDAJ SMEJIJO ŠE SLAJŠE....PODRAŽILI SO NAM PREHRANO, DELIJO NAM ČAJ IN SO LJUDSKI IN LEPI IN OH IN SPLOH....KJE JE SEDAJ CRNA SREDA?????? KO GRE ZARES?????
veza
12. 01. 2009 20.15
Kako ih ni sram da naša bodoćnost že zdaj trpi bolj kot parlamentarci,ali ih želijo sedaj navaditi na potrpljenje.Mislim da bi trebalo ukinuti menzu v parlamentu naj si nosijo srendviče kot večina delsvcev še enkrat NAJ IH BO SRAM
jaskic
12. 01. 2009 20.10
sramota res da so šli prehrano predražat štipendije so nam pa zmanšal pa ne glede na uspeh kriza res kmal bojo use ukinal kr neki uglavnem:S:S