Tujina

FOTO in VIDEO: Streha supermarketa pokopala najmanj 51 ljudi

Riga, 22. 11. 2013 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Rigi je pod porušeno streho umrlo najmanj 51 oseb. Med njimi so tudi reševalci in gasilci, ki so prihiteli na pomoč ujetim pod ruševinami, ko se je zrušil še del strehe. Vzrok za zrušenje strehe je verjetno zimski vrt, ki so ga gradili na njej.

Število smrtnih žrtev zrušenja strehe supermarketa v Rigi je naraslo na 51.

V Latviji so razglasili tridnevno žalovanje.

Premier Valdis Dombrovskis je že povedal, da so začeli preiskavo dogodka. Dejal je tudi, da bi lahko reševanje in iskanje pogrešanih trajalo dalj časa. Predstavnica reševalnih služb pa je povedala, da v zadnjih urah niso našli več preživelih.

Med žrtvami so tudi reševalca in gasilec, ki so prvi prišli na prizorišče in pomagali ujetim pod ruševinami, medtem pa se je utrgal še del strehe in jih pokopal pod sabo. Več kot 40 oseb je ranjenih, 33 so jih odpeljali v bolnišnico.

Na samem prizorišču je okoli 400 reševalcev, gasilcev, delavcev, policistov, vojska pa je tja poslala skoraj 60 vojakov, ki pomagajo pri odstranjevanju ruševin.

Ni jasno, koliko je še ujetih

Število pogrešanih še vedno ni znano, 24 ur po nesreči naj bi bilo pod ruševinami še vedno okoli 30 ljudi. Pred ruševinami so se cel dan zbirali svojci, ki so čakali informacije o bližnjih. "Notri je moja žena. Nobenih informacij ni o tem, ali je živa ali mrtva. Kamor koli pokličem, nikjer nimajo nobenih informacij," je 15 ur po tragediji dejal Igor Umanov. Deklica pa je na prizorišču povedala, da je bila v času nesreče v trgovini z materjo, ki je še vedno niso našli.

Reševalci večkrat ustavijo delo, da bi slišali morebitne preživele ali njihove mobilne telefone.

Je bila razmočena zemlja pretežka?

Za zdaj vzrok za zrušenje še ni znan, krožijo pa govorice, da so na stropu trgovine ravno delali vrt. Prav teža zemlje, ki so jo nanesli na streho, da bi lahko na njej gojili rastline, pa naj bi bila usodna za nesrečo. Ker je včeraj v Rigi deževalo, se je zemlja na strehi namočila in obstaja možnost, da je bila ravno težka zemlja razlog za nesrečo. Dombrovskis je povedal, da bodo preiskovali morebitne kršitve gradbenih standardov, saj je bil supermarket zgrajen pred dvema letoma.

Stavba je leta 2011, ko je bila zgrajena, po poročanju lokalnih medijev dobila nagrado za arhitekturo.
Stavba je leta 2011, ko je bila zgrajena, po poročanju lokalnih medijev dobila nagrado za arhitekturo. FOTO: Reuters

Notranji minister Rihards Kozlovskis pa je povedal, da je že jasno, da pri gradnji niso bile upoštevane vse predpisane norme.

Streha se je zrušila ob 18. uri, ko je bilo v trgovini veliko strank. Pri tem se je porušil tudi del sten in oken. Približno 20 minut pozneje, ko so bili na prizorišču že reševalci in gasilci, pa se je zrušil še del strehe. Namestnik vodje reševalnih služb Normudns Pelgermanis je dejal, da so imeli reševalci zelo težke pogoje za delo.

Priče so poročale, da so kupci, ko se je zrušil prvi del strehe, skušali zbežati iz trgovine, a naj bi bila vrata zaprta in so zato ostali ujeti v ruševinah. Nekaterim je uspelo zbežati skozi razbita okna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
22. 11. 2013 18.51
+8
To je odraz požrežnosti in preveč trgovskih centrov, s tem pa tudi malomarnosti pri gradnji Se spomnite kako je pri Nami odpadala plata ?
Ramzess
22. 11. 2013 13.17
+6
Vrata zaprta, spet, morda da ne bi odšli brez da plačajo robo. Sicer pa ne vemo za kakšna vrata je šlo, pri električnih je težava, če ni elektrike.
cekinar
22. 11. 2013 10.08
+11
Ne ,to bi se moralo v slovenskem parlamentu zgodit!
breta
22. 11. 2013 10.31
+16
Bravo, jaz sem že tako cinična, da sem videla delni naslov (streha pod seboj pokopala stranke) in sem si mislila, joj, blagor... Potem sem pa šele videla, da niso bile stranke v političnem smislu.