Slovenija

FOTO in VIDEO: Štirinožci dokazali, da z njimi ni šale

Gotenica, 31. 05. 2011 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V objemu kočevskih gozdov so svoje moči tradcionalno pomerili policijski vodniki in njihovi službeni psi. Sledenje, premagovanje ovir, obramba ter iskanje drog in ekploziva je za njih mala šala.

V želji, da bi ohranili visoko raven strokovnega znanja in usposobljenosti, so danes svoje moči tradcionalno pomerili policijski vodniki in njihovi službeni psi. V objemu kočevskih gozdov so se tako že 9. leto zapored preizkusili v sledenju, poslušnosti, premagovanju ovir, obrambi brez nagobčnika ter v iskanju drog in ekploziva.

Za svojega štirinožnega prijatelja morajo vodniki dobro skrbeti, ga hraniti, čistiti, sprehajati, trenirati in skrbeti za njegovo dobro razpoloženje.
Za svojega štirinožnega prijatelja morajo vodniki dobro skrbeti, ga hraniti, čistiti, sprehajati, trenirati in skrbeti za njegovo dobro razpoloženje. FOTO: Blaž Garbajs

Eni varujejo in rešujejo, drugi iščejo in raziskujejo

"Dobra pripravljenost je izjemnega pomena,“ nam je najprej zatrdil Marko Medvešek, vodja Oddelka za šolanje službenih psov policije. "Vsako leto imamo več dela in to na prav vseh področjih,“ je nadaljeval. Kot nam je pojasnil, v slovenski policiji ločijo službene pse za splošno in specialistično uporabo. Prvi so namenjeni predvsem opravljanju klasičnih policijskih nalog in bi jih lahko imenovali tudi patruljni psi. Ti veliko prispevajo predvsem k varovanju javnih zbiranj, iščejo pogrešane osebe, jih rešujejo v primeru naravnih nesreč in nadzorujejo državno mejo na mejnih prehodih. Psi za specialistično delovanje pa so v veliko pomoč pri iskanju in odkrivanju drog ter ekploziva.

Vajo smo si najprej ogledali tudi sami. Kot nam je dejal vodnik Jože Metelko, pri tej vaji pes išče eksplozivno telo, ki ga je nekdo namestil na vozilo. "Ko pes, usposobljen za iskanje eksploziva, najde sled, mi to sporoči tako, da se usede ali uleže. Zelo pomembno je namreč, da se nevarnega telesa ne dotika,“ je pojasnil. Kot je dodal, se teh veščin mali prijatelji naučijo z igro. "Najprej jim skrivamo teniško žogico, nato počasi tej igri dodajamo vonj eksploziva ali droge. Psi to povežejo,“ je pojasnil. Prav zaradi tega je žogica nepogrešljiv pripomoček vodnika.

Preizkus vodnikov in službenih psov - 17
Preizkus vodnikov in službenih psov - 17 FOTO: Blaž Garbajs

Pse za odkrivanje drog in eksplozivov začnejo vzgajati že pri dopolnjenem drugem mesecu starosti, saj tako spodbujajo njihov nagon po plenu. Prvo šolanje se začne šele pri devetih mesecih, ko jih razigranost malce mine, intenzivno šolanje pa traja deset tednov. Ker ti psi preiskujejo mesta in prostore, ki človeku niso lahko dostopni, sta izjemnega pomena tudi gibčnost in iznajdljivost.

Ko smo si nato ogledali tako imenovani vaji zaseda ter živo grizenje, smo spoznali, da so psi, ki so namenjeni splošni uporabi, v izjemni psihofizični kondiciji. Po več kilometrih prehojene poti polne raznoraznih ovir, po strelih pištole in ostalih dražljajih iz okolja, ti psi ostajajo povsem zbrani in predani vodniku. Zasedo izvedejo brezhibno, saj nepremično in povsem tiho ležijo poleg vodnika in opazujejo svojo tarčo. Na ukaz se zapodijo za domnevnim storilcem, ga močno ugriznejo v roko, zaustavijo ter ne izpustijo, dokler tako ne zapove vodnik. "Pes je v takem primeru zelo učinkovit, saj lahko ustavi osebo, ki bi sicer policistu ušla,“ pojasnjuje Medvešek. Pogumni štirinožci pa so kljub izjemni poslušnosti tudi samoiniciativni. "Ko storilec nenadoma spet napade policista, pes sam odreagira in nemudoma napade oziroma ustavi osebo,“ je še dejal.

Kdo lahko postane vodnik?

Kot so nam razložili možje v modrem, mora nekdo, ki želi postati vodnik, najmanj tri leta opravljati službo policista ter imeti veliko potrpljenja ter predvsem veselje do dela z živalmi. Za svojega štirinožnega prijatelja morajo nenehno skrbeti, ga hraniti, čistiti, sprehajati in trenirati ter skrbeti za njegovo dobro razpoloženje.

Preizkus vodnikov in službenih psov - 29
Preizkus vodnikov in službenih psov - 29 FOTO: Blaž Garbajs

Prav tako pa tudi vsak pes ni primeren za to delo. Kot pravijo, mora biti zdrav, radoveden in vztrajen, kazati mora močno željo po igri in delu. Policija sicer kupuje pse stare od 10 mesecev do dveh let, zaradi pomanjkanja pri nas pa se ponje večinoma odpravljajo v tujino.

V vrstah policijskih psov za splošno uporabo lahko najdemo nemške ovčarje, blegijske ovčarje in rotvajlerje. "Izbiramo pse, ki imajo izrazit nagon na plen,“ pojasnjujejo policisti. Za iskanje drog ter eksploziva pa so primerni tudi terierji, nemški ptičarji in španjeli. V slovenski policiji sicer še vedno prevladujejo nemški ovčarji, a se vse bolj povečuje tudi število belgijskih ovčarjiev. Ti naj bi imeli namreč manj težav s kolki in hrbtenico.

Kaj se zgodi s psom, ko je enkrat prestar za to delo?

"Zelo smo ponosni, da smo pred dvema letoma sprejeli pravilnik za pse, ki gredo v 'penzijo'. Vsem psom, ki niso več sposobni opravljati tega dela, namreč vodniki zagotavljamo doživljenjsko prehrano in veterinarsko oskrbo v našem oddelku," je na naše vprašanje še odgovoril Medvešek.

Število vodnikov in službenih psov se sicer nenehno spreminja, trenutno pa je v slovenski policiji skupaj 116 vodnikov in 130 psov.

Letos se je preizkusa skupno udeležilo kar 89 vodnikov službenih psov, poleg policistov tudi vodniki iz vojske, carine, uprave za izvrševanje kazenskih sankcij ter vodnik iz hrvaškega notranjega ministrstva.
 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max80
01. 06. 2011 09.23
+1
Kolega ima belgijskega ovčarja in pes je taka faca, da ne moreš verjet. Če bi ga šolal bi pes začel govorit. Prisegam. Dejansko mu enkrat pokažeš in že ponovi vajo sam naslednjič... Edino carta se rad, tko da če ga malce pocartaš je tvoj najboljši prijatu (men že prvič ko sem ga srečal)
scipio
01. 06. 2011 07.24
Snip84
01. 06. 2011 07.19
+1
Miki321123 ti maš sigurno kakega rotija al pa kakega drugega čuvaja da so ti to nasrali v glavo. Psi so živali vrste volkov. Volkovi lovijo plen in plena neboš zgrabil stem da ga pobožaš in se ti vsede na krožnik. Maš zelo napadalne in majn napadalne pse. Vsak pes bo pa prej ali slej napadel, če se počuti ogroženega. Lastnik ga lahko nardi malo bolj v muceka al pa malo bol v ubijalca. to je vse.
tikinosrce
01. 06. 2011 07.18
kako se grdo dere na psa.
macijauskas
31. 05. 2011 23.55
psi se vsak ne skrivajo za grmi in znaki, pa se pametnejsi so A.C.A.B.
777.777.777
31. 05. 2011 23.03
+1
Zanimivo kako so pametni in ubogajo. Res .. to me vedno facsinira , še posebaj ko pes najde kakšna mamila ali pa bombo in ko izsledi pogrešano/ ugrabljeno osebo!! ... SVAKA ČAST PSOM!! :) ...
Raztezje
31. 05. 2011 20.36
Ko kdo strelja na psa, mora ta veselo skočiti na njega? Če pes zavoha eksploziv, naj se vsede ali uleže in čaka? Pes odloča, kdo je kriminalec in kdo ne? Žival kot orožje? Meni je spet slabo...
Moros
31. 05. 2011 19.27
+1
noben ps ni napadalen in nevaren, kajti pes je le podaljšana roka lastnika in če je lastnik nepridipravi potem je pes ravno tak!!!!!!!!!!!!