Slovenija

FOTO: Romantika na predvečer praznika zaljubljencev: gregorčki osvetlili številne potoke

Ljubljana, 11. 03. 2015 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi letos so otroci poskrbeli za romantičen začetek slovenskega praznika zaljubljencev. Gregorčki so že 20. osvetlili ljubljansko Gradaščico, soj lantern je ogrel srca Tržičanov, romantično vzdušje so med drugim pričarali tudi v Kranju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sv. Gregor oznani začetek pomladi
    01:48
    Iz 24UR: Sv. Gregor oznani začetek pomladi
  • Iz SVETA: Ljubezen je močna reč
    01:33
    Iz SVETA: Ljubezen je močna reč
  • Iz 24UR ZVEČER: Tudi v Berlinu pozdravili pomlad
    00:56
    Iz 24UR ZVEČER: Tudi v Berlinu pozdravili pomlad

Na predvečer gregorjevega, ko se po julijanskem koledarju pričenja pomlad, so po potokih in rekah zlasti otroci tradicionalno spuščali barčice sv. Gregorja ali gregorčke. Za sv. Gregorja je namreč od nekdaj veljalo, da luč v vodo vrže. Dan pa je prav tako znan kot dan, ko se ženijo ptički.
Ker je bil dan že daljši, so čevlarji in ostali obrtniki luči simbolično metali v vodo

God sv. Gregorja, ki bo nastopil v četrtek, je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Dan se je takrat že toliko podaljšal, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave. Luč so tako na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

V zadnjih letih se šega vrača v številne kraje po Sloveniji in razveseljuje predvsem otroke. Ti tako pred praznikom običajno sami izdelajo gregorčke, ki so različno oblikovane ladjice oziroma hišice iz papirja, kartona lesa ali drugih materialov, na njih ali v njih pa so pritrjene svečke.

Spuščanje gregorčkov - 5
Spuščanje gregorčkov - 5 FOTO: Damjan Žibert

Romantično vzdušje ob Gradaščici v Ljubljani

Gregorčki so tako danes že 20. osvetlili tudi ljubljansko Gradaščico. Ljubljanski zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra na Eipprovi ulici v Ljubljani je namreč pripravil prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki, ki se je vsako leto udeleži več kot tisoč otrok in staršev. Otroci so po Gradaščici spuščali ladjice iz papirja, lesa in drugih naravnih materialov, ki so jih pred tem izdelovali na različnih delavnicah v vrtcih, šolah, Slovenskem etnografskem muzeju in Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.

Tradicionalni običaji predvsem na Gorenjskem

Tradicionalne običaje na predvečer gregorjevega sicer ohranjajo predvsem na Gorenjskem. Pristno kovaško šego na predvečer tega pomladnega praznika sta tako ohranila tudi kovaška kraja Kropa in Kamna Gorica. V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine, v Kamni Gorici pa po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Preprosta šega, ki v večstoletni zgodovini ni zamrla, v teh krajih izvira še iz časa ročnega kovanja.

Spuščanje gregorčkov - 5
Spuščanje gregorčkov - 5 FOTO: Damjan Žibert

Prav tako so na gregorjevo z delom pri luči v svojih delavnicah prenehali tržiški čevljarji, običaj, ki je ob tem prazniku v preteklosti živel med domačimi čevljarji, pa tam imenujejo tudi Vuč u vodo. Čevljarski vajenci so takrat pehar ali košaro napolnili z oblanci, jih pomešali z lepilom, zažgali in pehar spustili po vodi. Danes to šego ohranjajo tržiški otroci iz vrtcev in šol. Sprevod gregorčkov, ki so jih izdelali tudi v Kurnikovi hiši, je tako danes v soju latern vodil skozi staro mestno jedro proti nabrežju Tržiške Bistrice, po kateri so jih spustili.

Praznovanje gregorjevega je nocoj potekalo tudi v kanjonu reke Kokre v Kranju, kjer so prav tako spuščali gregorčke. Te so pred tem izdelovali na delavnici v Kranjski hiši. Gregorjevega pa so se spomnili tudi v Vojniku, kjer Vokalna skupina in spiritu in Dekliška vokalna skupina Kolorina v četrtek pripravljata prireditev z naslovom Gregorjevo - nazaj v naročje narave.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
12. 03. 2015 00.38
+1
De vidim če mi bo kira kej poslala, js sn jim že vse dal skor (.-)) .