Slovenija

FOTO in VIDEO: Proti pobijanju medvedov

Ljubljana, 04. 08. 2008 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Aktivisti so v središču Ljubljane v spodnjem perilu protestirali proti pobijanju črnih medvedov za slovesna pokrivala britanske kraljeve straže.

Evropsko združenje za zaščito živali Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) je protest pripravilo pred britanskim veleposlaništvom v Ljubljani. Štirje skoraj goli člani gibanja so britansko kraljico Elizabeto II. in obrambno ministrstvo pozvali, naj ustavita nepotrebno pobijanje medvedov.

Aktivisti so bili oblečeni le v spodnje perilo, na glavi so imeli klobuke iz umetnega krzna, na zadnjicah pa narisane britanske zastavice.

Peta protest
Peta protest FOTO: Tomaž Ungar
Za izdelavo enega pokrivala umre en medved, britanska vlada pa jih vsako leto naroči med 70 in 150. Ob tem velikokrat poginejo tudi mladiči, ki jim ustrelijo mamo medvedko. V 21. stioletju, ko je na voljo toliko drugih možnosti, je pobijanje črnih medvedov zaradi tradicije preprosto kruto, opozarja Peta.

Kot so sporočili iz Pete, so se člani združenja pripravljeni sleči do golega, da bi ustavili pokol črnih medvedov. Za izdelavo enega klobuka je potrebna koža celega medveda. Lovci mnoge živali večkrat ustrelijo, nekateri ranjeni medvedi pa jim pobegnejo in izkrvavijo. Ko ubijejo mamo medvedko, njeni mladiči od lakote poginejo, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Danes smo tukaj, da razkrijemo golo resnico, ki se skriva za klobuki kraljeve straže. Britansko ministrstvo za obrambo si maže roke s krvjo, saj dopušča pobijanje medvedov za nič več kot le naglavni okras. Na voljo so čudoviti sintetični nadomestki, ki niso rezultat nerazumljive krutosti," pravi koordinatorka Pete Lauren Bowey. "Tradicija ni nikakršno opravičilo za krutost."

Po anketi, ki jo je izvedla Peta, več kot 90 odstotkov Britancev nasprotuje porabi davkoplačevalskega denarja za poboje kanadskih črnih medvedov, katerih krzno uporabljajo za izdelavo svečanih klobukov petih enot kraljeve garde. Peta je za prepoved uporabe medvedjega krzna v te namene pridobila podporo mnogih znanih osebnosti, kot so Pamela Anderson, Pink, Roger Moore, Morrissey, James Cromwell, Twiggy in drugi.

Peta protest
Peta protest FOTO: Tomaž Ungar

Sicer pa trije od štirih aktivistov, ki so se tokrat ustavili v Sloveniji – tu se jim je pridružila tudi domačinka – na podoben način protestirajo pred britanskimi veleposlaništvi po vsej Evropi. Tako so bili pred tednom dni v Bolgariji, nato so šli v Romunijo, Srbijo ter Bosno in Hercegovino, pred tem so protestirali tudi na Nizozemskem, v Belgiji, v Španiji, na Portugalskem, v Avstriji in v Nemčiji. Njihov cilj je sprožiti mednarodni pritisk na britansko obrambno ministrstvo, saj je "pobijanje črnih medvedov za to, da bi delali pokrivala, neopravičljivo".

Britansko veleposlaništvo: Nadomestkov še ni

Z britanskega veleposlaništva so danes sporočili, da spoštujejo pravico do mirnega protesta in cenijo izvirnost, ki so jo protestniki uporabili za posredovanje svojega sporočila. Ob tem so dodali, da britansko obrambno ministrstvo tesno sodeluje s Peto in drugimi združenji pri iskanju alternativnega sintetičnega materiala, ki bi nadomestil medvedje krzno. "Kljub mnogim poizkusom do sedaj žal še niso uspeli najti tako visokokakovostnega materiala, ki bi zadostil vsem pogojem in nudil ustrezno zaščito v vsakršnih vremenskih razmerah," so zaključili.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligatorcek
05. 08. 2008 10.41
Pio1, drži. Golazen se razmnožuje, na tem forumu je iz dneva v dan več GOLAZNI... Si se prepoznal??
Pio1
05. 08. 2008 10.32
jas bi še v slo vojski uvedel enoto s temi krznenimi pokrivali! Golazn se je razmnožila de ne borš verjet...!
ninakom
04. 08. 2008 18.09
bele riti :P bi se lahko malo na soncu popražli prej :)
rossyxy@hotmail.com
04. 08. 2008 18.00
Zanimivo, tehnologija napreduje s svetlobno hitrostjo enega ubogega materiala za te kape pa ne morejo skupaj spravit ..
skroky
04. 08. 2008 17.35
Teli želijo privleči samo pozornost.
itevs
04. 08. 2008 17.04
Tem nagcem želim kakšno bljižnje srečanje z medvedko. Pol bodo še gate zgubli...
johndoe35
04. 08. 2008 16.51
Tista desna je dobra medvedka hihi
Mali_Piko
04. 08. 2008 16.46
Drugic pa ce zelijo bit ucinkoviti naj se popolnoma slecejo. Dol s PETO!
Mali_Piko
04. 08. 2008 16.45
PETA organizacija je sama kruta, hinavska, izsiljevalska in politicna.Med drugim je sefica PETA-e Ingrid Newkirk tudi proti zivalskemu testiranju pa ceprav bi to sproduciralo zdravilo za AIDS. Njihovi stripi za otroke imajo na naslovnicah mamo, ki mesarsko zabada zajce, kure in druge zivali za kuhanje. Mama je prikazana, kot najhujsa serijska morilka, zato ker pripravlja piscanca svojemu otroku.
teka_teka_jezek
04. 08. 2008 16.16
barx
04. 08. 2008 16.14
Nikol ne bom razumel kaj ima veze to slačenje, in zaščita, ok so ljudje ki radi pomagajo , sam tej na slikah se po moje pa tudi radi razkazujejo imajo tak fetiš :)
preprostež
04. 08. 2008 15.24
Britansko veleposlaništvo, kaj? Že grem!