Slovenija

FOTO: Prešeren je čudež slovenščine, slovenščina pa je čudež v njegovih ustih

Ljubljana, 07. 02. 2012 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Velika Prešernova nagrajenca sta letos oblikovalec Matjaž Vipotnik in literat Jože Snoj, te nagrade pa so po mnenju Skrušnyja vstopnice za nacionalni Parnas. Slišati je bilo tudi besede razočaranja zaradi ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo.

V Cankarjevem domu so na predvečer državnega praznika podelili velike in male Prešernove nagrade, ki so po besedah Jaroslava Skrušnyja "vstopnice za nacionalni Parnas". Veliki Prešernovi nagradi sta letos prejela oblikovalec Matjaž Vipotnik in literat Jože Snoj. Igralec Niko Goršič, ki je slikovito predstavil Vipotnikova prelomna dela, je zanj dejal, da je "kralj Matjaž slovenskega oblikovanja".

V utemeljitvi nagrade je zapisano, da je Vipotnik nezamenljivo in prelomno zaznamoval razvoj slovenskega in nekdanjega jugoslovanskega grafičnega oblikovanja od 70. let minulega stoletja pa do danes. Njegovo oblikovanje odlikujejo kakovost, ustvarjalna inovativnost, sporočilna moč in svojstven, zelo živ in kultiviran likovni jezik.

Pesnik, pisatelj in esejist Snoj je Prešernovo nagrado prejel za življenjsko delo in svoj bogat literarni opus. Na vprašanje povezovalke podelitve Blažke Müller Pograjc, kaj meni o Prešernu, je Snoj odgovoril, da je "Prešeren čudež slovenščine, slovenščina pa je čudež v njegovih ustih."

"Snoj je s svojim obsežnim pripovednim, pesniškim in esejističnim opusom tako v tematsko-idejnem kot v estetskem pogledu bistveno zaznamoval in obogatil slovensko književnost zadnjih petih desetletij," je pojasnjeno v utemeljitvi nagrade. 

V uvodenm nagovoru je sicer Skrušny je izrazil razočaranje nad ukinjanjem samostojnega ministrstva za kulturo. Dejal je, da se uresničujejo Prešernovi stihi iz Sonetnega venca: "Minuli sreče so in slave časi!" Skrušny, predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada, je v uvodu k proslavi podal "odločni ugovor zoper politično voljo in pamet, ki sta kulturi in z njo umetnosti z več kot zgovorno uradniško potezo odvzeli status samostojnih družbenih subjektov in mladi državi že po pičlih 20 letih samostojnosti spodnesli simbolni temelj in smiselno podstat, na kateri je bila ustanovljena".

Skrušny je razočaran nad odločitvijo, da bo po novem ministrstvo za kulturo združeno z ministrstvom za šolstvo in šport.
Skrušny je razočaran nad odločitvijo, da bo po novem ministrstvo za kulturo združeno z ministrstvom za šolstvo in šport. FOTO: Miro Majcen

Letos 15-članskemu upravnemu odboru Prešernovega sklada poteče štiriletni mandat. Člani odbora so po besedah Skrušnyja svoje "presojevalsko" delo vseskozi opravljali z odgovorno zavestjo, "da nagrade, ki jih podeljujejo, nosijo obeležje in težo najveljavnejših nacionalnih nagrad za umetniško in kulturno ustvarjalnost".

Podelili tudi druge nagrade

Med prejemniki nagrade Prešernovega sklada je bila letos arhitektka Maruša Zorec, ki je skupaj s sodelavcema arhitektko Mašo Živec in absolventom arhitekture Žigo Ravnikarjem izvedla projekt Ureditev grajske pristave v Ormožu. Trobentač Franc Kosem je nagrado Prešernovega sklada prejel za glasbeno ustvarjanje v minulih dveh letih. 

Za dirigentske dosežke na področju zborovske glasbe v zadnjih dveh letih je nagrado Prešernovega sklada prejel dirigent Stojan Kuret, ki je v začetkih svoje zborovske poti, polne presežkov, sodeloval z mladinskim zborom Glasbene matice Trst. Nagrajen je bil tudi pisatelj Andrej E. Skubic, ki je dejal, da je sicer Prešeren velik pesnik, a sam raje prebira pesmi Srečka Kosovela. Zato je recitiral  Kosovelov verz: "Joj, rešite me. Jaz nisem bankir. Rešitelj je kapitan, on je zver!"

Ivica Buljan
Ivica Buljan FOTO: Miro Majcen

Nagrado je dobil tudi igralec in kantavtor Iztok Mlakar, pri tem pa je interpretiral svojo pesem, iz katere je verz: "En bot sem sanjal, da sem praznu glaže v najboljši klapi, se pravi sam!" Režiser Ivica Buljan pa si je nagrado prislužil za obsežen in izjemen režiserski opus zadnjih dveh let.

Nocojšnjo proslavo z naslovom "Kultura? Ja, prosim. Kultura zmeraj" je umetniško zasnoval režiser in scenarist Matjaž Pograjc. Ob koncu proslave je prenos prekinila minuta molka, Müller Pograjčeva pa se je poslovila z besedami: "Kako tiho in kako temno bi bilo, če bi obmolknila kultura!"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman Hren
08. 02. 2012 22.00
+1
Prav dobro se mi zdi, da so kulturniki dobili klofuto od tistega, ki so ga podpirali ves čas njegove borbe za oblast. Država mora podpirati kulturo in šport skozi sistem izobraževanja. Kdor pa se želi s tem preživljati, naj to počne profesionalno. Kot je rekel Černač, Cankar in Prešeren sta ustvarjala brez kulturnega ministrstva. Tukaj gre predvsem za kulturne birokrate in ne za ustvarjalce.
brabusednet
08. 02. 2012 13.13
+2
Na pršernovem trgu berejo njegove pesmi,naj preberejo kaj svojega pa bo hitro konec.Zakaj se lahko sami preživljajo pisci pesmi za zabavno in drugo glazbo pa še druge bi se našlo.Niso vsi za vse sposobni to je dar narave,samo nekateri tega ne priznajo.
Marjan Najram
08. 02. 2012 12.14
+1
To je bila ena najbolj prijetnih proslav vseh letih, res tista ta prava slovenska. O ministrstvu, ki se ga ukinja, nima smisla tako razpredat, ker ne bo čisto nič drugače kot do zdaj, saj je tukaj zadaj kup ljudi, saj ni minister sam in bodo že delal, kot bo treba. Včeraj je pa bilo nekaj zelo zanimivega. Prvič v vseh letih v prvi vrsti ni sedel KUČAN. KONČNO. Bil sem prepričan, da se bo zdaj udeleževal samo še proslav, kjer bo sodeloval njegov dvorni norec TOF, naprimer prejšnji dan v Litiji. Tam se je Kučan do solz smejal Tofu, ki je klobasal kozlarije, stare petdeset let, sploh če je letelo na Janšo. Podn, res je že čas, da se splakne, upam da se strinjate z mano, ker se je začel že smešit pred javnostjo.
brabusednet
08. 02. 2012 13.15
Ta je pa politični kulturnik,ni mu pomoči.
saintjozef
08. 02. 2012 11.59
+0
Mislim, da je kar prav, da ta vlada nima ministrstva za kulturo. Nekako ne paše v njeno sestavo.
zek
08. 02. 2012 11.54
+2
Mislim,da je tole razburjenje okoli združevnja (IN NE UKINITVE) popolnoma odveč 1- KULUTURA NI ODVISNA OD MINISTRSTVA AMPAK OD DENARJA,KI SE NAMENJA ZA KOLUTURO (torej obdržimo ministrstvo in znižajmo proračunska sreddstva namenjena kulturi - KJ BO TO PA VREDU?) 2- TUDI KULTURNI USTVARJALCI MORAJO SVOJ DELEŽ ZASLUŽKA ZASLUŽITI NA TRGU (ne pa kot nekateri,ki se razglasijo za kulturnika in potem samo čakajo,da dobijo denar iz proračuna) 3- SLOVENSKA KULTURA BO IN JE OSTALA PA TUDI ,ČE NIKOLI VEČ NIMA MINISTRA ZA KULTURO.
saintjozef
08. 02. 2012 12.28
-1
4x napišeš kultura pa se dvakrat zmotiš. Lepo. ps klikni na svinčnik in lahko popraviš napake. In klikneš shrani.
hotchilipoper
08. 02. 2012 11.37
NUBIRU PRIHAJAAAAAAAAAAAA
hotchilipoper
08. 02. 2012 11.34
+2
Po mojem bi moral biti veseli,da jih je manj na plačilni listi za kulturo
brabusednet
08. 02. 2012 11.00
+1
Sprašujem se,kaj bi rekel ali napisal o naših kulturnikih Prešern,če bi še živel.Po mojem bi ga še bolj pil,saj nekaterih kulturnikov trezen ne razumeš.Živela kultura,samo da sem sit.Kultura tudi ni najbolj pomembna na tem svetu.Pred stoletj ni bilo kulture pa so narodi preživeli brez tolike denarne potrebe.Sedaj je tudi kulturni lobi pri nas močan,ki ga podpira politika.
rew333
08. 02. 2012 11.21
rew333
08. 02. 2012 11.23
+4
Jadno. Ne vprašaš se, kaj bi bilo z 2-milijonskim narodom, če ne bi imel močne kulture?! Veliko večje nacije so izginile zaradi tega vzroka...
Paine
08. 02. 2012 11.33
+0
Kultura je pomemben del naroda, a to še ne pomeni, da potrebujemo ministerstvo za kulturo.
brabusednet
08. 02. 2012 13.05
+1
Ne razlikuješ kulturo od zaslužkarske in spolitizirane kulture.Če omenjaš 2 miljona se vprašaj koliko jih imajo narodi ki so še majnši.Moraš ločit prave kulturnike od tistih ik mislijo da to so.Kdo od naših je sposoben napisat,kot Prešern,Cankar Trubar in ostali To je vse en velik politični boj.
Paine
08. 02. 2012 10.55
+1
Ali se je Prešeren tudi preživljal s kulturo? Kvečjemu so njegov trud cenzurirali, ne pa nagrajevali. Pa vseeno velja za našega največjega pesnika.
lipican
08. 02. 2012 11.43
hendl ti prešernu v svojem zdajšnem in naslednjem življenju do pet neboš segel! ;)
prehlad
08. 02. 2012 10.44
+1
ŽE SAM JANKOVIĆ JE POKAZAL KAKŠNO KULTURO ČE NAM VSILITI. PRIMET PEVCEV KATRE JE NAJEL ZA NOVO LETO.UPAM ,DA SE BO KAJ SPREMENILO.
Paine
08. 02. 2012 11.01
+0
Verjamem da si imel na voljo, tudi kakšne alternativne rešitve, ki bi ti bile po godu, a raje stojiš na koncu vrste in pljuvaš, ker je to pač najlažje. Delaj se. da Jankoviča ni, pa boš mogoče lažje zadihal ;)
loden
08. 02. 2012 10.16
+1
Sicer je pa kultura tako kot beseda, živa tvarina in se je ne da spravit v nek predal, kjer naj bi bila dosegljiva in na razpolago samo samoizbrancem.
loden
08. 02. 2012 10.14
+2
Sem malo pogledala po večih portalih... in dobila vtis, da splošno javno mnenje o ministrstvu za kulturo, kot je bilo do sedaj, pa o kulturnikih, ki se obešajo na proračun, ustvarijo pa bolj malo, ni dobro.
ognjenorezilo
08. 02. 2012 10.18
+3
dobra umetnost in kultura se prodaja sama in ne rabi proračunskega korita za napajanje. Preberite si zgodbo Mitje Okorna!! ti ki krulijo o pomembnosti ministrstva so navadni režimski promotorji, financirani od "partije"-proračuna. V svetu se umetnost financira glede na kvaliteto in prodajne rezultate.
CyberWorm777
08. 02. 2012 10.26
+1
kle ti dam praw da wečina powprečje tko razmišlja da kulturniki so sam pijauke na držawnem koritu : )) sam obstaja še drugo wsesplošno mnenje da se bojo zdej pa crkwene pijauke pripojile na korito : )))
CyberWorm777
08. 02. 2012 10.30
+1
zamenjali bojo ene pijawke z drugimi : )) kere pa weč krwi popijejo se pa pustimo presenetit : )))
loden
08. 02. 2012 11.01
ognjenorezilo, njemu je Širca menda rekla, da je on zadosti sposoben, da si bo sam našel mecene za svoje stvaritve, državni denar je pa za one, manj sposobne...:=)) Da dol padeš.
bdso1
08. 02. 2012 09.47
+2
Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinov sloveče matere! V sovražnike 'z oblakov rodú naj naš'ga treši gróm;
freexgirl.
08. 02. 2012 09.45
+0
sedaj hočejo prikazat to koalicijo, kot da ji ni mar za slovensko kulturo in da niso ponosni na njo! sramota! kdo sredi ljubljane poje na kongrensnem trgu ob zmagah na slovenskih volitvah? kaj skandinirate takrat? tisti, ki se sedaj na levih portalih zgražajo nad to združitvijo ministrstev, po drugi strani pišejo po fb zidovih malo za šalo malo za res, velikokrat v tujih jezikih, največkrat balkanskih (in to mišljeno kot žalitev, ampak je dejstvo). Narobe obrnjen svet. Pa sploh še vlade nimamo. Imamo resnejše probleme, ki pestijo naš narod kot pa to, kdo bo kot ministr za kulturo polnil svoj žep.
CyberWorm777
08. 02. 2012 10.02
+1
swoboda gowora je še wedno baje : )) wsak ma prawico izrazit swoje mnenje tut kulturniki : )) če pa waši pentagram koaliciji to ni wšeč pa waš problem ne njihou : )))
CK-jevec
08. 02. 2012 10.04
+1
@fleksarca: to kar se sedaj desnica dovoli in gre, bo imelo hude posledice, glavna izmed njih bo ta, da ta vlada ne bo dolgo. Že sedaj so ljudje nervozni,jezni in razočarani, da zopet prevzel krmilo jj, pa še začel ni! Jaz se vedno vprašam le nekaj: Kaj bi bilo, da bi 4.dec.zmagal jj in sedaj vlado prevzel Janković? bila bi vojna!!!
ognjenorezilo
08. 02. 2012 10.10
+1
Ceca v stožicah je kultura za 28% !!!! :))
ognjenorezilo
08. 02. 2012 10.13
+1
ostala komunistična kvazi umetnost izbranih propagandnih ikon sistema pa je res odvisna od ministrskih jasli. penzije prispevki zavarovanja subvencije..... če bi ta denar pritekal nam podjetnikom tako bi bili razviti bolj kot Japonska.
prehlad
08. 02. 2012 10.38
+0
KULTURNIKI SE BORIJO ZA SRBSKO KULTURO V SLOVENIJI.
freexgirl.
08. 02. 2012 10.58
+1
svoboda govora že... logike in povezave v teh dejanjih pa ni. tisti, ki se najbolj razburjajo (zato, ker pač to uvaja Janševa vlada), delajo sami povsem obratne stvari.
brabusednet
08. 02. 2012 11.06
+1
CK.jevec,razočarani,jezni in še kai so tisti ki se bojijo da se nebo dalo živet od raznih privilegijev.Delo jim ne diši,samo bluzit in živet na državne stroške je lepo.
CyberWorm777
08. 02. 2012 11.19
freex pol jh pač pust naj se delajo norca sami iz sebe : )) tko k se wčas dela waša luda mila : ))) zdej bi mogli pa wsi tko plesat kokr glanzkopf dirigira al kok? tak občutek sm dobu : ))
CyberWorm777
08. 02. 2012 11.21
spet ste užaljeni k majhni otroci po wolitwah : )) in spet klasika lejte jankowića pa njegowe trenirkarje on je še hujši k mi : )))
bdso1
08. 02. 2012 09.34
+2
V Slovenijni so kulturniki LE tisti,ki imajo podporo politike!?? Katera vlada pa je bila večino časa na vladi do sedaj pa vemo!!? In tako kot je ta vladajoča politika do sedaj bila LEVA,so tudi današnji kulturniki LEVI !!??? Pravi SLOVENSKI kulturniki so daleč,daleč od TEH zablojencev !!??
vetrolov
08. 02. 2012 09.44
+1
osebkoti pred prešercem so bili bolj reklama za alkoholne hlape . vsaj po facah sodeč.
vetrolov
08. 02. 2012 09.44
+1
osebkoti pred prešercem so bili bolj reklama za alkoholne hlape . vsaj po facah sodeč.
ognjenorezilo
08. 02. 2012 10.21
-1
tista skupiica predstavlja komunistični odbor samooklicanih umetnikov, ki ne preživijo zaradi lastnih sposobnosti
brabusednet
08. 02. 2012 09.09
+3
Danes bi rad bil vsak,ki ima pet minut časa kulturnik.Mene zanima koliko je kulturnikov drugot po svetu,na števlu prebivalcev.Takšni kot je Kobal,ki je zadnjič govoru onekih prostitutkah.On bi se dal J...T stricu,Kučanu in Mesiču v tistem nastopu pred leti.Za mene je on nekulturni kvazi kulturnik.Prišel je čas da bo se treba preživljat s svojo sposobnostjo in delom,tako kot v gospodarstvu.Pa naj preživijo sposobni,ostai se naj začno ukvarjat z drugim dalom.Ne se pa skrivat za kulturniki,ki si to ime res zaslužijo.Jim priporočam pesem od Adja BO TREBA DEJAT,ne ga samo SRAT.
cirenij
08. 02. 2012 09.18
+0
lMoraš vedet, da se kulturniki lahko preživljajo s kulturo ali kvazi kulturo tam, kjer je velika populacija. Npr. v Ameriki lahko pisatelj izda knjigo v nekaj 100 tisoč ali milijon izvodov. pri nas le nekaj 1000 in še to je polna kapa. Pa nisem kulturnik niti pisatelj ampak to mi je jasno.
brabusednet
08. 02. 2012 10.08
+0
Sa se ne živi samo od kvlture.Je pa treba kaj druga delat .Samo moraš imet DELODIŠ, ta se neda kupit.
JezekTekaTeka26
08. 02. 2012 09.07
+4
Čestitke vsem pravim Slovencem in Slovenkam ob kulturnem prazniku ...
AmonGoeth
08. 02. 2012 10.01
-1
hovdec
08. 02. 2012 09.06
+3
Nikakor se ni bati propada kulture. Na njen račun se pasejo in dobro živijo paraziti, ki o kulturi pojma nimajo. Prava narodna kultura se skriva v srcih navadnih ljudi, ki za dobro drugih darujejo ogromno prostega časa, celo svojega denarja. Kultura naroda niso"kanglice v puščavi", nagci ki letajo po odrih gledališč, filmarji, ki snemajo plagiatorske filme (če jim sploh lahko tako rečemo). Kultura naroda se skriva popolnoma drugje - in prav je tako. Zaradi nje je in bo narod preživel. Ta ne potrebuje ministrstva za kulturo, raznih sekretarjev, ki premetavajo papirje za dobro plačilo ipd
Paine
08. 02. 2012 10.46
+0
Tajda Kosem
08. 02. 2012 08.54
+0
15 članski upravni odbor prešernovega sklada,halo!!!!!!!!!
Maancy
08. 02. 2012 08.09
+5
Morda bi moral iKulturo združiti z Kmetijskim ministrstvom... Glede na vse Krave, Gosi, Kure in Bike, ki so se tukaj nabrali...
Maancy
08. 02. 2012 08.13
+3
In namesto raznih prstanov bodo za nagrado delili Korenček in Krompir.. Tako, da ne bodo še v penziji proračunski, davčni odvisniki
cirenij
08. 02. 2012 08.45
-1
Maancy, Maancy, kako ti lahko talajo pluse. Tebi zablojenemu človeku. A da bi lahko združili ministrico brez listnice, ki tala denar po svetu, pa nobene besede. Mi je včeraj povedal eden, da tile naši predstavniki, zraven plač, kasirajo tudi 1000 EU, da se pojavijo na periferiji s svojimi floskulami. Da o raznoraznih komisijah ne govorimo. Upamo lahko le, da ima Bog dolgo roko za vse te manipalante.
Maancy
08. 02. 2012 09.10
+1
Pluse talajo preprosto zato ker so siti Ministrstev, vladnih služb, agencij, komisij, podkomisij, nadkomisij, sekretariatov, zbornic, varuhov trave in asvalta, Občin, vladnih pisarn..in vsega tega kar se je nabralo...20 x preveč... Vsi na proračun, vsi se financirajoz krediti ker ni pokritja, ker jih je preveč in ker gre vse v Curaka..ja talajo pluse ker so vseh siti pa tebe tudi, ki bi najraje še ti povedal imam idejo potrebno bo zagotoviti sredstva iz proračuna.. Malo morgen.. Bolje, da delijo meni pluse kot teb iin proračunskim davčnim odvisnikom, Klofute, brce ali pa še kaj hujšega...
cirenij
08. 02. 2012 09.27
+2
V tem se strinjam. Ampak dvomim, da bodo ukinili vse te komisije, podkomisije, agencije, kontrolorje. En moj znanec, ki je zaradi poraza l. 2008 šel na svoje se že pripravlja horuk na kontrolorja. Tako da draga moja ali dragi moj. Vsi so isti, ko se gre za njihove zadnjice in korita. Iste face, enaki programi pred volitvami... Na koncu pa le njihov blagor.