Slovenija

FOTO: Pred psihiatrijo, ker se socialna stiska hitro spremeni v duševno

Ljubljana, 02. 11. 2011 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Š./T.V.
Komentarji
55

Protestniki so se izpred borze odpravili pred psihiatrično bolnišnico v ljubljanskem Polju. Zgroženi nad pretresljivimi zgodbami, ki so jih slišali v času protestov, želijo z akcijo "Gremo na Polje!" doseči spremembe v psihiatriji.

Kot pravijo protestniki, je tudi stanje v psihiatriji odraz krize, proti kateri se borijo, saj gre za izkoriščanje človeških stisk.
Kot pravijo protestniki, je tudi stanje v psihiatriji odraz krize, proti kateri se borijo, saj gre za izkoriščanje človeških stisk. FOTO: Damjan Žibert

Monika Bohinec iz gibanja 15o o razlogih za protest pred psihiatrično bolnišnico v Polju pravi, da se pred borzo že nekaj časa odvijajo delavnice o različnih temah. Tekom pogovorov na delavnicah je beseda nanesla tudi na duševne stiske in načinih pomoči, ki so jih v Sloveniji lahko deležni tisti, ki se srečajo s tovrstnimi težavami.

''Na te delavnice so prišli ljudje z lastnimi izkušnjami hospitalizacije v psihiatričnih institucijah, z izkušnjami duševne stiske in v bistvu smo skupaj ugotovili, da veliko duševnih motenj povzroča sam sistem finančnega kapitalizma,'' ki mu slovenski protestniki že od 15. oktobra nasprotujejo pred borzo.

Veliko duševnih stisk namreč po besedah Bohinčeve povzroča dejstvo, da ljudje nimajo stanovanja ali pa je stanovanjsko vprašanje negotovo urejeno, kar se lahko hitro odrazi na sposobnosti za delo. Na duševno zdravje gotovo nima dobrega vpliva niti nestalnost delovnih razmerij in nezaposlenost, saj ''pomanjkanje vseh mogočih socialnih pravic privede tudi do duševne stiske,'' opozarja Bohinčeva.

''V Sloveniji je prevladujoči odgovor na duševno stisko psihiatrična bolnišnica, ljudje, ki pa imajo izkušnjo z njimi, pa pravijo, da pravi odgovor ni zapiranje in ogromne količine dragih zdravil.''

Po njenih besedah so želeli z današnjim protestom pred psihiatrično bolnišnico, ki je potekal med 15. in 17. uro, izraziti nezadovoljstvo uporabnikov storitev slovenske psihiatrične stroke z zapiranjem, z odnosi do zdravnikov, do bolnikov in s prekomerno uporabo psihofarmakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gruber74
03. 11. 2011 12.37
Bolje da gredo nekaj delat,kot pa da se klatijo.Evo jaz imam celo halo za počistit pa lahko pridejo do men,bodo se mal razgibal:-)
Ferdo Crni
03. 11. 2011 11.28
Ker imajo delavnice tele lenobice, naj "beseda nanese" še na staro bloudkovo velikanko v Planici, ki še vedno sramotno razpada. Pa dejmo peš v Planico. Potem predlagam temo "prehrapav" toaletni papir in zbor pred Palomo.
Tonček Balonček
03. 11. 2011 10.53
12345s, parlament je razpuščen!
Travar
03. 11. 2011 09.14
Tej protesti so preveč mirni, da bi lahko karkoli dosegli. Malce bolj radikalno bi bilo treba tole zastavit.
sammy88
03. 11. 2011 08.54
značilno slovensko.... vsi jamramo kako v sloveniji ni nič prav... ko pa nekdo nekaj poskuša spremeniti, ga splouvam, pohodimo itd.... slovenci smo res hlapci...
Jezus Kristus 1
03. 11. 2011 01.11
podporniki na tej strani tako kot tisti s protesta so ze bili na zaprtem oddelku.Z DOBRIM RAZLOGOM. To so norci, ki se jih pripelje v bolnisnico(ki ravno nima nekih vratarjev) in tam s svojimi eksesi ogrozajo medicinsko osebje.Zato se jih pa tudi zapre. In sram naj bo tiste, ki pisete bedarije po tem portalu kot naj bo sram tele brezdelneze pred borzo, ki ocitno protestirajo samo zaradi protesta.Dejansko ste iz nekega protesta, ki bi lahko kaj pokazal naredili navaden cirkus. Za koga? Par brezzobih narkomanov, ki se jih zaklepa na zaprti oddelek, da ne morejo skodovati sebi in ostalim, ki pac niso nasilni.
hrcekmuri
02. 11. 2011 22.24
ZAMISLITE SE IN MMALO POŠTENJA V SEBIM MOGOČE BOSTE MARALI SAMI Z SABO KAJ RASČISTITI,KAJ PA VEST,A JO IMATE
12345s
02. 11. 2011 22.20
pa kaj se gredo naj obiščelđjo parlament, ker je tam največja koncentracija patologije
Dr.Rugelj
02. 11. 2011 22.10
...prvo kot prvo -elektrošoki se v Sloveniji ne izvajajo že vrsto let , mrežnice so ukinjene - imajo pa Psihiatrije segufix pasove , tako kot recimo Nemčija. ..a sploh veste kakšna birokracija oz.administracija je potrebna pri protivoljni hospitalizciji ??? ...mogoče bi morali vprašati paciente kaj si mislijo o tem - ko si v stanju poslabšanja delajo skoraj nepopravljivo škodo - zapravijo premoženje in si delajo dolgove , izgubijo prijatelje, službe, ..... Malo si vzamite v roke literaturo o psihiatričnih boleznih pa boste stvar videli še iz druge perspektive. Najbolj pomembna stvar pri takih obolenjih je ta - da se človek sprijazni s to boleznijo in potem je vse lažje,... Kdor pa misli , da so vsi pacienti v psihiatrijah po nedolžnem - potem Vam predlagam , da si kakšnega shizofrenika s kilometrino vzamete domov - pa da Vas vidim kako dolgo zdržite !!!
pujca
02. 11. 2011 20.42
Očitno pa je,da večina ne loči psiholoških težav od psihiatričnih...
hrcekmuri
02. 11. 2011 20.39
PROBLEM JE SAMO V TEM DA VAS NIHČE IZ TEGA *NE MORE REŠIT,ČE SE SEVEDA NAJDETE TAM KOKOR KOLI ŽE
pujca
02. 11. 2011 20.39
Mogoče ljudje preveč verjamejo teorijam zarote.V preteklosti je sicer res psihiatrija bila eden izmed načinov za izvajanje represije,danes pa ni tako.Naj bi jih spustili noter,da bi se prepričali sami.Je že res,da današnja zdravila niso ravno nedolžna,so pa nedvomno rešila že mnogo življenj.In res,tudi elektrošoki so koristni...Znanje vsak dan napreduje,marsikaj je lahko boljše,nikoli pa ne bo idealno.Psihiatrične bolezni niso nobena zarota,ampak realnost,zato me preseneča tak odklonilen odnos do te veje medicine.Človeški možgani so pač večna uganka...
hrcekmuri
02. 11. 2011 20.36
TI VAM ZNAJO NAREDITI VELIKO ŠKODE,HVALO BOGU MENI NIČ VEČ KER TUDI POD RAZNO NE MOREJO VEČ BLIZU,TOLIKO NO POPMEMBNEŽIH KI MISLIJO DA VAM KROJIJO ŽIVLJENJE
skodelica kave
02. 11. 2011 20.32
milkshake20 02.11.2011, 17:55 9 ravnokar iz protesta!! sram je lahko psihiatrijo, ki trdijo, da so odprti, da nas niso spustili na oddelke...kar nekaj časa smo potrebovali, da smo sploh priklicala katerega od pristojnih...pa še ta ni povedal ničesar, vzel je deklaracije in šel. ... lej, če bi bili protesti malo bolj nasilni, bi si pridobili straho-spoštovanje. zdej pa sam jamrate kok vam je hudo... to lahko dela kdorkoli na internetu, v realnosti pa je včasih treba stisnit pest !
vatre
02. 11. 2011 20.14
tile majo pa cajt !
hrcekmuri
02. 11. 2011 20.11
ČE SE VAS LOTIJO IMAJO NEOMEJENO MOŽNOSTI
hrcekmuri
02. 11. 2011 20.09
DAJTE MALO RAZMIŠLAT KDO VAM DELA ŠKODO,ČE JIH NE JEMLJETE RESNO VAM BODO POVSOT SPUSTILI
hrcekmuri
02. 11. 2011 20.05
TAKI BEDNI PRIMERI SE ZAČNEJO ŽE NALOKALNI RAVNI ,ČE NE TULIŠ V ROG Z VELJAKI SE POSLUŽUJEJO TAKŠNIH FOR.ČE NE JEMLJEŠ TEH RESNO LAHKO OSTANEŠ BREZ POKLICA TAKO SE JE ZGODILO MENI,MEKI IVANETIČ VES BRIHTEN ZDRAVSTVENI DOM KAMNIK MI JE HOTELODVZETI POKLIC PA SEM VERJETNO NAJVEČJI STROKOVNJAK ZA ŽIČNICE IN ZA JEKLENE VRVI,HVALA BOGUNZ TAKIMI SEMI NI TRBA VEČ UKVARJATI,ZA TO NE MENI O ZLORABAH
Pinellka003
02. 11. 2011 20.03
v psihiatriji služi farmacija mastne denarce farmacija je na drugem mestu na svetu po dobičku (prvo pripada orožju) če nimaš denarja za privat psihiatra si pečen v Sloveniji je psihiatrija zelo nazaj PSIHIATRI V SLOVENIJI V GLAVNEM ZDRAVIJO SAMO SIMPTOME, ZELO REDKI SO, KI TE VPRAŠAJO ZAKAJ SI PRISTAL PRI NJIH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dr.Rugelj
02. 11. 2011 19.56
milkshake20 - ne komentiraj nečesa , če ne veš kako deluje in kaj se tam dogaja !!!...MOGOČE DELAŠ NA PSIHIATRIJI, DA SI TAKO POUČEN O TEH ZADEVAH ALI SAMO ŠIRIŠ NEKE ZGODBICE,...??? Če pa je določeno osebje neprijazno , zaničevalno,...je pa to njihov moralni problem in kot take jih ima pacient pravico prijaviti. Trobiti v rog in širiti paniko je najlažje - zgodbo je treba poslušati iz obeh strani. Seveda ni vse idealno - ampak vprašajte nekatere paciente kaj bi brez psihiatrije !!!