Slovenija

FOTO: Pred petimi leti je Sava vzela 13 življenj

Sevnica, 03. 07. 2013 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na bregovih Save bodo znova polagali žalne vence. Pred natanko petimi leti je največja slovenska reka pri Hidroelektrarni Blanca vzela 13 življenj. Spomin je še vedno boleč.

Danes popoldne bodo na bregovih Save znova polagali žalne vence. Mineva namreč pet let od dneva, ko je največja slovenska reka pri Hidroelektrarni Blanca vzela 13 življenj. Spomin na tragični dogodek, ki je pretresel slovensko javnost, je še vedno živ.

Reševanje na Savi
Reševanje na Savi FOTO: Damjan Žibert

Začelo se je z vabilom, ki ga je 26. junija 2008 tedanji župan občine Sevnica in poslanec SLS Kristjan Janc poslal morebitnim udeležencem. Želel je, da bi pred dokončno postavitvijo pregrade pri Hidroelektrarni Blanca še zadnjič uživali v naravnem toku Save od Boštanja do Brestanice. 3. julija se je tako na Savo odpravilo 31 ljudi, in sicer v štirih kanujih in v gasilskem spremljevalnem čolnu. Eden od kanujev se je prevrnil že na začetku poti, a ni bilo hudega, saj so se vsi potniki rešili. Pot so tako nadaljevali trije kanuji, okoli 17.30 pa so prispeli do omenjene hidroelektrarne. Odločili so se, da bodo zapeljali čez prelivna polja, pri tem pa sta se dva čolna prevrnila. Skupno je bilo v teh dveh ponesrečenih kanujih 14 ljudi – poleg že omenjenega župana Janca še njegova soproga Ana Janc ter Bojan Lipovšek, Mihael Metelko, Marjan Kogovšek, Vladimir Ribič, Mitja Špilek, Janko Zemljak, Vojka Alif, Rudolf Dobnik, Mateja Konajzler, Aleš Logar, Bogoslav Peklar in Branko Safič. Nesrečo je preživela le županova soproga Ana, reševalci pa so več dni iskali pogrešane. Akcijo so zaključili šest dni po nesreči, ko so našli in potrdili identiteto še zadnjega pogrešanega v tragični nesreči.

Obletnica tragedije pri Blanci-5
Obletnica tragedije pri Blanci-5 FOTO: Damjan Žibert
Med udeleženci spusta je bil sicer tudi Franc Bogovič, član SLS. Kot je dejal, je bil to dan, ki je bil namenjen druženju in krepitvi prijateljstva med tistimi, ki so soustvarjali projekt izgradnje HE na spodnji Savi. "Spremenil pa se je v dan groze, ki ga dnevno podoživljamo soudeleženci tragičnega zadnjega spusta na Savi," je ob lanski obletnici dejal Bogovič. "Izgubili smo predvsem velike prijatelje," je dodal.

Tragičnega dneva se sicer z grenkobo spominja cela Slovenija, ob obletnicah pa na obrežju Save vsako leto potekajo žalne slovesnosti. Na občini Sevnica so nam potrdili, da bo vodstvo občine tudi letos, in sicer danes popoldne ob 17.30 v spomin na žrtve nesreče položilo vence in prižgalo sveče.

Nesreča na Savi
Nesreča na Savi FOTO: Reuters

Iskanje krivca ni obrodilo sadov

Policisti so v obsežni preiskavi iskali razloge za nesrečo, konec septembra 2008 pa so na okrožno državno tožilstvo v Krškem oddali svoje poročilo. Ugotovili so, da elementov kaznivega dejanja niso našli, so pa zaradi neprimernosti opreme ovadili 50-letnika iz Posavja. Šlo je za lastnika kanujev Milana Jamnika. Policija je namreč menila, da je nesreča prvega kanuja dokazala, da Jamnikova plovila za Savo niso primerna in bi se spust v tistem trenutku moral končati.

Ovadba je v javnosti naletela na začudenje, saj so kaznivo dejanje očitali človeku, ki je kanuje posodil, in ne organizatorju spusta. Jamnik je ob tem dejal, da so bili kanuji, ki jih je redno uporabljal na Krki, primerni tudi za spust po Savi. A pri tem je poudaril, da so bili primerni za spust le do prelivnih polj elektrarne. Po dogovoru bi udeleženci spusta morali prelivna polja zaobiti po kopnem. Januarja 2009 je tožilstvo ovadbo zoper Jamnika zavrglo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni