Slovenija

FOTO: 'Pred nami je čas sodelovanja'

Koper, 15. 09. 2008 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini. Premier Janša je v svojem govoru na osrednji državni proslavi opozoril tudi na še odprta mejna vprašanja.

Janez Janša na osrednji državni proslavi.
Janez Janša na osrednji državni proslavi. FOTO: Dare Čekeliš


Pred 61 leti na današnji dan je prišlo do uveljavitve pariške mirovne pogodbe, ki je tedanji Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. V spomin na ta dogodek Slovenci praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini. Premier Janez Janša je na nedeljski osrednji državni proslavi poudaril, da je "pred nami čas sodelovanja".

Praznik dan vrnitve Primorske k matični domovini so poslanci državnega zbora izglasovali z novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS jeseni 2005. Pred tem Slovenci nismo imeli praznika, s katerim bi zaznamovali vrnitev Primorske.

Janša: Slovenija je postala celota

Predsednik vlade Janez Janša je na nedeljski osrednji državni proslavi ob omenjenem prazniku vrnitev Primorske uvrstil med izjemna zgodovinska dejanja, ki so Slovence izoblikovali kot narod. "Slovenija je z vrnitvijo Primorske po bolečem razkosanju dobila nazaj svoja pljuča in okno v svet – postala je celota," je spomnil premier.

V govoru pa je opozoril tudi na še odprta mejna vprašanja. Kot je dejal, je bilo po drugi svetovni vojni vse hrvaško ozemlje, ki je bilo prej priključeno Italiji, vrnjeno Hrvaški, ceno delitve pa "smo takrat plačali samo Slovenci". Prav zato mora "Slovenija pri odprtih mejnih vprašanjih vztrajata pri načelu pravičnosti".

Janša je tudi opozoril, da je bila pred desetimi leti Slovenija po kupni moči na prebivalca pri 78 odstotkih povprečja EU, sosednja Italija pa pri 120. "Razlika je bila 42 odstotnih točk. Po desetih letih ta razlika znaša le še devet odstotnih točk. S tem trendom razvoja bomo do leta 2012 Italijo dohiteli, še v naslednjih treh letih lahko po vseh kriterijih – tudi po višini realnih plač in pokojnin – dosežemo evropsko povprečje," je napovedal premier.

Janša se je zahvalil zamejskemu Slovencu pisatelju Borisu Pahorju"velikemu Slovencu in demokratu". Pahor je po Janševih besedah namreč "simboliziral vest tega prostora" ter bil "luč na strmi in težki poti", po kateri je skozi 20. stoletje stopal slovenski narod.

Vrnitev Primorske k matični domovini
Vrnitev Primorske k matični domovini FOTO: Dare Čekeliš

Primorska zgodovina, prežeta z grenko izkušnjo fašizma in radostjo ob vrnitvi k matični domovini, za Janšo "ostaja trajen gradnik slovenstva. Ne glede na dnevne politične razmere in razhajanja moramo znati črpati iz tistega, kar nas kot narod povezuje," je še dejal na osrednji državni proslavi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
15. 09. 2008 14.56
turbo4ever - Če s takimi obtožbami o \"spornosti\" Janševega očeta na jeziku istočasno opletaš z obtožbami o razdoru slovenskega naroda potem si več povedal kakor si misliš. Predvsem o samemu sebi in skrajnim stališčem opcije, ki ji fanatično pripadaš.
kosir_maks
15. 09. 2008 13.37
ja seveda ,da bodo sodeloval !! druzga levim ne preostane, ,,,,,,vsaj v nadzornih svetih
igor.zemljic1@telemach.net
15. 09. 2008 13.30
Ja,seveda-ko ti teče voda v grlo pa je čas za sodelovanje!
pevec.cipros
15. 09. 2008 13.01
Govor je bil odličen, to je treba JJ priznati! Še več takih!. Lepo je praznovati VRNITEV Primorske ne priključitev kot je bilo sprva. Pahorju tudi čestitke, da je vztrajal. Take Slovence rabimo!
gugu09
15. 09. 2008 12.52
Najboljše je to: še v naslednjih treh letih lahko po vseh kriterijih – tudi po višini realnih plač in pokojnin – dosežemo evropsko povprečje,\" je napovedal premier. To se doseže tako, da se zniža povprečje. V EU smo sprejeli že Romunijo in Bolgarijo, še ostali balkan pa kak Ukrajina, pa bomo dosti nad EU povprečjem. samo ne zaradi našega napredka. O politiki pa....
kler
15. 09. 2008 12.30
Osebno sem se predstave udeležila in sem bila pošteno razočarana. Ob govoru Janše bi lahko odremala tistih 20 min njegovega dolgočasnega govora. Otroci so svoje opravili z odliko, vse ostalo je bilo zelo privlečeno za lase! Da ne govorim o plavajočem odru na morju, ki je bil kot eno odprto gradbišče! Sramota in brez spoštovanja do nastopajočih! Ma kaj nam je bilo tega treba včeraj nisem še čisto dobro razumela - 61. obletnica - rajše nič, kot vse narejeno s tako površnostjo!!! In ognjemet?!?! Ha ha ha vse lepo in prav ma je zelo smrdelo po volitvah!!!
cupofmarja@email.si
15. 09. 2008 12.24
ta pijavka se pa res povsod uštuli......
turbo4ever
15. 09. 2008 11.46
killi-123 ne ne - inspiracije vlečejo iz Die Zeit ohne Beispiel - Zentralverlag der NSDAP., 1941
killi-123@hotmail.com
15. 09. 2008 11.38
pozejdonis, LAŽNJIVEC.Trdiš ,da dnevnik ni objavil ničesar o proslavi? Slovenija 15.09.2008 Janez Janša je prepričan, da bo enotnost primorskega duha prišla v vse pore slovenstva. To je naslov članka,LAŽNJIVEC. Verjetno so tudi vsi tvoji posti plod tvoje umazane domišlije!!!!!!!!!!
turbo4ever
15. 09. 2008 11.37
Ferdox opravičuje jih JJ in nikoli ne izpusti priložnosti popljuvati ,,komuniste in njihove naslednike˝. neizpodbitno dejstvo pa je ,če bi ne bilo levih domoljubov in ,,komunistov˝ bi se dandanes verjetno pozdravljali nekoliko drugače-morda tudi v tujem jeziku
mirjana.ck@siol.net
15. 09. 2008 11.22
prašek, Janca ni govoril temveč bral. Je pa zanimiv stavek iz govora, na katerega bodimo pozorni. Zavzemali se bomo za ekološko zaščito S Jadrana. Zelo pomemben stavek,..zakaj, pa bo kmalu znano
Maximusgladiato
15. 09. 2008 11.18
Janković najverjetneje ne bo mandatar levice Da Janši v primeru relativne zmage ne bi uspelo sestaviti nove koalicije, je skoraj neverjetno. Tako kot je neverjetna možnost, da bi stranke leve sredine za mandatarja namesto Boruta Pahorja ponudile ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Poleg morebitne Janševe zmage bodo nedeljske volitve prinesle tudi poražence. Največji poraženec bo v tem primeru Borut Pahor; postal bo velika žrtev Kučanovega kombinatorika Gregorja Golobiča, ki je za levico pripravil scenarij za vnovični prihod na oblast, še piše komentator.
Ferdo Crni
15. 09. 2008 11.11
turbo4ever - nihče, ki poveličuje komunistično revolucijo ne more oz nima pravice, da se kiti delovanjem organizacije TIGR. Še posebno pa nima pravice, da pridiga o \"strpnosti\", enakosti ali demokraciji. TIGR - Trst, Istra, Gorica, Reka Trst in Gorica sta italijanska, Reka in Istra Hrvaška. BTW: za ilustracijo. Slovenski domobranci, ki jih niti v enem momentu ne opravičujem česarkoli, so imeli med vojno v zadnjih letih na Reki delovno taborišče. Nad Reko je vasica s pomenljivm imenom \"Meja\". Komunisti os hrvatom dobesedno podarili slovensko ozemlje.
turbo4ever
15. 09. 2008 11.04
Pozejdonis NIHČE ki podpira in opravičuje belogardizem,domobranstvo in ostale oblike sodelovanja z okupatorjem ne MORE in NIKOLI ne bo zmogel povezati SLOVENSKEGA NARODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Antimi
15. 09. 2008 10.53
Zakon1, na tvojo žalost je JJ predsedmik vlade in še naprej bo.Tam je pač govoril po službeni dolžnosti.Če bi rad stare komuniste pojdi pa dol živet in glej nas v Sloveniji po televiziji.
Maximusgladiato
15. 09. 2008 10.49
Zakon115.09.2008, 10:30 kakšna nestrpnost veje iz tebe. Janša je znova dokazal, kar levi voditelji ne zajo in ne zmorejo (PAHOR; KUČAN; GOLOBIČ; JANKOVIĆ) to je SPRAVA MED SLOVENCI!!!!POVEZATI SLOVENCE V ENOTEN NAROD!!!! BRAVO JANEZ JANŠA IN SDS!!!!
Antimi
15. 09. 2008 10.46
Kot je Pahorju naročeno kaj mora govoriti, tako je dnevniku naročeno kaj mora pisati.To je vsa umetnost.
Maximusgladiato
15. 09. 2008 10.45
Meni se gospa Štefka Kučan smili, ker njen mož M. KUČAN nad njo izvaja tak teror in nedemokracijo! Ob včerajšnjem govoru Janeza Janše ob proslavi PRIKLJUČITVE PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI je tudi gospa KUČAN zaploskala govoru JANEZU JANŠI. Tik zatem je Kučan z sovražnim pogledom pogledal svojo ženo in gospa Kučan je v tistem momentu nehala ploskati!!!!!! JE TO ZA VAS DEMOKRACIJA IN DEMOKRATIČNI POGLED NA SVET, DRAGI TOVARIŠI?????
zzzmaj
15. 09. 2008 10.41
Najbolj mi je bil na včerajšnji proslavi Kučan, ko je ta z mrkim pogledom pogledal soprogo, ko je ta ploskala Janši. Vsaj iz vljudnosti bi se lahko prisilil do lepšega vedenja.
Maximusgladiato
15. 09. 2008 10.26
V časopisni hiši DNEVNIK: niso namenili niti enega stavka ob slovesnosti priključitve PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI!!! TOLIKO O DOMOLJUBNOSTI IN PATRIOTIZMU!!!!! JE PA RES, DA JE DNEVNIK EDEN NAJSLABŠIH MEDIJEV V SLOVENIJI!!!!