Slovenija

FOTO: Pred 20 leti sta brata Karničar osvojila Anapurno, zadnji slovenski osemtisočak

Ljubljana, 29. 04. 2015 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dve desetletji sta že minili od zadnjega osemtisočaka, ki so ga osvojili slovenski alpinisti. Zadnji mogočni vrh je bila 8091 metrov visoka Anapurna, osvojila pa sta jo brata Davo in Drejc Karničar, ki sta kot prva na svetu presmučala njeno severno steno po Francoski smeri.

Na današnji dan pred 20 leti, 29. aprila 1995, sta Davo in Drejc Karničar kot prva Slovenca dosegla vrh Anapurne (8091 m) in nato kot prva na svetu presmučala njeno severno steno po Francoski smeri, kar je bil hkrati zadnji, štirinajsti osvojeni slovenski osemtisočak. Slovenski alpinisti so se na vseh štirinajst najvišjih vrhov sveta povzeli v 20 letih, saj bo letos tudi 40. obletnica vzpona na prvi slovenski osemtisočak, Makalu leta 1975.

Zadnji osvojeni slovenski osemtisočak Anapurna.
Zadnji osvojeni slovenski osemtisočak Anapurna. FOTO: Arhiv Drejca Karničarja

Kot so sporočili s Planinske zveze Slovenije (PZS) je tako želeni in težko pričakovani uspeh prinesla šele šesta slovenska odprava na Anapurno. Devetčlansko odpravo PZS, ki je imela za cilje ponovitev smeri prvopristopnikov, smučanje z vrha in morebitni poskus prvenstvenega vzpona v alpskem slogu, je vodil Tone Škarja, njeni člani so bili Viki Grošelj, Tomaž Humar, Andrej (Drejc) Karničar, Davo Karničar, Janko Oprešnik, zdravnik Damijan Meško, Stipe Božić (Hrvaška) in Carlos Carsolio (Mehika). Vzpon po Francoski smeri so zaznamovali nevarnost plazov, siloviti vetrovi in nizke temperature, a to ni zmanjšalo izredne motivacije ekipe v nameri osvojiti zadnji osemtisočak, na katerega se Slovenci še niso povzpeli.

Prvi neprekinjen smučarski spust z vrha Anapurne

Označena pot prvega neprekinjenega smučarskega spusta z vrha Anapurne.
Označena pot prvega neprekinjenega smučarskega spusta z vrha Anapurne. FOTO: Viki Grošelj

29. aprila 1995 so iz tabora štiri na višini 7400 metrov proti vrhu krenili brata Karničar ter pridruženi član odprave Mehičan Carsolio. Ob pol devetih so vsi trije dosegli vrh Anapurne I (8091 m), uro pozneje pa sta brata Karničar začela tvegan spust na smučeh in še isti dan dosegla bazo. To je bil prvi neprekinjeni smučarski spust z vrha Anapurne, Slovenci pa smo se tako kot deveta država sveta povzpeli na vrh vseh 14 osemtisočakov. 6. maja je vzpon na vrh uspel še Tomažu Humarju.

"Dogodkov pred 20 leti se spominjam z velikim ponosom in zadovoljstvom, da sva z bratom Davom ujela zadnji vlak slovenskega 'klasičnega himalajizma'. Krasna družba izvrstnih, pravzaprav legendarnih slovenskih alpinistov (Viki Grošelj, Tomaž Humar, Janko Oprešnik), podkrepljena z mednarodno udeležbo (Carlos Carsolio in Stipe Božić). Odlično vodenje Toneta Škarje. Pozorna, prav očetovska oskrba zdravnika Damijana Meška. Odlično delovanje bratske naveze. Vrh in potem še nepozaben spust. Rezultat, ki šteje še danes, saj se po tistem ni z vrha peljal še nihče drug. Pa tudi na Anapurni ni bilo v vsem tem času neke posebne gneče. V dobrih 60 letih nekaj čez 200 pristopov na vrh," se spominja Drejc Karničar in dodaja: "Velikokrat me hribovci sprašujejo, če obžalujem izgubljene prste na Anapurni. Nikoli. Niti za trenutek. Ne zamenjam neprecenljive življenjske izkušnje, ki je zaznamovala in napolnila moje življenje. Bogu hvala za Anapurno!"

Brata Davo in Drejc Karničar.
Brata Davo in Drejc Karničar. FOTO: Arhiv Drejca Karničarja

Davo Karničar postavljal rekorde za rekordom

Davo Karničar je na Anapurni dobil zalet za naslednje smučarske podvige in tako oktobra 2000 postal prvi zemljan, ki mu je uspel nepretrgan spust z vrha Everesta do baznega tabora, ter leta 2006 po smučanju z Mt. Vinsona, najvišjega vrha Antarktike, prvi človek, ki je uspešno presmučal vse najvišje vrhove sedmih celin. Trenutno smuča na Norveškem, saj se konec junija odpravlja v Karakorum s ciljem smučati z osemtisočaka Gašerbrum I, kar je predpriprava za smučanje z druge najvišje gore na svetu, 8611 metrov visokega K2, prihodnje leto.

Drejcu Karničarju so morali po odpravi na Anapurno odrezati prste.
Drejcu Karničarju so morali po odpravi na Anapurno odrezati prste. FOTO: Viki Grošelj

"Zadnji osemtisočak, ki nam je manjkal do niza štirinajstih, je bila Anapurna. Noben se nas ni toliko otepal kot prav ta. Od leta 1983 do končnega uspeha se je zvrstilo kar šest odprav. Zanimiv paradoks je v tem, da so Francozi 1950. leta uspeli v prvem poskusu, prav tako Angleži 1970. s prvim vzponom po južni steni. Vendar smo s prvim popolnim smučarskim spustom Dava in Andreja Karničarja tudi Slovenci gori dodali svoj del prvenstvenosti. Uspeh je dopolnil še Tomaž Humar, kar je njegov največji višinski dosežek. S tem vzponom smo sklenili ogrlico osemtisočakov od Makaluja (1975) do Anapurne 20 let pozneje, večinoma po prvenstvenih smereh," pomembno poglavje slovenske in svetovne alpinistične zgodovine osvetli vodja te in več drugih himalajskih odprav Tone Škarja.

Prvi je bil Makalu

Letos bo minilo tudi 40 let od prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. Odprava pod vodstvom Aleša Kunaverja je oktobra 1975 preplezala južno steno 8463 metrov visokega Makaluja po prvenstveni smeri in s tem dosežkom postavila Slovenijo ob bok himalajskim velesilam. Vrh je ob izjemni podpori preostalih članov odprave doseglo kar sedem plezalcev: Stane Belak, Marjan Manfreda (brez uporabe dodatnega kisika), Janko Ažman, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Ivč Kotnik in Janez Dovžan. Vzpon še danes šteje med največje dosežke svetovnega himalajskega plezanja in je bil odlična osnova in spodbuda za nadaljnje slovenske uspehe v najvišjem gorstvu sveta.

Slovenska odprava na Makalu leta 1975.
Slovenska odprava na Makalu leta 1975. FOTO: Arhiv Janeza Dovžana

V 20 letih 14 osemtisočakov

Slovenski alpinisti so se na 14 najvišjih vrhov sveta povzpeli v 20 letih, večinoma po prvenstvenih smereh. Leta 1975 sta Marjan Manfreda in Stane Belak kot prva Slovenca stala na osemtisočaku Makaluju (8463 m), Manfreda je vzpon opravil brez uporabe dodatnega kisika, kar je bil takrat svetovni višinski rekord. Dve leti pozneje sta Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik dosegla vrh Gašerbruma I (8068 m). Kot prva Slovenca sta leta 1979 na najvišjem vrhu sveta Everestu (8848 m) stala Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik. Grošelj se je leta 1984 skupaj s Hrvatom Stipetom Božićem povzpel na Manaslu (8163 m). Bogdan Biščak in Viki Grošelj sta se leta 1986 povzpela na Broad Peak (8047 m), dan pozneje je uspeh dopolnila še prva Slovenka na osemtisočaku, Marija Štremfelj. Istega leta je Gašerbrum II (8035 m) postal šesti osemtisočak, ki so ga premagali slovenski alpinisti Bogdan Biščak, Viki Grošelj, Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj.

Člani šeste slovenske odprave na Anapurno.
Člani šeste slovenske odprave na Anapurno. FOTO: Viki Grošelj

Na Daulagiriju (8167 m) sta leta 1987 stala Marjan Kregar in Iztok Tomazin, ki je leto pozneje osvojil še Čo Oju (8201 m). Leta 1989 je po smeri prvopristopnikov Viki Grošelj dosegel vrh Lotseja (8516 m), istega leta sta Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj osvojila Šišo Pangmo (8046 m), deseti slovenski osemtisočak. Leto pozneje sta Marija Frantar in Jože Rozman dosegla vrh Nanga Parbata (8125 m). Leta 1991 sta Marko Prezelj in Andrej Štremfelj preplezala prvenstveno smer v južni steni Kangčendzenge (8598 m), že dva dni pozneje je na glavnem vrhu Kangčendzenge (8586 m) stal Grošelj skupaj s Hrvatom Božićem. Leta 1993 sta Zvonko Požgaj in Viki Grošelj po klasični smeri brez dodatnega kisika dosegla K2 (8611 m), kar je bil skupno trinajsti osemtisočak, a tudi prvi v samostojni Sloveniji. Leta 1995 sta Davo in Drejc Karničar kot prva Slovenca dosegla vrh in nato kot prva na svetu presmučala severno steno Anapurne I (8091 m). To je bil hkrati zadnji, štirinajsti osvojeni slovenski osemtisočak.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOMOSUM
16. 09. 2019 21.39
Premikanje mej v gozdarstvu, ki ga ni poznal tako dobro kot gore, je bilo zanj usodno.
enakostzavse
15. 05. 2015 12.53
-7
In kdaj bo zopet SLO organizirala reševalno akcijo ? A je Karničar že dal kaj denarja v sklad za njegovo reševanje ali prevoz posmrtnih ostankov domov ????????????????????????
škrat12
10. 05. 2015 08.03
+1
A niste zgoraj napisali malo pod naslovom, da je Davo Krničar na Anapurni dobil zagon in leta 2000 kot prvi smučal z vrha Everesta? A everest se ne šteje kot osemtisočak al kako? No če se šteje pol je minilo 15 let od zadnjega osvojenega 8000-aka (včas je dobro, če zna vsaj urednik odštevati 2015-2000 =15 :)
Mance51
20. 05. 2015 20.34
+2
Zdravo, mišljeno je kot zadnji prvi pristop. S tem smo slovenci stali na vseh 8000. Drugače pa imaš fante skoraj vsako leto kje nad 8000 ;)
RV87
05. 05. 2015 17.04
-3
Zadnji sloveniski osemtisočak? Kolikor vem je slovenska odprava osvojila Daulagiri leta 1998 :)
resident1
03. 05. 2015 09.17
+9
Kakorkoli, to so ljudje ki so zame najpogumnejši, v njih se skriva neskončna želja po uživanju med gorami in premagovanju drugim nepredstavljivih ovir. Za to moreš biti poseben, predvsem pa moraš biti v nekem smislu tudi egoist. Ne vem, kako bi označil njihovo vedenje,ker lahko pležejo naprej, čeprav srečajo na poti truplo njim enakega človeka. Zakaj je želja po premagovanju večja od strahu pred očitno smrtjo?
enakostzavse
15. 05. 2015 12.51
+1
Apostol1
30. 04. 2015 01.32
-6
To je pravzaprav avanturizem ki zahteva dobro telesno pripravljenost in samo tu je element športa so pa to običajno ljudje ki v tekmovalnem športu ne uspejo iz različnih razlogov potem pa tekmujejo v bistvu kdo je bolj nor ,ker drugače naprimer ne moreš opisati smrt mnogih alpinistov .ki so izgubili življenje zaradi želje po norih dosežkih. Če se izide so junaki če ne pa bedaki,sicer spoštujem njihove dosežke ker če bi bil človek samo za pečjo ne bi vedeli o vsem kar zdaj vemo tako rekoč nič. eni jih občudujejo jaz jih žal ne čeprav kot sem rekel jih pa spoštujem.
santamaura
29. 04. 2015 10.39
+33
To pa so legende in to v svetovnem merilu. Jaz jim kar malo zavidam, pa nič hudega, saj se zavedam, da ne more biti vsak legenda. Lahko pa sdi pogumen, srčen in svoboden, kot so ()so bili) on. Kapo dol.
JOKS klub
30. 04. 2015 09.53
+1
med pogumnim in neumnim včasih ni razlike
Krischo
29. 04. 2015 10.33
-11
Davo Krničar ni prvi človek, ki je uspešno presmučal vse najvišje vrhove sedmih celin bil je prvi moški. Prvha jih je presmučala Kit DesLauriers mesec pred njim.
Megaclite
29. 04. 2015 10.28
+35
To so pravi športniki, jih najbolj spoštujem. Lepi nogometaši sploh ne vedo kaj je to napor in trma, malo se spotakne ob žogi in že prileti zdravnik in pet fizioterapevtov (pri ronaldu še nekdo z ogledalom, da is lahko frizuro popravi). Alpinisti so pa čisto sami nekje visoko v gorah in poškodbe so lahko usodne..
Megaclite
29. 04. 2015 10.28
+1
p.s. Po kakem ključu pišete krepko nekatera imena v članku? Sem misli, da mogoče ime, ki ga prvič omenite, vendar ni tako, se mi zdi, da je vse nakjlučno.
LuckyBastardo
29. 04. 2015 09.17
-28
gora ni nora, nor je tisti ki gre gor
slayer2
29. 04. 2015 09.58
+3
techno_marx
29. 04. 2015 11.10
+5
infostriker
29. 04. 2015 09.11
+62
Dons je bolj popularno da odpreš Google Maps in v 1 minuti osvojiš Anapurno in Havaje, potem pa to objaviš na FB. Takle mamo ... tko spotoma bi pa še čestital vsem, ki se odločite za takšne podvige, res, kapo dol!
slayer2
29. 04. 2015 09.59
+1