Slovenija

Po nočnem sneženju posijalo sonce, a le za kratek čas

Ljubljana, 04. 03. 2016 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
11

Po večjem delu države se je postopno zjasnilo. Lepo vreme bo kratkotrajno, saj bo od sobote pa tja do torka spet občasno deževalo. Na Dolenjskem, Kočevskem in ponekod na Koroškem je ponoči še snežilo, pod težo snega pa so se podirala drevesa, prav tako je bila motena oskrba z elektriko.

V Kočevju je v zadnjih 12 urah zapadlo 11 centimetrov snega, v Novem mestu 2 centimetra, v Slovenj Gradcu pa 5 centimetrov, razkrivajo podatki Agencije RS za okolje (Arso). Kot so sporočili njihovi meteorologi, se bo danes prehodno zjasnilo, od sobote do ponedeljka ali torka pa bo občasno deževalo. Prijaznejše vreme bomo imeli predvidoma šele od srede naprej.

Sneg na Dolenjskem
Sneg na Dolenjskem FOTO: Dolenjskanews

Na Dolenjskem številne težave zaradi snega

Obilno sneženje je včeraj popoldne zajelo tudi Jugovzhod Slovenije, kjer je snežilo vse do jutra. Medtem ko je po nižinah zapadlo od 3 do 5 centimetrov snega, pa ga je v višjih legah nekaj deset centimetrov. Kot poroča Dolenjskanews, je na Gorjancih skoraj pol metra snega.

Zaradi novozapadlega snega so imeli polne roke dela gasilci in cestarji, saj je na glavni cesti Novo mesto–Metlika več tovornih vozil zdrsnilo. Delavci so odstranjevali podprta drevesa, težave pa so bile tudi z oskrbo elektrike.

Sneg na Dolenjskem
Sneg na Dolenjskem FOTO: Dolenjskanews

Pod Vitrancem odstranili za deset nogometnih igrišč snega

V Kranjski Gori, kjer pod Vitrancem poteka tekma za svetovni pokal alpskih smučarjev, so imeli organizatorji polne roke dela. Zapoznela pošiljka snega je povzročila kar nekaj dodatnega nočnega dela na podkorenskem tekmovalnem poligonu.

Vsega skupaj je v teh dneh zapadlo približno en meter in 20 centimetrov snega. Kot je dejal član organizacijskega komiteja pokala Vitranc Aleš Vidic, so odstranili za deset nogometnih igrišč snega.

Podrobna vremenska napoved za danes

Sobota bo oblačna in deževna, nedelja lepša predvsem na vzhodu države, začetek tedna pa bo nato spet deževen.
Sobota bo oblačna in deževna, nedelja lepša predvsem na vzhodu države, začetek tedna pa bo nato spet deževen. FOTO: 24ur.com

Danes se bo povsod po državi zjasnilo. Oblačnost bo najdlje vztrajala v jugovzhodni polovici države. Predvsem v vzhodni in deloma severni Sloveniji bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri.

Bralec Aleš sporoča, da je na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem zapadlo 30 centimetrov snega.
Bralec Aleš sporoča, da je na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem zapadlo 30 centimetrov snega. FOTO: Bralec Aleš

Čez dan bo prevladovalo sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Veter severnih smeri bo ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 9, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Sobota prinaša dež

Jutri nas bo od zahoda dosegla nova vremenska motnja. Dež bo dopoldne zajel zahodno polovico Slovenije, čez dan pa se bo širil proti notranjosti. Ob morju se bo krepil jugo, v notranjosti pa jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 3, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija.

Proti večeru bo ob prehodu hladne fronte prehodno deževalo po vsej državi. Meja sneženja bo večinoma na okoli 1000 m nad morjem, le v Zgornjesavski dolini se lahko spusti nižje. Pihal bo okrepljen veter južnih smeri, ob morju jugo, ki bo tekom noči oslabel.

Opozorila pred plazovi in razlivanjem rek

V gorah je zaradi novozapadlega snega nevarnost snežnih plazov 4. stopnje.

V soboto popoldan in v nedeljo lahko ob intenzivnih padavinah in taljenju snega narastejo manjši vodotoki zlasti v porečjih Krke in Ljubljanice. Reka Krka se v srednjem in spodnjem toku razliva na območjih pogostih poplav. Naraščanje se je prehodno ustalilo, vendar bo v soboto in nedeljo še poplavljala na območjih pogostih poplav. Obseg Cerkniškega jezera je presegel območje običajne ojezeritve, zmerno se povečuje tudi obseg ojezerjenega Planinskega polja. Vodostaja na obeh jezerih sta trenutno ustaljena, vendar bosta v prihodnjih dneh še naraščala.

Prav tako se bodo predvidoma povečale tudi ojezerjene površine na območju reke Pivke. Reka Ljubljanica ohranja velik pretok in se razliva na območjih vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju. Poplavljene površine se bodo ohranjale tudi v prihodnjih dneh.

V soboto ob večerni plimi, med 19. in 22. uro, bo gladina morja zaradi močnega južnega vetra povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje dele obale.

Preverite, kakšno vreme bo v vašem kraju na vreme.24ur.com.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
04. 03. 2016 16.37
Novicz za 24 kur. Vreme hvali naj le bebec.
heello
04. 03. 2016 11.28
Prava zimska idila, pri nas pa nič snega, malo oblakov, malo sončka...
Jest Pati
04. 03. 2016 11.23
+4
Obilno sneženje? ...ali gre za kakšno drugo državo? južna gorenjska - sončno, brez oblakov,, zunaj pa zvončki in trobentice .....
VolkBrenin
04. 03. 2016 10.51
+3
Dolenskanews? ?? ....Adijo slovenščina ....Sicer pa ...že Toporišič je poimenoval vagino - veselička. ...še dobro da ni happy happy. ...
macek_garfield
04. 03. 2016 10.42
+7
ha haha 11 cmm snega pa taka panika ojojoj
MalaZaba
04. 03. 2016 10.31
+4
V Sloovenj Gradcu je natanko 0 cm novozapadlega snega.
gunja
04. 03. 2016 10.39
+3
Arso ima postajo v šmartnem pri slovenj gradcu.
MalaZaba
04. 03. 2016 12.29
+1
Oprosti. Se popravljam. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je natančno 0 cm snega. Je pa lep pogled na zasneženo Pohorje.
maresem
04. 03. 2016 10.19
+2
A jih je spet presenetilo..... ali so jim plugi primrznili?!
Lisec6
04. 03. 2016 09.10
+6
namesto mrež na meji se naj naredi protipoplavni zid
jebivoje
04. 03. 2016 14.22
+3
žal je tako da boš še zelo vesel žice na meji.