Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Delavec ne more biti le strošek ali storitev'

Ljubljana, 01. 05. 2012 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ob mednarodnem prazniku dela so se govorniki dotaknili tudi vladnega predloga varčevalnih ukrepov. Janković je na Rožniku poudaril, da je treba delo zagotoviti vsakemu. Minister Žerjav pa meni, da bodo vladni ukrepi odpirali nova delovna mesta.

Praznični dan so po številnih krajih naznanile budnice, sledila so prvomajska druženja in številne prireditve. Mnogi Ljubljančani so se, kot vsako leto, odpravili na Rožnik, kjer je zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Poudaril je, da je treba delo zagotoviti vsakemu. Vsak pa je odgovoren, da svoje delo opravi dobro, je dodal.

"Ali še upamo reči delu čast in oblast," se je vprašal ljubljanski župan, ki tradicionalno nagovori zbrane na prvomajski prireditvi na Rožniku. Janković se je ob tem dotaknil predvidenih vladnih varčevalnih ukrepov, pri katerih po njegovem mnenju ne gre za varčevanje, ampak za uničevanje. Kot pojasnjuje, je to podobno, kot če bi rekli: "Posekajmo jablano, jeseni bomo pa pobirali sadove."

Spomnil je na dogovor, ki ga je šest predsednikov parlamentarnih strank sklenilo s predstavniki sindikatov in upokojencev, da enostransko ne bodo posegali v pridobljene pravice. "Pa smo dobili vlado, ki ta dogovor zanika," je dejal Janković. Kot pravi, sicer nasprotuje stavki in referendumom, a kapo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije vseeno nosi s spoštovanjem, kajti zagovarja dialog.

Zoran Janković na Rožniku
Zoran Janković na Rožniku FOTO: Miro Majcen

Poudaril je tudi pomen spoštovanja vsakega delavca. Kot pravi, ne smemo dopustiti, da "kdo razdvaja ljudi na tiste, ki ustvarjajo v gospodarstvu, in tiste, ki so samo nepotreben strošek". "Ali so javni delavci, ki opravljajo svoj posel dobro, nepotreben strošek," se je vprašal Janković, ki meni nasprotno.

Konflikt med realnim in javnim sektorjem je umeten

Predsednik države Danilo Türk pa se je udeležil slovesnosti v počastitev mednarodnega praznika dela ter spomina na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici nad Šentjernejem. Pred okoli 5000 zbranimi je spomnil, da bo od pogajanj med vlado in sindikati odvisno, kako bo videti varčevalni paket, naš vzdržen finančen razvoj in kakšni bodo drugi ukrepi.

Predsednik je poudaril tudi, da se včasih ustvarja občutek, da obstaja nekakšen nujen konflikt med t.i. realnim sektorjem gospodarstva in javnim sektorjem. Ta občutek pa je, kot je izpostavil, umeten, tak konflikt ne obstaja in nobenega razloga ni, da bi ga ustvarjali.

"Vsak odgovoren član naše družbe ve, da brez dobrega gospodarstva ne bomo imeli vzdržne in dobre socialne države, hkrati pa vsak odgovoren član naše družbe ve, da brez dobrega šolstva, brez dobrega zdravstva, brez skrbi za upokojene, brez skrbi za mlade in brez dobre državne uprave tudi dobrega gospodarstva ne bomo imeli," je dodal Türk, ki še pravi, da delavec ne more biti le strošek ali storitev. Delo in delovni človek je in bo ostal vrednota tudi za naprej, je še poudaril predsednik.

Türk pravi, da so korenine slovenske države in vse naše državnosti prav v narodnoosvobodilnem boju.
Türk pravi, da so korenine slovenske države in vse naše državnosti prav v narodnoosvobodilnem boju. FOTO: Damjan Žibert

Ukrepe bosta čutila Janković in Stanovnik

Pikre pripombe na izjave nekaterih govornikov pa so imeli v mestnem odboru SDS. Na spletni strani stranke so zapisali, da nas "na praznik delavnega ljudstva, o varovanju delavskih pravic opominjajo tisti, ki imajo največ in hkrati o svojem premoženju ne želijo govoriti."

Po njihovem mnenju celovit paket varčevalnih ukrepov skupaj z ukrepi za spodbujanje gospodarstva in ukrepi na prihodkovni strani predstavlja nabor ukrepov, ki bodo gospodarstvu omogočili boljše pogoje za zagon, ne da bi pri tem udarili socialno šibke.

"Štiričlanska družina z mesečnim prejemkom neto do 2499 evrov večine teh ukrepov ne bo občutila. Jih pa bodo Stanovnik s svojo bogato pokojnino in Janković s svojim elitnim življenjskim slogom. Morda bi njuno gorečno nasprotovanje varčevalnim ukrepom vlade vendarle kazalo iskati tudi v tej smeri?" se sprašujejo v mestnem odboru SDS.

Vladni ukrepi pogoj za odpiranje novih delovnih mest

Da je prav, da se spomnimo medsebojne solidarnosti, meni tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, ki dodaja, da je cilj predloga vladnih ukrepov razbremeniti stroške dela za podjetja ravno zato, da lahko ohranimo čim več delovnih mest ter spodbudimo odpiranje novih.

Po mnenju predsednika SLS je zmotno misliti, da gre pri vladnem predlogu varčevanja za "uničevanje", saj je namreč ravno dosedanje neukrepanje, pretirano zadolževanje in brezglavo trošenje javnih financ privedlo skoraj do uničenja stabilnosti slovenskih javnih financ.

Letošnji praznik v znamenju varčevanja

Letošnji mednarodni praznik dela v Sloveniji sovpada s sprejemanjem varčevalno naravnanega rebalansa proračuna in ukrepov za uravnoteženje javnih financ. Zato je pričakovati, da bo tudi praznik v znamenju krize, vladnih protikriznih ukrepov in varčevanja. Da je položaj delavcev v Sloveniji negotov, govorijo tudi številke. Konec marca letos je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 110.859 oseb, kar je sicer 2,7 odstotka manj kot marca lani. Delodajalci pa so v prvem trimesečju letošnjega leta prijavili 44.862 prostih delovnih mest oz. 1,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Semolič: Za vsako delavsko pravico se je treba boriti

Mimo aktualnega dogajanja vsekakor ni mogel prvi sindikalist v državi Semolič, ko je nagovoril zbrane na tradicionalnem kresovanju na Rožniku. Poudaril je, da ima letošnji praznik posebno sporočilo, in sicer, da se je treba prav za vsako delavsko pravico boriti, saj nobena ni večna in podarjena. Semolič je ponovil že večkrat izrečene besede, da krize, ki pretresa Slovenijo in Evropo, niso povzročile delavske plače, pokojnine in socialne pravice, temveč pohlep kapitala po neizmernih dobičkih, ki ni videl in ne vidi delavcev. To je vir zla v Sloveniji in Evropi in to je treba spremeniti, ne pa socialne države, je bil jasen.

Slovenija in Evropa po njegovih besedah ne potrebujeta fiskalnih paktov in fiskalnih pravil, temveč dogovor o tem, kako priti do novih delovnih mest, kako dati perspektivo mladim in kako znižati brezposelnost. To je pravi problem, ne pa domnevno preobilje socialnih pravic, je dodal. Izrazil je tudi nasprotovanje posegom v javni sektor. Semolič ne razume, kako vlada in delodajalci ne dojamejo, da ni dobrega in močnega gospodarstva brez kakovostnega javnega sektorja in da po drugi strani ni kakovostnega javnega sektorja brez dobrega in močnega gospodarstva.

Takole so ob 1. maju zakurili kres v Ankaranu:

Praznik v spomin na dogodke v Chicagu

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že pred tem letom.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1751)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
04. 05. 2012 13.32
+1
V bistvu se strinjam da je potrebno varčevati...to pa lahko naredijo samo pri tistih, ki na veliko trošijo državni denar. Delavec in kmet pa je že tako na dnu, da nima kaj več varčevati...Zanimivo bi bilo če bi delavci resnično nehali delati...to so snažilke, komunalni delavci,delavci za trakom...me zanima, če bi še bili samo strošek ali pa bi nastala zmešnjava povsod...
Robberto
03. 05. 2012 10.29
+1
Ker se mora obvezno spremeniti je ta razlike v plače; Delovce tam cca. 500...800EU/mesec; 'krvatarje' oz. direktorje in take podobni poklici za cca. 5000 EU/mesec pa več. To je pa res bedarija in se mora obvezno spremeniti. Ker drugače se bomo kmalu vrnili v tem kot je bilo v preteklosti, ko je en majhen del živeli v gradovi ipd. in se crklal z denarjem itd., ko večina populacija se ubije in krade, da si hrani sebe in svojih otrok. Kaj je še bolj bedast je to kaj pomeni in predstavlja 'papirje' oz. diplome itd. V Sloveniji je tako, da če imaš diploma je to potrditev, da imaš služba in dobra plača. In to ali sploh kaj delaš al pa ne in ali si sploh vreden ta plača. Tako se tudi obnaša večina diplomantov, pridejo v službo, da kadijo in se delajo važne. To pa da dejansko delajo, pa NE! To so dve stvari, ki se morajo obvezno spremeniti v Sloveniji, če bi Slovenija imela kakšne upanje postati boljša država, sicer t' prva stvar je nekaj ker se mora spremeniti po celem svetu, ne pa le tukaj.
zoobkozob
02. 05. 2012 22.00
+6
nevem,kako je lahko še narod s 500evr pokojnine ali plače tako neumen,da ploska izrečenim besedam ljudi,ki imajo 7000evr ali še več,same izrečene laži in klevete
Puppupapa
02. 05. 2012 17.35
+0
ma tukaj v sloveniji res vsi živite 70 let nazaj vključno z oblastniki, nihče se ne zaveda da v današnjem času narekuje kapital čisto vse in da nimajo za burek ne "talevi" in ne "tadesni" ki so tukaj samo zato da lezejo v rit velekapitalistom in skrbijo za svoje lastne riti.
kim llsung
02. 05. 2012 17.37
+2
.kiss_my_ass
02. 05. 2012 20.44
+1
RoccoS
02. 05. 2012 17.20
+8
kaj govori??? na plečih delavcev je naglo širil merkator po balkanu, namseto, da bi jim dvignil plače!
dostmam9
02. 05. 2012 18.11
+4
In ob prodaji do grla zadolženega Mercatorja nebo potočil niti najmanjše solzice !!!
Buena Vita
02. 05. 2012 21.42
+1
KDO UPA IZRAČUNATI KAKŠNA SOCIALNO-EKONOMSKA BOMBA BO MERKATOR,BO POVZROČIL MERKLATOR BO,BO, BO,BO,BO IN TO KMALU,KMALU BO MORAL V STEČAJ 389 MILIJONOV EVROV JE ODNESEL NA BALKAN, SKORAJ MILIJARDIO IN POL DOLGUJE MERKATOR BANKAM,
hanoveranec
02. 05. 2012 16.07
-1
Janša gremo v boj proti komunistom... Ave Janša.....
kim llsung
02. 05. 2012 17.24
+2
kako naj se komunist bori proti komunistom to je sam beluhom ratovalo da so svoje brate izdajali TOVARIS IVAN
dostmam9
02. 05. 2012 18.08
+4
V partizanih se je s puško v roki v prvih borbenih vrstah borilo zelo malo tistih revolucionarnih in zagrizenih komunistov, ker so se raje skrivali na tajnih lokacijah in v bunkerjih in po kurirjih pošiljali le komande, saj kakšno vrednost pa ima svoboda, če padeš v borbi, zaradi tega so v prve bojne vrste pošiljali domoljube, ki so bili pripravljeni umreti za svobodo. Po vojni so nekaterim padlim borcem postavili spomenike, sami pa so prišli na govorniške odre in prevzeli oblast in z njo vso slast.
kim llsung
02. 05. 2012 18.57
+0
ja seveda da ne bo poveljniki na prvi bojni sej se je leon rupnik tud skrival pa se izdajal je
Katja10
02. 05. 2012 15.54
+4
Samo milijon nas je, milijon umirajočih med mrliči, milijon, ki pijejo mu kri biriči, en sam milijon, ki ga trpljenje krotoviči in vendar ga nikoli ne uniči! Nikoli in nikdar! Zato, ker nismo trhle bilke, ki po toči ovene, ker mi nismo le številke, smo ljudje! Edino hlapci cvilijo ponižno kakor psi in lajajo, da nas je malo, da bi v uporu vse pobralo ... O, če ljudi bi ne bilo pri nas, ljudi, ki ne ubogajo na vsak ukaz, tedaj bi nas že kdaj odnesel plaz. Tako pa še živimo, čeprav nas je milijon samo, zdahnili bi, da ne trpimo z uporno, dvignjeno glavo! (Karel Destovnik Kajuh: Slovenska pesem)
Vik Klas
02. 05. 2012 14.10
+2
Vedno kričimo ,hočemo svobodo,oni so to dobesedno sprejeli. Nema više dela ,nema službe,sedaj ste svobodni.
SimonaHamer
02. 05. 2012 14.02
+3
Ljudje brez src Obrazi ljudi v brezdanji praznini. V srcih ni oltarja človeku. Puntaj se, puntaj se! Evropa norišnica. Evropa blaznica. Nad belim zidom sije sonce, v senci drevja poje zlat ptiček: Človek, človek, človek, slajši je žival. Pomisli: to slavčkovo meso. Evropa blaznica. bla - zni - ca. Evropa. Srečko Kosovel
tito-idol
02. 05. 2012 14.01
+1
Jaz nisem in nočem biti Saraorčan.
srebrnibreg
02. 05. 2012 15.33
+0
HooplaToopla
02. 05. 2012 13.33
+8
V Švici in Nemčiji, ki sta kar se tiče delavskih pravic in zaslužkov proti Sloveniji Indija Koromandija, po večjih mestih ob 1. maju potekajo spopadi z oblastjo. Za vsak slučaj, da se oblastniki ne razpustijo preveč. Pri nas je država zrela za revolucijo pa pojemo in jemo čevapčiče in krajnske klobase. ?????????????
dostmam9
02. 05. 2012 17.57
+3
Je rekel in se skril v bunker ter počakal, da se borba konča, potem bo pa prvi prišel na govorniški oder in trdil, da se je boril za delavske pravice in mu zaradi tega pripada borčevska penzija.
saintjozef
02. 05. 2012 13.12
+3
'Delavec ne more biti le strošek ali storitev' --Torej naši pokvarjenci, ki se gredo kapitaliste izumirajo? Torej je še upanje.
titovka
02. 05. 2012 14.33
+4
jožef...delavec v kapitalizmu je kapitalistom največji strošek!!!!!!!
tito-idol
02. 05. 2012 12.31
+0
Z Jankovićem in Janšo v boljši jutri.Živela Zoran in Janez.
.kiss_my_ass
02. 05. 2012 20.46
-3
Janševo ime ni vredno da stoji ob Zokijevem....
abigail
02. 05. 2012 11.07
+2
Vsem prisotnim pivopivcem na Rožniku zamerim, da niso v znak protesta pogasili kresa. To se zna tovrstnim organizatorjem naslednje leto resnično pripetiti.
abigail
02. 05. 2012 10.42
+8
Janša! Menim, da lahko Praznik dela skupaj s sindikati, ki se kot mafijske družbe bratijo z izkoriščevalci delavskega razreda, ukineš kar v celoti. Ne verjamem, da bo izkoriščani delavski razred v Sloveniji to sploh še imel čas opaziti?! Ali pa nam bo takrat končno šinilo v glavo, da bo res treba nekaj narediti. Ampak, kaj le?! Kuhati gnev v sebi, zbolevati od živcev ali po tipični slovenski navadi - "pospraviti" (beri obesiti) samega sebe? Ah, najbolje si bo narediti prvi naslednji dan svoj lastni praznik in oditi malo na dopust. Na dopust brez denarja. Moj regres se je že utopil pod bremeni kredita za gradbeno dovoljenje, moževa firma pa ga ni sposobna izplačati, ker ji Janković dolguje izplačila že vsaj pol leta. In potem s Semoličem pričakujeta, da jim bova prišla še ploskat?!!!
dostmam9
02. 05. 2012 10.01
+5
Za praznike sem šel raje malo v hribe, tokrat na Velebit in spotoma sem šel skozi Veliko Peklenico, kjer sem odkril še eno skrivališče (do sedaj zanj nisem vedel), ki si ga je daj graditi "veliki borec" tovariš Tito, lani pa sem tam blizu Konjica v Bosni tudi gledal njegovo veliko podzemno skrivališče. Ta veliki komunist in borec za "delevske pravice" in njegovi zvesti pomagači so prevrtali celo Jugoslavijo, da so se ven iz lukenj lahko borili za svobodo. Tudi po koncu vojne so množično gradili skrivališča in so se ob prvem znaku nevarnosti skrili v te luknje, rajo so pa poslali, da v polni bojni opremi čuva meje. Tisti, ki so dvomili v "velike borce", pa so šli lepo na Goli otok na brezplačni tečaj kamnoseštva, tudi borci in komunisti so bili deležni tega tečaja, če so se uprli režimu. Zgodovina se ponavlja, saj tako kot nekoč tovariš Tito tudi danes svetovni popotniki in turisti visokega kalibra ter gelipterji kot je tovariš Tuerk, ter brkati majski borci in tajkuni tipa Janković hodijo na delavske shode in zavajajo zmedeno ljudstvo, ki jim še kar naseda.
aligator
02. 05. 2012 17.37
-3
Kaj si hotel povedat ,da je morda delavcem prej bilo slabše kot zdaj ,daj prosim te ne gobcaj neumnosti , prejšnji sistem je trebalo doživet ,pa tudi tega ,polj lahko komentiraš
tito-idol
02. 05. 2012 09.46
+4
Vsi so ISTI.Levi in desni.Tudi Gorenak ni še nobenega zaprl,šel pa na kosilo z Bavčarjem.V ozadju delujejo SKUPAJ.
populus
02. 05. 2012 11.08
+3
TOČNO TAKO!!!!človek ki naj bi preganjal kriminal hodi na kosili z kriminalcem???!!!halo policaji zakaj ne zahtevate odstopa tega piškavega ministra?zakaj dovolite da vaše poslanstvo vodi kriminalec in mafijoz?
hanoveranec
02. 05. 2012 12.57
+3
terra luna
02. 05. 2012 09.40
+7
Stanislav Kovač: Prvi maj je praznik slovenske rdeče buržoazije Ob 1. maju je bil na Rožniku tradicionalni gost sindikatov velebogataš Janković, čeprav je boter športnega parka Stožice, ki so ga prav sindikati označili za 'spomenik poteptanih temeljnih človekovih pravic ljudi, ki so ga gradili dan in noč, v mrazu in snegu za človeka nedostojno plačilo'. Letošnji 1. maj je bil znova svojevrstna veselica slovenske rdeče buržoazije, ki se pretvarja za levičarje in s svojimi srce parajočimi parolami o socialni pravičnosti, solidarnosti in boju za reveže še naprej pita neumno ljudstvo.
hanoveranec
02. 05. 2012 12.59
+4
podpis...... bravo, vse to je res in sram naj bo Jankovića..... naj plača STOŽICE.........
srebrnibreg
02. 05. 2012 15.33
-4
hanoveranec
02. 05. 2012 15.47
+6
60 miljonov je bilo takrat pravično porazdelejnih med vsemi občinami v Sloveniji... zaka naj bi dobila samo Ljubljana? Kaj pa je Ljubljana?...... brezno smrti.........
uh...ja
02. 05. 2012 08.58
+2
Br jutro kompletni barvni lestvici.... Vidm da s5 (že spet) konstruktivni v nulo.... A se je že kdo spomnil kake konstruktivne rešitve... Še ne... dobr...sej je frei dan ....
bozovar
02. 05. 2012 08.22
+0
dobro jutro vsem in še sončeka, ki bo razveselil praznik..