Slovenija

ANIMACIJA: Kako so nad Slovenijo potovali nevihtni oblaki?

Ljubljana, 30. 07. 2013 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
S.S./M.K./U.Z.
Komentarji
99

Po vročinskem valu so se nad Slovenijo razbesnela neurja, ki so prizadela praktično vsak košček naše dežele. Od vsepovsod poročajo o podrtih drevesih in razkritih strehah. Škode bo veliko. Na animaciji Agencije za okolje RS si lahko pogledate, kako so nad državo potovali nevihtni oblaki!

Iz animacije Agencije RS za okolje je razvidno, da je ena nevihta nad Slovenijo prišla z Obale, druga pa z goriškega konca. Pri Ljubljani sta se nato združili in se pomaknili proti vzhodu države.
Iz animacije Agencije RS za okolje je razvidno, da je ena nevihta nad Slovenijo prišla z Obale, druga pa z goriškega konca. Pri Ljubljani sta se nato združili in se pomaknili proti vzhodu države. FOTO: POP TV

Prebudili smo se v prijetno jutro, ki ni kazalo, da je bilo le nekaj ur pred tem vreme še kako burno. Včeraj popoldne in ponoči je Slovenijo prešla hladna fronta, ki je s seboj prinesla močne vetrove, neurja in posledično kup preglavic in škode.

PREBERITE ŠE: Kako in kje prijaviti škodo po neurju?

PREBERITE ŠE: V neurjih je bilo nekaj oseb tudi poškodovanih.

Potopile so se ladjice, reševali so plavalce

Neurje je na Obali podrlo številna drevesa, leteči predmeti so razbili nekaj stekel, precej škode so utrpela tudi plovila na morju. Potopila se je ladjica poljskega turista, ki si je med reševanjem plovila poškodoval roko.

Med glavnim strunjanskim kopališčem in rtičem Strunjan pa so valovi v svoj objem ujeli tri osebe. Na kopno so jim pomagali koprski in piranski gasilci. Plavalci so jih odnesli brez poškodb, so zapisali v več strani dolgem poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na Centru za obveščanje RS so zaradi neurja včeraj zabeležili več kot 360 intervencij po Sloveniji, danes do 16. ure pa dodatnih 40. Na območju največjega, ReCO Ljubljana, je sodelovalo 248 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev in poklicnih iz Gasilske brigade Ljubjana.

Veliko dela so popoldne in ponoči imeli tudi severnoprimorski gasilci. Veter je podiral drevesa in razkrival strehe. Med drugim je močno neurje odkrilo proizvodne prostore tovarne Emok v Dolenji Trebuši, streho je veter razkril tudi v vasi Predgriže v občini Idrija. Nič bolje je niso odnesle strehe v naselju Straža v občini Cerkno in na Slapu v občini Vipava.

Že ko so mislili, da je najhuje mimo, se je po 23. uri znova razbesnelo neurje in v Dolenji Trebuši v občini Tolmin znova odkrilo streho na objektu Emok. Tudi v občini Cerkno so morali po 23. uri pomagati po razkritju strehe in odstranjevanju podrtih dreves. Slabo vreme je zagodlo tudi v izpostavi Postojna. V naselju Unec je močan veter odkril strehi dveh stanovanjskih hiš, ostrešja je neurje poškodovali tudi v naseljih Mala Brda in Brezje pod Nanosom v občini Postojna. Tudi na tem območju je podrlo nekaj dreves.

Strehe razkrivalo v Ljubljani, Grosupljem, Kamniku …

S številnimi podrtimi drevesi in razkritimi strehami so se spopadali tudi v Ljubljani in njeni bližnji in širši okolici – v Logatcu, Kočevju, Škofljici, Lukovici, v Dolu pri Ljubljani, v občini Log-Dragomer, na Igu.

Ekipe Elektra Ljubljana so danes vzpostavile normalno obratovalno stanje srednjenapetostnih vodov in transformatorskih postaj ter zagotovile oskrbo z električno energijo večini odjemalcev. Zaradi okvar na nizkonapetostnem omrežju in priključkih je brez električne energije še približno 100 odjemalcev na območju Litije in Moravč. Vse okvare bodo predvidoma odpravljene do konca delovnega dne. Zaradi potrebnih stikalnih manipulacij pa bo ponekod še motena oskrba z električno energijo.

Močan veter je odkrival dele streh na nekaterih ljubljanskih poslopjih, med drugim na stari in novi porodnišnici UKC Ljubljana, Festivalni dvorani, Ljubljanski banki ter na dveh trgovskih centrih na Viču in v središču prestolnice. V Grosupljem je orkanski veter razkril streho na poslovni stavbi na Taborski cesti in kovinsko kritino raznesel na vse strani, med drugim tudi na več kot 100 metrov oddaljeno igrišče otroškega vrtca. Veter je razkril streho tudi na osnovni šoli v Šentvidu pri Stični.

Orkanski veter je okoli 16. ure povzročil precej škode tudi v občini Kamnik. Kot so zapisali v poročilu uprave, je veter podrl drevesa v Kamniški Bistrici, dve v Kamniku, tri v Špitaliču, več v naselju Soteska in v Motniku. Veter je odkril tudi 450 kvadratnih metrov strehe podjetja Menina v Šmarci, župnišče v Motniku, streho stanovanjske hiše v Vrhpolju in Šmarci.

Podrta drevesa so odstranili in s ponjavami prekrili odkrite strehe gasilci iz PGD Kamnik, Šmarca, Nevlje, Srednja vas, Kamniška Bistrica, Špitalič, Šmartno v Tuhinju in Motnik, skupaj je bilo na terenu 63 gasilcev.

Neurje se je razbesnelo tudi na Gorenjskem. Strehe je razkrivalo in podiralo drevesa v občinah Radovljica, Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Kranj in Šenčur. V Kranju sta drevesi padli tudi na vozila in ju poškodovali.

Hudo uro so zabeležili tudi na Koroškem in Štajerskem

Veter ni prizanesel niti streham in drevesom na Koroškem. Padlo drevo je zaprlo promet na cesti v Žerjavu v občini Črna na Koroškem. Drevesa so promet ovirala tudi v Mežici. Gasilci so na pomoč pri odstranjevanju dreves in prekrivanju streh priskočili tudi v Muti, v občini Radlje ob Dravi, Ravnah na Koroškem, Dravogradu. Tam je dve smreki podrlo na večstanovanjski objekt. Lipa je padla na gospodarsko poslopje tudi v Vuzenici.

Tudi iz izpostave Ptuj so sporočili, da so imeli kar precej dela in preglavic s podrtimi drevesi. Drevesa so poškodovala tudi električne drogove, tako da so številni ostali tudi brez elektrike. Med drugimi je močan veter v naselju Ptujska Gora v občini Majšperk odkril streho na hiši, na cesto pa je podrl drevo in električni drog. Večje drevo je na garažo padlo v Gorišnici. V krajih Gradišča in Meje, občina Cirkulane, so gasilci PGD Cirkulane s folijo prekrili streho stanovanjskega in gospodarskega objekta, ki ju je razkril močan veter.

V Zgornjem Leskovcu, občina Videm pri Ptuju, pa je zvečer zaradi močnega vetra razkrilo streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Leskovec so pokrili 30 kvadratnih metrov razkrite strehe s plastično folijo. Precej bolje so jo odnesli v izpostavi Murska Sobota, od koder poročajo le o nekaj podrtih drevesih in razkriti strehi na nakupovalnem centru v Murski Soboti.

Številna podrta drevesa in razkrite strehe tudi na celjskem območju

Veliko podrtih dreves in razkritih streh so zabeležili v izpostavi Celje. Neurje se je razbesnelo v občinah Gornji Grad, Rogatec, Radeče, Štore, Kozje, Vransko, Šmarje pri Jelšah, Rečica ob Savinji, Prebold, pa tudi v občini Ljubno. V Lokah je močan veter razkril industrijsko halo podjetja KLS Ljubno d. d. V Okonini je močan veter razkril in poškodoval streho na eni stanovanjski hiši ter dveh kmetijskih objektih.

Zvečer je v Novem naselju v Gornjem Gradu odlomljen vrh drevesa padel na električne vodnike med transformatorsko postajo in stanovanjsko hišo ter povzročil požar. Posredovali so gasilci PGD Gornji Grad, ki so preprečili nadaljnje širjenje požara in drevo obrezali.

Popoldne je območje občine Nazarje zajelo neurje z močnim vetrom, ki je odkril več streh na objektih in podrl nekaj dreves, ki so padla na cestišča. Gasilci PGD Gorica ob Dreti so nudili pomoč pri prekrivanju 4 stanovanjskih hiš in 9 kmetijskih objektov ter odstranili 26 podrtih dreves s cest. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so nudili pomoč pri ponovni namestitvi kritine in zasilno prekrili 3 stanovanjske hiše in 14 gospodarskih poslopij ter odstranili 6 dreves, so zapisali v poročili Uprave RS za zaščito in reševanje.

Tudi nad celjsko občino se je znesla narava, kjer je veter razkril več streh stanovanjskih objektov, podrl nekaj dreves, ki so zaprla prometne povezave in poškodovala električne vodnike. V občini Rogaška Slatina je med drugim razkrilo streho osnovne šole. Neurje je besnelo tudi v občinah Laško, Braslovče, Zreče, Polzela. V zadnji občini so odstranili 11 podrtih dreves in začasno prekrili 19 stanovanjskih hiš. Z odpravljanjem poškodb na gospodarskih in drugih objektih bodo nadaljevali v naslednjih dneh. Prizadete pa so bile tudi občine Šentjur, Žalec, Vojnik, Šoštanj, Velenje in Podčetrtek.

O težavah, ki jih je povzročilo vreme, poročajo tudi iz Trbovelj. Več streh je razkrilo v občini Hrastnik. Tudi tam je seveda podiralo drevesa, številne ceste so bile zaradi njih neprevozne, poročali so tudi o izpadih elektrike. Prizadeti so bili tudi kraji v občinah Zagorje ob Savi in Trbovlje. Gasilci so imeli veliko dela tudi v izpostavi Brežice, so sporočili z uprave. Sunek vetra je med drugim razkril kupolo na strehi tovarniškega objekta v Krškem.

V Črnomlju drevo poškodovalo občanko

Neurje ni prizaneslo niti Dolenjski in Beli krajini. V Metliki je prišlo do iskrenja žic električne napeljave, zaradi podrtega električnega droga nad gospodarskim objektom. Napako so odpravili delavci elektro podjetja. O podrtih drevesih in razkritih strehah poročajo tudi iz občin Mirna Peč in Mirna, Mokronog-Trebelno, Žužemberk, Semič. Med 16.55 in 18.00 se je zaradi močnega vetra v občini Novo mesto podrlo več dreves, in sicer na Kandijski cesti v Novem mestu, Prečni, Lutrškem selu in ob cesti na relaciji Otočec–Ratež.

Veter je podrl drog električne napeljave na Uršnih selih in drog telefonske napeljave v Jagodniku. V Dolžu je podrta smreka obvisela na žicah električne napeljave, na Lamutovi ulici v Novem mestu pa je močan veter razkril nadstrešek ob stanovanjski hiši. V Šmihelu je močan veter razklal lipo, zaradi česar je bila ogrožena stanovanjska hiša in cesta. Med 16.54 in 19.49 so zaradi neurja gasilci v občini Trebnje posredovali na več lokacijah. Gasilci PGD Veliki Gaber so v kraju Veliki Gaber pokrili dve stanovanjski hiši in župnijski urad.

Gasilci PGD Občine so razžagali in odstranili podrta drevesa na cesti Medvedjek–Pluska, pokrili gasilski dom PGD Občine in v kraju Breza pokrili dva hleva ter stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ponikve so razžagali in odstranili več podrtih dreves na cesti H1 v krožišču Ponikve in dve drevesi pri osnovni šoli v Dolenji Nemški vasi. Gasilci PGD Dobrnič so odstranili drevesa na cesti Dobrnič–Grmada, jih razžagali in z vitlom potegnili ob cesto. Gasilci PGD Trebnje so v kraju Breza pomagali pri pokrivanju gospodarskih poslopij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Kolari? 1
31. 07. 2013 11.41
+5
Umetno povzročeno! Chemtrails + HAARP. se bo treba počasi prebudit... :-)
ID_IcEmAn
31. 07. 2013 13.18
-5
dej pejte mal v pisane marjetice s temi teorijami zarote. če dobim koga, ki bo v moji bližini kej s kisom polival, mu grem vse z apnico posut.
kure bedne
31. 07. 2013 11.16
+6
Po bitki je lahko vsak general. Ko pa je prišlo do ujme pa je ARSO odpovedal. Stran vržen denar.
+5
Zakaj Agencije RS za okolje, ki je financirana 100% iz davkoplačevalskega denarja, nam državljanom, ki želimo vsaj približno sveže podatke, le te na spletu objavlja z dvo urno zamudo, po drugi strani pa te iste podatke posreduje raznim medijem v skoraj ničnem času?
tdm77
31. 07. 2013 09.16
+1
Zato ker je tam čas prikazan po UTC in ne po našem pasu. To pa je zato ker si po celem svetu delijo podatke in da ne pride do časovnega nesporazuma in povsod, vse agencije delajo po UTC času. Tako kot so tahografi v tovornjaku po UTC času (da se takoj ve koliko časa je vozil), tako je tudi tu. Malo prelistaj njihove strani in boš vse našel ter ne kar vse počez kritizirat. Aja pa še to, poleti je razlika 2 uri, pozimi bo pa samo ena ura.
veseliveselko
31. 07. 2013 07.49
+12
Prosim, če še daste sliko CHEMTRAILSOV, ki od včeraj zvečer pa vse še zgleda danes veselo zaprašujejo naše modro nebo!! (poglejte čez okna) Zopet kriva vlaga? Kondens? Zanimive čičke čačke so gor ja,pa je bil mir kak teden....
sophie27
31. 07. 2013 08.23
-8
veseliveselko
31. 07. 2013 08.45
+9
JanzeLjjj
31. 07. 2013 10.12
+5
veseli nekateri se še kar slepijo in ne dojemajo!
Sputnik
31. 07. 2013 06.49
+16
kje je animacija kako kradejo iz državnih podjetij???
aghr
31. 07. 2013 00.07
+0
Ta včerajšnji veter je pa lomil drevesa, veje, klatil listje.
aghr
31. 07. 2013 00.04
+0
Pred slabimi 30 leti je bil v Sloveniji manjši tornado.
KD_FT
30. 07. 2013 23.26
+4
Pri nas je bil nazadnje tak hud veter pred 22 do 25 leti in prav tako kot takrat, nam je olupilo oreh in odlomilo par večjih vej, naredilo total rastur na vrtu in v sadovnjaku in iz gospodarskih poslopij zmetalo za cca. 10 kvadratov ceglov ... glede na to, kako je izgledalo, smo še dobro čez prišli. Vsaj toče in dežja tokrat ni bilo. V lokalni vremenski postaji je bil izmerjen najmočnejši sunek vetra 81 km/h.
tadej_10
30. 07. 2013 23.14
+9
Točno vedo,katero reklamo morajo predvajati. čudni da niso dali še od Bramaca ali pa od kakšnega tesarstva :)
Dobljan
30. 07. 2013 23.07
+1
sej takšna neurja se pričakujejo po taki vročini.
baki10
30. 07. 2013 21.51
+2
jasejnivazn
30. 07. 2013 21.13
-21
mau vetra je blo pa kaj ... sam po moje je ozracje ze tko onesnazeno, da ni cudn, da se take zadeve dogajajo.
KD_FT
30. 07. 2013 23.27
+3
Ti pa nimaš niti najmanj pojma o osnovnih vremenskih pojavih...
SBR
30. 07. 2013 20.41
+32
glupe reklame!!!!!! ma nimam niti za dopust, kaj šele da grem zapravlat v lesnino?! jao jao k bi vas kr nekam poslala.. in to za VSAK video reklama... ma dejte no niste resni!
mraxxx
30. 07. 2013 20.37
+39
O animaciji vremena pa samo toliko. Včeraj, malo pred neurjem se je vrlo računalniški strežnik agencije ARSO sesul, da ni bilo mogoče še celo popoldne videti nič. Ljudje, ko potrebujejo informacije strežnik ne dela. Danes, ko je že bitka mimo pa pametno animirajo kaj se je dogajalo. Sramota za ARSO. Takrat, ko človek krvavo rabi informacije ne dela nič. Pa tale radarska slika je čisto za luno. Lahko bi jo projecirali v višji ločljivosti na kakšni karti v večji obliki. Ampak, to je za ARSO ve hekerje že čisto preveč. V glavnem, poden.
KD_FT
30. 07. 2013 23.30
+1
Se popolnoma strinjam!!! Ko skoraj krvavo rabiš info, da vidiš kam se bo fronta odpeljala, je že dve uri ista slika. Tokrat sem bila tudi jaz zelo razočarana.
Zajcek.
30. 07. 2013 20.25
+2
ja ja zdaj ste pa pametni drugje po svetu opozarjajo na nevarnost orkanov pri nas ni blo nobenega pametnega opozorila lahko bi povedal da bo orkanski veter bi mi marsikatero drevo preživelo tako pa.....
boki1234
30. 07. 2013 19.33
+4
odpisan2x,popolnoma mimo sekaš,glede starih dreves,še preveč se čistijo gozdovi,še malo pa ptice-(živali),nebojo mogle več kje gnezdit--sam tolk glede sekanja starih dreves,že res da se hitro posadi novo drevo,ampak predno zraste????
SBR
30. 07. 2013 20.43
+1
bokri ne pretiravi !!! tok kot imamo mi hoste, je nima nihče in ptice imajo več kot dovolj prostora za gnezdenje
9201950313
31. 07. 2013 07.14
+2
jež ,maš pa izraze za pole....od komunistov se ti vse skisalo ...nujn pojd po vodo ...
RožleXY
30. 07. 2013 18.49
-1
En mi je .... Apache Server ...poturil....
bad-grandpa
30. 07. 2013 18.11
+4
vidm d pleh ni za na streho u primeru pozara in močnega vetra je mnogo bolša opečnata kritina
Dabon
30. 07. 2013 17.38
+4
sedaj se tu hvalite z to animacijo oblakov , ko sem pa pogledal na spletno stran vreme, po 17h pa še vedno kazala ta slika animacija od 15.35min, vremenarji sramota ne menjate slike na pol h kot sem nekje prebral da se to menjava in vreme po slovenskih mestih je bilo ob 19h še od 15h SRAMOTA..... SEDAJ PA SE HVALITE KAKO JE POTEKALA SAT,SLIKA NEVIHTE ČEZ SLO. K SREČI NI PRIŠLA NEVIHTA DO MB IN DALJE......
Man City
30. 07. 2013 17.36
+9
sam kis vlivajte po asvaltu, pa gre vse mirno mimo....