Slovenija

FOTO in VIDEO: Neurje sprožilo zemeljski plaz

Ljubljana, 05. 07. 2008 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./R.E.
Komentarji
7

Neurje, ki se je v petek popoldne razbesnelo nad nekaterimi deli Slovenije, je povzročilo precej nevšečnosti. Obilne količine vode so v Semiču sprožile zemeljski plaz.

V Semiču so obilne padavine sprožile zemeljski plaz.
V Semiču so obilne padavine sprožile zemeljski plaz. FOTO: R.E.

Včeraj popoldne se je nad nekaterimi deli Slovenije razbesnelo neurje. Okoli 16.30 ure je Semič in okolico prizadelo neurje s točo debeline oreha. Zaradi zamašenih jaškov je voda zalila kletne prostore stanovanjskega bloka na Taborski ulici v Semiču, prostore starega zdravstvenega doma in Mercatorja ter kleti nekaterih podjetij. Obilne količine vode pa so sprožile tudi zemeljski plaz. Na Smuški cesti se je zaradi neurja sprožil zemeljski plaz ter odnesel pol metra ceste, so za 24ur.com povedali na Upravi za zaščito in reševanje. Plaz se je ustavil, hiši v bližini nista ogroženi, cesta pa je zaprta za tovorni promet. Tekom dne bodo opravili sanacijo.

Nevihta s točo debelo kot jajca je klestila po semiški vinorodni gori, vse od Kota pa do Štrekljevca in po Anzlovi. Toča je skoraj povsem uničila sadovnjake in vinograde. Prekinjena oziroma motena je bila tudi oskrba z električno energijo v več krajih semiške občine.

Toča v Beli krajini.
Toča v Beli krajini. FOTO: Tomislav Urh

O toči poročajo tudi iz občine Metlika. Najhuje je bilo na območju Dobravic, Podzemlja in Metlike. Na omenjenih območjih je neurje povzročilo škodo od 60 do 100 odstokov in zajelo približno 200 hektarjev kmetijskih zemljišč. Sadje in kmetijski pridelki so skorajda popolnoma uničeni. Prizadete so bile tudi strehe na objektih na tem območju in javne poti ter ceste. Najbolj je prizadeto območje med Krivoglavicami in Primostkom v smeri proti Metliki.

Nebo se je razbesnelo tudi v občini Brežice. Najhuje je bilo v Borštu in Koritnem, kjer je padala toča. Neurje s točo je bilo tudi v občini Lendava, Beltincih, kjer je voda zalila kletne prostore dveh hiš, in Iljaševcih, kjer je voda zalila eno klet, močan veter pa je podrl tudi nekaj dreves in odkril nekaj streh. V Zrečah pa so gasilci posredovali v poplavah zaradi zamašenih odtokov. Zalilo je proizvodne prostore podjetja Comet. Močni nalivi so bili tudi na Koroškem. Na Ravnah so posredovali gasilci v poplavah zaradi zamašenih odtokov.

Toča v Semiču.
Toča v Semiču. FOTO: J.K.

Kakšno vreme pa meteorologi napovedujejo za prihodnje dni? Danes bo povečini sončno. Popoldne lahko v hribovitem svetu nastane še kakšna nevihta. Najvišje temperature bodo od 25 do 29 stopinj. Jutri bo sončno, čez dan se bo oblačnost nekoliko povečala. Popoldne in zvečer bodo na zahodu možne posamezne nevihte. Več o vremenu ...

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
06. 07. 2008 12.53
zelo lepe slike, nočitev za 110 eur med plazom in točo. v sloveniji se lahko zgodi vse, pri nas bi tujci lahko črpali nafto (če bi jo imeli), pa bi zamahnili z roko in rekli eh. plazi, toče, neurja, škode, da te kap, država pa nič. ko se pa po savi spusti kopica politikov in vodilnih ljudi se pa vse strese in so naši veljaki takoj na kraju dogodka. kot da je to najbolj pomembno. res je tragedija, samo , če bi bili to navadni smrtniki, me zanima, če bi bil okoli tega takšen pomp ???!!!
Buena Vita
05. 07. 2008 17.12
ja pa res,kar spoki se borec na hrvaško,in glej da se naučiš istrske abecede,bomo imeli mir ia,ia,ia,ia,ia
black1cat2
05. 07. 2008 15.26
"Nočitev 110€ po osebi!" Ta reklama pa res 'zelo paše' v ta članek! Glede tega, kar se je pa zgodilo - očitno ni več 'moderen' trud, da bi skušali posredovati prej, ampak se potem gleda, kaj se je zgodilo, koliko je velikokrat nepopravljive škode in se pol kdaj pa kdaj pa pomaga (če se še sploh da!). Toča pa pada po Sloveniji zadnje čase že vsak teden ali celo večkrat na teden!
Prvo Borec
05. 07. 2008 12.17
Vidim da niste razumeli !!! Namesto, da bi poskrbeli za zaščito proti toči. rajši počakajo, da pride toča in naredi škodo !! A Harwey Norman Vas zanima ?? Slučajno sem gledal prospekt !! LOL
brankasrbijanka
05. 07. 2008 11.42
-1
PRVOBOREC_ti ga pa biksaš. Eno močno sladkano limonado si pripravi, pa malce počij.
qele_
05. 07. 2008 10.44
Kaj ti klatiš?? Jao.
Prvo Borec
05. 07. 2008 10.03
To ni neumnost, ampak nesposobnost vladajoče elite. Koga pa sploh še zanima Slovenija od vladajoče politike. Poglejte si Harwey Norman reklame , ki že ponujajo na 24 mesecev artikle, ki so nedosegljivi marsikateremu državljanu Slovenije. Ni treba povedati, da je lastnik iz Avstralije in podgane že bežijo iz Slovenije. Kako ?? Ker je omejitev kredita na 3000 € in ne na osebni dohodek.