Slovenija

FOTO: 'Pereči problemi ne vplivajo le na Štajerce, ampak na vse'

Maribor, 06. 04. 2013 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
88

Tokrat so se aktivisti gibanja Vseslovenske ljudske vstaje odpravili na štajerski konec. Manjša skupina protestnikov se je s transparenti sprehodila po Mariboru in zahtevala spremembe.

Karavana aktivistov gibanja Vseslovenska ljudska vstaja se je nadaljevala na štajerskem delu države. Aktivisti pravijo, da opozarjajo na pereče težave, ki so "ne le Štajerce, temveč tudi ostale državljane Republike Slovenije pahnili v dolgove, povzročili propad nekoč uspešnih podjetij, izgubo zaposlitev, revščino".

Okoli 20 protestnikov se je s transparenti tako sprehodilo skozi Maribor. Najprej so se ustavili pred stolnico na Slomškovem trgu, kjer so zahtevali revizijo kreditov RKC in odgovornost vseh, ki so povzročili finančno vrzel, ki je nastala po zlomu cerkvenih holdingov Zvon 1 in Zvon 2. Med drugim so zahtevali tudi spoštovanje v ustavi določene ločitve Cerkve od države.

Nato so odšli do Žitovih silosov, kjer so opozorili, da delavci v Sloveniji ne smejo nikoli postati novodobni sužnji. Kot so poudarili, zahtevajo, da slovenski delodajalci spoštujejo veljavno zakonodajo in s tem spoštujejo delo tako slovenskih kot tujih delavcev pri nas.

Aktivisti so svojo pot iz Maribora nadaljevali v Negovo, kjer so se spomnili Ivana Krambergerja. Pravijo, da je Kramberger že pred 23 leti opozarjal na to, kar sami opozarjajo še danes: "Dragi Slovenci, verjemite mi, tako hudo, ko bo zdaj šlo slovenskem narodu, mu nikoli ni šlo. Toliko revežev, kot jih bo zdaj, jih nikoli ni bilo in toliko bogatašev, kot jih bo zdaj, jih nikoli ni bilo."

Zadnja postaja shoda pa je bila v Ormožu, kjer so aktivisti opozorili na problem zgolj 35-odstotne samooskrbe naše države in na zgrešeno evropsko kmetijsko politiko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
07. 04. 2013 14.20
-1
Koliko vas je "vstalo" na lepo sončno nedeljo? Dvajset? Ha, ha.Še dobro, da danes ne dežuje.
BobbyP
07. 04. 2013 14.45
pepikrlinca
07. 04. 2013 12.28
+1
Kako so se nam v smislu spoštovanja vsaj minimalnih etičnih standardov zgodili takšni ekscesi, da so zaposleni mesece in mesece ostajali brez plač in socialnih prispevkov, odvisni od humanitarnih organizacij, lastniki, nadzorniki in direktorji podjetij pa so izplačevali bajne nagrade, tudi v podjetjih, ki so pozneje propadla, izčrpavali podjetja z lastninjenjem, si gradili palače, vozili v luksuznih avtomobilih? Gre za popolno razvrednotenje vrednot. Ko posameznik preprosto izgubi stik s temeljnimi vrednotami, kot so poštenost, pravičnost, skromnost, solidarnost itn. Vprašanje pa je, kako ti ljudje sploh razumejo svoje vrednote. Domnevam, da se velikokrat niti ne vprašajo, kaj vrednota je, kaj je njihovo poslanstvo, se moralno izprašajo, kaj je dobro in kaj slabo. Postopoma takšni ljudje lahko izgubijo stik z realnostjo, sploh tisti, ki se hitro povzpnejo na vodilne pozicije in na družbeni lestvici. Zaradi tovrstnega pohlepa izgubijo občutek za solidarnost in zavedanje, da obstajajo še drugi ljudje, ki z njimi sobivajo. Najbolj grozljivo pa je, da tisti, ki se zavedajo svojega neetičnega ravnanja, to počnejo še naprej, kar je za temeljno zdravje družbe skrb vzbujajoče.
pepikrlinca
07. 04. 2013 12.27
+1
Pa vendar se zdi, da je pri nas razumevanje zakonov in etičnega ravnanja v velikem nasprotju. Če pogledamo tajkunske zgodbe in zgodbe propadlih podjetji, se glavni akterji, ki so zdaj na sodiščih, zagovarjajo, da so ravnali zakonito. Družba pa jim očita predvsem neetično ravnanje. Po drugi strani pa imamo primer nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki mu njegovi kolegi svetniki niso potrdili svetniškega mandata iz etičnih razlogov, čeprav pravno-formalnih ovir za to ni bilo. Ustavno sodišče pa je pač po svojih merilih, razumevanju in razlagi zakonodaje presodilo, da je Kanglerjev mandat nesporen. Vendar ne smemo razumeti, da je etično samo tisto, kar nalaga zakonodaja. In če obstajajo indici, da delaš nemoralno, de deluješ neetično, to zadostuje, da se posameznik uzre vase in razmisli o svojem ravnanju in smiselnosti vztrajanja na določeni poziciji. Da tudi odstopi, kot poznamo primere iz Nemčije in drugih zahodnih držav, kjer je kultura soočanja s takšnimi utemeljenimi sumi in obtožbami očitno drugačna. Tisti, ki je absolutno prepričan, da se mu godi krivica glede sumov in obtožb v zvezi z neetičnim ravnanjem in korupcijo, se bo tam s položaja umaknil, a bo, v primeru napačne sodbe, zagotovo vztrajal toliko časa, da bo dokazal, da je bil sum kršitve neupravičen. Pri nas pa se dogaja, da ko so dokazi nesporni, kar je razvidno iz ugotovitev protikorupcijske komisije in drugih organov, posamezniki še naprej ostajajo na pomembnih položajih ali pa celo še napredujejo. Vse to je zelo slabo sporočilo naši družbi.
pepikrlinca
07. 04. 2013 12.27
+1
Pri nas je nacionalni šport izogibanje davkom, tudi graditeljstvo na črno pri ljudeh, ki naj bi zasedali najvišja mesta v državi, kot vidimo v zadnjih dneh. Skratka, če ti uspe prelisičiti državo, si pravi heroj in imaš družbeno veljavo. Ko govorimo na eni strani o etiki in morali, pri vsem tem ne smemo pozabiti na zakone. Etika in zakoni se prepletajo, saj gre pri obeh za upoštevanje pravil, ki so zapisana, le da v etiki ni predpisanih sankcij v primeru njihovih kršitev. Da je prihajalo do vseh teh anomalij, ki ste jih našteli, je tudi stvar zakonodaje oziroma lukenj v njej. Posledica tega je tudi korupcija, ki je pripeljala tako daleč, da so bili določeni ljudje nekaznovani za svoja neetična dejanja oziroma za nespoštovanje zakonov. Ker sodni mlini za ene meljejo desetletje, vse do zastaranja postopka, nekdo, ki ne plača minimalnih davkov ali kakšnega majhnega računa, pa se mu zaseže imetje. Hkrati pa je žal tudi res, da je zakonodaja pri nas tudi prenormirana in da v tem gozdu členov in določb ne vidimo več dreves.
pepikrlinca
07. 04. 2013 12.26
Omenili ste pohlep. Kakšen generator teh procesov je bil pohlep, ki smo ga z uvedbo kapitalizma pri nas očitno ponotranjili v najbolj vulgarni obliki? Vi ste bili večkrat v ZDA, tam tudi dlje časa živeli, poznate to kulturo. Ja, to drži. Načeloma v Ameriki velja, da lahko s pridnim in vestnim delom in seveda z etičnim ravnanjem dosežeš marsikaj, seveda pa moraš biti konec koncev tudi ob pravem času na pravem mestu, npr. s pravo idejo. Je pa še nekaj drugega: v Ameriki, če narediš napako, če si za nekaj odgovoren in če ti dokažejo krivdo, oziroma včasih, če že samo obstaja sum, si nemudoma odstavljen in odgovarjaš tudi z lastnim premoženjem, če se to na primer zgodi kakšnemu direktorju podjetja. In če na tem mestu poudarim še sprejemanje odgovornosti za svoja dejanja, me skrbi, da pri nas praviloma ni tako. Seveda, da ne bo pomote, tudi v Ameriki je prisotnih veliko neetičnih dejanj, pri izkoriščanju delavcev v drugih državah, npr. v Aziji, kjer so ameriška podjetja in še bi lahko naštevali. Vendar če govorimo o izjemni želji po kapitalu, lahko bi rekli pohlepu, je ta pri nas precej bolj izrazit kot v ZDA.
pepikrlinca
07. 04. 2013 12.26
+1
Na visoke etične standarde se sklicujejo tudi v političnih strankah, a hkrati je prav tam največ ekscesov, če pogledamo zdajšnjo sestavo državnega zbora. Kaj nam o etični podobi države pove dejstvo, da je v najvišjem telesu zakonodajne veje oblasti toliko poslancev, ki so obremenjeni s sumi z napačno navedbo izobrazbe, ponarejanja spričeval, plagiatorstva pri diplomah, goljufanja na izpitih, zlorabe položaja in nevestnega poslovanja na prejšnjih delovnih mestih? Bojim se, da je veliko ljudi na teh pozicijah hrepenelo predvsem po neki koristi, dobičku oziroma je iz njih vel čisti pohlep. Ne samo po tem, da so prepoznavni, ampak da bi pridobili čim več osebnih koristi, od finančnih do dobrih družbenih položajev itn. Morda smo v naši družbi po družbeni spremembi in hrepenenju po uspehu jemali kakšen vzor, ki ni bil najbolj v skladu z našo kulturo. Če na primer naredimo primerjavo z ZDA oz. zahodnimi državami, ki smo jih, vsaj v času tranzicije, jemali kot neke vrste zgled: od tam smo očitno dobili željo po kapitalu, ki nam v preteklem družbenem sistemu ni bil dosegljiv, hkrati pa smo premalo razmislili o naši kulturi, predvsem o naših temeljnih vrednotah, prepričanjih. Kar so recimo vrednote za nas, ni nujno, da so iste v ZDA, in to, kar so morda vrednote v Sloveniji, niso tudi vrednote v drugih deželah, npr. v Aziji. In tu nastane težava. Posameznik potem na podlagi svojih prepričanj in vrednot odloča o svojem etičnem delovanju, torej ali bo deloval moralno ali ne. Tudi plagiatorstvo je neetično delovanje, saj gre za krajo intelektualne lastnine. Na fakulteti skušamo preprečevati plagiatorstvo z dodatnim usposabljanjem za pisanje strokovnih besedil in ozaveščanjem o sankcijah glede kršitev, vendar menimo, da je še vedno posameznik tisti, ki je moralno odgovoren za izdelavo pisnega dela. Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da je treba vsako kršitev obravnavati zdravorazumsko.
ogopogo
07. 04. 2013 07.28
+8
Tisti, ki tukaj samo pluvate in šinfate. In takšnih vas ni malo. Pojdite tudi vi na ulice in izlijte svoj gnev. Najlažje je biti doma na toplem in biti pameten. Tako kot večini Slovencev. Zmigajte svoje lene riti, pa povejte pred vsemi kaj vas matra. VSA ČAST AKTIVISTOM VLV, KI SE TRUDIJO, DA BI SE KAJ SPREMENILO NA BOLJE. Zbudi se narod !!!!!!!!!!!!!!!!
231koak
07. 04. 2013 00.22
+6
Sprijaznite se ...Slovenci so žal , ko ovce, ki v vrsti čakajo na šišanje. Sem proti Janši, kakor tud protii vsem koruptivnim državljanom in politični eliti. Vendar mislim, da je JJ prav imenoval svoj narod"ZOMBIJI", če pa se jim večini šmirgla ali j..be po domače.
iGURT
07. 04. 2013 00.56
-1
donbon
06. 04. 2013 22.10
+1
Sem gledal po tv prispevek o tem gibanju, pa me zanima zakaj tile demonstranti nosijo rdečo zvezdo ? A hočejo nazaj SFRJ ? Sam vprašam
lordvader
06. 04. 2013 22.24
-7
Po moje zato, ker nimajo pojma. Sanjajo o bivši Jugoslaviji nekako takole: plače kot v Avstriji, hiše in stanovanja da država, vse je zastonj od države, država poskrbi za mojo službo in vsi se mamo fajn. Pa verjetno še precej tistih s koreninami z bivše Jugoslavije.
iGURT
06. 04. 2013 23.10
+3
Manjka še da mi kdo reče da sem boksar ker mam pest na zastavi
231koak
07. 04. 2013 00.20
+2
Sprijaznite se ...Slovenci so žal , ko ovce, ki v vrsti čakajo na šišanje. Sem proti Janši, kakor tud protii vsem koruptivnim državljanom in politični eliti. Vendar mislim, da je JJ prav imenoval svoj narod"ZOMBIJI", če pa se jim večini šmirgla.
iGURT
07. 04. 2013 00.48
+1
lordvader
07. 04. 2013 01.43
binebaline123 Ne pa nimam korenin iz bivše Juge.
Jutranja Zarja 1
07. 04. 2013 08.18
+4
dokler boste , tu razpravljali zakaj ta ali oni znak pri katerikoli " opremi " protestnikov , spregledali pa namen protestov ali pa opozarjanja , ni upanja na izboljšanje. Tisti , ki se noče ali ne upa izpostaviti in povedati , nima pravice kritizirati.
malaraja
07. 04. 2013 10.23
Janšisti: nihče ne sme krast iz državne blagajne, če ni naš! Tudi službe po vezah in črne gradnje naj imajo samo naši, njihove pa v zapor in vse pobrat. Dokler bo desni pol omejen, nam bo vladala levica- in nič manj kradla. Vsi so povezani v mafijsko hobotnico, osebki tule pa o simbolih.
godhead
07. 04. 2013 12.13
+5
zvezdo nosijo po mojem zato, ker jih spominja na boljše čase, na čase pred čelotom, ko smo bili še enotni in je bila neka pravica za vse.
jagoda02
06. 04. 2013 20.06
-3
In kaj imamo od teh demonstracij še v večji drek smo padli.
iGURT
06. 04. 2013 21.35
+2
lordvader
06. 04. 2013 22.25
Drži. Ampak to smo nekateri vedeli že vseskozi, nekateri pa so padli na zlagane fore kot vedno. Slovenija kot vedno. Gurt Razloži, če gre, kaj te moti pri Majerju?
iGURT
06. 04. 2013 22.54
+2
lordvader
07. 04. 2013 01.49
-3
Torej razen toč1 negativizma, brez argumentov. Torej nabijanje v tri krasne. Torej jaz sem proti tvojim komentarjem, ker tč.2: ni da ni? Tč.1 je tako negativizem. To kar ti imenuješ negativizem je lahko tudi realnost. Sedanja vlada enako seka po JS, dvigovat hoče davke.... Torej doslej slišani podobni ukrepi samo povedo jih z nasmehom na ustih, ko jemljejo od plač. Kot v komunizmu, ko nismo imeli niti za bencin, ampak ....
malaraja
07. 04. 2013 10.28
+1
lordvader, kaj nas moti pri največjem lopovu in skorumpirancu v samostojni Sloveniji? Rabiš spisek ali je vse jasno? Ne vidiš, da je zdaj uradno kriminalec tudi po avstrijskih zakonih? Kaj vam ni jasno? Prav je, da je gotov, ker si je to zaslužil. Tile, ki se jim posmehuješ, hočejo gotove tudi ostale kriminalce. Vam res ni jasno, da je luknja v proračunu in katastrofalno gospodarstvo zasluga tehle kriminalcev? Mi smo zase zaslužili dovolj, za tele pohlepne mafijce pa ne moremo. Zdaj hočejo, da jim plačamo še pufe na bankah! Brez vstajnikov nam trda prede. Zato vsaka čast, 27. aprila sem seveda zraven, kot vedno. Do zadnjega kriminalca, prej ne bo miru. In veliko jih sedi tudi v novi vladi.
SLOnprdec
06. 04. 2013 19.47
+4
ja ce dvajeset tisoc demostrantov nemore dati odpovedi eni osebi v javnem sektorju potem se je treba vprasati gdo je tukaj drzava....! Eden ali ena iz javnega sektorja je vreden STOTISOC NAVADNIH DRZAVLJANOV IN PRIVATNIKOV....
KORUPCIJA
06. 04. 2013 18.45
+5
Tudi mediji ne poročajo tako pogsto o vstajnikih,počakajte še malo,bomo videli potem ko bo Virant začel odpuščat v JS.Pomo videli kdo bo najbolj kričal po Ljubljani?
lordvader
06. 04. 2013 22.27
Vstaje niso rešitev. Ne sedaj pri tej vladi, ne pri prejšnji. Treba je mislit z glavo ko se gre na volitve. Tako nekako.
malaraja
07. 04. 2013 10.29
...je rekel lordvader, preden je obkrožil kriminalca JJ in njegovo SDS kliko. Misliti z glavo pač ni vaša vrlina, volilci SDS.
binebaline123
06. 04. 2013 18.02
+11
Realno gledano, vstajniki v tako majhnem številu ne morejo pričakovati, da bi lahko karkoli spremenili, vendar se vseeno trudijo, da bi privabili čimveč somišljenikov in tako uspeli s svojimi zahtevami o predčasnih volitvah. V času pred volitvami, pa bi se morale ustanoviti nove stranke z novimi obrazi ljudstvo pa bi jih moralo na volitvah podpreti. Tako bi nastali pogoji, za uresničitev predlogov, ki jh je na temu forumu kar nekaj. Zato smatram, da bi morali Slovenci stopiti skupaj in podpreti vstaje, kajti situacija v kakršni smo, ne odgovarja nikomur.
lordvader
06. 04. 2013 22.28
-1
Število protestnikov ne predstavlja vseh Slovencev. Jaz že nisem za demonstracija, za predčasne volitve ja. Sedaj imamo v politiki tretjerazredne, ti pa hočeš še četrtorazredne. Nikar novih.
binebaline123
06. 04. 2013 22.59
+1
lordvader, ne strinjam se s tvojo trditvijo, da bi z volitvami dobili četrtorazredne politike. Mislim, da premoremo nove, poštene in izobražene ljudi, samo treba jih je aktivirati.
lordvader
07. 04. 2013 01.54
+0
Pa dajte nehat s temi novimi. Saj smo jih ravno dobili po vašem. Še dva tedna niso na oblasti, pa bi že imeli nove. Malo bolj zares: nehaj živeti v utopiji, da te bodo neki neizkušeni novinci, po možnosti še taki, ki nikoli v življenju še niti delali niso ali samo pesnijo, popeljali iz krize. Kaj ti pomaga nek poštenjak, če še zase ne zna poskrbet. V politiki tabiš tako kot povsod strokovnjake, v politiki so pač strokovnjaki politiki. Pa ne mislit, da podpiram to ali prejšnjo vlado ali predprejšnje. Popolni nesposobneži, samo nisem utopist in ne verjamem, da lahko reši državo nekdo, ki še zase ne zna poskrbeti.
binebaline123
07. 04. 2013 12.18
Utopist gor ali dol, ampak tile zadnjih nekaj let razen lopovščine niso pokazali nič.
iGURT
06. 04. 2013 17.51
+5
trilogija " V IMENU DARŽAVE " ...za osnovo, in potem dalje
iGURT
06. 04. 2013 17.56
+3
za Osnovno šolo in potem dalje, kako NE ravnat, razen če si trgovec z orožjem
Svetinja BBB
06. 04. 2013 17.00
-10
đabe tle kr neki folk nima druzga delat ko se na ulice prihajat. al se pride za prav al nikakor
antirepresija
06. 04. 2013 17.43
+8
hja... take ignorante kot si ti osvescajo, da nekaj ne štima. Komaj, ko se bo ljudem vcepilo v buče ,da nekaj ni vredu in da so potrebne spremembe, se bodo sploh lahko začele dogajati.
Svetinja BBB
06. 04. 2013 21.40
starakadilka
06. 04. 2013 16.51
+5
Pridem na stran. preberem, hočem všečkati, pa mi piše, da sem že.
tipek1
07. 04. 2013 05.52
+1
Jožajoža
06. 04. 2013 16.48
+1
Dan pred prvim zaslišanjem zaradi domnevnega prejemanja podkupnine(Golub je bil vpleten v vse velike preiskave proti Igorju Bavčarju, Bošku Šrotu, Binetu Kordežu in Mihaelu Karnerju). je v "nesreči" pri delu umrl Simon Golub, donedavni vodja oddelek za finančno kriminaliteto in pranje denarja v GPU. sem že poazbil. kaj se je zgodilo krambergerju pre predsedniškimi volitvami??????
pepikrlinca
06. 04. 2013 18.03
+2
lordvader
06. 04. 2013 22.29
+1
Zastrašujoče. Pa se nič ne zgodi. Slivnika si pa pozabil?
Huey
06. 04. 2013 16.34
+18
Dokler bomo imeli takšno JU/JS kot jo imamo v sedanjem številu in s takšnim efektom kot je...nam tisoč vstaj ne bo pomagalo. Enostavno je treba delavca potegniti ven iz položaja sužnja in pika! Edini način pa je zmanjšanje davkov od katerih živi 3/4 parazitskega aparata!
lordvader
06. 04. 2013 22.30
Ja ja ja ja ja !!!!!! In kaj je to: liberalizem, svoboda ali kakorkoli že to hočeš imenovati. To kar v Sloveniji ljudje sovražijo. Torej?
nusa-slovenija
06. 04. 2013 15.32
+14
JANKOVIČA PA SO NAMENOMA PRESKOČILI - SKRATKA PROTESTNIKI BREZ REALNE TEŽE
-6
TI PA BREZ JAJC kot tvoj FIRER ,ki še za odstop nima jajc!!!!
iGURT
06. 04. 2013 17.59
+0
janshe ni velč - plus 10 točk protestom !
lordvader
06. 04. 2013 22.32
+2
Protesti so bili skrbno zrežirani od FDV, kulturnikov in nekaj sive eminence plus še nekaj naivnežev je pritegnilo. Edini cilj je bil ruđenje prejšnje vlade in uničenje Janše.
ogopogo
07. 04. 2013 07.32
-1
Ne bluzi. Potem aktivisti ne bi bili več na ulicah. Ne stresaj nebuloz !!!
krass
06. 04. 2013 15.32
+4
Ja, potrebno jih je vprašati, ali vejo za svoj dolg, tako materialni, kot tisti moralni.