Slovenija

FOTO: Očitno avtomobilske pnevmatike sodijo na dno morja

Portorož, 14. 09. 2013 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./R.N.
Komentarji
2

V Portorožu so potapljači v okviru mednarodne akcije očistili del slovenskega morja. Na površje so potegnili za zvrhan tovornjak odpadkov, med njimi pa so bile tudi avtomobilske pnevmatike in poškodovani bokobrani.

Danes je v Portorožu že osmo leto zapored potekala čistilna akcija morskega dna, ki je del svetovnega projekta organizacije Project Aware. Pod okriljem te organizacije se zberejo potapljači, ki jim ni vseeno, v kakšnem okolju se potapljajo in iz morja očistijo del nesnage, ki se bodisi zaradi objestnosti, lenobe bodisi preprosto nezainteresiranosti skozi leto nabira v njem. Letos je v akciji v Portorožu sodelovalo približno 80 potapljačev ter njihovih spremljevalcev iz petih držav (Slovenije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Rusije), ki so skupaj z dna potegnili za zvrhan tovornjak odpadkov.

Plaže okoli Bernardina so potapljači v predhodnih akcijah že dodobra očistili, zato je zadnja tri leta pozornost namenjena najbolj turističnemu delu slovenske obale. K organizaciji in izvedbi letošnje akcije, ki je kot že zadnji dve leti potekala na portoroški plaži, sta na pomoč, ravno tako že zadnji dve leti, priskočila tudi Občina Piran in Okolje Piran.

Potapljači so se v vodo podali okoli poldneva. Delo je potekalo v štirih skupinah. Prva skupina je čistila obalo okoli glavnega, betonskega pomola, druge tri pa so pokrile območje portoroških pomolov na sami plaži. V dobri uri in pol so z morskega dna potegnili skoraj tono najrazličnejših nerazgradljivih in okolju nevarnih odpadkov. V večji meri so bile to pločevinke, steklenice, kar nekaj parov očal in med drugim tudi dežnik. Pri glavnem pomolu pa so naleteli na veliko zanimivejše zaklade, ki so pravi dokaz človeške objestnosti; polni koši za smeti, poškodovani bokobrani in številne avtomobilske pnevmatike, ki očitno po mnenju nekaterih sodijo na morsko dno. Na tem mestu velja poudariti, da so bili potapljači, ki so v akciji sodelovali, pred odhodom v vodo poučeni o tem, kaj so odpadki, ki jih je treba odstraniti in da naj kose, na katere se je že naselil morski živelj, pustijo na dnu.

Po koncu čiščenja je sledilo kosilo, nato pa nastop skupine Teddy bears, ki je poleg sonca še dodatno ogrel udeležence. Pred začetkom je sodelujoče nagovoril in se jim za pomoč pri ohranjanju čistega okolja zahvalil tudi župan občine Piran Peter Bossman, ki se je čistilni akciji pridružil že lani.

"Število udeležencev letošnje akcije in prostovoljcev, ki so pomagali pri izvedbi le-te, je lep dokaz, da mnogim ni vseeno za okolje, žal pa količina odpadkov kaže, da je še vedno več takšnih, ki jim ni mar," pravijo organizatorji. Izkušnje iz Bernardina kažejo, da se z vztrajnim vsakoletnim čiščenjem in odmevnimi akcijami, ki osveščajo tudi nepotapljaške kroge, lahko doseže izboljšanje. "Če bo vsak potapljač, ki jih je v Sloveniji več kot 10.000, na leto sodeloval pri vsaj enem takšnem projektu (poleg te, vsako leto poteka tudi čiščenje Ljubljanice, Krke, Bohinjskega in Blejskega jezera in Drave, če omenim samo odmevnejše) in če se bo, poleg obstoječih organizirala še kakšna podobna akcija, bomo vsi, ki uživamo v opazovanju podvodnega sveta, lahko še dolgo odkrivali njegove lepote, ne da bi nam pogled zakrivali odpadki," so zaključili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrJstEn
14. 09. 2013 19.22
+9
Lahko bi vsaj omenili, daje bil organizator Nemo divers potapljaška šola.
bokyto
14. 09. 2013 20.22
+21
PA gume niso po naključju v vodi večina bark jih uporablja za odbijače tko da... DA ne bo zgledalo da so samo huligani ali mularija krivi za to.