Slovenija

FOTO: Obup slovenskih dimnikarjev

Ljubljana, 04. 05. 2009 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski dimnikarji zahtevajo ureditev razmer. Odkar je država uvedla koncesije, trg obvladujejo območni monopolisti, dolgoletni, izkušeni dimnikarji pa so ostali brez dela.

Slovenski dimnikarji so pred okoljskim ministrstvom od ministra za okolje Karla Erjavca zahtevali ureditev razmer.

Odkar je država uvedla koncesije, trg obvladujejo območni monopolisti, dolgoletni, izkušeni dimnikarji pa so ostali brez dela. Prebivalci nekaterih krajev se pritožujejo, da novi koncesionarji ne skrbijo dobro za njihove dimnike, njihovi nekdanji dimnikarji pa jim brez koncesije ne smejo več pomagati.

Ustanovitev delovne skupine

Pomanjkljivosti v izvajanju dimnikarskih storitev so zlasti v nedodelani zakonodaji na tem področju, zato smo se dogovorili za ustanovitev delovne skupine, je po sestanku komisije za celovito ureditev dimnikarske službe pojasnil okoljski minister Karel Erjavec. Skupina naj bi do jeseni pripravila ustrezne zakonske in podzakonske spremembe.

Posledica neizvajanja dimnikarskih storitev je večanje dimniških požarov. Koncesije so dobili podjetniki, ki niso izpolnjevali pogojev. Dimniki niso ometeni, samo letos je bilo dimniških požarov okrog 600. Jože Klobasa, predstavnik malih dimnikarjev

Po današnjem sestanku razširjene komisije za celovito ureditev dimnikarske službe je Erjavec poudaril, da je zakonodaja nedodelana zlasti na področju podzakonskih aktov, raznih pravilnikov in uredb. Delovna skupina, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki s področja dimnikarskih dejavnosti, vodil pa jo bo Vincenc Butala s fakultete za strojništvo, naj bi se prvič sestala v roku 10 dni in naj bi do jeseni pripravila vse ustrezne zakonske in podzakonske spremembe.

"Prepričani smo, da se z nekaterimi izboljšavami že letos lahko izboljša delovanje dimnikarske službe," je pojasnil minister in na dejstvo, da vedno več malih dimnikarjev ostaja brez dela, odgovoril, da brez spremembe zakonodaje na tem področju v kratkem ni pričakovati sprememb.

"Da je veliko malih dimnikarjev ostalo brez dela, kaže na to, da sistem, ki je bil uveden, ni najboljši in da je treba zakonodajo na tem področju dopolniti. Opravljanje dimnikarske službe predstavlja tipično obrtno opravilo in bi bilo prav, da pripravimo zakonodajo na tak način, da bodo tudi mali dimnikarji videli na tem področju svoje priložnosti," je poudaril minister.

Glede na zahteve varstva okolja, glede standardov in kompleksnosti nekaterih kurilnih naprav pa morajo po Erjavčevih besedah v tem sistemu delovati tudi velika podjetja s tega področja, ki imajo tudi vsa potrebna znanja in tehnologijo za kakovostno opravljanje dela.

Kot je še pojasnil Erjavec, so pogoji, ki so dani na razpisih za koncesije, neugodni za male dimnikarje. "Zato bo delovna skupina preverila tudi te kriterije," je dodal Erjavec in opozoril, da bo potrebno na tem področju okrepiti tudi nadzor, saj ta šepa.

"Naš interes je, da se dimnikarska služba izvaja v vseh oblikah, in sicer tako, da bodo izvajalci in uporabniki zadovoljni," je še dodal.

Po mnenju Erjavca je glavna pomanjkljivost dimnikarskih storitev v nedodelani zakonodaji.
Po mnenju Erjavca je glavna pomanjkljivost dimnikarskih storitev v nedodelani zakonodaji. FOTO: Dare Čekeliš

Tone Kristan, ki vodi civilno iniciativo Dimnik, je po sestanku povedal, da želijo, da si bodo uporabniki dimnikarja naročili takrat, ko ga bodo potrebovali, in tistega, ki ga bodo želeli.

Predstavnik malih dimnikarjev Jože Klobasa pa je opozoril, da na sestanku ni bilo govora o tem, kako obdržati od 40 do 60 dimnikarjev, ki so ostali brez zaslužka in brez preživetja. "Samo sprememba zakonodaje in pravilnikov nam ne prinese nobenega kruha," je poudaril Klobasa.

 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xspot
04. 05. 2009 20.13
Eh raufnkirerji, saj ni čudno, da vam Erjavec ne verjame. Jutri pojdite lepo nazaj, potem pa najprej prebijte s kuglo, nato uporabite še ježeka. Vrata pustite odprta, ko boste odhajali, uletela bo še runda državljanov s storži!
Replica
04. 05. 2009 20.10
dimnikarji so še večja nadloga kot pa vlada
459261
04. 05. 2009 19.23
Če samo tem v Krškem vzamejo koncesijo,pa bom zadovoljen,to so lopovi.
jezek_pije_pije
04. 05. 2009 19.15
Dimnikarji bi mogli POPTV počistit...
x4l3nx
04. 05. 2009 19.07
za nč dela uzamejo velik dnarja in pol spet čez en tednt pridejo pregledat, zato jim je prou kukr jim je
Replica
04. 05. 2009 19.06
@..BAKERMAN v rit bi ga brcno..........
Replica
04. 05. 2009 19.05
vse ukinit...ene in druge nobenih ne rabimo si znamo sami raufanke pucat...gorilce pa nam strokovnjaki nastavljajo...
S57BRM
04. 05. 2009 18.47
da naši dimnikarji so danes supermani, ...zakaj ? pogleda v dimmnik s svetilko in je sve kon.čano... in ti zaračuna vsoto.....adijo.... za 14 dni pa pride pregled .. pa smo tu...torej saj pri meni ne udide 90 eu ali več ... pardon
odbogaposlan
04. 05. 2009 18.45
Dimnikarji vseh dežel združite se in pojte čistit RTVS. Ste med enakimi.
bakerman
04. 05. 2009 18.34
nism prebral celega članka, sam kar se pa tiče koncesionarjev, KATASTROFA, prišel je pogledal peč, rekel da zato ker je peč bila popravljena, ne sme čistit napisal položnico za 35€ in odšel!
reno911
04. 05. 2009 18.23
Končno se dela nekaj pametnega. S temi koncesijami pa so res šli predaleč. Sploh ni konkurence, cene previsoke, glede na količino dela, ki ga imajo z pečmi na gorilnike. Potem pa še grozijo s temi koncesijami, da se lahko v primeru nekvalitetno opravljenega dela pritožujemo le na sončno upravo, ker smo še vedno obsojeni na enega in istega obrtnika, ki ima koncesijo.