Slovenija

FOTO: Nezakonito lisičenje?

Ljubljana, 22. 04. 2011 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
48

Po mnenju stanovalca znaki za nepravilno parkiranje v njegovi ulici v Ljubljani niso pravilno postavljeni, zato ni treba plačati globe. Na občini menijo drugače. Opozarjajo še, da nekatere prebivalce moti, ker jih brezobzirni vozniki večkrat zaparkirajo.

Res je sramotno, da občina služi na stanovalcih, ki nimamo druge izbire, kot da parkiramo na površinah, ki niso prvotno namenjene parkiranju. S strani župana Zorana Jankovića bi bilo edino smelo, da bi poskrbel za druge možnosti, kajti le tako se bomo lahko v prihodnje izognili plačevanju nepravilno izdanih kazni. Prebivalec Šarhove ulice v Ljubljani

Prebivalca Šarhove ulice v Ljubljani moti, ker imajo v soseski že dolga leta težave zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov. Po njegovih besedah so stanovalci zato prisiljeni parkirati, kjer je možnost, ne glede, ali so v prekršku. "Do nedavnega k sreči nismo imeli problemov. Očitno je bila mestna oblast dovolj prizanesljiva in je upoštevala dejstvo, da pač ni dovolj ustreznih površin, da bi vsi pravilno parkirali. Pred nekaj meseci pa se je situacija spremenila. Mestni redarji so začeli redno zahajati na našo ulico. Zdaj zjutraj, ko ljudje še ne odidejo v službo, večkrat množično razdelijo kazni za nepravilno parkiranje in nekatere avtomobile olisičijo."

Opisuje dve težavi, in sicer naj ne bi bilo prometnih znakov za prepoved parkiranja ali znaki niso pravilno postavljeni. Stanovalci pa naj ne bi imeli druge možnosti parkiranja. "Nekaj parkirnih mest je neposredno pred bloki, a še zdaleč ne zadoščajo potrebam. Samo v našem delu ulice je okoli 100 stanovanj, kar pomeni vsaj 150 vozil, parkirnih mest pa je manj kot 50. Zato večkrat parkiramo v širši okolici in zelo pogosto nepravilno. S tem nikogar ne oviramo, hkrati pa vsaj nekako uspemo rešiti problem pomanjkanja parkirnih mest."

Nekega jutra naj bi naletel na redarja, ki naj bi ga opozorila, da je z obeh strani ulice označeno prepovedano parkiranje. "A sem jima dokazal, da ni res. Na koncu sta se tudi strinjala. Namreč, na enem koncu ulice je sicer znak, ki prepoveduje parkiranje ob strani, vendar na drugem vhodu v ulico ni takega znaka. Na drugem vhodu v ulico je znak, ki so si ga postavili stanovalci označenih naslovov, da bi preprečili parkiranje drugim voznikom pred njihovim blokom, kar pa velja samo za parkirna mesta pred njihovimi naslovi in ne po celi ulici. Ko sta redarja opazila znak, sta obmolknila in sta me samo napotila na plačilo zaradi lisičenja in globe za prekršek." A po mnenju stanovalca so ukrepi redarstva nezakoniti in neveljavni.

Občina: Ukrepi so zakoniti in skladni

Pri določanju območja delovanja redarstva izhajajo iz splošne problematike na določenem področju. Veliko težo pri določanju nalog pa imajo tudi posredovane zahteve stanovalcev, četrtnih skupnosti, vrtcev in šol. Mestna občina Ljubljana

Na Mestni občini Ljubljana so pojasnili, da morajo redarji pri svojem delu upoštevati postavljeno cestnoprometno signalizacijo, pri čemer nimajo pristojnosti pri spreminjanju cestnoprometne signalizacije, pač pa zgolj nadzorujejo spoštovanje predpisov, ki urejajo vedenje v cestnem prometu. Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah sicer določa, da mora biti prometna signalizacija postavljena ob desni strani ceste poleg vozišča v smeri vožnje vozil.

Ne strinjajo se, da so ukrepi redarstva nezakoniti. "Menimo, da so ukrepi zakonsko skladni in strokovni. Dodajamo pa, da ima vsak kršitelj po prejemu plačilnega naloga možnost, da vloži pravno sredstvo, v katerem lahko nasprotuje pravilnosti ugotovitve mestnega redarja." Očitki o množičnem lisičenju po njihovih trditvah ne držijo. "Navedba o taki pogostnosti ukrepanja na lokaciji gotovo ne drži, kar izhaja tudi iz števila ukrepov." V prvih treh mesecih so namreč redarji na Šarhovi ulici ugotovili 22 kršitev cestnoprometnih predpisov, 11 vozil so olisičili.

Po drugi strani nekateri prebivalci opozarjajo na nepravilno parkiranje, ki jim nemalokrat povzroči številne težave. Ker jih zaparkirajo, večkrat ne morejo ven. Na mestni občini morajo seveda upoštevati število razpoložljivih redarjev. Težava je tudi, "ker število brezobzirnih voznikov daleč presega število razpoložljivih patrulj na terenu".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abruh
22. 04. 2011 23.35
+1
Se že nekdo ni strinjal s tem parkiranjem in jih je prijavil. Redarji pa tut niso tok brihtni, da bi tole sami zvohal. Pomeni, da je nekoga motilo, da mu je vsak dan zasedel mesto, ki je bilo baje rezervirano zanj in za ostale stanovalce te ulice. Ja, sej razumem te ljudi, je kriza, ker se mora vsak z avtom pripeljati do vrat in seveda bognedaj, da bi moral plačati evro na uro za parking. Ne podpiram tega, da so nekateri ljudje čist preveč komot in čist brez osnovne kulture, po drugi strani pa si tudi nekateri stanovalci lastijo parcele, ki so last MOL-a. Parkirišča pred tastarimi bloki niso delana po sistemu en parking na eno stanovanje, definitivno pa ne 3 parkingi na stanovanje kot bi nekateri radi.
Ulikses
22. 04. 2011 18.50
-1
goranzivec 22.04.2011, 12:13 2 Če je res, kar pravi stanovalec: "Na drugem vhodu v ulico je znak, ki so si ga postavili stanovalci označenih naslovov", potem se rešitev ponuja na dlani => "Na obeh koncih ulice sta znaka, ki so si jih postavili stanovalci, in dovoljujejo parkiranje stanovalcem te ulice...." ja, samo potem bi morali tej stanovalci kupit celo ulico oz jo vzeti v najem...
zn1
22. 04. 2011 14.59
+1
Meni je zanimivo to, da si stanovalci Šarhove ulice kar prilastijo parkirišča zase in postavijo tablo, čeprav ta površina ni njihova lastnina. Do nje so enako upravičeni prav vsi prebivalci ali se motim in so kupili tudi cesto?Čuden, da tega ni še noben prijavil inšpekciji. MOL pa s pridom izkorišča stisko prebivalcev in lepo postavlja rampe in kasira letne najemnine. Verjetno bo tudi na šarhovi kmalu rampa.Ja, včasih je bilo lušten, lahko si parkiral kjerkoli si hotel in ni bilo nobenih problemov. Zdaj pa povsod količki in rampe, naj bodo potem vsaj parkirne hiše zastonj, ne pa da za 10 ur parkiranja plačaš več, kot pa zaslužiš v službi v tem času. Da bi pa parkiral pred mestom in šel na avtobus? Če bi šel recimo samo od Litostrojske do Brnčičeve - dobrih 10 min hoje do prve avtobusne postaje, 15min čakanja v povprečju na avtobus, 10 min vožnje nazaj v center, spet 15 min čakanja, da presedeš na drugo trolo, 15 min vožnje proti brnčičevi in 10 min hoje. Z avto - 5 minut. Mislim, da je lahko vsakomur jasno, da kaj takega sploh ni izvedljivo. Če pa že, naj se pa najprej gospod Jankovič začne vozit z mestnim prometom - njega prav povsod pripeljejo z avto, zadnjič, ko je šel v Cankarjev dom so ga malo da ne skoraj v dvorano zapeljali, da le ne bi šel 10m peš.
comment123
22. 04. 2011 14.13
SE OPRAVIČUJEM KOMENTAR NE SPADA POD TA NASLOV....
comment123
22. 04. 2011 14.09
+1
RES JE, POLITIKI V SLOVENIJI STE OSOVRAŽENI S STRANI LJUDSTVA, KER STE POKAZALI VSE SVOJE VEŠČINE IN ZNANJA, PREDVSEM PA STE POKAZALI KAJ JE ZA VAS PRIORITETA, ŠE ZDALEČ NE TO, ZA KAR STE PRISEGLI OB VOLITVAH, PREMETAVATE SE IZ LEVE STRANI RITI NA DESNO STRAN RITI, A VEDNO SE ZGODI, DA NA STOLČKU SEDIJO SAMO RITI. NIČ OD OSAMOSVOJITVE NI TAKO, DA BI BILI LAHKO PONOSNI..
dednidol
22. 04. 2011 13.48
-1
pijanec22: 10km/h pomeni ,da ugasneš makino, stopi ven, pa jo guraš do konca ulce 100 % eko-tiho in poceni
profil24ur
22. 04. 2011 13.40
+1
mestno redarstvo bi trebal močno omejit in naj se posvečajo le vozilom, ki dejansko koga ovirajo ne pa da kasirajo kar vsepovsod.. lih tolko,d a ti še na parkirišči ne dajo listka gor :S
nb1984
22. 04. 2011 13.40
+1
ljudje,ki so doma v mestu ne rabijo avtomobila,lahko hodijo peš v službo,z kolesom al pa javnim prevozom,v tujini s tem nimajo težav.Izjeme so tisti,ki imajo terensko delo.Tako kot je omenjeno v tem članku-stanovanj je recimo 50,avtomobilov pa 250.To ne gre.Bo treba malo te lene ritke premaknit,ne pa se samo vozačkat,gor pa dol.Ljudje se vozijo v trgovino,ki je oddaljena 100metrov.Groza!!!
prouhudababa
22. 04. 2011 13.31
+2
Zanima me, koliko parkirnih mest je v Ljubljani zasedenih s kontejnerji za smeti. Menim, da bi bilo potrebno kaznovati tovrstno nenamensko (zlo)rabo parkirnih mest. Ne le, da ti kontejnerji zasedajo parkirna mesta,ampak tudi kazijo podobo ulic.
hansola
22. 04. 2011 13.28
+1
Tak, je Jankovič rekel konec veselja s Stožicami, zdaj jih pa je treba še plačat....
Adolph
22. 04. 2011 13.14
-1
Guverner Jankovic rabi denar za Stozico . . .. . .
kwa.dugaja
22. 04. 2011 13.10
+1
dokler meni ne zaparkirajo dovoza in mi parkirajo na dvorišču lahko zaradi mene parkirajo sredi ceste. kaj me briga če kdo parkira ob cesti, če lahko pridem mimo čisto normalno. da zaradi tega ker morem zapeljati 2cm izven bele črte da obvozim tak avto pa se res ne mislim ubadati z lisicami in odvozi avtomobilov in kaj še vse. tudi če so parkirani na pločniku stopim na zelenico in ga obhodim in ne delam galame. poznam pa nekatere, ki za takšne stvari že rišejo rise po avtomobilih. ali pa soseda, ki po cele dneve visi na oknu in oblaja vsakega, ki se približa parkingu na 10 metrov. če je ne upoštevajo že kliče policijo, redarje in kaj vem koga še vse. no mogoče je tudi to razlog, da nimam nikoli problemov z zaparkiranim dovozom :))) hvala soseda!
mastablasta
22. 04. 2011 12.46
+1
z dobrim javnim prometom se da vse rešit. celo tako da nihče niti ne razmišlja o avtomobilu. videl na lastne oči v pravem velemestu. ampak tega pri nas žal ni. ne dobrega, hitrega javnega prometa niti ustreznih bonusov odrekanja avtomobilskemu prevozu. npr. v našem kraju imamo javni prevoz. a kaj ko prek njega izgubim 1 uro na dan za vožnjo sem in tja z avtom pa le 10 minut. torej 50 minut mi ostane za družino namesto za prevažanje na busu.
krucyfix
22. 04. 2011 12.40
+1
Mestna oblast ima katastrofalen odnos. Center so na hitro zaprli, podzemna parkirišča šele začeli gradit in jih prodajajo po oderuških cenah. Nedavno smo dobili prijazno ponudbo za nakup podzemnega parkirišča za 20kEUR, saj se bodo razmere v kratkem zelo poslabšale z zaprtjem Eipprove, in to bo dve leti preden bodo nova parkirana mesta predvidoma nared!!! Pri tem da pred zaporo centra ponoči sploh nismo imeli parkirnih problemov!!! Moto je polnjenje proračuna, planirano postavko kazni so iz nedavnega 1ME dvignili na 5ME, realizacija sicer malo zaostaja, ampak pričakujte še več listkov. Redarska služba seveda ni organizirana tako, da bi naredila red, ampak da bi s čimmanj zaposlenimi čimveč iztržila. Zato izvajajo turške vpade v predmestja, ker je najlažje zacolat celo vrsto avtov enkrat na dva tedna, precej manj prehodijo kot po središču za isti izplen. Najrajši imajo siva parkirišča, neurejene makadamske površine, kjer ti spustijo "parkiranje na površini ki ni predvidena za parkiranje" in lisice, čeprav nikogar ne oviraš in ti ne more bit jasno da je parkiranje tam prekršek. Če vas po krivem skubijo, se pritožujte, fajn bi bilo kakšen "class action" organizirat, da bi moral za nazaj povrnit vsem po krivem oskubljenim (kot pri tisti elektriki in bankomatih).
comment123
22. 04. 2011 12.29
+1
TAKO KOT NE BI SMELO BITI. VSAKA OBČINA JE DRŽAVA ZASE IN POSTAVLJA SVOJA PRAVILA IN VLEČE SVOJ CEH. PRED PAR DNEVI SO TAKO NEOPRAVIČENO ODPELJALI AVTOMOIBIL IN KASIRALI GLOBO TUDI MAMICI Z DVEMA MAJHNIMA OTROKOMA BREZ ZAPOSLITVE. NI BILO PREKRŠKA, TO SO UGOTOVILI VSI PRISOTNI, A OBČINARJI SE NE DAJO, KRADEJO PRI BELEM DNEVU, KER SO PAČ RAZPOKICE V ZAKONIH,ALI PA JIH CELO NE BRIGA ZAKON......
User71754
22. 04. 2011 12.25
+1
Eno je parkiranje na ulici ali pločniku - to je stvar policije in redarjev, drugo - in še bolj nesramno in nekulturno - pa je parkiranje na ZASEBNIH zemljiščih. Na dvoriščih, na tratah, na dovozih itd. Kot da ljudje ne bi poznali koncepta zasebne lastnine in do nje imeli nikakršnega spoštovanja. A to vodi v recipročnost: če ti ne spoštuješ moje lastnine (zemljišče), tudi jaz tvoje (avto) ne bom. Quid pro quo! Ne more biti rešitev le postavljanje ograj, ovir, zapornic. Ponekod to itak sploh ni možno - zaradi tehničnih ali drugih omejitev. Redarji in policija pa na zasebnih zemljiščih nimata pristojnosti. V tožbo zaradi motenja posesti pa tudi ne moreš vsak dan proti drugemu kršitelju. Omejitve so. Tudi pri parkiranju. A to pač ne sme iti na račun lastnikov zemljišč in drugih udeležencev v prometu: še posebej pešcev in kolesarjev. Tu se kaže bistvo problema: Slovenci smo izredno nekulturni in egoistični. "Briga me, kje parkiram, samo da parkiram! Kje pa naj, če drugje ni prostora?" Sploh mladina in sploh "gostje". Me prav zanima, kako bi bilo, če bi se jaz h komu iz npr. okolice NM ali MB ali CE pripeljal domov na dvorišče in tam parkiral ter odkorakal za nekaj ur. In folk točno to počne. In folk naj že dojame, da je ponavadi (sicer ne vedno) zemljišče in parkirišče pred blokom tudi zasebna lastnina etažnih lastnikov in je del funkcionalne površine bloka v zasebni lasti - in tisto ni javni prostor oz družbena lastnina! Otroci socializma ... Svašta!
bebo3
22. 04. 2011 12.23
+1
mmicoo: usakič poberte dol tablce pa ti avta ne smejo pipat :) To pa je super ideja. Hvala, bom tako postopal od zdaj naprej.
goranzivec
22. 04. 2011 12.13
-1
Če je res, kar pravi stanovalec: "Na drugem vhodu v ulico je znak, ki so si ga postavili stanovalci označenih naslovov", potem se rešitev ponuja na dlani => "Na obeh koncih ulice sta znaka, ki so si jih postavili stanovalci, in dovoljujejo parkiranje stanovalcem te ulice...."
SONY11
22. 04. 2011 12.06
-1
Ljubljana je bila nekoč mesto, ki ti je dalo navdih in si se rad vračal v tisto prelepo mestece. Danes je drugače. Na kratko; mesto, ki te spravi v slabo voljo, depresijo in tako hitro kot prideš "vanjo" tako hitro želiš iz nje. Ž A L O S T NO kam so nas pripeljali vodilni tega mesta
Dejan Zajebancije
22. 04. 2011 11.57
Jaaaa, dragi moji, to pa je druga plat medalje, če za prmejduš moraž živet v prestolnici... Welcome to the real world!!!