Slovenija

FOTO: Nevarnost preži tudi pod vodo

Ankaran, 14. 05. 2010 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.B./N.D.
Komentarji
7

Potapljači slovenske mornarice imajo izredno hitre potapljaške čolne in opravljajo težke naloge v različnih vremenskih pogojih. Veliko prispevajo k varnosti v našem morju, a večini kljub temu ostajajo neznani.

Da, tudi Slovenija ima svojo mornarico in svoje dejavnosti po besedah kapetana fregate Andreja Androjine lahko izvajajo s plovili mornariškega diviziona. "Govorimo v smislu patruljne ladje Ankaran 21 in z gumijastimi čolni,“ je razložil Androjina. Glavni nalogi mornarice sta zavarovanje in kontrola plovne poti do strateškega pristanišča Luke Koper.

S svojimi sistemi lahko zaznavajo vsa plovila, večja od 300 bruto registrskih ton. Ostala plovila na morju spremljajo vizualno in tudi s pomočjo radarjev, ki so nameščeni na obali. S posebnimi sistemi pa imajo celovit nadzor tudi nad dogajanjem v slovenskem morju. In tako slovenska mornarica točno ve, kaj je največji potopljeni objekt v slovenskem morju. To je nemška transportna ladja, ki je dolga 50 metrov. Ladja je obrnjena na bok, njeno fotografijo pa so posneli s hidrografskim sonerjem.

Potapljači pomagajo tudi pri reševanju pod vodo in poleg tega, da utopljence iščejo pri nas, pomagajo tudi v tujini. Tako so denimo na Kosovem iskali dečka, ki je utonil v reki.

Potapljači Slovenske vojske - 11
Potapljači Slovenske vojske - 11 FOTO: Rok Kovačič

Mornarica se sicer veseli tudi novega ruskega večnamenskega plovila, ki ga bo prevzela konec leta. "S tem plovilom bomo bistveno povečali naše zmogljivosti,“ je dejal Androjina, ki pravi, da bo to velika pridobitev ne samo za njihovo enoto, pač pa tudi za vso državo. S tem plovilom bo namreč mogoče opravljati vrsto nalog, ki jih trenutno v določenih vremenskih pogojih ne morejo. "Omogočalo nam bo še vrsto nalog, kot so iskanje in reševanje na morju, zaščita in reševanje ter pomoč pri določenih ekoloških nesrečah,“ je še izpostavil Androjina.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 05. 2010 10.06
Seveda imaš prv, Slovenci smo znai po nadarjenosti za morske aktivnosti, pogjejmo jadralce, podvodne tibiče itd., dejansko parirajo ali so celo boljši od Hrvatov ali Italjanov, Barcolan je npr. dokaz, pa razna prvenstva v podvodnem ribolovu itd. Imamo radi morje!
poliformic
15. 05. 2010 08.29
@Tonček Balonček Ne vem če bi se strinjal s teboj. Tudi sam sem potapljač (sicer civilni) in poznam večino teh fantov. Imajo visoko raven usposobljenosti in so kolikor sem sam lahko videl vsaj v preiskovalnih tehnikah daleč najboljše kar lahko Slovenija ta trenutek ponudi. Kar mi je pa pri njih še bolj všeč je to, da so fantje skromni in se s svojimi dosežki ne hvalijo in širokoustijo. Ravno zaradi takšnih samohval sem namreč zapustil potapljaško enoto CZ. Sicer pa .... dvomim, da te njihove ali sposobnosti koga drugega resnično zanimajo. Veliko bolj ti je do provociranja ;)
Tonček Balonček
14. 05. 2010 22.40
Ta vojska je pa res ena sama komedija, kot bi kakšne Vojvodince gledal na vajah reševanja iz sten!
krivulja
14. 05. 2010 15.29
+1
jUGOSLAVIJA POD VODO, EU POD VODO,SVET POD VODO, SLOVENIJA POD VODO, NORMALNO,DA SO POTAPLJAČI POD VODO.
moelmol
14. 05. 2010 14.08
cel dan s SV pa le 14 slik?
Tonček Balonček
14. 05. 2010 13.20
No, do tujine pa res nimajo daleč!!
Tonček Balonček
14. 05. 2010 13.20
Admiraliteta slovenske mornariceje gotovo ponosna na te fante. baje gredo tudi v investicije in bodo nabavili nove tlačilke za svoje gumenjake, če bo kaj ostalo, bodo nabavili modernejše plavutke, tender bo seveda mednarodni! Pa šnorhli pridejo tudi še na vrsto!