FIT 24UR

FOTO in VIDEO: Zgovorni dokazi o nevarnih vplivih sončenja

Ljubljana, 07. 06. 2012 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če grem na morje, se ne smem vrniti brez barve!" pravijo predvsem tisti, ki še ne vedo, da se že po 15-minutnem sončenju začnemo starati mnogo hitreje, kot bi mislili. Kako hude so lahko posledice nezaščitenosti, si poglejte sami!

Se radi nastavljate soncu? Ali v želji po zagoreli polti ob tem pozabite na zaščitne kreme oziroma uporabljate le tiste z najnižjim zaščitnim faktorjem? Pazite, poleg možnosti, da dobite kožnega raka, se boste že po 15-minutnem sončenju začeli starati mnogo hitreje, kot bi želeli.

Dermatologi pred dnevom zaščite pred soncem, ki bo potekal 15. junija, opozarjajo na škodljive vplive sonca. Ti niso povezani samo z razvojem kožnega raka, ampak vplivajo tudi na staranje kože, pravijo.
Dermatologi pred dnevom zaščite pred soncem, ki bo potekal 15. junija, opozarjajo na škodljive vplive sonca. Ti niso povezani samo z razvojem kožnega raka, ampak vplivajo tudi na staranje kože, pravijo. FOTO: Petra Cerar

Proces, ki ga imenujejo fotostaranje, se začne že okoli 20. leta starosti, posledice pa so lahko zastrašujoče. Fotografije, s katerimi so pred dnevom zaščite pred soncem slovenski dermatologi opozorili na potrebo po zaščiti, prikazujejo velike razlike med tistimi deli telesa, ki so ponavadi zakriti, ter tistimi, ki so soncu večkrat izpostavljeni. Medtem ko je na primer koža nekaterih njihovih pacientov po trebuhu povsem gladka, je na rokah, vratu in obrazu zgubana, suha, lisasta in polna kožnih izpuščajev. "Dekleta, ki se pretirano sončijo ali hodijo v solarij, da bi izgledala lepše, bodo na dolgi rok pravzaprav naredile več škode in njihova koža bo izgledala slabše, kot bi sicer,“ je dejala dermatovenerologinja Vesna Tlaker Žunter in dodala, da zdrave zagorelosti praktično ni.

Spojine, ki sprožijo proces staranja, začnejo delovati po 15 minutah izpostavljenosti soncu.
Spojine, ki sprožijo proces staranja, začnejo delovati po 15 minutah izpostavljenosti soncu. FOTO: Thinkstock

Proces biološkega staranja kože sicer po besedah predsednice združenja dermatovenerologov Tanje Planinšek Ručigaj težko upočasnimo, lahko pa omejimo staranje zaradi izpostavljenosti UV-žarkom sonca in sevanja v solarijih, in sicer s primernimi zaščitnimi kremami. Te morajo vsebovati zaščito pred UVB-žarki, ki povzročajo opekline, in tudi proti UVA-žarkom, ki povzročajo fotostaranje. Kreme, ki jih uporabimo, naj imajo čim večji faktor zaščite, minimalni zaščitni faktor pa je 15, pravi.

Dan zaščite pred soncem - 9
Dan zaščite pred soncem - 9 FOTO: Petra Cerar

Sicer se po lanski raziskavi Slovenci vse bolj zavedamo nevarnosti sončnih žarkov, saj je kar 88 odstotkov anketiranih ocenilo, da so v zadnjih letih spremenili svoje obnašanje na soncu, 72 odstotkov pa jih pravi, da so bolj ozaveščeni, kot so bili prej. Podatki še kažejo, da vse bolj pogosto posegamo po kremah z visokimi faktorji zaščite.

Planinšek Ručigajeva je ob tem omenila tudi dobre učinke sonca, kot so svetloba, ki omogoča vid, ugoden vpliv na razpoloženje in tvorba vitamina D v koži. Kot pravi, lahko slednjega dobimo dovolj že med krajšim sprehodom na soncu med vsakodnevnimi opravili.

Kaj pa solariji?

Strokovnjakinje so ob tem opozorile tudi na nevarnost solarija. "Solarij seva v UVA-območju in ne vpliva na sintezo vitamina D, tako da praktično nima niti enega samega dobrega učinka,“ je ocenila Tlaker Žunterjeva, dermatovenerologinja Aleksandra Dugonik pa je dodala, da se lahko petnajstminutno sončenje v povprečnem solariju primerja s celodnevnim sončenjem.

krema za sončenje
krema za sončenje FOTO: Thinkstock

Mogoče je zdravljenje, pomlajšati pa nas ne morejo

V kolikor imamo poškodovano kožo, zdravniki priporočajo zdravljenje, a dodajajo, da posledic fotostaranje nikakor ne morejo izničiti. "Pojem pomlajevanje lahko kar odmislite,“ pravi Dugonikova in dodaja, da lahko znake poškodb kože odstranijo z različnimi metodami, kot so kemijski pilingi, laserska tehnologija in radiofrekvenca. S temi posegi obnovijo kolagen in elastin v koži, zato se obnovi tonus kože, pobledijo lise, zožijo se lahko pore, gube pa se rahlo zgladijo. Žal moramo za vse omenjene metode globoko poseči v naše žepe, saj so pri nas samoplačniške. Izjema je le v primerih uporabe, povezane na primer z razvojem kožnega raka.

Na potrebno zaščito vas lahko odslej opozarja kar vaš telefon

Za vse, ki niste najbolj vestni pri uporabi zaščitnih sredstev, pa bi radi bili, so ob podpori partnerja Eucerin, ki sodeluje pri vsakoletnim obeležju dneva zaščite pred soncem, pripravili novo brezplačno aplikacijo za pametne telefone. Ta bo na podlagi GPS-podatkov opozarjala na višino UV-indeksa na trenutni lokaciji ter uporabnika pozivala k uporabi primerne zaščite pred soncem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KisloZelje333
08. 06. 2012 13.47
+10
sej vam s to propagando kar dobro uspeva, neke neškodljive ženske iz farmacije na začetku malce predavajo kako škodljivo je sonce.....zdej tako je, če boš na soncu 5 6ur, skoraj ni druge, da se namažeš, ampak, če pa imamo v bližini senco, pa je najbolje da smo na soncu dokler koža ne postane rahlo rožnata, kar pomeni, da je bilo sonca za tisti dan dovolj in je veliko bolj zdravo saj, če se ne namažemo, dobimo tudi življensko pomemben vitamin D, skratka poanta je v tem, da s sončnimi kremami služijo ogromne vsote, če pa bi sonce lahko zaračunavali, pa verjemite, kaj vse bi lahko prebrali, pred čem vse nas varuje naš naravni vir svetlobe.
erienne
08. 06. 2012 12.07
eh malo sonca še nobenega ni ubilo... je pa treba upoštevat, da se pač ne pražiš na soncu ob najhujši vročini, lepo barvo se da tudi dobit po 16. uri in to brez opeklin, potrebno je samo malo zdrave pameti in to je to
Jure Herer
08. 06. 2012 11.14
+1
Ron Paul: "Pripravljajo se za vojno proti Siriji, morali bi biti zelo skeptični do zgodb medijev,ki nam jih posredujejo."
draghci
08. 06. 2012 09.44
+6
Naj rajši povedo, kdo nam na vsak način hoče s skoraj vsakodnevnim preletavanjem letal, ki spuščajo za seboj sumljive izpuhe, preprečit to inerakcijo s soncem? Danes so spet zelo dejavni. Ne verjemi kar sem jaz napisal, rajši sam poglej v nebo
rjk05
08. 06. 2012 10.25
-1
Pogledal v nebo, niti enega letala nikjer ! S čem si pa ti obseden ??
Jure Herer
08. 06. 2012 11.17
+6
glej tiste izpuhe ki ne zginejo in se razširijo preko neba v meglico
draghci
08. 06. 2012 11.24
+3
Sej sem ti lepo rekel, da ne verjemi kar sem ti napisal, kaj je zdej narobe??
maliButalec
08. 06. 2012 14.29
+1
In glej ga zlomka. Ravno danes v času malice (malo pred 10h) zapustimo tovarno (seveda ko se najemo) in izkoristimo tistih preostalih nekaj minut na zraku in soncu. Ozrem se proti nebo in ga opazujem. Sem iz Maribora drugače in v smeri proti Pohorju ugledam križ. Ta križ pokažem sodelavcem in jim povem za kaj se gre (chemtaril - špricanje s strupi) - pa vse kar doživim - en velik smeh in da to ni res, to je od letal in bla, bla. V tistem času še je bilo drugih sledi od drugih letal in jim rečem, da ta sled lahko ostane tudi pol ure ali več ur, od normalnega letala pa izgine v roku 10 minut. In spet smeh. Potem komaj prepričam dva sodelavca, da smuknemo ven ob kakih 10.40h in glej ga zlomka, sled še ni izginila. Potem, pa sta samo obmoknila in se globoko zamislila. In jaz pravim, kako se bomo sploh uprli sistemu, če vsi vidijo, da je to najboljši sistem in nevidijo, da nas iz dneva v dan bolj zastrupljajo in bolj zasužnjujejo. Plus tega, danes je lep sončen in jasen dan v Mariboru, nebo pa niti približno modre barve, ampak vleče odtenke sivine in bele barve. Sramota.
Varstvo Medo Pu
08. 06. 2012 08.26
+8
če pa ne greš na sonce, se ti ne tvoti D vitamin, ki je nujen za kosti in kožo... Potem pa bodi pameten...
Tucci
08. 06. 2012 07.30
+31
Če bi pa lahko sonce zaračunavali, potem bi bilo sončenje najbolj zdravo od vsega.
Dart Vejder
08. 06. 2012 07.52
+19
Ta predlog (zaračunavanje sonca) bo naslednji teden obravnavan na seji vlade.
Jure225
08. 06. 2012 02.20
+3
Ok, nisem bral komentarjev, tako da ne vem, če je že kdo to omenil, ampak gospe v videu si nasprotujeta (čeprav naj bi bili na isti strani). Prva govori kakšne učinke ima UV svetloba na našo kožo, druga pa govori o gospe, ki je 15 let delala z obrazom obrnjenim proti oknu. Dejstvo pa je, da UV svetloba ne prehaja skozi steklo. Torej sta tu 2 možnosti: da je ženska 15 let vsak dan delala pri odprtem onu, ali pa da gre za lažno propagadno (ker ozaveščanje proti raku očitno ni več popularno)
Tucci
08. 06. 2012 07.36
+4
Jure, v vednost. UV svetlobe ni, so le UV žarki, ki pa ne prehajajo skozi steklo samo v primeru, če ima steklo tudi UV zaščito.
zipika
08. 06. 2012 13.52
+1
SKozi steklo ne grejo UVB žarki, ki kožo opečejo. Prodrejo pa skozi steklo UVA žarki, ki starajo kožo.
ShakeShake
08. 06. 2012 00.24
+3
Lepo se v komentarjih vidi da je narod vedno bolj ozaveščen ;)
Shotky
07. 06. 2012 22.24
+9
Vsi v bunkerje , sonce škoduje človeku in naravi. Samo to pa je butasta propoganda, vsak naj z svojim telesom počne kar ga je volja.
zalijanc
07. 06. 2012 21.39
+12
Kaj je to farmacevtska reklama ? In kaj naj jaz počnem pri 45° ko ni nikjer sence ?
filipinc
07. 06. 2012 21.35
+0
Je na konc rekla besinka: “ to me še ne sekira” haha...
Tago
07. 06. 2012 21.08
+27
Ma dejte ga srat,morje sonce,gibanje na zraku je ZDRAVO.Seveda pa pretiravanje ni zdravo v nobeni stvari ne samo pri sončenju,vsakdo pozna svoje telo najbolje in ve kdaj je dovolj,za otroke pa so dolžni poskrbeti starši in pika.
miniix2
07. 06. 2012 22.18
+24
Se popolnoma strinjam, mediji in farmacija kar nekaj vsiljujejo nosotop,... zakaj pa potem sploh sonce sije? Najboljš, da začnemo hodit od glave do pet dol zadekani, da nas slučajn za 15 min sonce ne oplazi.. Kot, da so kreme za sončenje zdrave, pa jih farmacija tud nonstop propagira ...Če si sam predstavljam, da ves strup, ki si ga mažemo direkt na kožo (in naš vrli farmacevtski lobij priporoča seveda velikeeee količine, da nas bo zaščitilo,..oni pa čimveč zaslužili). pride skoz kožo v telo, do krvi in po vseh celicah me kar zmrazi... Tako, da sonce je pa naravni vir energije in sem prepirčana, da je manj škodljivo kot vsi industrijski pripravki.. Seveda je pa potrebno tako kot pri vsaki stvari, tudi pri sončenju, uporabiti zmernost. ...
pami21
07. 06. 2012 21.02
+19
Malo resnice, veliko reklame..
maliButalec
07. 06. 2012 20.18
+29
\"Če je laž dovolj velika in jo dovolj dolgo ponavljaš, ji bodo ljudje začeli verjeti\" - Joseph Goebbels, nacistični minister za Propagando. *
maliButalec
07. 06. 2012 20.16
+23
Vpišite v Googla: Zakaj nas hočejo odvrniti od sonca - in študije, ki dokazujejo, da nimajo prav in kliknite na prvi link - ter si preberite, kako zdravilno je izpostvljati kožo - soncu (brezplačni Vitamin D). Je pa res, da prekomerno sončenje škoduje, tako kot prekomerno pitje alkohola škoduje, kozarec rdečega vina, pa ima pozitivni učinek - enako je s Sončenjem.
alverde
07. 06. 2012 20.51
-3
jaoo, pa sj ne trdijo da se zapri v sobo pa čakej na noč da greš vn. tko kot praviš opozarjajo na prekomerno sončenje, dodajajo pa še da je sonce koristno ob zmerni izpostavljenosti (sprehod)... isto ti bo pa za alkohol vsak zdravnik reku da kozarček vinčka na dan je za zdravje kj več pa žal ne. pa tud kšn šnopček k se te loteva prehlad da pobije bacile :):) .. tud pirček vsake tok ni švoh :) .. no pa smo že na prekomernem :D
PTICKICA
07. 06. 2012 19.50
+11
že tk sm bla celo leto ovita v puloverje, dolge hlače, jakne in budnde in komi čakam da bo poletje da se mal posončim !
maliButalec
07. 06. 2012 19.44
+11
Na We Are Change Slovenia je pred kratkim bil članek, da če se za par minut poleti izpostavimo soncu - ne govorim o sončenju - zmanjšamo tveganje, da bi zboleli za kožnim rakom. Torej zaključek članka je bil: Sonce je naravno zdravilo zoper kožnega raka. Vse kar pa tu piše, pa je ravno to, kar mediji, ki so kontrolirani in vodeni od lobijev - počnejo. Zavajajo - širijo neresnične stvari in njihovo sporočilo je: - ne se sončit (rezultat: možnost kožnega raka - no tega Vam nebodo povedali) - kupjte kreme (njihov glavni spoznor so farmacevtski lobiji). Jaz bom upošteval to, kar sem zasledil na neodvisnem mediju - poleti si bom slekel majico in se za par minut sprehodil po soncu, da se telo naužije te naravne energije. Pa par gubic gor ali dol. Vem pa, da če se bom pražil ure in ure, lahko dobim hude opekline. Torej par minut, pol pa spet majico gor. P.S. : Nespomnim se kdaj sem se nazadnje mazal s kremo, glede starosti moje kože in mene samega, ko povem koliko sem star - jih večina nemore verjeti, ker jim dajem občutek, da sem mlajši.
choco_muffin
07. 06. 2012 19.59
-3
Jaz imam bolj svetlo polt. Brez kreme za sončenje iz hiše za več kot pol ure niti stopit ne smem. In ja, krema za sončenje dejansko zelo pomaga.
maliButalec
07. 06. 2012 20.04
+9
Največja napaka ljudi je, da je več kot polovica polpismenih. Napišem par minut - to je približno 3-7 minut, pol pa en model pametuje in piše, da se več kot pol ure nesme izpostaviti soncu. Narobe Svet. Tudi jaz se ne izpostavljam soncu več kot par minut, pa nisem opečen in tudi zadnjih 20 let se nisem namazal z kremo proti sončenju, pa trenutno ne čutim posledic in tudi moja polt je neke vrste bela in ne neka s temnejšimi odtenki.
maliButalec
07. 06. 2012 20.12
+7
Vpiši v Google: Zakaj nas hočejo odvrniti od sonca - in študije, ki dokazujejo, da nimajo prav in si preberi članek, morda boš potem vedel o čem govorim.
choco_muffin
07. 06. 2012 20.24
-1
Povej mi kateri normalen človek je dnevno samo 5 min na prostem? Res imaš primeren nick...
maliButalec
07. 06. 2012 20.27
+5
Govorim o tem, da si 5 minut brez kratke majice. Jaz sem poleti na soncu več ur, grem tudi tekat, pa peš na pohorje, pa ko pridem domov lahko lepo zvečer zaspim, napram enim, ki imajo opečen hrbet in trebuh. In še nikoli nisem uporabljal kreme, ko sem šel na sprehod, pa sem več ur izpostavljen soncu. Si si prebral članek od katerega link sem dal? Dokler si ga ne prebereš, se je brezveze sploh ukvarjat s teboj.
KisloZelje333
08. 06. 2012 13.39
+4
maliButalec ma seveda prav, ampak slovencelj ga bo negiral, če je 24ur rekel, da sonce povzroča raka, ga pač povzroča, tud če so lastniki tega portala in cnna in podobnih isti ljudje, ki kreirajo krize in vojne po svetu, bo slovencelj še vedno prej verjel njim kot pa neodvisnemu portalu we are change slovenia
Urkoš
07. 06. 2012 19.34
+9
nič, letos bomo vsi, ki hočemo ostat lepi, hodili naokrog bledi :) hehe
periot22
07. 06. 2012 19.31
+12
Larifari, sonce je koristno čena soncu ne pretiravaš!
Jst sm jst
07. 06. 2012 19.30
+3
ojoj dej s temili zgodbami ste šli predaleč.